Oficerki
lacuna, HKM, różne modele - polecam
lacuna, łap promkę w bergo, 48,5 ale reszta wymiarów pasuje-
https://sklep.bergo.pl/ego7-aries-oficerki-jezdzieckie
lacuna, - Busse Laval, rozmiar 40LW spełni kryteria. Czasem w promce można je dorwać w granicach tysiaka 🙂
Dzięki Wam ogromne! Chyba znalazłam świętego Graala wśród rozmiarów oficerek i to niedrogo,zobaczymy czy będą pasowały 😅
W jaki sposób ściągnąć/zwęzić sznurówki w ego7?😅 Całe oficerki mam cudownie dopasowane, tylko w kostce są za szerokie i nie umiem ich skrócić 🙄
Ollala, znajdź gdzie jest supeł i pociągnij, zawiąż nowy.
Skórzane oficerki w dobrej cenie - jakieś polecajki?
Koniecznie nie sztywniaki ujezdzeniowe, potrzebuje coś miękkiego co się nadaje do skoków i najlepiej niedrogie. Nie muszą być super trwałe, jak wytrwają rok czy dwa będzie ok 😀
Dobra odwołuje, kupiłam premier equine bilancio - mam nadzieję że posłużą bo kojarzę że tu rv wykupiła te sznurowane parę lat temu i nikt nie narzekał że się rozleciały 😀
donkeyboy, ma dwie pary oficerek PE. Kolejne też tam kupię 🙂
_Gaga, czekam z niecierpliwością 😁 swoją drogą z takiego szybkiego researchu to chyba był najlepszy wybór cenowo/stylowy. Nigdzie indziej nie znalazłam w miarę znośnie wyglądających oficerek skórzanych za ciut ponad 600zl. A marce ufam, więc wolałam PE niż Horze 😅
Czy ktoś ma taki problem, że w Ego (albo jakiś innych oficerkach) ten „język” z tyłu nad kostką obciera skórę? Mam te oficerki, z resztą moje pierwsze, od roku i od miesiąca non stop mam nie zagojone rany nad piętą i już nie wiem czy to wina mojej budowy czy tych języków, które mam ochotę wyciąć, chociaż są miękkie i służą chyba właśnie do chronienia skóry od zamka… jeszcze na koniu do wytrzymania, ale jak mam przelonożować konia przed jazdą i zrobić trochę kroków to masakra. Na ujeżdżalnie dzisiaj wchodziłam z lonżą, batem, hiperaktywnym koniem i butami pod pachą, które ubierałam przed samym wsiadaniem
Carey, ja mam je krótko, ale też już mnie zdążyły obetrzeć :P te języki muszą być bardzo prosto, plus ja po prostu zaklejam sobie nogę w tym newralgicznym miejscu. Btw jestem zadziwiona jak te buty są okropnie niewygodne do chodzenia a jednocześnie niesamowicie wygodne do jazdy 😀
Cieszę się, że nie jestem sama i pięknie to podsumowałaś 🤣
Przychodzę z pytaniem: czy ktoś ma doświadczenia z oficerkami Felix Buhler (konkretnie model Milano)? Miałam jedną parę i super mi pasowały. Ale kupowane były kilka lat temu. Po wewnętrznej stronie mają wybity rozmiar 36/46. Chciałabym je znowu kupić, ale nie umiem dobrać rozmiaru łydki. Po zmierzeniu łydki w najszerszym miejscu wychodzi mi 38 cm, jak dobrze ścisnę może 37. W tabeli mam do wyboru albo 36/45 albo 38/45. Teoretycznie powinnam wziąć te 38 i się nie przejmować, ale skoro te są mniejsze, to czy one potem nie zrobią się za luźne? Powinnam wziąć ciaśniejsze? Już zgłupiałam 🙈 A rozmiarówka jednak mogła się w międzyczasie zmienić.🙄 Będę wdzięczna za podpowiedzi 🙂
Czy znacie oficerki robione na miarę, gdzie biorą pod uwagę szerokość kostki? Bo co patrze to głownie wysokość, rozmiar stopy i łydki i tyle. Mam dość dużą (ale wąską stopę), nie najwęższą łydkę ale bardzo wąską kostkę i jest to moim przekleństwem w gotowych oficerkach.
Chyba, że znacie oficerki, które w gotowych wersjach maja wąskie kostki?
Pacisx, - DeNiro bierze rozmiary w wielu miejscach - w tym szerokość stopy, kostki itd.
Cavallo też szyje na wąskie kostki 🙂 Zarówno te półkowe jak i przy opcji szycia na miarę. Też mam ten problem i cavallo leżały mi idealnie. U mnie dodatkowo dochodzi krótka stopa do długiej łydki (stopa 36, łydka długą 49), więc luz w kostce bardzo odczuwam, bo mam ją małą w każdej płaszczyźnie.
Z takich z półki jeszcze to rozwiązałam temat biorąc sznurowane busse laval, bo po prostu sznuruje je sobie odpowiednio 😅 chciałam inne, ale potrzebowałam "na już", więc wyszły drugie lavale.
keirashara, bardzo dziękuję! Widze, ze GNL ma DeNiro, a Pasi-Konik Cavallo to będę się orientować. Znalałam też SALVO (Königs) na miarę i biorą pod uwagę: rozmiar buta wysokość łydki, obwód w zgięciu, obwód łydki i obwód 15cm nad ziemia.
Lavale też brałam pod uwagę, jednak teraz mam Tonics Solar II (ze sznurówką) i tak jak w kostce nie sa nawet lekko rozciagniete, a w lydce na maksa - tak ciegle kostka jest za szeroka (a wzielam za waskie w lydce, by zmniejszyc proporcje), a ciagle sie marszcza i zginaja srednio milo.
Pacisx, Jeszcze Equinox ma teraz oficerki na miarę i oficerki.com, ale to chyba to samo co Salvo, tylko dorzucają torbę na oficerki gratis
Figarusowa, o Equinoxa nie znalam, dziekuje Wam bardzo za pomoc 😀
Pacisx, jakbyś zdecydowała się na oficerki z Pasi-konika to kup je sobie z kodem: Naknak (wtedy będziesz miała 10% taniej) a przy oficerkach i takich kwotach te 10% to całkiem sporo 🙂 Kod można używać internetowo i w sklepach stacjonarnych też.
Ja sama mam problemy właśnie z wąską kostką i wzięłam z Pasi-konika te Cavallo Linus slim i są super także bardzo polecam
Halogen1111, o wow super, dziękuję! Nie ukrywam, że skłaniam się ku Cavallo - cena vs wygląd w Linusach wypada świetnie.Użytkujesz je też w skokach? Amortyzacja ok? Nie ślizgają się?
Pacisx, - ja mam (jako zapasowe, ale dalej) antyczne junior jump i to jak one amortyzują to jest bajka. Gdyby nie to, że w grudniu potrzebowałam butów na już to zdecydowanie brałabym cavallo z tego względu i też patrzyłam na model Linus.
Jak jeszcze skakałam to sprawdzały się top. W tą amortyzację trochę nie wierzyłam, aż skoczylam w sztybletach na asfalt z konia i ała 🤣 a w nich sobie na luzie zeskakiwałam. Porównując do takich busse laval to też czuje różnicę jeżdżąc.
keirashara, & Halogen1111, , dziękuję Wam bardzo! To już wszystko wiem i będę zamawiać Linusy u Pasi-Konika 😎
mam pytanie o dobór rozmiaru... mam łydkę centralnie pomiędzy większością modeli ;p
czyli 36 cm w obwodzie i pytanie czy brać np 33-36 czy jednak 36-39? bo jak dojdzie do tego skarpetka i grubsze bryczesy czy coś no to ni cholery nie wcisnę tej łydki? 😅 ale boję się, żeby nie były też za szerokie
Pati2012, Ciaśniejsze. Rozejdą się.
Pati2012 popełniłam ten błąd trzy razy (!) mając również 36 i biorąc większe. Zdecydowanie weź ciaśniejsze.
Pati2012, ja wzięłam mniejsze, na styk. Są idealnie dopasowane, a zakładam że się rozejdą jeszcze trochę. Owszem, potrzebuje zrobić trik że sznurówka żeby je zapiąć i długich skarpetek już nie założę na bryczesy ale większe byłby zbyt luźne i by się brzydko marszczyły.
Ale faktycznie każde-każde oficerki się rozejdą?
Fakt, moje się jakby rozeszły, ale też nie jestem pewna czy to mnie łydka spadła - czy to guma się rozeszła - czy to różnica w zamkach, które były wymieniane chyba z 10 razy i szewc za każdym razem wsadza co ma. Te zamki się różnią trochę...
Z niektórych oficerek robią się wręcz takie "kapcie"... ale jak sobie przypominam bodajże Petrie i Koenigsy ujeżdżeniowe, to ta skóra nie wyglądała na łatwą do "rozejścia".
Sankaritarina, ujezdzeniowki zwykle "łamią" się po pewnym czasie i można mieć wrażenie że się rozeszły ale one faktycznie po prostu spadły. Przynajmniej tak było z moimi. Aczkolwiek mi też skapciały od zewnątrz (inna skóra niż od zew. strony) bo je za bardzo nawilżałam 😅
Natomiast kupiłam teraz zwykle oficerki PE do innych celów, mają bardzo ciasna rozmiarówke jak na moją girę bo musiałam kupić rozmiar lydki wide. Wg. miary mam łydkę na samej górze przedziału a naprawdę ledwo się mieści. Nigdy tak desperacko nie olejowałam oficerek (i zostawiałam je nabite papierem obok grzejnika) błagając żeby się rozeszły 🤣 i coś tam faktycznie puściły