ciąża, wyźrebienie, źrebak

saganek   shit happens
09 marca 2018 19:29
Asiaj, zdawaj relacje. Oby szybko i gładko poszło
Jeszcze odnośnie krzywulców. Takiego kiedyś mieliśmy, jedna noga z przykurczem. Koń jak paragraf, nie ustał na własnych nogach dłużej jak 5 minut. Gipsowaliśmy i wsadzaliśmy w łupki po cięciu ścięgna. Ja robiłam kopyta bo jedno mega strome, a drugie takie położone, że stojąc z przodu widać było "numer buta". Klaczka po Chacco Fly'u. Dziś jedyny ślad jaki ma to blizna na ścięgnie.
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
09 marca 2018 20:49
Asiaj  😅 kciuki 🙂 :kwiatek:

Drogie re-voltowe ciotki, pewien przystojny pan, chciałby Wam pokazać gdzie się zepsuł 😉
zabeczka17 grunt, że już został naprawiony  😀 przeuroczy stworek!
Hahaha, ale słodziak! 😀
emptyline   Big Milk Straciatella
09 marca 2018 21:02
zabeczka17, boże jakie to słodkie 😍
Jest silny duży ogierek  😍 😍
Wszystko trwało 10 minut. Zdążyłam do was napisać że kapie mleko i chwilę później wody odeszły 🙂 walczyliśmy trochę by kobylka dała się mu napić siary. To jej pierwszy zrebak, kwiczala i nie bardzo chciała dam mu się dotknąć. Ale już jest ok  🙂
asiaj, Gratulacje!!!! Sami chłopcy się rodzą 😀
A ja mam taką nadzieję na klaczkę 🙁
saganek   shit happens
09 marca 2018 22:04
Asiaj!! Zazdraszczam.  😉 I teraz bez dodatkowych przygód 🤣
Asiaj gratulacje! Wstawiaj czym prędzej fotki 😉
09 marca 2018 22:10
Czekamy na fotki ! 😅 😅 😅
Na_biegunach   "It's never the horse - it's always you!" R. Gore
09 marca 2018 23:09
Dzielę się arabiątkiem. Nie moje prywatne, ale jak cała stajnia jestem zadurzona  😍
Z dnia pierwszego. Cud, że zdjęcia wyszły - obiektyw mi zamarzał 😂

3-dniowa zadziora

Przedstawiam wam nowego członka naszej końskiej rodziny  💘
chłopak urodził się wczoraj chwilę przed 20.
Gratulacje dla wszystkich!
asiaj czy to mały Ronaldo?
asiaj, gratki, niech się zdrowo chowa 🙂
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
10 marca 2018 08:35
asiaj Kolejny 😀 Brawo i gratulacje 😍
Na biegunach i co, sprawdzałaś czy będzie siwy?
DZIĘKI  🙂
Dopiero mam chwilę luzu, mały cały czas męczył się biedak ze smółką, czekam na weta bo wydaje mi się ze nie wszystko jeszcze poszło. Apetyt za to jest za dwóch  😀 a kobyła jest rewelacyjną mamą czego też się obawiałam.

Louisa - tak to jest mały Ronaldo
Tak fajnie tu wchodzić, tyle radości! Takie słodkie mordki!
saganek   shit happens
10 marca 2018 10:50
asiaj, no po prostu piękności...  😉
Na_biegunach   "It's never the horse - it's always you!" R. Gore
10 marca 2018 12:21
zembria, siwizna wokół oczu brak, może zostanie gniada. Jest jaśniutka, wręcz złotawa.

Galopem zasuwa jak mała torpeda  🏇
zabeczka17 - to zdjęcie jest mistrzowskie  😍

Asiaj - gratulacje! Niech się zdrowo chowa 🙂
Już z trzy lata Was podglądam, podziwiam i zawsze trzymam kciuki! I też nerwowo sprawdzam co tam na placach boju. Postanowiłam przedstawić swoją klacz.
Wielkopolska, lat 15, w 326 dniu 😉 liczę na karą klaczkę  🏇 dwa lata temu też na to liczyłam i wyszedł malowany, ciemnogniady ogierek...
Mkozak ładna klaczucha! Uwielbiam kare.  :kwiatek:
10 marca 2018 16:55
Na_biegunach idzie sie zakochać  😍

asiaj oby zdrowo się rozwijał !  😍

Ciotki re-voltowe proszę Was poratujcie w imieniu Brego, wyprzedaję co mogę ->https://www.facebook.com/groups/416511972122939/

Gadałam godzine temu z wetka miejscowa- teraz z Iskrą jest jakis cyrk. Cynk 14 norma od 50 plus jakieś ,, imunoglobiny" nie wiem. W każdym razie Pani doktor weterynarii jedzie z konferencji z Lublina. Jak tylko zajedzie obada temat i zadecyduje w kwestii zgody na powrót i jak ,,leczmy, suplementujemy" dalej.

U nas sytuacja wygląda na opanowaną. Faktycznie nosa miałam, cała smółka nie zeszła a juz czas najwyższy na nią był, wet robił lewatywe i podał leki rozkurczowe. Po około godzinie nareszcie pojawiła się żółta kupka  😀 kurcze jak to człowiek z kupy potrafi się cieszyć  🤣 🤣

10 marca 2018 17:04
jak dobrze ! cieszę się ogromnie  :kwiatek: że u Was spokój już 🙂
borkowa.   silesian team
10 marca 2018 17:44
gratulacje dla wszystkich nowych mamusiek 🏇
trzymam kciuki za tych, którzy jeszcze czekają i za tych, których spotkały komplikacje :kwiatek: :kwiatek:
my dziś 333 dzień i nadal nic 😵
borkowa. - u ciebie terminowo już niedługo  🙂

informuj !!
vissenna   Turecki niewolnik
10 marca 2018 19:25
Gadałam godzine temu z wetka miejscowa- teraz z Iskrą jest jakis cyrk. Cynk 14 norma od 50 plus jakieś ,, imunoglobiny" nie wiem. W każdym razie Pani doktor weterynarii jedzie z konferencji z Lublina. Jak tylko zajedzie obada temat i zadecyduje w kwestii zgody na powrót i jak ,,leczmy, suplementujemy" dalej.

Ja bym się aż tak nie martwiła. Taki dłuższy niedobór cynku byłby widoczny na kopytach. A poziom cynku spada zazwyczaj w sytuacjach stresowych u koni. Pierwszy poród, transport, pobyt w klinice... to całkiem stresogenne jest 🙂
Immunoglobuliny wzrastają na przykład w przypadku reakcji alergicznej. Kobyła dostawała jakieś leki ostatnio? Jadła coś nowego?

Bez stresu. Dziwne wyniki krwi u klaczy po porodzie nie są niczym niezwykłym. Zasuplenentuj, jeśli lekarz uzna za stosowne to zastrzyk z hydrokortyzonu (ale trzeba konsultować, bo klacz karmiąca) i krew powtórzyć za miesiąc 🙂
10 marca 2018 19:51
vissenna ale ich jest za mało... tych imunoglobin czy jak to się zwie. Czy reakcja w drugą stronę jest normalna? Ja tak o nią dbałam, dostawała porządne witaminy, pasze, żarcie, musli, wysłodki, otręby, siano na opór, lizawka w boksie. Masakra  😕
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się