wypieki i słodkości domowej roboty

Seksta   brumby drover !
20 maja 2009 20:23
bez przesady, nie ma za co przepraszac, przynajmniej mi przypomnialas ze warto znow zrobic ale tym razem z kleikiem 😀

Z kaszki byly pycha (gruszkowo-bananowa_, w srodku zrobilam dziurke i dodalam konfiture malinowa i byly naprawde smaczne 🙂 polecam.
To zabieram się w sobotę do robienia ciasteczek z tą kaszką  😎
Biała czy mogłabyś podać jeszcze raz twój przepis na ciasto bananowe  :kwiatek: nigdzie nie mogę znależć  😡
A macie może jakiś PROSTY przepis na ciasto ucierane z truskawkami?
Chcę upiec najprostsze kruche ciasteczka i chce jako jeden ze składników dodać miód do ciasta. Nie mam miksera więc ciasto będę wyrabiała ręcznie. Rozrobi mi się miód z ciastem dobrze, a nie tak żeby w jednym miejscu było wszystko a w innym nic?
niedawno wyciągnęłam całą foremkę ciasta biszkoptowego z truskawkami i jakims dziwnym trafem, wzięło i znikło 😉
Ja wczoraj zrobiłam blok czekoladowy i z przerażeniem stwierdzam, że zjadłam już jakąś połowę dużej prostokątnej blachy  😲
animonin, pytalas o ciasto bananowe Bialej- podaje za Nia (mam nadzieje,ze sie nie pogniewa)- to chyba to, w kazdym razie dzis tez sie za nie zabieram 🙂

CIASTO BANANOWE

Do miski wsypujemy 200 g mąki, proszek do pieczenia (u mnie było na oko - z pół łyżeczki) i pół łyżeczki soli. Mieszamy.
Zeskrobujemy na to 100 g masła (można na tarce, można podziabać nożem).
Dodajemy 150 g cukru, 100 g rodzynek (miałam duże, to pokroiłam, sułtanek nie byłoby trzeba), 100 g wiśni (ale ja dodałam pokrojonych suszonych moreli).
Rozgarniamy to wszystko, w środek wrzucamy ok. pół kilo obranych dojrzałych, rozgniecionych bananów.
Mikser dał radę i powoli to wymieszał. Konsystencja ciasta jest taka miękka, półpłynna.
Ciasto trzeba przełożyć do natłuszczonej formy (pasuje taka keksowa, prostokątna).
I piec przez półtorej godziny w 165 stopniach.
JA kocham ciasteczka ryżowe, ale z ciekawości chyba zrobię je z kaszką bobovita też, zobaczymy jak będa smakować 🙂

A słuchajcie, robi ktoś sos tsatsyki(czy jak to się tam pisze)? A jak go robicie? Bo ja daje ser, jogurt specjalny do takich sosów greckich, tartego ogórka i czosnek ale nie wiem czy coś jeszcze powinno tam być? Moje mi smakują, ale wydawało mi sie że jak jadłam u znajomych, którzy sie nauczyli w Grecji go robić to smakował kompletnie inaczej(niestety nie spytałam o przepis).
Jak robię tzatziki, to mieszam jogurt, drobno krojony ogórek, oliwę, sól, czosnek, czasem kumin i/lub pieprz. Wiem, że można jeszcze dodać sok z cytryny, koperek, miętę...

(O, i "mój" przepis na ciasto bananowe 🙂 Wzięty z przepisów gospodyń z Upshire 🙂 Mniam, chyba trzeba będzie znowu zrobić!)
do ciasta bananowego zawsze dodaje migdaly (platki) i orzechy wszelakie. mmm zrobila mi sie chetka 🙂
Czy w Lidlu są te papierki d muffinek? I czy bez foremek a w samych papierkach da się je upiec?
Tak, da się upiec w samych papierkach 🙂
Eh... za późno. Właśnie wróciłam ze sklepu z foremkami 😁
A moge dodać kawałeczki czekolady? I nie wiem ile kakao dać...
Kannelbullar



Ciasto

1 łyżka cukru
50 ml ciepłej wody
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

200 ml mleka
1 łyżka śmietany
100 g masła
4 szklanki maki
pół szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
łyżeczkę kardamonu

Nadziewanie

2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu - ja sypałam z torebki na oko;]


Smarowanie

1 jajko plus 1 łyżeczka wody
płatki migdałów

Wykonanie

W miseczce wymieszać łyżkę cukru, ciepłą wodę i drożdże.Odstawić na 10
minut aż zacznie rosnąć

W rondelku wymieszać mleko, śmietanę i masło. Podgrzać aż masło się roztopi.
Odstawić by ostygło. Wtedy połączyć z mieszaniną z drożdżami.

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i kardamon. Połączyć z mokrymi składnikami, zagnieść ciasto (można w maszynie do chleba zagnieść).Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.

Piekarnik nagrzać do temp.175 stopni, termoobieg - ja mam elektryczny, w gazowym pewnie koło 200.

Dobrze podsypać mąką stolnicę!
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go masłem,
posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę. Pokroić Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Posmarować resztką
masła. Ostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut (nie urosną zbyt wiele - ja pominęłam ten etap i tez było ok).

Przed wstawieniem do piekarnika posmarować z wierzchu jajkiem z wodą, posypać
migdałami. Piec ok. 20-25 minut, aż będą koloru ciemnozłotego.

Bułeczki są pyszne zwłaszcza ze szklanka zimnego mleka! Wychodzi ich całkiem sporo!

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
15 lipca 2009 16:15
Ja ostatnio miałam wielką ochotę na murzynka z kokosami 🙁 dziś zajadam murzynka z jabłkami, z planów nici 😉
bianca   At first I'm shy but then comes wine.
16 lipca 2009 15:46
A to mój debiut w samodzielnym pieczeniu.



Opadły - za wcześnie wyciągnęłam z piekarnika  🍴 - i zdeformowały, ale następnym razem się kopnę i powstrzymam, zanim wyjmę z ciepła.
bianca, jak na debiut nie jest żle!
ja zrobiłam torcik żelkowy i ups.. już go nie ma 😁
a jak tata przywiezie składniki to zrobię sernik cytrynowy  😀iabeł:
Lotnaa   I'm lovin it! :)
17 lipca 2009 18:54
Oj baby baby  🤬
Wczoraj zabłądziłam do tego wątku i tak się zainspirowałam, że dziś po pracy zrobiłam zakupy - forma na muffinki, mąka, bakalie, proszek do pieczenia itd. I dziś wieczorem albo jutro rano będzie mój absolutnie pierwszy i dziewiczy  😉 debiut.
Aż wstyd się przyznać, bo rodzice przez niemal 30 lat prowadzili cukiernie, (i nawet przez ojca mam jakieś oficjalny papierek w tej dziedzinie)  😡 , ale NIGDY w życiu nic sama nie upiekłam  🤦
Trzymajcie kciuki!!!
slojma   I was born with a silver spoon!
17 lipca 2009 18:56
A ja dzisiaj upiekłam muffiny według przepisu Sznurkowego ale jakoś nie urosły i siedziały w piekarniku 40 min bo nie chciały się upiec 🤔wirek: Dodałam do nich pokruszoną czekoladę i świeże maliny.
Ja bym i tak zjadła  😎 Smakowały mu?  😎
slojma   I was born with a silver spoon!
17 lipca 2009 19:27
szepcik- heh nie wiem jeszcze się nie spotkaliśmy będzie pewnie ok 23🙂 Boję się, że się otruje ale ja żyję a zjadłam już 3 😀
Ja już 2 razy robiłam ze Sznurkowego przepisu i wyszły prawie idealne. Wyrosły mi nad blachę ponad 2cm ale i tak nie wyglądają jak te kupne :/
Jedyny problem to to że najlepsze są następnego dnia bo najpierw smakują trochę proszkiem do pieczenia.
Ale potem... pychotki 😜
Lotnaa   I'm lovin it! :)
17 lipca 2009 21:28
Muffiny od 9 minut w piekarniku.
I rosną  😅

Edit:



A teraz idę na konsumpcje i aż się boję  😉
A ja dzisiaj upiekłam muffiny według przepisu Sznurkowego ale jakoś nie urosły i siedziały w piekarniku 40 min bo nie chciały się upiec 🤔wirek: Dodałam do nich pokruszoną czekoladę i świeże maliny.


Były pyszne, tylko następnym razem więcej malin poprosimy 😀 Zresztą możemy razem piec!
A ja wczoraj porwałam się na tiramisu. I niezwykle miło się zaskoczyłam. Ciasto bardzo proste do zrobienia (nawet dla takiego antytalencia  jak ja :hihi🙂, składniki też proste do dostania, a wynik końcowy jest taki, że zostały dwa kawałki 🙂
potrzebuje przepis na ciasto tarta - podstawowe slodkie i slone.
kieeedys daaawno temu kupilam polprodukt w pudelku o nazwie tarta. zrobilam i wyszlo toto genialnie! ciasto zolte, pyszne! ale chcialabym zrobic cos takiego wlasnorecznie i nie mam przepisu, a to co znajduje nie wychodzi dobre..

pozatym z jakiejs gazety mialam kiedys wyciety przepis na cisto z malinami. spod biszkoptowy, duzo kremu na bazie smietany 30%. zna ktos cos takiego? bylo przepyszne, bo lekkie ciasto, do tego duzo kremu i duzo owocow malin - czyli idealne proporcje jak dla mnie 😉

tarta z agrestem w  roli głownej
szkoda ze zanim wyjęłam aparat goście zjedli wszystko poza jednym kawałkiem
Sznurka - robisz takie zdjęcia, że głodna się robię  😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się