ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach
Facella, ilość gwiazdek przecież nie definiuje wysokości, a rangę imprezy, bo choćby CSI4* masz 130 i przykładowo konkursy powyźej 140 ( choćby Cavaliada).
LSkowron09, zależy jakie konkretnie zawody masz na myśli, bo najcześciej do kilku * sa doklejone 1* i wtedy bywa Elite Tour 110cm oraz 120.
Przy 1* zazywczaj wymagania sa jak na zwykłe ZO, więc każdy może kto ma 3 klasę, a i też nie jest potrzebny paszport FEI dla konia.
No ale to zależy od konkretnych zawodów i tego co jest dokładnie w propozycjach.
LSkowron09, w CSI można startować od 12 roku życia.
A na Glinnik jeszcze nie ma propozycji...
A przy okazji CSI, pamiętajcie że od lutego konie startujące na imprezach FEI muszą mieć szczepienia przeciwko grypie wklepane w aplikację HorseApp
Pomóżcie proszę, bo zwariuję. W związku z nowymi przepisami, że bez kursu instruktorskiego nie mogę swoich podopiecznych rozprężać na zawodach muszę coś zrobić, ale ilość fake kursów na necie mnie dobija. Czy taki kurs jest legitny? Na stronie PZJ są tylko propozycje, które już się zaczęły, nie ma nic później.
https://kursy-sport.pl/kursy-instruktora-rekreacji-ruchowej/95-kurs-instruktora-jazdy-konnej#terminy-kursu
Hermes, to nie jest Kurs PZJ, więc po takim nie dostaniesz licencji PZJ, innymi słowy ten kurs nie jest Ci do niczego potrzebny.
Ale! Z tym rozprężaniem, to nie jest tak, że to się tyczy tylko odznak?
Nie śledzę ostatnio nowinek, bo i tak w najbliższym czasie nigdzie nie wyjadę.
Hermes ale to już weszło? Była gruba nagonka na wprowadzenie tego przepisu, ponieważ masa wysoko sklasyfikowanych zawodników i trenerów nie ma uprawnień instruktorskich
Hermes, jakimi przepisami?
Chwila, od kiedy przepisy PZJ stoją wyżej niż ustawa? Instruktor to zawód od lat zderegulowany, częścią pracy instruktora jest rozprężanie swoich podopiecznych na zawodach, a skoro ustawowo nie trzeba mieć uprawnień do wykonywania zawodu, to nie trzeba ich też mieć do rozprężania. To że PZJ chce sobie nabić kabzę na swoich kursach, którymi zainteresowanie pewnie jest znikome od czasu deregulacji, nie zmienia porządku prawnego.
Facella, jaki przepis zabrania Ci rozprężania zawodnika?
_Gaga, nie wiem, to Hermes jakiś przeszkadza.
Czyli "nie wiem ale się wypowiem" .
PZJ ma prawo wprowadzić na zawodach przez siebie autoryzowanych różne wymagania i ograniczenia. Przykładem są tu chociażby licencje zawodników i koni. Na podobnej zasadzie mógłby wymagać licencji trenerskich i nie zmieniłoby to porządku prawnego, ponieważ "u siebie" każdy spełniający wymogi ustawy o sporcie - może uczyć jazdy konnej. Nie znam jednak przepisu nakazującego posiadanie uprawnień PZJ przez osoby rozprężające zawodników. Nie wiem też na jakiej ppdstawie i przez kogo miałoby to być weryfikowane.
Czyli "nie wiem ale się wypowiem" .
PZJ ma prawo wprowadzić na zawodach przez siebie autoryzowanych różne wymagania i ograniczenia. Przykładem są tu chociażby licencje zawodników i koni. Na podobnej zasadzie mógłby wymagać licencji trenerskich i nie zmieniłoby to porządku prawnego, ponieważ "u siebie" każdy spełniający wymogi ustawy o sporcie - może uczyć jazdy konnej. Nie znam jednak przepisu nakazującego posiadanie uprawnień PZJ przez osoby rozprężające zawodników. Nie wiem też na jakiej ppdstawie i przez kogo miałoby to być weryfikowane.
_Gaga, dokładnie. Zwłaszcza że często człowiek jedzie bez trenera i rozprężasz się np. samemu albo rozpręza cię znajoma czy partner.
Ja też widziałam, że coś jest na rzeczy z tymi uprawnieniami, a rozprezaniem. Ale dotyczy to chyba odznak. Nawet stajnia organizująca odznaki w mojej okolicy wstawiła posta o tym, że musi być osoba z uprawnieniami i oni chętnie oczywiście za opłatą rozpreza do odznaki😉
Oczywiście jak na złość nie mogę teraz tego kompletnie znaleźć. Ale właśnie coś było, co mówi domiwa, że na odznakach bez uprawnień nie można rozprężać i stajnie oferowały swoich „instruktorów”, który nawet słowa nie mówią, ale MAJĄ PAPIEREK.
Pod koniec roku gdzieś czytałam właśnie i Becker sport nawet robił kursy i tam wrzucał jaki kurs do czego niby uprawnia. Później się tym nie interesowałam, bo w sumie zawodników żadnych przez chwilę nie miałam, a teraz chciałabym to zrobić dla świętego spokoju, ale jak nie muszę to nie zamierzam dawać w kieszenie PZJowi, bo ustawę akurat znam, że nie muszę nic mieć.
W każdym razie bardzo Wam dziękuję, mało sprecyzowałam pytanie, ale dzięki!
Hermes, jak chciałam zdawać odznakę to moja Trenerka powiedziała mi, że nie będzie mogła mnie rozprężać.
I wydaje mi się, że jak czytałam regulamin podejścia do odznaki, to tam był punkt dlaczego jest tak, a nie inaczej.
maluda, no właśnie kojarzę to, ale za cholerę nie mogę teraz tego znaleźć😅
W regulaminie odznak przy brązowej srebrnej i złotej jest zapis: "Rozprężenie odbywa się z własnym szkoleniowcem. Szkoleniowiec osób niepełnoletnich musi posiadać licencję PZJ."
randia, pytanie, czy gdzieś to sprawdzają. PZJ od zawsze działa nielogicznie, czyli jak mieć kasę i jednocześnie jej nie mieć.
Przecież nikt ppza policją nie ma prawa wylegitymować potencjalnego trenera. Nie da się zatem tego tak na prawdę zweryfikować...
espana, _Gaga, w regulaminie stoi także (ale tylko przy rozprężaniu skoków, przy ujeżdzeniu już nie...), że "Za porządek na rozprężalni odpowiada szkoleniowiec z aktualną licencją PZJ – wyznaczony przez organizatora. Do jego kompetencji należy także sprawdzenie czy nieletni uczestnik jest rozprężany przez osoby z licencją szkoleniowca PZJ."
Dlaczego nikt poza policją nie może? Z mojego punktu widzenia, jak akceptujesz regulamin, to masz obowiązek udowodnić że te uprawnienia masz.
Nie zmienia to faktu że nie mam pojęcia jak to w praktyce wygląda i odbieram to jako próbę zmuszania ludzi do robienia tych uprawnień. Uważam że jest to niesmaczne, w szczególności że często sprowadza się do zwiększenia kosztów robienia takiej odznaki.
randia, jak nie wiadomo o co chodzi, a stoi za tym PZJ, to wiadomo o co chodzi. Nikt nigdy mnie nie wylegitymował, a trochę tych odznak z juniorami zrobiłam. PZJ strzela we własne kolana i sra we własne gniazdo. Tak jak dawniej z zawodami towarzyskimi, jak z zakazami dla sędziów, tak teraz z odznakami. Ale wystarczy pomachać 💲 i interpretacja się zmienia. Tak jak np możliwość zrobienia na raz JK i BOJ. Niby nie wolno a jednak da się.
randia, nikt poza policją nie ma prawa mnie wylegitymować. Stąd spora wątpliwość w konsekwencji stosowania przepisu...
_Gaga, chyba nie do końca się akurat z tym zgodzę, wchodząc na teren ośrodka (gdzie odbywają się zawody lub egzamin) jesteśmy na prywatnym terenie, nie w publicznym miejscu. Zarządzający tym terenem może wymagać spełnienia pewnych warunków, żeby gdzieś wejść. Jesteś sędzią, więc jak chcesz przebywać w budce sedziowskiej to też chyba nie masz problemu z tym żeby udowodnić, że tym sędzia jesteś? Czy za każdym razem każesz dzwonić po policję, żeby cie wylegitymowali?
Zatem jeśli wszedłby przepis, że na zawodach, na rozprężalni mogą przebywać tylko osoby które mają jakieś tam uprawnienia, to też zarzadzający wydarzeniem raczej ma prawo to zweryfikować, w końcu to jego decyzja kogo wpuszcza na swój teren i kogo dopuszcza do pewnych funkcji.
Oczywiście to jest tylko moja interpretacja, ktoś może mieć inną, nie wiem czy mam 100% racji.
_Gaga, to chyba nie do końca tak. Tylko policja i straż graniczna ma prawo wziąć od ciebie dowód osobisty do weryfikacji (fizycznie). Natomiast o to, żebyś pokazała (nie przekazując) dowód w celu potwierdzenia, że ty to ty - to akurat może sporo osób. Jak idziesz do banku to też mowisz, że legitymować cię może tylko policja?
Nie pokazesz, że ty to ty to cie wyprosza z terenu zawodów najwyżej jeśli sobie tak organizator wymyśli.
PZJ se strzela w nogę od lat a to co tam się dzieje to cyrk za pieniądze zarówno że skladek jak i naszych podatków (dotacje od państwa).
Temat NNW. Mam aktywna polise do czerwca, nie moge na nej uzyskac licencji w lokalnym WZJ, wymagaja polisy waznej do grudnia. Ktos z Was tak mial? Wykupywaliscie drugie NNW?
karolina_, każdy tak ma, kupuje się dlatego zawsze do końca roku.
Czy są jakieś przepisy regulujące strzemiona na zawodach ogólnopolskich? Wkkw, ujeżdżenie?
Gillian, w znaczeniu rodzaj strzemion? To nie...
Tak, koleżanka ma magnetyczne z oficerkami i zastanawiamy się czy może w nich legalnie jechać 🙂 niby głupie pytanie ale na tym polec na zawodach trochę lipa 🙂
Dziękuję za odpowiedź 😍
Co trzeba mieć koń i jeździec do startu w międzynarodowych ? Chodzi mi o 110, 120 przy jedno i dwugwiazdkowych ?