ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

Facella, ilość gwiazdek przecież nie definiuje wysokości, a rangę imprezy, bo choćby CSI4* masz 130 i przykładowo konkursy powyźej 140 ( choćby Cavaliada).

LSkowron09, zależy jakie konkretnie zawody masz na myśli, bo najcześciej do kilku * sa doklejone 1* i wtedy bywa Elite Tour 110cm oraz 120.
Przy 1* zazywczaj wymagania sa jak na zwykłe ZO, więc każdy może kto ma 3 klasę, a i też nie jest potrzebny paszport FEI dla konia.
No ale to zależy od konkretnych zawodów i tego co jest dokładnie w propozycjach.
LSkowron09, w CSI można startować od 12 roku życia.
A na Glinnik jeszcze nie ma propozycji...
A przy okazji CSI, pamiętajcie że od lutego konie startujące na imprezach FEI muszą mieć szczepienia przeciwko grypie wklepane w aplikację HorseApp
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
22 lutego 2025 08:38
Pomóżcie proszę, bo zwariuję. W związku z nowymi przepisami, że bez kursu instruktorskiego nie mogę swoich podopiecznych rozprężać na zawodach muszę coś zrobić, ale ilość fake kursów na necie mnie dobija. Czy taki kurs jest legitny? Na stronie PZJ są tylko propozycje, które już się zaczęły, nie ma nic później.
https://kursy-sport.pl/kursy-instruktora-rekreacji-ruchowej/95-kurs-instruktora-jazdy-konnej#terminy-kursu
Hermes, to nie jest Kurs PZJ, więc po takim nie dostaniesz licencji PZJ, innymi słowy ten kurs nie jest Ci do niczego potrzebny.
Ale! Z tym rozprężaniem, to nie jest tak, że to się tyczy tylko odznak?
Nie śledzę ostatnio nowinek, bo i tak w najbliższym czasie nigdzie nie wyjadę.
Hermes ale to już weszło? Była gruba nagonka na wprowadzenie tego przepisu, ponieważ masa wysoko sklasyfikowanych zawodników i trenerów nie ma uprawnień instruktorskich
Hermes, jakimi przepisami?
Facella   Dawna re-volto wróć!
22 lutego 2025 10:37
Chwila, od kiedy przepisy PZJ stoją wyżej niż ustawa? Instruktor to zawód od lat zderegulowany, częścią pracy instruktora jest rozprężanie swoich podopiecznych na zawodach, a skoro ustawowo nie trzeba mieć uprawnień do wykonywania zawodu, to nie trzeba ich też mieć do rozprężania. To że PZJ chce sobie nabić kabzę na swoich kursach, którymi zainteresowanie pewnie jest znikome od czasu deregulacji, nie zmienia porządku prawnego.
Facella, jaki przepis zabrania Ci rozprężania zawodnika?
Facella   Dawna re-volto wróć!
22 lutego 2025 17:22
_Gaga, nie wiem, to Hermes jakiś przeszkadza.
Czyli "nie wiem ale się wypowiem" .
PZJ ma prawo wprowadzić na zawodach przez siebie autoryzowanych różne wymagania i ograniczenia. Przykładem są tu chociażby licencje zawodników i koni. Na podobnej zasadzie mógłby wymagać licencji trenerskich i nie zmieniłoby to porządku prawnego, ponieważ "u siebie" każdy spełniający wymogi ustawy o sporcie - może uczyć jazdy konnej. Nie znam jednak przepisu nakazującego posiadanie uprawnień PZJ przez osoby rozprężające zawodników. Nie wiem też na jakiej ppdstawie i przez kogo miałoby to być weryfikowane.
Czyli "nie wiem ale się wypowiem" .
PZJ ma prawo wprowadzić na zawodach przez siebie autoryzowanych różne wymagania i ograniczenia. Przykładem są tu chociażby licencje zawodników i koni. Na podobnej zasadzie mógłby wymagać licencji trenerskich i nie zmieniłoby to porządku prawnego, ponieważ "u siebie" każdy spełniający wymogi ustawy o sporcie - może uczyć jazdy konnej. Nie znam jednak przepisu nakazującego posiadanie uprawnień PZJ przez osoby rozprężające zawodników. Nie wiem też na jakiej ppdstawie i przez kogo miałoby to być weryfikowane.

_Gaga, dokładnie. Zwłaszcza że często człowiek jedzie bez trenera i rozprężasz się np. samemu albo rozpręza cię znajoma czy partner.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
22 lutego 2025 20:46
Ja też widziałam, że coś jest na rzeczy z tymi uprawnieniami, a rozprezaniem. Ale dotyczy to chyba odznak. Nawet stajnia organizująca odznaki w mojej okolicy wstawiła posta o tym, że musi być osoba z uprawnieniami i oni chętnie oczywiście za opłatą rozpreza do odznaki😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się