siodło ujeżdżeniowe
Nirv, z tym, ze ja nie komentuję - jak słusznie zauważyła korsik - samopoczucia konia w tym siodle. bo to się ma zupelnie nijak do tego co sadze o takich klockach.
nie czuję się przekonana, chetnie zobaczę zdjęcia. z ciekawości.
korsik, tak, da się w nowszych modelach, ale maszyny są najbliżej w Niemczech 😉 ale technicznie - jest to możliwe.
aczkolwiek, bd próbowała te co dzisiaj jeździłam kupić, aczkolwiek nie wiem jak wyjdzie, bo to skomplikowana sytuacja. w razie co, będę szukała takiego samego - pod względem modelu i łęku 🙂 po za tym, jeszcze kilka razy w nim pojeżdze, co by się tak do końca zdecydować.
A ja doszłam do wniosku, że mam kolejne siodło, które absolutnie mi nie leży i nie umiem się w nim odnaleść 😵
Czy nie jest ono na mnie za duże? Dodam, że to passier antares i mam go szczerze dość. Wiem, że mam kłopoty z dobrym posadzeniem tyłka i nogi w siodle ale jakoś totalnie nie mogę juz od dłuższego czasu się z nim dogadac 🙄
hmmm... mam dzisiaj (jak widze) klimat na komentowanie 😁
Lukasowa, moim zdaniem nie rozmiar siedziska, a klocki są w tym siodle twoim problemem 😉
dla mnie to siodlo "żąda" zupelnie innego dosiadu niż ty masz i na jaki ci cialo pozwoli.
...tak na podstawie jednego zdjęcia 😉
a mi się wydaje, że to dla osoby która ma dłuższe nogi raczej?
Taak...na tym zdjęciu to i tak wygląda dobrze bo zazwyczaj noge mam gdzies wykrzywiona i podkurczona do tyłu a kolano wywalone za klocki... Jak myśle o zrotowaniu uda i pięcie w dół to jest lepiej no ale jednak czesto się zapominam...
I nie wiem już czy się dalej męczyć i nauczyć siedzieć w tym siodle jak człowiek bo to moja wina, że wyglądam w nim tragicznie bo siedzieć nie umiem i żadne siodło nie pomoże czy nie da rady sie w nim nauczyć dobrego dosiadu...
Dodam ze gdy jeżdziłam w otto schumacherze dynamic i innym siodle pozyczonym od kujki to zuepłnie zniknął problem nogi 🤔
Lukasowa, na chlopski rozum: jesli jest ci w nim zle, to dlaczego masz sie w nim meczyc? jesli masz mozliwość, to próbuj innych.
moja mala sugestia - szukaj czegoś z krótkimi klockami udowymi, coś jak passier GG.
w twoim siodle zrotowanie uda ci nic nie daje, bo noge "odbija" ci klocek na zewnątrz.
do tego co dopisałas - to jest odpowiedź na twoje pytanie.
Wcześniej miałam właśnie gg i był ten sam problem...ale każdy kto brał te siodło na przymiarke mówił, że to jakies wyjątkowo nie w stylu gg 🤔wirek:
Męcze się w nim bo myslalam, że może poprostu nie umiem siedzieć i dlatego tak to wygląda i że może jakoś uda mi się puścić noge itd 😡 Ale wygląda na to, że albo ja wyjątkowo nie postępowa w nauce albo to siodło mi poprostu na to nie pozwala...
Chyba jutro musze obgadać z kimś dalsze losy tego siodła bo trace cierpliwość...jedyne co mnie powstrzymuje to to, że nie raz juz słyszałam, że mój koń ma "trudną" budowę do znalezienia odpowiedniego siodła dla niego (szeroka łopatka, krótki tułów no i nie jest szczupaczkiem)
ja nie twierdze, że koneicznie gg, tylko że siodlo z krótkim klockiem. cos takiego co wkleila Nirv - absolutnie nie.
moim zdaniem lepiej miec siodlo dobre na dany moment niż na kiedyś tam "jak puszcze noge" albo cos w tym stylu 😉
w ogole to szkodliwe jest takie dążenie "poprzez sprzęt" do tzw. profi dosiadu 😉
moim zdaniem powinnas poszukac czegoć co pozwala ci siedziec tak jak twoje cialo daje teraz radę - z bardziej ugięta nogą.
z czasem jak/jesli (😉) puscisz nogę, to poszukasz siodla bardziej pasującego do twojego jezdziectwa 😉
...takie tam, moje przemyslenia 😉
Bardzo cenne sa dla mnie te przemyślenia i jak tak się nad tym dłużej zastanawiam to faktycznie masz rację, że kiepsko jest czekać aż siodło kiedys tam zacznie pasować...No to chyba kolejny raz zaczynam poszukiwania...Dziękować za rady :kwiatek:
a może lucky dressage?
siodło z dość którtką tybinką i małym siedzisikim (jesteś szczupła więc powninno być Ci w nim ok), i wydaje mi się, że właśnie w nim mogłabyś ułożyć lepiej nogę, dla mnie to siodło z wyglądu troszeczkę przypominna wszechstronne, więc, jak wspomniała carolina, noga byłaby bardziej zgięta
mój ma stubbena 30 i jest na niego akurat, a nie jest zbyt szeroki. Raczej nazwałabym Barkasa sledzikiem. Jak się ma do prestige to nie wiem
łęk 27 stubbenato jaki (mniej więcej) prestiga?
Nie wiem, jaki prestiga, ale chyba najwęższy możliwy w siodłach Stubben...
mój stubben ma rozstaw 31(i to odpowiednik tak 34 prestiga) 🙂 podejrzewam, że 27 to będzie coś koło 30 prestiga
edit. małe niedopatrzenie
krosik dzięki 🙂
a mi się wydaje, że to dla osoby która ma dłuższe nogi raczej?
Jako długonoga miłośniczka passierów nie zgodzę się. Mnie też nie pasowały siodła z takim ułożeniem klocków, bo przeszkadzały mi one pod kolanem. Wolę Optimum i A-Tempi, gdzie klocek jest wyżej i krótszy, więc ładnie przytrzymuje udo z góry, a kolano ma święty spokój.
chudapigi, EKrnik napisał najwęższy
i to mnie matrwi bo potrzebuję prestiga 33 i gdyby była możliwość poszerzenia, to mogłabym to siodło kupić, poszerzyć i resztę dopasować do konia
koleżaka raczej długonoga przymierzała tego antaresa i jej pasowało, więc jak widać kwestia tyłka :P 😁
a powiecie mi cos o kiefferze lech albo ogolnie o kiefferach?
Lukasowa, mam na swoim komputerze zdjecia w tym samym siodle i jak sobie przypominam siebie w tym siodle i patrze na Twoje zdjecie to ono Ci faktycznie nie bardzo pasuje... tez zdaje mi sie ze to siodlo dla bardziej dlugonogich osob (jak ja chocby).
😕 😕 😕 bo ja je wziełam tylko ze względu na Lukasa, że jemu pasowało bo nie miałam siły juz szukać czegoś co by jakimś cudem leżało na nim jak trzeba i było odpowiednie dla mnie 😵 zła polityka zła...
a ja ostatnio "wymieniłam" siodło. musze sprzedać mojego ken-taura, bo już się zdecydowałam na Prestige'a Venus. siodło mieliśmy na próbę i pasuje i mi i Gniademu, więc teraz muszę je już "tylko" spłacić 😉 mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawować na dłuższą metę. ma ktoś może to siodło, jakie opinie?
oti ja bym sie nad venuska nie zastanawiała, super siodło. Miałam przyjemność kilka razy siedzieć 🙇
A ja dziś jeździłam w prestigu top dressage i powiem tylko tyle... 🤔 😵 Czuje sie zmasakrowana i na maksa poobijana na udach, po ostatnich passierach, w których jeżdze czułam sie dramatycznie koszmarnie az miałam ochotę połowy jazdy isc i przesiodłać konia :P
powaznie?
ono takie mieciuchne przeciez
mnie sie nie podoba w nim tylko to, ze masakrycznie trzyma noge, jak w szynie
Ushia - top dressage trzyma nogę? 🤔 To szkoda, że mojej nie trzyma 🙄
BTW: Myślałam o powiększeniu poduszek, ktoś się orientuje czy jakiś rymarz w Krk coś takiego mi zrobi? I ile to będzie kosztować?
ja jak testowałam siodła to z top dressage zsiadłam po 5min 😎 Nie mogłam w nim kompletnie NIC zrobić, zakleszczyło mi nogę ze wszystkich stron
Sluchajcie, tak sie ostatnio zastanawialam nad pobawieniem sie na plaskim.
Jakie siodelko by pasowalo dla osoby od zawsze wlasciwie jezdzacej w skokowce CC ??
Ushia - top dressage trzyma nogę? 🤔 To szkoda, że mojej nie trzyma 🙄
BTW: Myślałam o powiększeniu poduszek, ktoś się orientuje czy jakiś rymarz w Krk coś takiego mi zrobi? I ile to będzie kosztować?
rany - w topie chcesz powiekszac poduszke???
czuj sie wyjatkowa, bo jak widac nie jestem dosobniona w przekonaniu ze siodlo klinuje noge w jednym miejscu wlasciwie na sztywno 🙂
kolo KKJK jest fajny rymarz, natomiast unikaj czlowieka nazwiskiem Nowak - partanine okropna odstawia i jeszcze sie czeka wiekami
choc ja osobiscie jestem przeciwna silowym rozwiazaniom - jak noga "nie siedzi" to trzeba pracowac nad noga a nei nad siodlem
ale to moje prywatne zboczenie 🙂
Klami, na poczatek to moze wsiadz sobei w zwykle wszechstronne na dlugich strzemionach, bo w typowa ujezdzeniowke moze Cie noga nie puscic
a jak jednak chcesz dresiarskie to unikaj ortopedykow, takich jak wspomniany top dressage czy diamant - jak nagle siadziesz na prosto to mozesz sobie kuku zrobic 🙂
Ushia - mam taką poduchę
ten pomysł w sumie wziął się z tego, że (wstyd przyznać) trochę pluję sobie w twarz, że jednak nie wybrałam Lucky Dressage 🙄 ale cóż, mądry Polak po szkodzie...
nooo, czyli masz mega balwana topowego 😀
co w niej jeszcze chcesz powiekszyc?
zreszta lucek ma przeciez mniejszy bloczek z przodu