Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Hermes, dla grubasa może lepszy caly owies niż gnieciony?
Z energetycznych których widzialam efekty na koniach znajomych to green power z eggersmana czy Pavo Tripe P
Churros, nie pamiętam. Ja tym karmiłam jakieś wiecej niż 6 lat temu, wtedy były dwa balancery dostępne OAT i jeszcze jakiś drugi, który miał na pewno jeszcze wiecej energii, ale nie pamiętam nazwy. Na pewno pisałam zapytanie o skrobię bezpośrednio do RM i mi napisali, że to tajemnica receptury i nie mogą podać. Dopiero stosunkowo nie dawno podali te dane na swoich paszach oficjalnie. Ale od tamtego zapytania minęło mnóstwo czasu, składy pasz się już zmieniły na pewno.
Ja wtedy też zmieniłam te pasze, bo miałam jednego konia wrzodowego.

Edit: widzę że Oat balancer nadal skrobia nie jest podana
Hermes, Co to za trudne przypadki :P
Chociaż
a) ten 4 latek nie ma czasami takiego "momentu w rozwoju" kiedy idzie bardziej "do tyłu niż do przodu", bo siebie ogarnia? Może trzeba trochę zmienić sposób treningu? Tj nie chodzi mi o to, że trening jest zły, ale może jeszcze zbyt intensywnie? No chyba, że się męczy po 10 minutach stępa...
Może po prostu więcej owsa?

b) Za to drugiemu wymieniłabym Stamina cubes na ewentualnie coś mniej tuczącego (moim zdaniem ta pasza może mieć właściwości tuczące - a przynajmniej taki efekt zaobserwowałam). Nie wiem ile masz w miarce, ale jak mu wychodzi ponad kilo na dzień plus owies, no to hm....
BUCK,
Miałam, są duże, idealne na smaczki
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
28 listopada 2024 12:14
xxagaxx, o zaraz sprawdzę i zamówię na próbę pewnie! Dzięki!
Sankaritarina, właśnie totalnie nie są to intensywne treningi. Ba, czasem jak widzę, że on w stępie idzie jakby miał zacząć zdychać to biorę go na samego stępa do lasu, albo nie wsiadam wcale. Czasami wolę go też puścić na halę, żeby sobie sam zdecydował czy chce mu się pobiegać czy nie. Te skoki raz w tygodniu tez takie nie zawsze, bo często wypada mi wyjazd służbowy no i chciał nie chciał muszę cisnąć.
Miał fazę taką rozwojową jakoś pod koniec wakacji, że był totalnie, obrzydliwie bez mocy plus wręcz puchły mu tyły, okazało się, ze wtedy mocno mi wzrostowo wskoczył, ale to bite 2 tygodnie dałam mu święty spokój, bo wolę mieć dobrze rozwiniętego zwierza niż chodzącego co na jego wiek powinien 😅
A z tym drugim spóbuje go przerzucić na cały owies w sumie i może na razie odstawię cubes'a i poobserwuje jak będzie chodził.
Hermes, badałaś im krew?
28 listopada 2024 12:44
Zuzu., wszystko idealnie właśnie, bo to pierwsze co robiłam.
Sankaritarina, stamina cubes zdecydowanie tuczy 🙂
Hermes a kardiologicznie badałaś?
Moon   #kulistyzajebisty
28 listopada 2024 19:18
Hermes, z energoli to Structur Energeticum Hippoyta albo… Torpeda od Magic Horse 🤣 obie pasze dają dobre turbo, więc nie trzeba karmić wiadrami by by efekt 😉
Gillian   four letter word
28 listopada 2024 19:56
Albo Granenmix-Compleet - ma 15,5mj i daje tak potężnego kopa, że miałam problemy z opanowaniem mojego konia, który należy zwykle do miśków do pchania. Zostawiałam sobie tą paszę na zawody i efekt był piorunujący wręcz.
29 listopada 2024 06:36
Gillian, o właśnie czegoś takiego potrzebuje.

Ogólnie da się oczywiście na nim jeździć, on jest po prostu bardzo długo regenerujących się i potrzebujących kopa z energii. Kardiologicznie go nie badałam, ale zasugeruje wetowi jak przyjedzie do stajni.
Na zawodach to się spalił ostro darciem ryja jaki to z niego ogier. Jest patrzący na świat dookoła i rozprasza się też bardzo szybko. Wydaje mi się, że to taki duży dzieciuch też.
Hermes, No zbadać warto, bo to trochę dziwne. Chyba, że on się jeszcze "ogólnie ogarnia", bo jest jednak młody, jest ogierem. A dać po prostu więcej owsa?
Co do pasz - ja akurat nie widziałam żadnego efektu na Torpedzie od Magic Horse. Compeition Fit mix albo Struktur Energetikum - ale inne też mogą działać, akurat miałam tylko te dwie.
BUCK   buttermilk buckskin
29 listopada 2024 08:56
epk trafiłam na produkt: Marstall Wiesen-Chips 15kg - trawokulki dla koni na sucho
29 listopada 2024 08:57
Sankaritarina, on właśnie jest taka ciapa czasami. Ma momenty, że potrafi wyjść z boksu na dwóch nogach na padok, ale ogólnie jest taki cycuś, który jeszcze nie bardzo kuma że ma już dość długie nogi, odwłok itp. Zrobię mu badania przy okazji na pewno.
Na razie zamówiłam to co Gillian, poleciła. Spróbuję mu to dawać właśnie w takie intensywne dni.
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
01 grudnia 2024 21:53
Czy ktoś kojarzy jakieś powiązania między marką il.campione a Equine Nutri plan?

Przyglądałam się balancerom obu marek i myślałam że mam jakieś zwidy bo skład jest prawie taki sam poza minimalnymi odchyłami które można uznać za zaokrąglone 😅
donkeyboy, heh, obie to marka FDS 😎 fds w zasadzie ma te same składy i jest tańszy od tych dwóch
01 grudnia 2024 23:07
Zuzu., a to FDS ma swój balancer? Na stronie mają tylko te dwa dla koni, reszta to tam jakiś koncentrat nitro dla świń itd 😀
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
02 grudnia 2024 00:12
donkeyboy, il.campione z tego co pamiętam wykupiło, lub jest współwłaścicielem Equine Nutri plan
02 grudnia 2024 07:49
Constantia, w takim razie to wszystko tłumaczy 🙂 dzięki!
Co do ilcampione.
Karmie od miesiąca niskoenergetycznym muesli budującym mięśnie jako uzupełnienie owsa.
Działa. Jestem bardzo zadowolona.
Folblut ładnie przybiera w mięśnie.
Po ponad 2 miesięcznej przerwie od siodła (tylko praca z ziemi, w międzyczasie klinika i 3 tygodnie aresztu z samymi spacerami stępem w ręku), wrócił pod siodło bez odpałów mózgowych.
03 grudnia 2024 17:12
Agnes14, a mogę zapytać ile zadawałaś na 100kg konia?
a FDS robi te pasze u siebie?
Jezu jakie mają opinie na google...
03 grudnia 2024 17:26
Perlica, o kurka ale januszex 🤐
Hors je 2 posiłki dziennie składające się z 1 kg owsa i około 600g paszy plus 2 garści sieczki z lucerny.
Do tego trzeci posiłek trawokulki i 200g otrębów ryżowych.
Waży około 600kg.
Mamy w stajni też bardzo dobre siano z nieograniczonym dostępem.
Pytanko, a nawet dwa
Agrovital-kupiłam Hoof Multi, niby ma zioła w sobie, skład fajny, ale nie pachnie nic a nic- to normalne? Bo ja przyzwyczajona do Hippolyt/Mebio, które pachną pięknie
Ibeka Panto-jest na Alledrogo w niezłej cenie i ze Smartem, ale już przeszukałam internetu i porządnego opisu składu, a zwłaszcza zawartości skrobii i cukru nie znalazłam. Ktoś coś?
Dziewierz, moje też nie pachnie za bardzo, ale koń wsuwa i wygląda top
Dziewierz, też byłam w szoku że niby zioła w Agrovitalu są a nie czuć a miałam kilka różnych już.

Swoją drogą nowy mesz od nich ktoś już próbował? ten Herb-all?
Mamy ten mesz od 3 miesięcy, fajnie sie gluci, nie jest intensywnie ziołowy pod względem zapachu. Kobyla wcina. Skład bardzo ok. Sam wygląd raczej jak musli, ale po zalaniu woda robi się meszysko jak trzeba.
Karla🙂, o to fajnie, właśnie zastanawiałam się jak z gluceniem bo zakładałam właśnie że super ziołowo pachnieć nie będzie 😉 ale skład mnie bardzo zachęca więc chyba się skusze. Dzięki
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się