Kannelbullar

Ciasto
1 łyżka cukru
50 ml ciepłej wody
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
200 ml mleka
1 łyżka śmietany
100 g masła
4 szklanki maki
pół szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
łyżeczkę kardamonu
Nadziewanie
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu - ja sypałam z torebki na oko;]
Smarowanie
1 jajko plus 1 łyżeczka wody
płatki migdałów
Wykonanie
W miseczce wymieszać łyżkę cukru, ciepłą wodę i drożdże.Odstawić na 10
minut aż zacznie rosnąć
W rondelku wymieszać mleko, śmietanę i masło. Podgrzać aż masło się roztopi.
Odstawić by ostygło. Wtedy połączyć z mieszaniną z drożdżami.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i kardamon. Połączyć z mokrymi składnikami, zagnieść ciasto (można w maszynie do chleba zagnieść).Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
Piekarnik nagrzać do temp.175 stopni, termoobieg - ja mam elektryczny, w gazowym pewnie koło 200.
Dobrze podsypać mąką stolnicę!
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go masłem,
posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę. Pokroić Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Posmarować resztką
masła. Ostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut (nie urosną zbyt wiele - ja pominęłam ten etap i tez było ok).
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować z wierzchu jajkiem z wodą, posypać
migdałami. Piec ok. 20-25 minut, aż będą koloru ciemnozłotego.
Bułeczki są pyszne zwłaszcza ze szklanka zimnego mleka! Wychodzi ich całkiem sporo!