siodło ujeżdżeniowe

a ja się zastanawiam w którym momencie jest to jeżdżenie w siodłach maksymalnie na styk, a w którym jazda w siodle odrobinkę przymałym dla danego jeźdźca... bo podobne obrazki jeśli chodzi o dopasowanie proporcji jeźdźca do siodła widać było też i na volcie i prędzej skłaniano się do tego, że za mały rozmiar dla danego jeźdźca, tutaj zaś, mówiąc o czołówce, mówimy o ścisłym dopasowaniu do siebie na styk

punkt widzenia zależny od punktu siedzenia?
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
29 sierpnia 2009 18:50
Quanta a zdradzisz co to za siodło Kuc dostał?
ushia   It's a kind o'magic
29 sierpnia 2009 18:53
Czy ja wiem? Dla mnie siodlo za male to takie z ktorego jezdziec wychodzi - albo dupa albo kolanem albo musi siedziec jakos dziwnie zeby sie powkladac
A siodlo dopasowane na styk to takie w ktorym siedzi prawidlowo i w dobrym miejscu ale juz pol rozmiaru mniej byloby za malo
Przyznam, ze obrazka nr jeden w wykonaniu "wielkich" jakos nie widzialam, w wykonaniu voltowym a i owszem.
edit - a nie, widzialam Ulle w za malym siodle, ale nie na jej koniu tylko jakims kucusiu
christine   zawodnikowanie reaktywacja. on the go.
29 sierpnia 2009 18:58
ze mnie dres żaden, ale ostatnio trochę się przez różne ujeżdżeniówki przetłukłam (całe 3  😎 ). i na moje kacze łapki (cały 158cm wzrostu) i typowo skokowe dupsko to:

Kieffer Ulla Salzgeber 17''. generalnie ciężko mi było sięgnąć łydką, musiałam siedzieć bardzo na kości łonowej wręcz pionowo + sama czułam, że zaciskam się kolanami i tracę kontakt ze strzemieniem, ale za to pięta w dół ciągle była 😉 i trochę powalczyć o trzymanie się w miarę schludnie w dodanych chodach. ja się łatwo nie poddaje pojeździłam, konia pracowała nieźle, a ja w stanie "ściereczka do naczyń" zeszłam. ponoć wyglądało całkiem nieźle w porównaniu do tego jak mi się siedziało.

Prestige Top Dressage 17" wygodnie, miękko, znowu kłopot z sięgnięciem łydką, brak problemu z siedzeniem na kości łonowej a la "sztywny pion", w dodanych trochę niewygodnie. znowu zaciskanie kolanami. wizualnie lepiej to wyglądało niż w Ulli.

Euroridind Diamant D 16,5" super wygodnie, super miękko, idealnie usadzona, brak problemu z zaciskaniem kolan, ciągły kontakt ze strzemionami, żadnego problemu z wysiedzeniem wyciągniętych (co na moim Klusku nie należy do najłatwiejszych), boczne jak marzenie, zmiany nogi. koń super rozluźniony, super pracujący, bez problemu ustawiał się gdzie chciałam i pracował jak chciałam co po naszym ostatnim kryzysie osobowościowym związanym z brakiem rozluźnienia i chęci do ruchu naprzód gdzie koń mi pod tyłkiem latał to od nowa  😍

skokówke mam 16" wsiadłam w nią dzisiaj niuń luźny i pracujący, ale czuć różnicę w jakości pracy ujeżdżeniowej, wysokości ustawienia i niestety chęci do ruchu też.

to się wywnętrzyłam 😉
ushia, to fakt, ale na prawdę różnie oceniano z tego co obserwowałam i z tego co pamiętam, był nawet wątek zdaje się poświęcony dopasowaniu jeźdźca do siodła, ludzie wklejali swoje zdjęcia w siodle i pytali czy rozmiar może być, kojarzysz?
wcale nie podważam że autorytety i mistrzowie jeździeccy mają dopasowane do siebie siodełka, a już na pewno znacznie lepiej niż gro voltowiczów, ale.. no właśnie ale, niby interpretacja samego zjawiska jest zawsze taka sama, na styk to na styk, idealnie, ale w praktyce biorąc różne gabaryty jeźdźców i siodła idące po pełnych numerach czy po połówkach cali to różnie wychodzi.. choć rażąco też mi się w oczy nie rzuciło by zawodnicy wystawali którąś stroną z siodeł

29 sierpnia 2009 19:13
nie bede sie upierac, bo watki "ocenowe" pomijam - nie czuje sie uprawniona do oceny ze zdjec , moze poza razacymi oczywistosciami
skoro mowisz ze przyuwazylas kogos jak raz uwaza ze siodlo na styk jest za male a zaraz takie same u kogos znanego ocenia jako super dopasowanie to Ci wierze 🙂

chociaz to moze byc wyrazem nie bałwochwalstwa a przyzwyczajenia - przywyklismy do ogladania rekreacji w 17,5 albo zgola 18,5, niezaleznie od tego jaki kto ma tyłek
powiem Ci, ze ja osobiscie jestem zwolenniczka raczej mniejszych siodel, a teraz sama siebie zlapalam na planowaniu zakupu 17,5, choc na mur-beton wystarczy mi 17, jak nie 16,5 🙂
Czy ktoś ma może zdjęcie (poza mną oczywiście fuj) jeźdźca w siodle kieffer lusitano na koniu?? Ślicznie proszę :-)
pointure   Dresiarz mentalny.
29 sierpnia 2009 20:26
To ja tak przy okazji dopasowania siodeł do jeźdźców...
Zastanawiam się nad swoim.  😡 Co powiecie ?  🤬
a jak się mają rozmiary stubbena do prestiga? 27 stubbena to jaki prestiga? i czy można w PL można poszerzać stubbeny?
ushia, nie mam na myśli nikogo konkretnego, ot taka refleksja, nie zamierzam się też na nic upierać 😉 takie ogólne wrażenie odniosłam.. a lekkie odchylenie w jedną czy drugą stronę ok, jak najbardziej, gorzej jak kolana totalnie wystają np 😉
ale powiem szczerze, że na volcie są też ludzie mający świetnie IMO dopasowane siodła do siebie, nie wytknę paluchami  😁
busch   Mad god's blessing.
30 sierpnia 2009 11:01
Strucelka- mogę odpowiedzieć za quantę, ostatecznie kuc dostał Prestige Lucky Dressage (tak, to te siodełka na kucyki  😁 )

A ja ostatnio mam okazję przesiadać się z jednego siodła na drugie. Siedziałam na Diamancie, Grand Gilbercie i właśnie tym Lucky Dressage'u. Próbowałam ustalić ze swoim tyłkiem, które mu się najbardziej podobało i wreszcie chyba muszę się poddać - bo każde podoba mu się porównywalnie  😵 . Czy to nie wydaje wam się bez sensu? GG i Diamant są zupełnie innymi siodłami, na obu siedzi mi się zupełnie inaczej (GG jest twardszy i bardziej 'siodłowy', Diamant z kolei bardziej miękki i 'poduchowaty'😉- a mimo to nie umiałabym się zdecydować, gdybym miała w tej chwili wybierać pomiędzy nimi  🤔wirek:
30 sierpnia 2009 11:26
ja Cie rozumiem, sama teraz wsiadam na najrozniejsze wynalazki celem sprawdzenia czego wlasciwie szukam
wcale sie nie dziwie  - dobre siodlo daje wrazenie wygody "na pierwszy rzut" dopiero jak sie chwile pojezdzi (czytaj pare dni) wychodzi czy jest oprocz wygody dobre akurat dla CIebie
ja np doceniam rozpieszczanie jakie daje Diamant czy Top Dressage ale tez swietnie wiem ze ze wzgledu na konkretne bledy dosiadowe jakie mnie drecza nie powinnam miec tego siodla - owszem, ladnie bym w nim wygladala, ale utrwaliloby mi zle nawyki
co nie zmienia faktu ze jest wygodne
Oceńcie proszę, czy to siodło jest tak na styk, czy już za małe? Dodam, że aktualnie jeżdżę w dłuższych strzemionach, więc możecie sobie wyobrazić w jakim ustawieniu jest teraz noga. (kolano niżej i dalej od krawędzi tybinki, tym samym udo jest bliżej pionu)
Strucelka, miałam na przymiarkę chyba z 10 siodeł  😵 Praktycznie wszystkie modele Prestiga, GG, Diamanta, jakiegoś Kieffera, Stubena (o Matko Boska jaki to kamień pod tyłkiem był...), stanęło na Szczęśliwym Ujeżdżeniu Prestiga (tak, tak, poniakowe Lucky Dressage). Kucowi pasuje na grzbiet - to dość nietypowy koń, długi, ale z kończącą się późno łopatką, więc mimo długości na siodło zostaje bardzo mało miejsca. Wygląda to pod jeźdźcem jak na poniższej fotce - trenerka jest drobną osobą, ale ktoś przeciętnej postury, jak ja i bush, tak samo się spokojnie mieści w siodle.
Do Prestiga bardzo przekonuje możliwość poszerzenia łęku - na dzień dobry przestawiliśmy siodło na rozstaw ławek 36...

Czy ktoś ma może zdjęcie (poza mną oczywiście fuj) jeźdźca w siodle kieffer lusitano na koniu?? Ślicznie proszę :-)

Proszę Cię bardzo:

Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
30 sierpnia 2009 19:48
Ja np nie lubię ciasnych siodeł, wolę mieć trochę miejsca do manewru. Nie jestem jakoś specjalnie masywną osobą, ale w większości 17 czuję się ograniczana. Dlatego też mojego Prestige'a mam w rozmiarze 18 i jest mi z tym bardzo dobrze.
Czy ma już ktoś ten nowy model Winteca Pro Dressage? Jakie wrażenia z jazdy? Może ktoś z Warszawy dałby mi możliwość obejrzenia i "usiąścia" w siodełko? 🙂
LUSITANO w wersji krótkie nogi jeźdźca 😉
kupowal ktos z was siodlo od fubusin@wp.pl ?  http://www.damian-fabisiak.pl/  ?
kupowal ktos z was siodlo od fubusin@wp.pl ?  http://www.damian-fabisiak.pl/  ?

Wejdz na forum Swiata Koni - Sprzedam, zamienię, wydzierżawię - jest duzo nieciekawej informacji o tym Panie.
własnie widzialam wsumie to jest jeden post ale chcialam pozyskac innfo od kogos innego jescze
ok to znow mam pytanie o kiefera lech - co o nim sadzicie?
twarde, miekkie, dobre, zle...
a glownie to chodiz mi o tą rozmiarówke - ich 1 to taka bardzeij 17 czy 17.5? Dla długonogiego sie nada (a raczej dla nie ktorko nogiego) ? Wsumie to szukam 17.5 i nie wiem co o tym sadzic 🙂
na ebayu:P
w sensie - z Polsce ;p albo gdzieś troche bliżej, no i zapomniałam dodać, że rozmiar 17, lub 17.5 🙂
caroline   siwek złotogrzywek :)
05 września 2009 21:17
Nirv, zupełnie niezłosliwie - to miałoby być siodło dla ciebie?
na prawdę zupełnie niezłośliwie? to do Ciebie nie podobne  😂 :P jak najbardziej tak, dzisiaj jeździłam w takim, w 17tce i ja i Kucyk je pokochaliśmy  😜
caroline   siwek złotogrzywek :)
05 września 2009 21:33
coż wbrew temu co sie niektórym wydaje, nie kazda moja wypowiedz jest złośliwa. chociaz bywają i takie 😉
choć ku mojemu zaskoczeniu za najbardziej zlosliwe uwazane są wypowiedzi niezbyt zlosliwe, ale za to szczere. widocznie za szpilki w owych wypowiedziach uwazane jest to co w oczy kole 😎

wracając zaś do siodła - pytałam, bo moim zdaniem w takich klockach to ja ciebie zupelnie nie widze. i chcialam sie upewnic zanim to napisze, czy przypadkiem siodla dla kolezanki nie szukasz 😉
a dlaczego nie widzisz mnie w takim siodle? ja wbrew pozorom mam długie nogi, a dokładnie kość udową i bardzo fajnie mi się siedziało w tym siodełku, mogłam naprawdę głęboko usiąść, wziąć pięte w dół, w miare dobrze usiąść. a znajoma która widziała mnie i Pamsa we wszystkich siodłach jakie mam, przymierzałam powiedziała, że to jest super, koń pracował dupką, odblokował się i ogólnie na tak 🙂 jutro pomolestuje o zdjęcia, o ile nie zapomne karty pamięci :P
tylko to, ze piszesz, że koń się odblokował, zaczął lepiej pracować to zależy od dopasowania siodła do konia, a nie wiadomo czy to, które kupisz będzie tak dobrze leżało

co sądzicie o stubbenie tristan?
jak to jest ze stubbenami, można poszerzać przedni łęk? dzwoniłam do przedstawiciela stubbenana wielkopolskę mieli oddzwonić, ale cisza, jeszcze po weekendzie się dowiem, bo mam możliwość kupienia, ale nie kupię siodła w którym nie ma tej możliwości

łęk 27 stubbenato jaki (mniej więcej) prestiga?
:kwiatek:

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się