kącik skoków

No właśnie niektóre to malusie się wydają. Ten pierwszy okserek to taka hopka 😜
O! Mamy nawet 2ch reprezentantów!
mindgame, i reprezentantki też dwie, będą jutro 😉
maiiaF, super, jestem ciekawa jak im pójdzie 🙂
Co ciekawe, Egipcjanin miał jeden z najgorszych przejazdów w tej grupie (przedostatni był, koń mu wyłamał, prawie spadł, dwie zrzutki, nie zmieścił się w czasie), a pobił rekord olimpijski 😉 więc no, niestety, tu się jedzie żeby dojechać, bo nawet 250 punktów lepsze niż 0.
Parkur stoi do 120, ale przyjęło się, że 120 to stoją pojedyncze, a większość to 100-110 😉 Z utrudnień do przejechania jest podwójny i potrójny szereg - zawsze.
Bardzo często tą pierwszą przeszkodę stawia się taką miłą.

Tak, mamy reprezentacje, przypominam, że w Brazyli Odzia wywalczyła brązowy medal, a przez długi czas prowadziła i miała złoto w zasięgu 🙂 Niestety biegła wtedy dość świeżo po kontuzji kolana i to było widać. W życiu się tak nie stresowałam kibicując jak wtedy 😂
Generalnie Polska na arenie pięciobojowej radzi sobie całkiem nie najgorzej.
Jezuuuu Kamil zrzutka na ostatniej 🙈 Łukasz na 300, znaczy na zero, no i fajnie!
Na prawdę ładne te przejazdy naszych �
A líder po RR szermierki już na jeździectwie elimka po 3 wyłamaniach, no i po zawodach 🙃
Patrzę i patrzę na te skoki w pięcioboju i cieszę się że jeździectwo wypada z tej dyscypliny. Jednego Meksykanina to bym zdjęła z konia za te basowanie konia ostrogami... te konie są złote..
Mnie zastanawia kto wpadł na pomysł wsadzenia im wszystkim pod tyłki takie płaskie siodła.
Jak dla mnie ta konkurencja jest faktycznie nie fair dla koni. Aż dziw jak ich tam ratowały..ale jest też niesprawiedliwa, bo byli tacy co nieźle jechali a konie zrzucały po kilka przeszkód a byli tacy co strach bylo patrzeć a przesligneli się na czysto... Nasz zahaczył stojak od przeszkody stopa :P
Ale tego typu niesprawiedliwość to jest w skokach zawsze i wszędzie wyłączając konkursy na styl. :P
flygirl, no nie, bo w żadnych poza pięciobojem konkursach skoków nie startujesz na koniu, na którym masz tylko 20 minut na zapoznanie, a i koń i siodło są do ciebie niekoniecznie dopasowane chociażby wielkością.

(Nie, nie bronię jeździectwa w pięcioboju, bronię pięcioboistów. Jeździectwo w takiej formule powinno być wywalone już lata temu)
Odnoszę się do tego, że niektórzy dobrze jadą a mają zrzutki a ci, od których oczy bolą mają czyste przejazdy i wygrywają. Tak jest w normalnych skokach też.
flygirl, no tak, tylko że w normalnych skokach jak znasz konia to wielu zrzutek i wyłamań jesteś w stanie uniknąć, a jak koń jest niereformowalny albo nie umiesz się z nim zgrać, to nie bierzesz go na igrzyska :p
Takiego co zrzuca nie bierzesz na igrzyska 😉 powinni jak już to jeździć na swoich koniach. Ale nie ma co dyskutować bo decyzja zapadła i to ostatnie igrzyska z jeździectwem w pięcioboju.
Poza tym nie byłam w stanie słuchać komentatorów bo pierdzielili nie raz takie farmazony jakby sami z tym sportem nie wiele mieli wspólnego.
No i kolejna rzecz: dla niektórych podobno to były już 3 czy 4 igrzyska...a poziom jeździecki... No właśnie... Jak na tyle lat treningów jednak słaby.
mindgame, ja sobie na dzisiaj włączyłam hiszpańskiego komentatora i, w porównaniu do wczoraj, było bardzo zabawnie. Był ogromnie zaangażowany w komentowanie jeździectwa, więcej mówił o koniach niż o zawodnikach i odliczał fule na każdym przejeździe 🤣
Nevermind   Tertium non datur
10 sierpnia 2024 23:30
maiiaF,flygirl, no nie, bo w żadnych poza pięciobojem konkursach skoków nie startujesz na koniu, na którym masz tylko 20 minut na zapoznanie, a i koń i siodło są do ciebie niekoniecznie dopasowane chociażby wielkością.A nieprawda, istnieją przecież konkursy z losową zamianą koni 😉

Zasada mało przyjemna, ale ciężko od pięcioboistów wymagać posiadania/dzierżawienia koni 😅
mindgame, ja sobie na dzisiaj włączyłam hiszpańskiego komentatora i, w porównaniu do wczoraj, było bardzo zabawnie. Był ogromnie zaangażowany w komentowanie jeździectwa, więcej mówił o koniach niż o zawodnikach i odliczał fule na każdym przejeździe 🤣
to dobry kop motywacyjny do mojej nauki hiszpańskiego 🤣 Muszę posłuchać 😁
Hej, wiecie może czy w okolicach Trójmiasta jest stajnia z porządnym trenerami skokowymi żeby przyjechać z koniem na tydzień powiedzmy na konsultacje?
Ej relacja z MP jest od soboty czy ja źle patrzę?
Czy ktoś wie jaki jest cel skakania na martwym wytoku?
Huntery tak skaczą i się zastanawiam dlaczego, jaki jest cel?
12 września 2024 16:23
Perlica, huntery mają skakać ładnie 😀 Na zawodach hunter można zauważyć, że mają bardzo charakterystyczny "okrągły" styl skoku z główką w dole 🙂 Nie baskil tylko właśnie taki... specjalny styl. Osiąga się to martwym wyrokiem właśnie.

Dla mnie to głupota, łatwiej o wypadek z byle pierdoły, bo koń nie wyratuje się szyją. Ale cóż, są rzeczy ważne i ważniejsze

Nevermind, ja znam styl skoku hunterowy, wiem jakie konie idą do USA na huntery i jaki jest ich skok naturalnie oraz jakie muszą mieć cechy.

Zadziwia mnie właśnie to, że mają martwe wytoki już tam, a przecież dodatkowo chodzą na sedalinie bardzo często.

Często mi się podpowiadają też filmiki na fb, gdzie konie skaczą na takim wytoku również, a skaczą wysoko, więc wogóle nie są hunterami.
Perlica, jak to na sedalinie? Zawody? Żeby konia przyćpać?
Widziałam jak u mnie skakali na martwym na koniach nadpobudliwych.
mindgame, no normalnie. Zależnie od rodzaju zawodów jest to legalne na niektórych, wg jakiś wewnętrznych przepisów.
mindgame, - a widziałaś kiedyś badaną krew na typowych regionalkach? 😉
keirashara, ale ja piszę o USA i Hunterach.
12 września 2024 18:11
Perlica, predyspozycje to jedno, tym się jeszcze ,,poprawia" technikę skoku. No nie da się żeby wszystkie konie miały taki sam styl, a ,,powinny" przecież
Nevermind, w sumie racja .
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się