Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

abre   tulibudibu
23 lipca 2009 17:09
Myślę, że najszybciej znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie w instrukcji. Jako, że nie widzę na body odpowiedniego przycisku, śmiem sądzić, że należy tej opcji poszukać w menu 😉
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
23 lipca 2009 17:10
abre, co Ty, chyba na głowę upadłaś, tylko lamerzy czytają instrukcje!!!
wątek zamknięty
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
23 lipca 2009 18:08
Już znalazłam.

Strzyga a zdradzisz jakie programy do RAW'ów testowałaś?
Właśnie ściągam triala Bibble Pro 4.10, bo zrobiłam parę zdjęć w RAWie, zobaczymy co z tego wyjdzie.
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
23 lipca 2009 18:12
Pisałam już, że używałam rawtherapee, jak na shareware jest na wysokim pozionie, przy tym bardzo łatwy w obłudze. 
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
25 lipca 2009 21:17
Ja miałam dziś fantastycznego gościa. Młodziutki ptaszek usiadł na balustradzie. Dojrzałam go w momencie, gdy wynosiłam pranie na balkon. Stanęłam w pół kroku, po czym ostrożnie się wycofałam. Sięgnęłam po aparat kątem oka obserwując ptaszka... a on obserwował mnie. Na wdechu podeszłam do drzwi balkonowych i z niepokojem, że kłapanie lustra go wystraszy, zrobiłam kilka zdjęć. A on nic, tylko główkę przekrzywił i przyjrzał mi się trochę spode łba.
Wypełzłam powoli na balkon cały czas robiąc zdjęcia. Zastanowiło mnie, że maluch wcale się nie boi. Myślę, że to był jego pierwszy kontakt z człowiekiem. Zrobiłam jeszcze kilka fotek i wycofałam się do pokoju. Gdy usiadłam przy komputerze i zerknęłam na balkon, gościa już nie było.
Została pamiątka.

wątek zamknięty
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
25 lipca 2009 21:26
Świetny ptaszek. Ja kiedyś siedziałam z kumpelą na ławce i jadłyśmy lody. Miałam założoną nogę na nogę i mi na czubku buta usiadł 🙂😉 Chciałam zrobić fotę, ale narobił mi na buta i odleciał 😀
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
25 lipca 2009 21:34
JARA, ten był kochany i na balkon nie napaskudził 😀 Szkoda, że nie udało Ci się zrobić wtedy zdjęcia - wg. mnie te najfajniejsze to te, za którymi stoi jakaś opowieść 🙂
wątek zamknięty
Lotnaa   I'm lovin it! :)
25 lipca 2009 21:49
abre, śliczny! I jakie ma piórka słodkie na głowie  😉

😡
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
25 lipca 2009 22:30
Lotnaa, zyskał imię "Albercik" na cześć pierwowzoru 😉

wątek zamknięty
Albercik - piękny puchowy ptasiek! Śliczny ptaszek i śliczne zdjęcie!
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
26 lipca 2009 09:10
bomba  🙇
wątek zamknięty
Pursat   Абсолют чистой крови
26 lipca 2009 14:56
Ja również miałam bliskie spotkanie z opierzonym stworzonkiem. 😉 Wczoraj przyleciał na balkon i usiadł na chwilę, pod balustradą (którą niestety widać na zdjęciu). Bałam się, że mi zwieje, ale na szczęście pozwolił mi na kilka zdjęć. 😀 Leżałam na podłodze, żeby uchwycić go z dobrej perspektywy i z drżeniem serca odsłaniałam firankę. 😁

Nie mam na razie możliwości obrabiania fotek, więc zdjęcie jest jakie jest. 😡 😉

wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
26 lipca 2009 15:08
Pursat, Toż to rudzik 🙂 Śliczny!
wątek zamknięty
m.indira   508... kucyków
27 lipca 2009 21:37
Abre , i Pursat , żeby było śmieszne upolowałyście tego samego młodego ptaka , Pursat deko starszego , obwódka dziobu żółta się już zmienia i się wypierzył ...  gratulacje
wątek zamknięty
skoro już temat ptaszków, to tez sie pochwalę 🙂

wątek zamknięty
Asieńka
prztnij górę aż do pierwszych oczek na piórach i przypatrz się obu wersjom 🙂
Potem wybierz tę lepszą  😉
wątek zamknięty
Moja wakacyjne 😀
Nie przerabiane !
Poradźcie jak cos nie tak !  🙄
wątek zamknięty
30 lipca 2009 12:15
hej, pytałam juz w watku o aparatach, ale bez odzewu.
zdarza sie wam ze lustro jakby później opada?
wątek zamknięty
Może przez pomyłkę dałaś za długi czas?
wątek zamknięty
Wilejka   nie. na wiele sposobów !
30 lipca 2009 12:19
Weerka, mi się Twoje zdjęcie/a nie wyświetla[ją].
wątek zamknięty
30 lipca 2009 12:30
nie, opada juz po zrobieniu zdjęcia, np przegladam sobie i nagle slysze klap, musze od nowa wejsc w przegladanie i wszystko dalej dziala
wątek zamknięty
Hmm, nie mam pojęcia  🙁
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
30 lipca 2009 13:04
cieciorka, zarejestruj się na odpowiednim forum i tam zadaj pytanie. Tu masz kilku/kilkunastu użytkowników, którzy mogliby ewentualnie udzielić odpowiedzi (ale jak widać nie potrafią bo się z problemem nie spotkali) a na forum branżowym tych użytkowników znajdziesz kilka tysięcy.
wątek zamknięty
Lov   all my life is changin' every day.
30 lipca 2009 13:25
Pytanie innego typu: czy jeśli nie mam ukończonych 18 lat i wyślę zdjęcia na konkurs, i przyjmijmy, że wygram lub dostanę jakąś nagrodę, to gdy się okaże że nie jestem pełnoletnia, zostanę zdyskwalifikowana? Zapewne tak?
wątek zamknięty
Najlepiej zadaj to pytanie do tych, co robią konkurs - bo to różnie może być 😉 A jeśli chodzi ci o kwestię prawną, to sio do kącika porad prawnych 😉
wątek zamknięty
Lov   all my life is changin' every day.
30 lipca 2009 14:06
Ok, w takim razie zadzwonię tam 😉

I co powiecie o tych fotach?

Wakacyjne mewy z Łeby

Okna na Wawelu (tak jakoś mi się angielsko kojarzą 😉)

I sam Wawel nocą
wątek zamknięty
Bischa   TAFC Polska :)
30 lipca 2009 14:08
Abre Albercik z drugiego zdjęcia kapitalny  💘
A ja poproszę o ocenę tego zdjęcia ( wrzucałam już w "skokach" ) - pierwszy raz w życiu posługiwałam się zupełnie manualną "częścią" aparatu , myślałam , ze będą problemy z ustawieniem ostrości , ale z ostrością chyba nie poszło mi tak źle ? A co z resztą ? Jest to pierwsze w ogóle zdjęcie , zrobione nie na AF  a na manualu .

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi , rady , bo póki co chyba jestem skazana na manuala  😉
wątek zamknięty
31 lipca 2009 10:37
Lov, mnie sie podobaja, to chyba twoje pierwsze zdjecia, na ktore sie tak przyjemnie patrzy. najbardziej podoba mi sie pierwsza mewa i nocne zdjęcie. pewnie abre moglaby sie przyczepic do czegos technicznego, ale dla mnie to tworzy bardzo ciekawy widok 🙂

abre, we wrzesniu... teraz pracuje, potem jade do strzegomia (moze sie spotkamy), potem zachaczyc o wroclaw bo nigdy nie bylam, a mama moja przyjezdza na ostatni dzien zawodow, wiec razem jedziemy.
teraz tego nie ogarne, mam nadzieje ze to nic powaznego... kurcze nowy aparat!
wiem ze marudze. dodatkowo wczoraj wyciagalam dziewcze z wody bo wyjsc nie mogla a ja bylam najblizej. staralam sie trzymam aparat jak najdalej, ale i tak sie zamoczył.
jeszcz czasem tryb af mi sie blokuje (moze kwestia starego obiektywu?) i mam problemy z trybem pomiaru światła- ale to już na pewno po mojej stronie.
jeszcze pytanko co do statywu. jeżeli w pozycji pionowej aparat przeciąża i "opada"- obkreca się w dół- czy to kwestia głowicy? tak samo zachowuje sie przy canonie cyrf/analogowy i przy nikonie cyrf/analog.
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
31 lipca 2009 10:59
Przecież zalogowanie się i zadanie pytania trwa krócej niż napisanie tego posta  😲 Ale jak kto lubi.

Jaki masz statyw? Głowica kulowa? To może być wina tego, że zakładasz za ciężki aparat na zbyt rachityczny statyw, na zbyt słabą głowicę albo po prostu za słabo ją dokręcasz.
wątek zamknięty
31 lipca 2009 11:15
dokręcam napraawde mocno. statyw velbon, głowica nie wiem jaka-podobna dotej,tylko bez korka:

trwa chwilke, ale ja jestem zalogowana wylacznie na volcie i na gronie z ktorego nie korzystam wiec ogarniecie nowego forum mi troche zajmie, po drugie wymaga to sledzenia odpowiedzi, przeszukania podobnych tematow zeby mnie nie zjechali i olali na samym wstepie. dostep no neta mam przed max 2h dziennie i korzystam z niego w czasie kiedy cos mi się akurat ładuje. dobra... takie tam tłumaczenie jak znajde chwile luzu, to to ogarne. jutro od południa mam wolne, i we wsi bede to przez godzine dam rade a potem bede tylko kontrolowac co pisza 🙂

edit: mam juz plan skorzystania z neta bez naciagania czasu pracy 🤣
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.