SIODŁA

Czy ktoś ma siodło claridge House? Jak się sprawuje?
Interesuje mnie zwłaszcza dla mocno wykłębionego konia z zanikiem mięśni przy kłębie za sprawą DM Hubert.
Naprawdę mocno wykłębiony xx, więc potrzebujemy czegoś HW, a te Claridge House wychodzą naprawdę korzystne cenowo w porwaniu z thorowgood i K&M.
Agnes14, miałam okazję testować ujezdzeniówkę, na koniu leżała bardzo dobrze, mój też raczej z wyższym kłębem, może nie jakoś bardzo, ale też mu tam przy kłębie mięśni trochę brakowało wtedy. Jeździłam w nim z 2 tygodnie, jedyny problem jaki z nim miałam to wsiadanie na intensywniejsze treningi dzień po dniu zaowocowało siniakami na wewnętrznej części ud - strasznie wbijała mi się krawędź skrzydełka, wybitnie twarda (a mam puśliska ujezdzeniowe więc nie była to kwestia sprzączki) - z tego powodu go nie wzięłam mimo okazyjnej ceny(to była używka). Poza tym bardzo fajnie usadzało. W kwestii dopasowania do konia bez zarzutu, był zadowolony 😛 Ostetcznie wzięliśmy Kenta i jestem bardzo zadowolona mimo większego uszczuplenia portfela. Niestety tu też myślę, że nie każdemu się sprawdzi, wysoko wypada tu przedni łęk, kilka osób już wsiadało w tym siodle na mojego konia i tylko mnie jest wygodnie 😛
K&M niekoniecznie sprawdzi się na każdego wyklebionego, panel owszem jest wysoko w tym HW ale niestety po bokach kłębu nie ma jakoś bardzo dużo miejsca.
Agnes14, ja miałam wszechstronne z takiego niby zamszu, i śmiało twierdzę, że był to najlepszy syntetyk, z jakim miałam do czynienia, jeśli chodzi o jakość wykonania i wygodę.
Odkopuje. Jak byscie wycenili siodło Pfiff Beauty, które ma z 18-20 lat, z których większość przeleżało w domu? Normalnie w ogrzewanym pomieszczeniu, zero pleśni, nic. Wypełnienie trochę pewnie oklapło i może być do dopchania/wymiany, ale poza tym siodło prawie nie ma śladów użytkowania - zostało kupione przez osobę uczącą się jeździć, która niedługo potem zrezygnowała. Obecnie zalega u mnie w domu, więc chcę obfocić i wystawić tylko kompletnie nie wiem za ile. Na olx i tu w ogłoszeniach albo są siodła młodsze tej marki albo w podobnym wieku ale noszące ślady intensywnego użytkowania.
karolina_, 600-700? Ciężko powiedzieć. Nowe kosztuje około 1200 zł, ale jakoś nie sądzę, żeby od 20 lat się nie wiadomo ile zmieniło w budowie tych siodeł.
Sankaritarina, te starsze, ale nie wiem, czy akurat Beauty, niektóre były szyte w Kentaurze, więc jak się trafi takie, to jakościowo nie jest najgorsze.
karolina_, - ja bym wystawiła za 100-200zł więcej niż te z śladami używania 😉 Tak zrobiłam ze swoim winteckiem, bo miałam w bardzo ładnym stanie.
Bombal, No właśnie chyba nie Beauty, ale głowy nie dam. Miałam kiedyś w ktorejś stajni siodło Pfiffa "nie Beauty" (Amerigo? Americano... Amareno... Amaretto.... chyba jakoś tak....) i było bardzo spoko jakości. Ale nie wiedziałam, że siodło było szyte w Kentaurze.
Akurat wtedy był ogólny hejt na ten model Beauty, który można było kupić za 500 zł na Allegro (w komplecie z popręgiem i ogłowiem, jakoś tak), więc się mocno zaskoczyłam, że Pfiff może być taki w porządku.

Akurat te Beauty były średnio udane, bardzo różniły się też egzemplarze między sobą, ja zwykle trafiałam na takie co nijak nie szło usiąść...
Pfiff miał bardzo spoko model skokowy - Gotthard się to nazywało, naprawdę zacne siodełko 🙂
Bombal, Beauty na pewno nie było w Kentaurze szyte. Te 20 lat temu były z shitowej mielonki, odbarwiały się po kilku jazdach, potrafiły farbować czapraki / bryczesy. Shitowa mielonka albo się przecierała, albo rozpadała... wypełnienie pod siodłem było żartem - każde inne, często krzywe...
Ja bym dziś za 20 letniego Beauty nie dała złamanego grosza, chociaż te 20- kilka lat temu sama to dziwactwo kupiłam i to do jazdy w terenie...
Aaa w dodatku to było siodło o profilu "ojezusienazarejski" bo ono ani skokowe ani dresażowe ani wszechstronne 😉
Ale pewnie ktoś to kupi, skoro sprzedają się 30 letnie dziurawe Stubbeny bez wypełnienia, czy 20 letnie Kieffery w podobnym stanie.
_Gaga, to jest wszechstronne/skokowe z krótką tybinka. Odbarwione faktycznie trochę jest przy popręgu i na siedzisku, wygląda trochę jakby farba się nie trzymała.

Jak nikt nie kupi to pewnie skończy jako stołek barowy u nas w kuchni, ale trochę go do tego szkoda.
karolina_, ja sprzedałam Beauty ostatnio za 550 zł, poszło do szkółki. Szczerze dobrze wspominam to siodło, moje było troszkę młodsze bo miało z 12 lat 😅. Jak na taką cenę (wtedy to chyba zapłaciłam z 800 czy 900 zł i to w jakimś zestawie z puśliskami itp.) to było naprawdę spoko i o dziwo fajnie leżało na moim ówczesnym koniu, aczkolwiek wtedy saddlefitter to był jednak luksus poza moim zasięgiem, w każdym razie koń nigdy nie narzekał, a jeździłam sporo, mimo że za stodołą. Tylko moje było poobcierane, miało zmęczone życiem przystuly i lekko pękniętą skórę na siedzisku więc jeśli Twoje jest w lepszym stanie to myślę, że znajdziesz kupca nawet za trochę wyższą cenę. Na moje obecne konie nijak nie pasowało, a szkoda bo sama bym sobie je zostawiła w tereny. 🙂 Ale fakt, skóra jakości marnej plus to jest mix z syntetykiem więc no kokosów bym za nie nigdy nie zawołała chociaż obecnie jest oczywiście droższe niż x lat temu.
Siodło dla konia z dużymi łopatkami ale problematycznym nabudowaniem "dołków" za nimi. Muszę zmienić siodło, celuję w Erre Freestyle czy Victoria? Możecie coś powiedzieć o tych siodłach?
Siodło dla konia z dużymi łopatkami ale problematycznym nabudowaniem "dołków" za nimi. Muszę zmienić siodło, celuję w Erre Freestyle czy Victoria? Możecie coś powiedzieć o tych siodłach?
katakata, mam Vittorie, celowałam we Freestyle ale doradzono mi po rozmowie najpierw spróbować Vittorie. Jak przyjechała do mnie to już nie odjechała. Dokładnie takiego siodła szukałam, pełna swoboda dosiadu, ale z trzymaniem jakby od przodu, w górnej części uda. To mi dawało i daje kontrolę nad różnymi pomysłami mojego siwego. Do tego wolna łopatka więc swoboda dla konia plus lekko tylne usadzenie. Dla mnie Vittoria jest siodłem idealnym, pomimo bardziej skokowego genu, to najwięcej jeżdżę w tej ujezdżeniówce. Uwielbiam w tereny, bo mi nigdy już nogi nie zdrętwiały i przy pełnej swobodzie, mam pełną kontrolę nad koniem, nawet przy dzikich harcach. Do Freestyle nigdy nie dotarłam, więc nie wiem jak w nim się siedzi. Co do konia to musisz spróbować ale mój siwy to czołg z dużą łopatka i przypakowany na szyji do kłębu i to siodło mu pasuje.
adriena, O to to, chyba mamy konie podobnej budowy. Szyja u nasady szeroka i karczysta plus mocne duże łopatki. A jak wypada siedzisko? Teraz mam 17,5 swoje, czuje ze mam za dużo luzu. Chyba będę celować w 17.
To nie jest duże siodło i siedzisko jest dość krótkie ale 17 będzie ok.
20250228_123124.jpg 20250228_123124.jpg
Jak sprawdzić wypełnienie w Prestige? PO numerze dadzą radę?
adriena, Wzięłam ta Erre Victorię na przymiarkę. Dla mnie tragedia. Nie mogłam się w tym kompletnie usadzić, wręcz prowokowało mnie do fotelowego dosiadu (nienawidze) plus klocek wrzynał mi się w udo. U konia też nie widziałam nic mniej ani więcej spektakularnego a on potrafi fajnie pokazać jak siodlo jej wow. Także szukamy czegoś innego z wolną łopatką🙄
Katakata no to trzeba szukać dalej, trochę tych siodeł jest na rynku. Wiesz przynajmniej, że taka koncepcja siodła Ci nie pasuje. Mi się siedzi genialnie ale też ją mam długą kość udową i proporcje siodła są dla mnie optymalne. Może poszukaj czegoś w Prestigach.
Naciau, ale chodzi czy welna czy lateks? To najłatwiej sprawdzicz czy w panelach od strony terlicy czy sa dziury na dopychanie, lateks nie bedzie ich miał
azzawa, ok, a masz zdjęcia jak wyglądają takie dziurki ?🙉
Zobacz czy pod tybinka nie masz w okolicy zamka na puślisko pionowego przecięcia w panelu i włóż tam palca 🙂
Tam najczęściej jest otwór do dopychania w przypadku wełny.
Ona jest też inna w konsystencji więc przy nacisku jest różnica, lateks jest znacznie bardziej zwarty, ale może być tak że wełna syntetyczna np da ci podobne odczucia.
adriena, Wzięłam ta Erre Victorię na przymiarkę. Dla mnie tragedia. Nie mogłam się w tym kompletnie usadzić, wręcz prowokowało mnie do fotelowego dosiadu (nienawidze) plus klocek wrzynał mi się w udo. U konia też nie widziałam nic mniej ani więcej spektakularnego a on potrafi fajnie pokazać jak siodlo jej wow. Także szukamy czegoś innego z wolną łopatką🙄
katakata, moje odczucia tego siodła są identyczne.
Najlepiej mi się siedzi w amerigo vega dressage oraz uwaga HBContact ujeżdeniowym- ale to było nie na moim koniu. Totalnie mnie to siodło zaskoczylo pozytywnie.
katakata a coś typu passier sirius?
kotbury, Na dodatek jest twarde, dla mojego kręgosłupa niestety muszę mieć miękkie siedzisko inaczej za dużo odczuwam...
Miałam Amerigo Sienę było świetne ale zdecydowanie za duże siedzisko, chętnie kupiłabym je w rozmiarze 17 lub nawet 16,5 ale szukałam, nie ma nic niestety
HB kiedyś testowałam, fajne lekkie siodło z dużą swoboda dla konia ale też usadzało fotelowo.
faith, Nie miałam nigdy doczynienia z passierami, umiesz coś więcej powiedzieć na temat tych siodeł?
katakata, zobacz sobie Passiera Evo D, mięciutkie siedzisko i stosunkowo wąski twist. Ja je bardzo lubię tylko to nie jest jakieś specjalnie trzymające siodło - zresztą jak wszystkie passiery. Ja sobie cenię swobodę jaką daje siedzisko.
Z tańszych siodeł z bardzo wygodnym siedziskiem są Kentaury - jedne z bardziej miękkich w jakich siedziałam i na bank nie usadzą fotelowo. Nowe modele mogą być z terlicami z wąskim twistem.
Tu była mowa o miejscu na łopatki potrzebnym, z tego co kojarzę passier ma taki system i ogólnie te siodła mają dużo miejsca na klab i na łopatki.

https://www.passier.com/en/Sirius-Dressage-Saddle~p6591

Poczytać radzę.
faith, dzięki, są dziurki 😁 i jest inne w dotyku niż lateks
Potrzebuje rady, pierwsza taka sytuacja.
Pacjent pod dobór siodła to kucyk 120 cm, szeeroki - schodzimy powoli z nadwagi, ale no powoli. Jeździec lat prawie 4, oprowadzanki są już passe, zaczyna kłusować. Jeździmy na szit gapce z HKM, która, czy to z winy aktualnej budowy konia czy przesuwania się jeźdźca, czy z swojej niskiej jakości zjeżdża nam na prawą stronę przy kłusie. Instruktorem nie jestem, mamy konie w przydomówce, młoda się wciągnęła i pójdziemy na lekcje, ale w domu pewnie będzie chciała wsiadać tak czy inaczej.
Czy w gapkach/bezterlicówkach jest coś sensownego? Wintec kids, Guy cantin?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się