wrzody żołądka

Kurczę no i zostaję w tym wątku na dłużej 👎 Czaiłam się i czaiłam, ale w końcu wyszło, że miała bolesne ruje i rzeczywiście w ciąży jakiekolwiek bolesności brzucha ucichły. Aktualnie źrebak 5 miesięcy i dosłownie z dnia na dzień pojawiły już takie typowe objawy, ale tak delikatne, że miałam w planach poczekać do oddzielenia. No i po tygodniu kolka.. Od razu gastroskopia, są nadżerki, bez tragedii, ale są.

Na razie ze względu na karmienie past nie dostaje, źrebak był szczepiony i musimy się trochę wstrzymać z oddzieleniem - macie może jakieś pomysły czym jej mogę teraz ulżyć? Wet poleciła sok z rokitnika, dostaje sieczkę z traw (lucerny nie może), wapń, żelatynę, olej lniany, rumianek. Zamówiłam też zioła interwencja z natury sanat bo jako jedyne maja podany skład - tam jest głównie ślaz.

Wiem, że siemię lniane daje dobre efekty, ale kurde właśnie ta kolka wystąpiła po tym jak zjadła siemię i aktualnie trochę sie boję - wiem, że to pewnie nie powiązane, ale kolka to mój największy koszmar więc muszę ją poobserwować. No i na tym moje pomysły się kończą🙈
Lootra, kwas hialuronowy, chaga, jakiś Gastrogel czy ten ich nowy preparat. Ciulowy moment zaraz po promocjach...
Nic z tych preparatów nie powinno mieć wpływu na karmienie.
Sivrite, Taaaa, konina nigdy mi nic nie ułatwia 🙈 dziękuję za pomysły! A wiesz może czy tą chagę koniecznie trzeba mieszać z kwasem czy można podać sam ,,napar''?
Można też oddzielnie, tylko to nie może być napar zalany wrzątkiem jak herbata. Musi się pogotować delikatnie pół godziny. I wtedy masz z tego taką smołę.
Sivrite, ooo super! A myślisz że jak ugotuję na dwa dni do przodu to przeżyje? Bo z reguły jestem w stajni co drugi dzień
Lootra, ja gotowałam na 7 i trzymałam w lodówce, nic się z tym nie działo. 🙂
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
03 grudnia 2024 10:27
Lootra, Ja tak samo, w małym garnuszku gotowałam na kilka dni.
Ile gram tej chagi trzeba ugotować, żeby starczyło na dwa dni? Podaję się tylko sam wywar? Ile mniej więcej mililitrów na dzień?
Fantomas, nie pamiętam, gdzie znajdowałam informacje, bo to było kilka lat temu, więc nie dam źródła z głowy.
Łyżka dziennie. Można z farfoclami, ale ja dawałam sam wywar. Tej wody tyle, żeby się nie spaliło. Nalewałam jakieś pół litra na robienie, bo wygotowaniu było z 300ml, ale robiłam to kompletnie na oko, raz było więcej, raz mniej.
Po prostu dzieliłam po równo w zależności od tego, ile wsypałam. I też odrobinę opłukiwałam te skończone farfocle i z tego jeszcze odlewałam, bo w nich sporo zostawało.

PS. Czubatą łyżkę.
Sivrite, dziękuję
Sivrite, chyba ode mnie to miałaś, a ja od koleżanki 😅

chagi 5g dziennie minimum 4 tygodnie, max 8 tygodni i najlepiej zrobić kurację razem z kwasem hialuronowym wielkocząsteczkowym
Katasia, właśnie przejrzałam naszą konwersację nawet i tego nie znalazłam, ale może to być wina cudownej zmiany archiwizacji w Messengerze. <facepalm>
Ale dobrze, że pamiętasz te 5g, właśnie ni cholery nie mogłam sobie przypomnieć, ile ta łyżka ważyła. 😀
Sivrite, nie pamiętałam, wyszukałam w konwersacji z koleżanką 😅 za każdym razem szukam od nowa, a zrobiłam już tym przynajmniej z 6 kuracji, jak nie więcej 🤣
Robicie kurację tym podczas leczenia omeprazolem, przy aktywnych wrzodach czy tak profilaktycznie? 😀
Ja "profilaktycznie", Katasia też.
Ale to też nie jest tylko profilaktyka, wiele osób leczy w ten sposób, bez omeprazolu. Samymi suplami i chowem. Ja bym to nazwała alternatywnym leczeniem, a nie profilaktyką.
Oczywiście przy takim leczeniu idzie o wiele więcej niż chaga i kwas hialuronowy.
Sivrite, Dziękuję bardzo. Ja zdecydowałam się na pasty, ale przed i po chciałabym właśnie ją mocno wesprzeć 🙂

Podpytam się jeszcze o sok z aloesu z miąższem - polecicie jakiś sprawdzony?
co polecicie dla konia który kilka lat temu miał wrzody 1/2, wyleczone. Jednak przy zmianach pogody, a zwłaszcza przy obecnej pogodzie widzę dyskomfort. Koń dostaje equinox yarrowia gastro, ale myślę czy nie dać czegoś jeszcze, bo widzę, że humorki wróciły. kiedyś dawałam brandon gastro balsam, ale może coś innego będzie dobre?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
04 grudnia 2024 10:36
mindgame, Ja mam podobną sytuację, wrzody niby zaleczone od ponad roku, ale widzę że od początku listopada (jak pogoda się zrobiła paskudna) pogorszenie samopoczucia. Kupiłam teraz Gastrogel z Hippovetu (promka mnie skusiła dobra 😉 ) i faktycznie widzę poprawę po tym niecałym jeszcze tygodniu stosowania. Także polecam. No i mój chyba ulubiony z takich preparatów Asecurol, też mi się fajnie sprawdza.
mindgame, również polecam gastrożel
mindgame, ja też polecam gastrożel, jak dziewczyny. Zaczęłam podawać z tych samych powodów, o których Ty piszesz. Byłam sceptycznie nastawiona ale widzę poprawę u mojego konia więc będziemy do niego na bank wracać.
a u nas było lepiej i po tych uroczych jednodniowych zmianach pogody znowu kaszanka, jednak nie ma nudy 🙄
cześć, dziewczyny mam pytanie🙂 mam zamiar zakupić gastrogel lecz jest mały problem ponieważ ja robię pudełka i nie wiem czy ten suplement mógłby leżeć w pudełku przez 4 dni haha… chyba że lepiej zakupić asecurol?
zuza17, możesz nabrać do strzykawki i zostawić w pudełku , wtedy stajenni podadzą na świeżo
xxagaxx, właśnie kurczę wątpię że tak zrobią…
zuza17, ale to chyba wystarczy im powiedzieć? W większości stajni ludzie zostawiają strzykawki, pojemniczki na mocz, żeby tylko stajenni dorzucili jak będą podawać żarcie.
xxagaxx, niestety ale w mojej stajni stajenni mają problem by w jakikolwiek sposób „pomóc” tak samo było jak leczyłam konia na wrzody to sama musiałam przyjeżdżać by mu leki dawać xd
zuza17, No ja leki tez sama podaje, bo to jednak duża odpowiedzialność żeby powierzyć stajennym xd ale jeśli byłby problem z wlaniem suplementu z pojemnika w pudełku to gnój bym zrobila u właściciela. A jak sąsiad az takie problemu to zmieniła stajnie. Nie wyobrażam sobie żeby z takim czymś byl problem
cześć, dziewczyny mam pytanie🙂 mam zamiar zakupić gastrogel lecz jest mały problem ponieważ ja robię pudełka i nie wiem czy ten suplement mógłby leżeć w pudełku przez 4 dni haha… chyba że lepiej zakupić asecurol?

asecurol trzeba podawać na mokro, więc jeszcze trudniejszy w stosowaniu
xxagaxx, właśnie mam zamiar zmienić stajnie lecz problem jest z miejscami w moim obrębie💔 Kurczę to co moge dawac mojemu tak bym mogła to zostawic w pudełku z wiedzą ze nic sie ze suplementem nie stanie
zuza17, na 4 dni to tylko suplement w granulacie
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się