M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)
keirashara, zależy co znaczy niezabijającą ceną 😉 W Ikei jest trochę pościeli, w H&M Home widziałam kilka fajnych, W Jysku czasem się coś trafi
mnie na początek zielonej sypialni ta kusi 😀
https://jysk.pl/sypialnia/komplety-poscieli/gladka/basic/posciel-maud-mikro-140x200[img]
https://cdn3.jysk.com/getimage/wd2.medium/60317[/img]
smartini, - do 100/150zł za komplet. Zależy mi, żeby była porządna jakościowo. Obczaiłam sobie już moje ulubione home&you i bardziej popularne sieciówki, ale może ktoś tu ogarnia inne miejsca, albo ma przetestowane 🙂
keirashara, e, to sensowny budżet 😉 ja mam kilka ikeowskich, jakość bardzo spoko. Kuszą te z H&M
ja szukam jakichś ciemnych, intensywnych kolorów - granat, wino, grafit. Jeśli ktoś widział to ja też chętnie na polecenie się skuszę :P
O, o! Ja też szukam pościeli, ale najpierw musimy wymienić nasze poduszki i dwie kołdry na nowy małżeński zestaw. 😁
Znów przychodzę z prośba o pomoc w poszukiwaniach. 😀 Szukam lustra do łazienki. Wymiar maksymalny 100x80 (ścianka w poziomie ma równe 100 cm, więc pewnie lepsze byłoby nieco węższe), koniecznie w ramie w kolorze rdzy. Znalazłam wczoraj piękne w Agata Meble (niestety nie ma go na stronie), ale było za małe (tylko 50x70). 🙁 Przez internet nieco boję się zamawiać, bo nigdy nie wiadomo, czy kolor i materiał będzie ok, dlatego szukam w sieciówkach. Jakby się komuś rzuciło w oczy takie, to chętnie przygarnę linka. :kwiatek: Ewentualnie inna rama, pasująca do biało-drewnianej łazienki, ale marzy mi się mocniejszy akcent w postaci ramy i dodatków typu kosza, czy pojemnika na mydło.
mundialowa, przejdź się do TKMaxxa. Tam takich meblowych smaczków jest sporo i mozna upolować niezłe cacka za śmieszne pieniądze. Tylko wiadomo, trzeba zaglądać i szukać, nie ma gwarancji, że coś się pojawi. Ale warto.
Jak wykańczaliśmy pokoje hotelowe (każdy w klimacie innego pisarza) to z mamą bardzo dużo luster, wieszaków, lamp i innych dodatków kupiłyśmy właśnie tam. nietuzinkowe, cenowo przystępne, ciekawe.
smartini, nienawidzę tam robić zakupów, ale co poradzić - jak mus to mus. 😀
Kochani, proszę się przyznać, kto ma biały blat? Interesują mnie laminaty. Poważnie się zastanawiam i nie wiem. I czy może ktoś miał do czynienia z meblami kuchennymi ze sklejki?
emptyline, sąsiadka ma biały blat (laminat) i mówi, że nigdy więcej.
Ja mam biały blat i bardzo sobie chwale 🙂
emptyline ja mam obecnie biały blat z ikei - jakby o niego dbać i chuchać, nie byłoby źle, ale bardzo często bezpośrednio na nim np. kroje chleb, więc ma już kilka większych rys. Problem z białym jest taki, że to co pod laminatem jest ciemne wiec najmniejsza rysa bardzo rzuca się w oczy. Na pewno we własnym domu bym takiego nie chciała - za bardzo trzeba uważać.
No i bardzo się brudzi, tzn widać na nim brud. Mam kota i jak nas nie ma, menda łazi w te i na zad, a potem cały blat zapalcowany kocimi stópkami.
PS. Gdzie w Warszawie poza Jyskiem i Ikeą można pomacać niedrogie materace? Zakochałam się w Wellpurze z Jyska, ale okazało się ze mnie nie stać więc szukam dalej ;_;
Ja tylko dodam ze blat mam z corianu, nie laminatu, wiec ciemnych rys niet. Nie mam tez blatołazów 😉
azzawa, sienka, my blatołazów też na razie nie mamy, na blacie bezpośrednio nigdy nie kroje, więc rysami się nie martwię i ma starczyć na jakieś 2-3 lata. Myślę, że w takim razie mogę się skusić. I tak codziennie blat myję więc chyba nie powinnam mieć większych problemów. azzawa, a który masz konkretnie?
yegua, a coś jej konkretnie nie pasuje?
Ja całe życie mam białe biurko np. i innego bym nigdy nie chciała. :P No chyba, że drewniane.
nie mam pojęcia który bo taki zastaliśmy w mieszkaniu. Całe jest z najniższej ikeowej półki, więc podejrzewam, że najtańszy.
Ja bym oszalała z białym blatem w kuchni. Nope, nope, nope.
Za to kolorki widać 😍

Robione późno, w rzeczywistości jest ciut jaśniejszy. No uuuuwielbiam!

Pierwsza warstwa ale świetnie się tą łazienkową malowało
W przyszłym tygodniu tapetujemy 3🙂
emptyline, - przerabiam drugi biały blat i jedyne, co mogę mu zarzucić, to zostawanie plam, jak się od razu nie przetrze plam z przypraw/pomidorów/owoców i innych takich barwiących rzeczy. Idzie przeżyć 😉
Moi drodzy revoltowicze. Potrzebuje pomocy. Wykładzina pcv w łazience, ktoś ma??? użytkuje???
Jak to się sprawdza???
aszhar, - nie użytkuje, ale mój wujek w takich pracuje i ma u siebie w domu wszędzie, tylko w różnych wzorach, głównie udającą deski. Wygląda super, podobnie lub lepiej niż panele, nie ma co się stresować o rozlewanie wody. Jedyny minus - podłoże pod tym musi być równiutkie i dobrze przygotowane, a pcv wyższej jakości, te tanie to średnio się nadają do czegokolwiek 😉
Ja wynajmuje teraz dom z wykladzina pcv w kuchni i w lazience i bardzo sobie chwale. Nie jest zimno od podlogi, myje sie szybko, wyglada spoko.
Wiem, ze ta wykladzina lezy tu juz 8 lat. W kilku miejscach sie `wyszczypala`.
No i moj pies ja lubi, lapki sie nie slizgaja.
Ja co prawda nie w łazience, ale mam PCV i... Lubię. Ciepłe, ciche, antypoślizgowe. Przy dziecku i psie mi się sprawdza.
Co do blatów to mam podobne obserwacje jak keirashara. Łatwo o plamy z byle czego. Krojenie pomidorów, ziół czy kawa/herbata nie usunięte od razu zostają ze mną na kilka myć.
Bardzo Wam dziękuje za odpowiedz. Byłam przygotowana na panel winylowy. Niestety wzory i cena do mnie nie przemawiają. Płytek w łazience absolutnie nie chce. Wzory pcv bardzo mi się podobają , i przemawia do mnie fakt, ze podłoga jest ciepła.
abre, keirashara, ja NIE KROJE bezpośrednio na blacie. Nigdy. Nawet teraz na tym, który wiemy, że idzie do odstrzału jak tylko jakaś kasa na horyzoncie się pojawi. No i mam bardzo dużą deskę do krojenia więc raczej nic mi nie kapie, ale jeśli już to przecieram zawsze od razu jeśli coś się pojawi, bo nie znoszę syfu na blacie. 🤣 Chcieliśmy robić drewniany, ale średnio chce mi się wydawać dwa razy tylke w mieszkaniu, które nie jest nasze...
aszhar, tak jak wspomniała keira, tylko dobrej jakoś PCV - inaczej szybko zrobi się obleśne. Ja mam awersję, choć kiedyś mi się podobało, głównie dlatego, że tu w Sztokholmie to cholerne PCV jest wszędzie i zawsze jest w jakiś obrzydliwych kolorach. Pokaże Wam później moją łazienkę i to co miałam w pokoju. 🤣 Ale to akurat najgorsze z możliwych, więc zdaję sobie sprawę, że da się to zrobić fajnie.
emptyline, widać każdy najmniejszy bród i zniszczenia.
Jeszcze tylko szary ewentualnie mogę zrobić...
emptyline, no szary jest super- w sensie koloru i praktyczności.
yegua, ale słabo wizualnie. 🤣
emptyline, - ja też nie kroje, ale z patelni mi czasem pryśnie, z puszki kapnie, przyprawa się czasem rozsypie 😉 Wszystko to trzeba od razu przecierać, bo inaczej potrafią zostać przebarwienia, które ciężej usunąć. Tak to nie narzekam, ale ja też od razu przecieram i od sprzątania w razie co mam faceta, to jego działka :P To tylko moja obserwacja. Tak jak wspomniałam, obecnie przerabiam drugi biały blat, tragedii nie ma. Jeśli pasowałby mi taki w wystroju, to bym zrobiła.
Zastrzelcie mnie... 😵 Łóżko zamawiane w zeszły piątek, miało dojść max. do 5 dni roboczych. Dziś okazuje się, że będzie we wtorek i to nie wiadomo, czy uda się je dostarczyć. Dmuchany materac jest spoko, ale na weekend pod namiotem, a nie ponad tydzień mieszkania! A już tak się cieszyliśmy, że kupiliśmy wczoraj nową kołdrę i pościel...
emptyline, jestem odmiennego zdania. Mam białe meble kuchenne z Ikei i nie zawsze wyglądają czysto, a ja nie jestem fanką pucowania.
No i ja bardzo lubię szary, w kuchni mam szare kafle ala beton i to samo w łazienkach.
yegua a pokazalabys te kafle a'la beton?
Mam dylemat lazienkowy - bo chcielismy najprostsze wlasnie kafle szare a'la betonowe pod prysznicem (reszta bedzie bez kafelek) ale juz sama nie wiem. Chcialabym jakis fajny akcent jednak, taki troche "blink blink" i szalu dostaje bo nic nie moge znalezc co mi sie podoba! Ratujcie, kafle moga byc drogie bo i tak mam max 5 m do wylozenia.