wrzody żołądka
Sankaritarina, jak dobrze wiedzieć, że nie tylko ja jeżdżę z wiadrami z domu 🤣
gastrogel u nas chyba nawet się przyjął, choć nie sam. Po długich obserwacjach i kombinowaniu, wygląda na to, że u nas się najlepiej sprawdza połączenie gastrogelu, soku z rokitnika i czerwonych alg. Przy czym algi w 2/3 sypię do pudełek z żarciem i 1/3 pół godziny przed jazdą razem z rokitnikiem (znaczy my znów na rehabilitacji, więc może bardziej bym powiedziała przed ruchem, bo głownie stępujemy i chwilę kłusujemy🙄😉
Melanie, ja zawsze lubiłam zioła od nich, ale raz zamówiłam liście malin - prawie same gałązki z kolcami i ogromna ilośc wysuszonych ślimaków 😤
Lootra, mam skład zestawu „interwencja” od Natur Sanat, który jest polecany w stanach pogorszenia wrzodowego. Lukrecji nie ma w składzie. Działa niesamowicie.
IMG_4517.jpeg
zoyabea, super, dziękuję bardzo!
Otrzymałam odpowiedź na e-mail, że składu nie podają bo był kopiowany, ale można im wysłać co koń je, jakie posiłki i oni odpiszą czy można łączyć czy nie 😏
Lootra, przyznam, że przez to właśnie nie chcę kupować ich mieszanek, bo nie wiadomo co tam jest, a legalne to nie jest za bardzo, mimo, że nie dla ludzi tak jak xxagaxx pisała...
W Polsce oraz Unii Europejskiej istnieją przepisy dotyczące ujawniania składu paszy dla zwierząt, w tym koni. Zasadniczo producent paszy dla koni ma obowiązek podać określone informacje na opakowaniu lub w dokumentacji towarzyszącej, w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego żywienia zwierząt.
Zgodnie z przepisami prawa Unii Europejskiej, szczególnie rozporządzeniem (WE) nr 767/2009, dotyczącym wprowadzania pasz na rynek, obowiązuje zasada pełnej informacji o składzie paszy. Na opakowaniu paszy muszą znaleźć się między innymi:
Nazwa produktu,
Przeznaczenie paszy (np. pasza dla koni),
Składniki paszy (w tym rodzaj składników paszowych, np. zboża, witaminy, minerały),
Wartości odżywcze (np. zawartość białka, tłuszczu, błonnika),
Instrukcja stosowania,
Data przydatności do spożycia,
Producent lub dystrybutor paszy.
Przepisy te mają na celu zapewnienie, by hodowcy i właściciele zwierząt wiedzieli, co dokładnie podają swoim zwierzętom, w tym koniom, co jest ważne zarówno z punktu widzenia zdrowia zwierząt, jak i przestrzegania zasad bezpieczeństwa żywnościowego.
Nieujawnianie pełnego składu paszy może stanowić naruszenie tych przepisów, co wiązałoby się z konsekwencjami prawnymi. W praktyce, jeśli producent paszy nie ujawnia składu, może być zobowiązany do udzielenia takich informacji na życzenie konsumenta lub organów kontrolujących.
Melanie, No właśnie wiem ze znajomi zgłaszali brak składu u natura sanat, ale widać efektu brak.
xxagaxx, może sama coś podziałam, bo przyznam, że chętnie kupiłabym sobie gotowce o ile będę wiedzieć co w nich jest. 😅
Z ciekawostek i dzielania się "wiedzą" (ale zawsze do weryfikacji bo ja jestem samouk🙂- nie mam papierka żywieniowca):
1. Kwas solny wydzielany jest po cześci na zasadzie sprzężenia zwrotnego, żeby przekształcić pepsynogen w pepsynę- enzym do trawienia białka.
Pepsynogenu są dwa typy (ten oddziałujący na śluzówkę i ten na oddzwiernik).
2. Z kolei za ilość pepsynogenu odpowiada ilość histaminy.
... można więc wnioskować, że dla niektórych koni żarcie wysokobiałkowe będzie dawało rzuty kwasu solnego, bo będzie wydzieało się więcej pepsynogenu, bo organizm rozpoznaje, że musi więcej białka nadtrawić już w żołądku.
U niektórych koni elementy paszy, które podnoszą (zawierają) histaminę bedą działały pro skoki kwasu solnego.
Co jest lepsze ? Ulcosan czy gastrogel ? A może coś innego wam się sprawdziło?
Promocja na gastrogel
https://sklep.hippovet.pl/produkty/hippovet-pharmacy-gastrogel-black-week/
u mnie się sprawdza, po półtora roku od ostatniej gastroskopii, mamy tylko małe nadżerki w części bezgruczołowej .
Na wiosnę i jesień plus w sytuacjach stresowych - pobyt w klinice na wyrywaniu zęba podawałam tylko gastrogel.
To jest ten tak cholernie ciężki żel do wydobycia z opakowania?
Kurde... Brać czy czekać, w zeszłym roku był Asecurol 3+3, do którego mam już gotowy cały anturaż. Będę pół dnia myśleć.
Sivrite, Mam ten sam dylemat... Boje się że potem nie będzie Asecurolu w promce i będę żałowała.
zembria, Sivrite, właśnie jest w promocji 🙂
anetakajper, Widzę już kupiłam, dzięki 🙂 Ten żel też kupiłam, będzie kuracja jesiennozimowa z tego całkiem spoko 👌
Niby ja też wczoraj wzięłam, ale chyba poleci też Asecurol... Mam wrażenie, że już trzeci rok nie ma "okresów przejściowych", cała zima to huśtawka pogodowa. No co to było wczoraj, co to jest dziś. <facepalm> Więc suple na wrzody to chyba trzeba stackować na pół roku...
Sivrite, Blondas też się wyraźnie gorzej czuje odkąd się skończyła piękna ciepła pogoda. Mama nadzieję, że ten żel + asecurol zrobi mu spoko kurację łagodzącą.
A ja mam pytanie z innej beczki.
Mój koń z racji swoich przypadłości już nie pracuje i pracował już nie będzie. W wieku niespełna 8 lat została przymusową emerytką.
Na tę chwilę dostaje ulcosan i codziennie mesz z siemieniem lnianym. Oznak gorszego samopoczucia (jeśli chodzi o wrzody) brak. Czy jest sens futrować takiemu koniowi coś więcej, czy dać po prostu spokojnie funkcjonować i kulać się po padoku?
Zembria, pamiętaj, że je się daje oddzielnie, nie suplementuj tego na raz, bo tylko pieniądze w błoto wyrzucisz.
Matrix, jeśli ją znasz i nie widzisz pogorszenia, to po co kombinować... Czasami można przedobrzyć w drugą stronę.
Sivrite, Wiem, wiem, na wrzodach już niestety "zęby zjadłam" 😤
Ja też wzięłam zarówno Gastrogel, jak i Acecurol. Teraz jedziemy na Asecurolu właśnie i kobyła mimo tych rewolucji pogodowych nie pokazuje dyskomfortu, wczoraj pomyślałam, że może jej zmienię na Gastrogel dla odmiany i zobaczymy jak będzie, a dzisiaj stwierdziłam, że może póki co zostaniemy przy Asecurolu 😅😅 no nic, pozostaje mieć nadzieję, że wszystko przyjdzie z długim terminem przydatności 🙈🙈
Hej! Dlaczego przy niektórych ofertach Gastrogelu jest napisane Mebio a na zdjęciach jest Gastrogel Hippovet a w opisie jest podany St. Hippolyt jako producent? Jest więcej producentów tego Gastrogelu? Który jest oryginalny?
annet producentem gastrogelu jest hippovet, marka mebio jest też ich własnością, a st. Hippolyta są dystrybutorem. Sklepy wpisują pewnie to co im pierwsze w oczy wpadnie.
A ja tak się w sumie zaczęłam zastanawiać, dlaczego nie można łączyć Gastrogelu z Asecurolem?
Nie planowałam tego robić, ale kto wie, czy w razie jakiegoś pogorszenia samopoczucia nie chciałabym zrobić koniowi "lepiej"...🤔🤔 Chciałabym wiedzieć dlaczego lepiej tego nie robić.
NowaJa, Pierwsze co mi przychodzi do głowy to to, że asecurol ma lukrecję, a gastrogel aloes, i ich nie wolno łączyć
NowaJa, mi kiedyś wet tłumaczył ze z asecurol nie łączyć nic bo on trochę uposledza wchłanianie innych rzeczy
Lootra, a dlaczego nie można? W składzie np bardzo polecanego Gastro Mash’u tej samej firmy - jest i aloes i lukrecja w składzie
RR4, pisała tu kiedyś forumowa Viridila, która jest fitoterapeutką, jeśli dobrze pamiętam, to oba zaburzają wchłanianie potasu chyba i podawane łącznie to działanie jeszcze sobie podbijają.
Ok, z tym łączeniem suplementów nie zostałam zaspokojona waszymi odpowiedziami więc chyba w wolnej chwili skrobnę maila do Hippovetu, żeby wytłumaczyli 😉
A teraz jeszcze jedno pytanie, jak podajecie Gastrogel? Zawsze do posiłku, czy raczej bezpośrednio do pyska? Mnie jest w sumie wszystko jedno, na opakowaniu też oba sposoby dozwolone. Ale może któryś okazał się wam w "praniu" bardziej skuteczny?