domiwa, zobacz sobie pojemniki na produkty sypkie THERMOHAUSER,
gdyby nie cena to pewnie bym już dawno je miała 😉
A te po lewej na zdjęciu to takie w stylu
https://www.xxlgastro.pl/pl/wozek-na-artykuly-sypkie-amer-box.html
kotbury, ale większość pasz bez zbóż dla wrzodowców to takie pasze nic. Taki jest teraz kierunek.
Perlica, wiem. I dlatego napisałam, że to jest szukanie świętego grala.
Myślę, że dużo osób musi sobie rozważyć, ćzy jednak nie taniej/lepiej wyjdzie sianokoszonka zamiast paszy takiej, jeśli nie mogą dawać żadnych zbórz. A ci, których konie nie są w giga treningu, czy top siano jednak po korek nie załatwi sprawy.
W temacie paszy bez niczego,
https://excellent-horsefood.pl/produkt/simply-healthy-2/?fbclid=PAZXh0bgNhZW0CMTEAAaZnNJw_lG7oX32K0K1M58WOCzbo6T4Gr7cLE9n-NGdv5sY0Gt7XQq0a_Hs_aem_m8rqS_4Ive-RZjSj3ngsdw
Pomysłodawcą jest naturasanat, ale skład podany 😁 co mnie zaciekawiło to w składzie groch i łubin.
xxagaxx,
"bez melasy i słodzików"... a w składzie syrop z oligofrutozy 🙂
I bez alergenów jak marchew czy buraki... a w składzie pulpa jabłkowa 🙂
żeby nie było, nie krytykuje tych pasz. jest wiele koni, którym posłużą ale mnie jako osbę z przeszłością w branżuni reklamiarskiej od razu flaki się prewracają jak czytam takie pierdololo copywriterskie.
Copywriter płakał jak pisał...
kotbury, nie wiedziałam że marchew czy buraki to są częste alergeny wśród koni :P
Mojej najchętniej wykluczyłabym samą pszenice ale nie ma za dużo pasy do wyboru 😀
kotbury, nie wiedziałam że marchew czy buraki to są częste alergeny wśród koni :P
Mojej najchętniej wykluczyłabym samą pszenice ale nie ma za dużo pasy do wyboru 😀
xxagaxx, no są, w burakach kwas szczawiowy, marchew trudnostrawna, daje po wątrobie, przy sporym skarmianiu karoten miesza w dostęności tłuszczów.
Nie znajdziesz balancera bez pszenicy? To znaczy nie wiem czy jest, tak ruzcam, bo sama nie szukałam.
kotbury, jest, np Mebio Grain Free balancer
Czy ktoś karmi paszą Red Mills Horsce care 14 mix lub cubes?
https://redmills.com.pl/produkt/pasza-red-mills-horse-care-14-mix/
xxagaxx ta pasza nie ma pszenicy właśnie
kotbury, własnie mamy obecnie Balancer z Hippovea co podała Zuzu., . Do tego AlpenGrun musli i więcej nie dostaje. Ja mogę karmić minimalnie bo jeszcze dostaje kiszonkę, więc na razie wszystko wygląda git 😀
Perlica, trochę mało niskoskrobiowe jest xD Ja mam wyleczonego wrzoda więc unikam cukrów. A tu jeszcze w składzie owies.
xxagaxx, a Hoveler Reformat?
Agrovital ma też większość pasz bez pszenicy, musli Alergia również bez lucerny.
https://www.agrokompleks24.com/agrovital-alergia-14kg-id-136
Zuzu., do Agrovitala na pewno nie wrócę. Jedna moja kobyła przestała jeść, a wyniki krwi totalnie z dupy. Wyleczyłam się z tej paszy pomimo atrakcyjnej ceny i wtedy idealnego miejsca odbioru.
Churros, nie mam dostępu do Hovelera, i jakoś nie przemawiają do mnie te pasze. Nie szukam jakoś specjalnie ale zawsze zwracam uwagę w razie co jest na rynku.
xxagaxx, hmm, suplementowałaś dodatkowo?
Perlica, ja o niej od dawna myślę, ale te wysłodki tak wysoko w składzie mnie jakoś demotywują... Producent mówi, że nie trzeba tego moczyć, ale już ostatnio dyskutowaliśmy tutaj na ten temat odnośnie paszy z Chrupki. No zbieram się i zebrać nie mogę do spróbowania tego. 😅
Sivrite, tej paszy na pewno się nie moczy.
Zastanawiam się nad Reeleve Saracen ( powrót ) a właśnie Red Mills. Zobaczę kto będzie miał lepszą promkę na Black friday i sobie zamówię na 2 miesiące na próbę.
Nie porównuj Chrupki do Red Mills 😉
Zuzu., jest na suplach na wrzody oraz na kopyta ale witaminy odstawiłam
Perlica, nie porównuję firm, tylko sposób tłumaczenia. Byś za bardzo wierzę w niepuchnącą paszę z wysłodkami na drugim miejscu składu. Musiałabym sprawdzić zanim to podam koniowi, a że jeszcze nie widziałem tego worka w żadnej stajni, to tak się zbieram jak pies do jeża.
Daj znać, czy puchnie, jeśli kupisz.
Sivrite, znam kilka koni na tej paszy, nie mają zalewane i nic się nie dzieje na pewno.
Jednak ich dawkowanie rzeczywiste na niewiele mi się zda, bo to konie chodzace GP, łącznie z poziomem LR.
Kusi mnie ta pasza, choc ten granulat co wyżej wstawiłam też jest spoko składowo.
Ja na próbę zamówiłam red millsa (kilka pasz) ale do mnie te paszę w ogóle nie przemawiają. Koszmarnie przetworzone. Z resztą mój koń nie za bardzo chciał jeść ich pasz, nawet myszy w paszarni omijały red millsa
Ja wielbię redmillsa, nic mi takich efektów na koniu nie dało - ani hoveler, ani saracen, ani agrovital. Na redmillsie wygląda top, szybko się buduje i ma powera.
faith, na którym konkretnie red millsie ?
I na którym Saracenie nie miałaś top efektu?
ElSalvador, Nasze myszy są fanami Equichampa, a tak innych pasz nie ruszają😝
Jeszcze ta ma fajny skład, bo bez jęczmienia i lucerny, a wg opisu na oryginalnej stronie nie wpływa na głupotę😝🙊
A i poziom skrobii w przeliczeniu na normę dzienną jest całkiem bezpieczny.
Oat Balancer Cooked Mix, dawałam też jako dodatek define&shine po bezrobotnej zimie na wolnym wybiegu i po 3 tyg była widoczna różnica w odpasieniu i full energii.
Jeśli chodzi o Saracena to Competition Fit Balancer, ładnie wygląda ta pasza i było spoko ale nie tak fajnie jak po redmillsie, na pewno mniej energetyczna 🙂
faith, tylko te balancery mają kompletnie inne dawkowanie. Ja bym nawet nie porównywała. Acz Oat balancera z Red millsa także gorąco polecam, gdyby nie wrzody, karmiłabym tym dalej.
faith, ale to trochę co innego niż pełnoporcjowe karmienie.
Oat balancera też kiedyś dawałam moim wałachom, to była energia petarda , ale jeden miał wrzody więc zrezygnowałam. Tam jest ponad 40% skrobii, więc efekt musi być.
Widzę że nie dodał mi się link:
https://opti-shop.abstore.pl/skoki-saracen-condition-improver-cubes-20kg-pasza-dla-koni-sportowych-slabo-przybierajacych-na-masie,c31,p411,pl.html
No, że dawkowanie inne to wiem, dostosowuje się do tego, w obu przypadkach przeliczalam na lekką/średnia pracę.
I na Red millsie miałam znacznie lepsze efekty.
Ale tak, Balancer a pelnoporcjowo to różnica.
Wciąż uważam że jakość paszy top jednak 🙂
Czy ktoś dawał te trawokulki?
https://allegro.pl/oferta/trawokulki-z-traw-z-krainy-jezior-sepolno-krajenskie-15kg-16416227235
Szukam jakiś trawokulek, które są bardzo drobne i mogłabym je w niewielkiej ilości dodać na sucho - czyli niepęczniejących za bardzo. Kiedyś miałam chyba z Hippovet - nie pęczniał ale były bardzo duże. Szukam czegoś zdecydowanie drobniejszego.
Perlica, skąd masz to info, że 40%? Kiedyś nawet tu pisałam, że przedstawiciel Red millsa napisał mi, że 20% skrobi i 5% cukru, i chyba nawet coś wtedy odpowiedziałaś na to 😜
Dobra, chyba jednak potrzebuje pomocy, bo już nie wiem co i gdzie szukać.
Mam dwa gałgany, ale obydwa potrzebują dodatkowej dawki mocy, szczególnie ogier, bo totalnie szybko się męczy i nie idzie upchnąć dziada (chodzi regularnie, nie jakoś mega intensywnie, bo to nadal 4 latek, 1x w tygodniu skoki, a tak to na płasko/tereny). Turbo grzeczny i turbo bez mocy, a aktualnie żre:
ś: 2 miarki owsa gnienionego, 3/4 miarki stamina cubes spillersa, 3/4 miarki enduro saracena,
o: to samo plus mesz co 2-3 dni, do tego biotyna i olej lniany
k: to samo plus joint regent, redplex audevarda i jakiś jeszcze suplement, ale teraz nie pamiętam
Wygląda top, czuje się top, ale no muszę mu dołożyć jakoś energii, bo on po 30 minutach to najchętniej by się położył i zasnął..
Drugi gagatek za to w ciul rośnie jeszcze, ale on akurat żyje wolnowybiegowo i ma all the time dostęp do siana bardzo dobrej jakości, więc jest za gruby..
Chodzi regularnie chociaż te 5x w tygodniu, no czasem 4x jak mam mniej czasu.
Żre:
ś: miarka owsa gnienionego, miarka stamina cubes spillers, miarka sieczki dengie, krzem, witaminy ogólne z overhorse
k: 2 miarki owsa gniecionego, miarka cubes, miarka sieczki dengie, dostaje co 2-3 dni mesz, probiotyk
Obcięłam mu obiady, bo energii to żadnej nie dawało, a miałam wrażenie, że tyje w oczach.
Potrzebuje coś, co mogę dać do śniadania czy obiadu, żeby dawało takiego kopa energetycznego. Teraz byłam na dwudniowych zawodach (ich pierwsze) i ogierowi dawałam pastę energetyczną z forana przed startem i guzik to dało, moooże minimalnie, ale tez krócej go rozprężałam, żeby nie zgasł mi na przejeździe.
epk te trawokulki z Sępólna Krajeńskiego kupiła, przetestowała koleżanka, właścicielka konia seniora i chwali, ale nie podaje na sucho
Takie do podawania na sucho widziałam to, ale nie wydają się drobne..... Stephans Mühle Heucobs Staubfrei