epk, mi jest najwygodniej jak strzemię ułoży się nieco skośnie tak,że podpiera zewnętrzną część palców 😀. Zdecydowałam się na areny, a nie opery właśnie ze względu na sposób wiszenia strzemienia
Muszę zakupić strzemiona. Zastanawiam się nad dwoma modelami - BR Lavarone oraz Acavalo Arena ALUPRO. Mam puśliska Prestige ujeżdżeniowe więc są dosyć grube… czy założę wyżej wymienione strzemiona na te puśliska czy nie? Bo nie chciałabym mieć wtopy, że kupię a mi nie przejdą puśliska przez otwór 😂
Nie mogę już edytować wiadomości, a ktoś może potrzebować w przyszłości informacji.
Kupiłam Acavalo Arena ALUPRO i bez problemu mogę włożyć puśliska ujeżdżeniowe z Prestige.
hejka, myślę o wymianie strzemion flexon na freejump soft up. Opłaca się? Czy lepiej wymienić na lorrenzini bo widziałam tutaj wiele komplementów na ich temat.
zuza17, lorenzzini to inne całkiem strzemiona niż flex on. Jezdziłam w jednych i drugiach, jestem fanką ciężkich czyli lorrenzini. Jednak nie każdy je lubi.
Perlica, no właśnie flexony to jest dla mnie jakaś masakra dlatego chce je wymienić💔
zuza17, Rozumiem. To polecam Lorenzini.
Podobne do nich wydają mi się Equiline, ale nie testowałam nigdy:
https://www.febro.pl/product-pol-8520-Strzemiona-X-CEL-Equiline-Jumping-navy-blue.html
a ktoś może zna długość stopki w freejump airs? Ponieważ nie potrafię znaleźć info na ten temat
cześć ponawiam pytanie bo jest dla mnie to ważne gdyż chce kupić strzemiona póki są na przecenie Xd
Napisz do jakiegoś sklepu
zuza17, Znalazłaś już info? Jak nie to będę dziś w stajni to zmierzę 🙂
Hej Wam! Poszukuję strzemion dla emerytów i rencistów 😂 a tak na poważnie - jakie strzemiona polecacie żeby były równocześnie amortyzujące i bezpieczne? Dostałam polecajke na Acavallo Opery ale nie są z tą bezpieczną funkcją a wyczytałam tu na czacie że Areny (które chciałam wziąć) wcale amortyzujące nie są 🙁
carolcia, LeMieux Vector, Flex-on Safe-on, Freejump Soft Up? Moze jakies Safe Riding S-Light albo Acavallo Flexia? To z tego co mi sie obilo o uszy, bo ja mam tylko Vectory.
Bajahorses, takkk dostałam długość w cm od sklepu Horsequal więc plusik dla nich!!
carolcia, Acavallo Opery nie są amortyzujące i trzeba pilnować śrubek po bokach bo lubią się odkręcać.
Constantia, - jeżdżę w operach dobre 5 lat i nigdy nie miałam problemów z śrubkami 😅
Natomiast tak, to nie są jakieś super amortyzujące strzemiona. Mają fajną, szeroką-ale nie za szeroką stopkę i są komfortowe do jazdy. Moje kolana lubią je i czuje różnicę na plus w stosunku do compositi. Natomiast żadnej magii jak przy dajmy winderenach tam nie ma.
A że tak się zapytam jaka magia się dzieje w tych specjalnych strzemionach?
adriena, "Absorbery energii kinetycznej" 😜
adriena, mają wkładki amortyzacyjne. Flex ony, windereny czy choćby free jump airs, mają dodatkowa amortyzację. Jednym będzie pasowała innym nie, ja osobiście kocham Airsy a Flexonow nienawidzę.
Constantia,
No właśnie później się tak doczytałam, że nie są i wzięłam jednak na próbę te Alupro (bo później też gdzieś czytałam że kilku osobom się bardzo sprawdzają a na Bergo była spora promka 😅😉 a jak mi się nie sprawdza to pójdę pewnie w freejumpy. Mam wrażenie że co strzemiona to milion opinii i chyba po prostu trzeba przetestować na sobie 😁
Ja w lekkich strzemionach zaczełam skakac jak Roger Ive Bost, a całe życie raczej miałam problem z pchaniem pięty w dół wręcz za mocno.
Więc szukam czegoś ciężkiego.
Lorenzini nie kupię więcej, bo nie można dokupić stopek ( co za głupota).
Czy może ktoś kupił już Equiline X-Cell?
https://www.equiline.it/int/saddlery/x-cel-stirrups?srsltid=AfmBOorcoAWl0dnv_s0ysbtBDSIYeF_X-jFTs648ohweE06g5uFj7HUA
One jedyne wydają mi się podobne do Lorenzini.
Czy może lepiej kupić Kavalkade czyli podróbkę Lorenzini?
https://www.horze.pl/strzemiona/rownowaga-strzemion-kavalkade/325385.html?color=BL
HELP
Perlica, jezusie, te Equiline to mają ci nogę wypchnąć ze strzemienia?
xxagaxx, ale że jak ? Nie kumam😅😀
Perlica, no pierwszy raz widze ze jak ramię bezpieczne się otwiera to idzie caly mechanizm i jakby druga część wypycha ci nogę, przynajmniej ja tak to rozumiem.
xxagaxx, wogóle na to nie zwróciłam uwagi i teraz mam wątpliwości.
To w sumie dobrze , bo podróba lorenznini tańsza 🤣
Perlica, Gaga chyba miała tę wersję Kavalkade z tego co pamiętam 😉
Moon, tak,tak, ja znam te strzemiona, bo sama jej poleciłam.
Od zawsze jeżdżę w Lorenzini.
Perlica, jeżdżę w nich od lat. I poza poobtłukiwanym lekko lakierem - nic im nie dolega. A kocham je miłością ogromną 😉 z tym, że do Lorenzini nie mam porównania...
_Gaga, są identyczne jak Lorenzini, tylko mają normalną cenę. Moje poprzednie miałam 6lat.