M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

smartini   fb & insta: dokłaczone
03 sierpnia 2017 10:05
keirashara, zależy co znaczy niezabijającą ceną 😉 W Ikei jest trochę pościeli, w H&M Home widziałam kilka fajnych, W Jysku czasem się coś trafi
mnie na początek zielonej sypialni ta kusi 😀
https://jysk.pl/sypialnia/komplety-poscieli/gladka/basic/posciel-maud-mikro-140x200
[img]https://cdn3.jysk.com/getimage/wd2.medium/60317[/img]
smartini, - do 100/150zł za komplet. Zależy mi, żeby była porządna jakościowo. Obczaiłam sobie już moje ulubione home&you i bardziej popularne sieciówki, ale może ktoś tu ogarnia inne miejsca, albo ma przetestowane 🙂
03 sierpnia 2017 10:34
keirashara, e, to sensowny budżet 😉 ja mam kilka ikeowskich, jakość bardzo spoko. Kuszą te z H&M
ja szukam jakichś ciemnych, intensywnych kolorów - granat, wino, grafit. Jeśli ktoś widział to ja też chętnie na polecenie się skuszę :P
O, o! Ja też szukam pościeli, ale najpierw musimy wymienić nasze poduszki i dwie kołdry na nowy małżeński zestaw. 😁

Znów przychodzę z prośba o pomoc w poszukiwaniach. 😀 Szukam lustra do łazienki. Wymiar maksymalny 100x80 (ścianka w poziomie ma równe 100 cm, więc pewnie lepsze byłoby nieco węższe), koniecznie w ramie w kolorze rdzy. Znalazłam wczoraj piękne w Agata Meble (niestety nie ma go na stronie), ale było za małe (tylko 50x70). 🙁 Przez internet nieco boję się zamawiać, bo nigdy nie wiadomo, czy kolor i materiał będzie ok, dlatego szukam w sieciówkach. Jakby się komuś rzuciło w oczy takie, to chętnie przygarnę linka. :kwiatek: Ewentualnie inna rama, pasująca do biało-drewnianej łazienki, ale marzy mi się mocniejszy akcent w postaci ramy i dodatków typu kosza, czy pojemnika na mydło.
03 sierpnia 2017 15:05
mundialowa, przejdź się do TKMaxxa. Tam takich meblowych smaczków jest sporo i mozna upolować niezłe cacka za śmieszne pieniądze. Tylko wiadomo, trzeba zaglądać i szukać, nie ma gwarancji, że coś się pojawi. Ale warto.
Jak wykańczaliśmy pokoje hotelowe (każdy w klimacie innego pisarza) to z mamą bardzo dużo luster, wieszaków, lamp i innych dodatków kupiłyśmy właśnie tam. nietuzinkowe, cenowo przystępne, ciekawe.
smartini, nienawidzę tam robić zakupów, ale co poradzić - jak mus to mus. 😀
emptyline   Big Milk Straciatella
03 sierpnia 2017 15:31
Kochani, proszę się przyznać, kto ma biały blat? Interesują mnie laminaty. Poważnie się zastanawiam i nie wiem. I czy może ktoś miał do czynienia z meblami kuchennymi ze sklejki?
emptyline, sąsiadka ma biały blat (laminat) i mówi, że nigdy więcej.
Ja mam biały blat i bardzo sobie chwale 🙂
emptyline ja mam obecnie biały blat z ikei - jakby o niego dbać i chuchać, nie byłoby źle, ale bardzo często bezpośrednio na nim np. kroje chleb, więc ma już kilka większych rys. Problem z białym jest taki, że to co pod laminatem jest ciemne wiec najmniejsza rysa bardzo rzuca się w oczy. Na pewno we własnym domu bym takiego nie chciała - za bardzo trzeba uważać.

No i bardzo się brudzi, tzn widać na nim brud. Mam kota i jak nas nie ma, menda łazi w te i na zad, a potem cały blat zapalcowany kocimi stópkami.

PS. Gdzie w Warszawie poza Jyskiem i Ikeą można pomacać niedrogie materace?  Zakochałam się w Wellpurze z Jyska, ale okazało się ze mnie nie stać więc szukam dalej ;_;
Ja tylko dodam ze blat mam z corianu, nie laminatu, wiec ciemnych rys niet. Nie mam tez blatołazów 😉
03 sierpnia 2017 17:28
azzawa, sienka, my blatołazów też na razie nie mamy, na blacie bezpośrednio nigdy nie kroje, więc rysami się nie martwię i ma starczyć na jakieś 2-3 lata. Myślę, że w takim razie mogę się skusić. I tak codziennie blat myję więc chyba nie powinnam mieć większych problemów. azzawa, a który masz konkretnie?
yegua, a coś jej konkretnie nie pasuje?

Ja całe życie mam białe biurko np. i innego bym nigdy nie chciała. :P No chyba, że drewniane.
nie mam pojęcia który bo taki zastaliśmy w mieszkaniu. Całe jest z najniższej ikeowej półki, więc podejrzewam, że najtańszy.
03 sierpnia 2017 19:27
Ja bym oszalała z białym blatem w kuchni. Nope, nope, nope.

Za to kolorki widać 😍

Robione późno, w rzeczywistości jest ciut jaśniejszy. No uuuuwielbiam!

Pierwsza warstwa ale świetnie się tą łazienkową malowało
W przyszłym tygodniu tapetujemy 3🙂

emptyline, - przerabiam drugi biały blat i jedyne, co mogę mu zarzucić, to zostawanie plam, jak się od razu nie przetrze plam z przypraw/pomidorów/owoców i innych takich barwiących rzeczy. Idzie przeżyć 😉
Moi drodzy revoltowicze. Potrzebuje pomocy. Wykładzina pcv w łazience, ktoś ma??? użytkuje???
Jak to się sprawdza???
aszhar, - nie użytkuje, ale mój wujek w takich pracuje i ma u siebie w domu wszędzie, tylko w różnych wzorach, głównie udającą deski. Wygląda super, podobnie lub lepiej niż panele, nie ma co się stresować o rozlewanie wody. Jedyny minus - podłoże pod tym musi być równiutkie i dobrze przygotowane, a pcv wyższej jakości, te tanie to średnio się nadają do czegokolwiek 😉
majek   zwykle sobie żartuję
03 sierpnia 2017 22:14
Ja wynajmuje teraz dom z wykladzina pcv w kuchni i w lazience i bardzo sobie chwale. Nie jest zimno od podlogi, myje sie szybko, wyglada spoko.
Wiem, ze ta wykladzina lezy tu juz 8 lat. W kilku miejscach sie `wyszczypala`.
No i moj pies ja lubi, lapki sie nie slizgaja.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
03 sierpnia 2017 22:17
Ja co prawda nie w łazience, ale mam PCV i... Lubię. Ciepłe, ciche, antypoślizgowe. Przy dziecku i psie mi się sprawdza.
Co do blatów to mam podobne obserwacje jak keirashara. Łatwo o plamy z byle czego. Krojenie pomidorów, ziół czy kawa/herbata nie usunięte od razu zostają ze mną na kilka myć.
Bardzo Wam dziękuje za odpowiedz. Byłam przygotowana na panel winylowy. Niestety wzory i cena do mnie nie przemawiają. Płytek w łazience absolutnie nie chce. Wzory pcv bardzo mi się podobają , i przemawia do mnie fakt, ze podłoga jest ciepła. 
04 sierpnia 2017 07:56
abre, keirashara, ja NIE KROJE bezpośrednio na blacie. Nigdy. Nawet teraz na tym, który wiemy, że idzie do odstrzału jak tylko jakaś kasa na horyzoncie się pojawi. No i mam bardzo dużą deskę do krojenia więc raczej nic mi nie kapie, ale jeśli już to przecieram zawsze od razu jeśli coś się pojawi, bo nie znoszę syfu na blacie. 🤣 Chcieliśmy robić drewniany, ale średnio chce mi się wydawać dwa razy tylke w mieszkaniu, które nie jest nasze...

aszhar, tak jak wspomniała keira, tylko dobrej jakoś PCV - inaczej szybko zrobi się obleśne. Ja mam awersję, choć kiedyś mi się podobało, głównie dlatego, że tu w Sztokholmie to cholerne PCV jest wszędzie i zawsze jest w jakiś obrzydliwych kolorach. Pokaże Wam później moją łazienkę i to co miałam w pokoju. 🤣 Ale to akurat najgorsze z możliwych, więc zdaję sobie sprawę, że da się to zrobić fajnie.
emptyline, widać każdy najmniejszy bród i zniszczenia.
04 sierpnia 2017 08:49
Jeszcze tylko szary ewentualnie mogę zrobić...
emptyline, no szary jest super- w sensie koloru i praktyczności.
04 sierpnia 2017 09:22
yegua, ale słabo wizualnie. 🤣
emptyline, - ja też nie kroje, ale z patelni mi czasem pryśnie, z puszki kapnie, przyprawa się czasem rozsypie 😉 Wszystko to trzeba od razu przecierać, bo inaczej potrafią zostać przebarwienia, które ciężej usunąć. Tak to nie narzekam, ale ja też od razu przecieram i od sprzątania w razie co mam faceta, to jego działka :P To tylko moja obserwacja. Tak jak wspomniałam, obecnie przerabiam drugi biały blat, tragedii nie ma. Jeśli pasowałby mi taki w wystroju, to bym zrobiła.
Zastrzelcie mnie... 😵 Łóżko zamawiane w zeszły piątek, miało dojść max. do 5 dni roboczych. Dziś okazuje się, że będzie we wtorek i to nie wiadomo, czy uda się je dostarczyć. Dmuchany materac jest spoko, ale na weekend pod namiotem, a nie ponad tydzień mieszkania! A już tak się cieszyliśmy, że kupiliśmy wczoraj nową kołdrę i pościel...
emptyline, jestem odmiennego zdania. Mam białe meble kuchenne z Ikei i nie zawsze wyglądają czysto, a ja nie jestem fanką pucowania.
No i ja bardzo lubię szary, w kuchni mam szare kafle ala beton i to samo w łazienkach.
yegua a pokazalabys te kafle a'la beton?

Mam dylemat lazienkowy - bo chcielismy najprostsze wlasnie kafle szare a'la betonowe pod prysznicem (reszta bedzie bez kafelek) ale juz sama nie wiem. Chcialabym jakis fajny akcent jednak, taki troche "blink blink" i szalu dostaje bo nic nie moge znalezc co mi sie podoba! Ratujcie, kafle moga byc drogie bo i tak mam max 5 m do wylozenia.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się