Ustawa o rejestracji i identyfikacji zwierząt. Obowiązek zgłoszenia siedziby stada i koni do ARiMR
Czy Dexametazon jest na liście wykluczającej?
karolina_, to najlepsze rozwiązanie i zdecydowanie inny poziom, toż to wejście do rodziny już, nie suche sprzedane-kupione 😀 i ma same zalety, bezdyskusyjnie jak dla mnie.
Mam w okolicy sprawdzoną stajnię (hodowla, sport, ambitna rekra), którą zawsze polecam, jak ktoś pyta gdzie kupić. Też mam konia stamtąd i do teraz serdeczny kontakt. Moja zawodowo prywatna misja na rzeźne bidoki to taka rozrywka nie do polecenia normalnym ludziom🙃
Marzy mi się świat, w którym konie, jak psy czy koty, kupuje się od hodowcy, który musi pewne wymogi spełnić, w tym czystości rasy, a nie mnożyć bez ładu i składu. Nadprodukcja końskich kundli jest kosmiczna w swej powszechności, ilości i często okrucieństwie.
Marzy mi się świat, w którym konie, jak psy czy koty, kupuje się od hodowcy, który musi pewne wymogi spełnić, w tym czystości rasy, a nie mnożyć bez ładu i składu. Nadprodukcja końskich kundli jest kosmiczna w swej powszechności, ilości i często okrucieństwie.
Evka, to mamy podobne zdanie. Przy czym to totalnie nie oznacza że każdy ma hodować sporty. Są super hodowle tinkerow, koni kolorowych, czy inne miejsca nastawione na jeźdźca rekreacyjnego a przy tym dbające o konie. Niestety są też miejsca w którym klacze hodowlane nie widują ani kowala ani dentysty, które nie są niczym innym jak pseudohodowlami.
Nawiązując do wyłączenia z łańcucha. Gdzie to znaleźć w paszporcie aes. No ślepa jestem i nie mogę tego zlokalizować.
W nowym paszporcie w sekcji IX najprawdopodobniej. W starym ja mam w Leczenie weterynaryjne.
Iskra de Baleron, dzięki właśnie w holenderskim nie mogłam znaleźć.
W innych czyli pzhk i ztwp znalazłam
Ile czasu jest na zgłoszenie urodzenia źrebaka ? Boś rozumiem, że teraz to robię przez armir ?
Aaa ok myślałam, że jakoś strasznie muszę się spieszyć 🙂
Nie do końca wiem gdzie to napisać, ale słyszałam plotkę, podkreślam plotkę, że chcą wprowadzić trzymanie zwierząt na głębokiej ściółce.
Jest to podobno podyktowane tym aby obornik był "przegryziony" nie na pryzmie.
Ktoś coś gdzieś może też słyszał? Zostaje nam na chwilę obecną sprawdzać czy takiej głupoty nikt nie chce przepchnąć
dzikadermi, eee
Jedyne co mi przychodzi na myśl to omijanie obowiązku płyty obornikowej. Przy głębokiej ściółce nie jest wymagana 😉
Czy ktoś mi jest w stanie podpowiedzieć ile trwa otrzymanie numeru siedziby stada i czy w momencie przybycia zwierząt (obecnie nie ma siedziby i żadnych zwierząt w tym miejscu) ten numer już musi być nadany? Czy może jest w nowym miejscu jakiś bufor czasowy na to?
Rudzielc_23, Jak masz numer producenta to numer stada dostajesz po paru kliknieciach w irz. Numer producenta najszybciej mozna wyrobic jadac do swojego oddzialu arimr
Ok to w takim razie ile trwa uzyskanie nr producenta? od ręki w ARiMR? a internetowo?
Rudzielc_23, internetowo nie polecam. Wprawdzie bylo to 2 lata temu, ale internetowo zajelo mi to 1.5 miesiaca. Ostatnio kolezanka jadac do arimr numer producenta dostala juz nastepnego dnia
po numer producenta trzeba wybrać sie osobiście, do uzyskania potrzebny będzie nr konta bankowego i pisemna zgoda współmałżonka 🙂 jak jest 🙂
blucha, Nie trzeba osobiście.
hmm. w moim trzeba,nie wnikałam czy zgodnie z przepisami,ale takie info dostałam z biura Arimr
ok, kumam, pewnie trochę co biuro to inaczej wolą.
blucha, można pocztą, ale to też trwa
A osobiście możesz ogarnąć też od razu dane do logowania do IRZ+, bo bez tego się nic nie ruszy w systemie
Rudzielc_23, robiłam w lutym, wniosek osobiście w oddziale ale w złym. Już mi się nie chciało jechać do innego więc złożyłam u nich z przekierowaniem. Wniosek złożyłam 17 lutego, nr producenta nadany 25go
Czy za brak zmiany właściciela w pzhk (paszport zagraniczny) podczas kontroli inspekcji grozi jakaś kara? U poprzedniego właściciela koń dostał leki wyłączające a nie ma wklejki w paszporcie i stad kontrola.
Lullaby, w paszporcie ma być aktualny właściciel.
Przepisy mówią że nie może być rozbieżności danych w dokumencie konia ze stanem faktycznym.
Brak wpisu o wyłączeniu to już grubszy problem, zarówno dla właściciela jak i weta...
No właśnie, tak mi pani z inspekcji powiedziała, żebym jak najszybciej zrobiła tą zmianę właściciela, reszta to juz problem poprzedniej właścicielki i jej weta…
Iskra de Baleron, ok, ale jeśli aktualny właściciel jest wprowadzony w paszporcie przez zagraniczny związek to ta wklejka ma jakąś rację bytu?
Lullaby, nie wiem czy jakiś inspektor będzie się bawił w detektywa i dochodził czy koń był w tym czasie twój czy nie... Ja bym zadbała o wpis, kontrole będą już raczej regularne.
Zresztą - jeśli odrobaczasz konia, albo podajesz sedację (np przy robieniu zębów) to zapewne też powinnaś mieć wyłączenie 😉
any, nie ma, ale bardzo starają się mówić że ma 😉 No i opłata itp... Jeśli dane w paszporcie są aktualne to nie ma potrzeby i nie ma przepisów które mówią że obcy związek ma robić wpis czy wklejkę. Jest to zwyczajna nadinterpretacja i nadużycie i pobieranie nienależnej opłaty wprowadzając do tego w błąd właściciela.
No jasne, wszystko co odbyło się po zakupie konia jest udokumentowane, ale nie zamierzam świecić oczami za poprzedniego właściciela i jego dziury w dokumentacji.
Iskra de Baleron, właśnie ciekawa jestem jak to teraz będzie wyglądało, a coraz bliżej do mojej wycieczki do oddziału pzhk z paszportem źrebaka (już chyba w drodze bo dostałam powiadomienie o przesyłce) i szczerze nie chcę by mi coś w ten paszport wklejali - już wystarczająco zła jestem o ten haracz po który tak chętnie ręce wyciągają...
any, jedziesz z paszportem zagranicznym do pzhk w celu?
Zmiana właściclela PASZPORT ZAGRANICZNY.jpg