moje dwa jakieś

Nikon D40 18 mm f/5 iso200 migawka1/25 s
Nikon D40 26 mm f/16 iso400 migawka1/1000 s
małe takie, na życzenie wrzucę większe.
mam pytanko co do obiektywów. chciałabym kupić nowe szkło w cenie przyzwoitej, tzn. do 800 zł. posiadam kita 18-55 3,5-5,6, i tamrona 70-300 4-5,6. nie stać mnie za bardzo obecnie na nic lepszego. co proponujecie, czy może poczekać, doskładać kasy i kupić porządne szkło z lepszym światłem.
pytanie numer dwa. mianowicie z w.w kitem często wybieram się do lasu. jednak nie na typową leśną sesję-krajobrazów i widoków, lecz na dynamiczną sesję rowerzystów na dircie. czy ktoś mógłby poradzić jakie ustawienia dobrać. iso ustawiam zależnie od światła 400 to minimum, a i tak tylko raz użyłam iso400, przeważnie 800. dynamiczny wybór ostrośći, balans bieli w zależności od warunków, przysłonę na jak najmniejszą, szybsze czasy otwarcia migawki. bez lampy się nie obejdzie, dysponuję tylko lampą wbudowaną i sb-400. zdjęcia nie są takie jakbym chciała. mimo iż na aparacie wydają się być ostre i nie poruszone, na komputerze zawsze okaże się, że coś tam jednak nie wyszło tak jak zamierzałam. próbowałam już różnych kombinacji i efekt był w sumie podobny, czasem lepszy czasem gorszy. jestem amatorem, raczkującym w fotografii sportowej. moje pytanie polega na tym, czy z moim sprzętem da się trzasnąć sensowną sesję moim bikerom. gdyby ktoś był tak życzliwy i mi pomógł, byłabym bardzo wdzięczna. jeśli ktoś by chciał mogę wstawić poglądowe fotki z dotychczasowych sesji w lesie. pozdrawiam.