Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
12 maja 2009 21:04
Gratulacje  😉

Mam taki sam sprzecior i mysle,ze bedziesz zadowolona 😉
wątek zamknięty
Stałam się szczęśliwą posiadaczką lustrzanki Nikona D60  😅

Gratulacje 🙂 No i wielu świetnych zdjęć życzę.. 🙂
wątek zamknięty
przekrój ostatniego miesiąca
będę wdzięczna za każde słowo 😉

sportowo

i treż końsko, ale pozasportowo

wątek zamknięty
Armara te sportowe świetne czym robisz zdjęcia?
wątek zamknięty
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
13 maja 2009 10:50
Armara to pierwsze i ostatnie zdjecie bym troszke inaczej wykadrowala -  sprobuj je przyciac troche...
wątek zamknięty
Ha! a ja kalibrację mam idealnie! (wcześniej mi się stronka nie otwierała). Ale: a) robiłam to wcześniej! b) mam analogowego IBM p200
Dzielne jesteście i odważne!
wątek zamknięty
m.indira   508... kucyków
15 maja 2009 20:44
wypad do westowców zaowocował fotkami , magicznymi w klimacie i nie obyło sie bez niespodzianek iiii ... Im też sie potkniecia zdarzają

wątek zamknięty
Armara te sportowe świetne czym robisz zdjęcia?

podłączam się  😡
wątek zamknięty
armara, wpatrywalam sie w lydke dziewczyny z pierwszego zdjecia dobra minute zanim zrozumialam ze ma odpietego czapsa 😂
wątek zamknięty
Nie mogę znaleźć - pytania dotyczące sprzętu to były tu, czy w innym wątku?
Bo mam problem z aparatem (Canon PowerShot SX200 IS) - złości mnie, jak barwy przekłamuje (zwłaszcza z fioletów robi granaty...).
Nie wiem, gdzie szukać (i czy?) rozwiązania?
Fakt, to taki raczej małpiaty aparat, ale żeby aż takie samowolki wyczyniał?

A żeby było ze zdjęciem, to diabelskie róże:

Chyba przesadzone zresztą - za ciemne. No i wiem, że bez sensu lewa krawędź ciachnięta.
wątek zamknięty
Presja, hbc
żadna to tajemnica
nikon d80 + sigma 70-300 APO
mam czasem chwile zwątpienia jeśli chodzi o obiektyw, ale jakoś zaczynam ją rozgryzać, podstawa to nie przekraczanie 200 mm, ale z atakie pieniądzę myślę, ze jest świetna 🙂

m.indira

super, baardzo fajne są west zawody do robienia, szczególnie "stopy"
najbardziej mi się podoba 4 zdjecie, szkoda, że tak ciasno, ale uchwycenie chwili liczy się wtakim wypadku podwójnie
a za całokształt  👍
wątek zamknięty
Lotnaa   I'm lovin it! :)
15 maja 2009 22:59
armara, ja mam prawie taki sam sprzęt (d80 i nikkor 70-300) ale Twoje fotki biją moje na głowę! Świetne!
wątek zamknięty
Mam pytanie jak się sprawuje aparat cyfowy samsung s1060 ? Jak jest z jakośćią zdjęć np. koni w galopie? Czy ktoś ma zdjęcia koni wykonane tym aparatem?
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
15 maja 2009 23:26
m.indira, ech, ten westowy klimacik 😀

Teodora, po pierwsze sprawdź czy masz dobrze ustawiony balans bieli. To co widzi aparat może się znacznie różnić od tego, co widzi ludzkie oko - oko (a właściwie mózg) ma zadziwiającą zdolność dostosowania się do widzianego światła. Po drugie, niestety każda matryca ma swoją piętę achillesową w postaci kiepskiego odtwarzania którejś z barw. Podobno w Nikonie to zakres czerwieni i fioletów. Być może Twój aparat ma "kopnięte" błękity po to, aby z resztą długości fal sobie poradzić. Za chwilę spróbuję coś znaleźć...

Znalazłam: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1266848&postcount=207
wątek zamknięty
15 maja 2009 23:34
m.indira. trzecie zdjęcie REWELACJA! To światło i piasek, mniam  🍴

A ja się zastanawiam, czy robiąc sportowe zdjęcia zawsze używacie ustawień ręcznych? Jak z ISO? Ja wciąż nie mogę trafić, tutaj było pochmurno i niektóre zdjęcia wciąż są prześwietlone przy ISO100-125  🤔 A może powinnam kombinować z balansem bieli? I ostrość wciąż ucieka. Nic tylko  :emot4:

wątek zamknięty
abre   tulibudibu
15 maja 2009 23:54
WB nie wpłynie na prześwietlenie całego kadru, najwyżej przepali jakiś kanał. Jeśli robisz na półautomacie prześwietlone masz najprawdopodobniej dlatego, że automat ześwirował i nie zdążył pomierzyć/źle zmierzył.
Ja robię na priorytecie przysłony cały czas kontrolując czas naświetlania i operując głównie zmianami ISO. W Strzegomiu robiłam na ISO 400 aby uzyskać zadowalający czas naświetlania. Słońce świeciło mocno, czasem chowało się za chmurami... ale przez większą część dnia pogoda była ciekawa - ciemne niebo na horyzoncie i dość ostre światło wydobywające obiekty z tła.

f/4.8  1/2000 s   ISO 400

f/5   1/500 s  ISO 400
wątek zamknięty
okwiat   Я знаю точно – невозможноe возможно!
16 maja 2009 11:17
Proszę o uwagi i rady  :kwiatek:
Aparat: hybryda Canon PowerShot SX10 IS
Program: PhotoFiltre Studio 9

1. Zwiatun voltowej Milusi

2.

3. Tutaj wiem że zwaliłam kadr, pewnie gdybym nei ciachnęła lewej strony byłoby lepiej..

4. I jedyna fota do której mam dane:

Shutter Speed: 1/25 second
F Number: F/8.0
Focal Length: 100 mm
ISO Speed: 80

wątek zamknięty
m.indira   508... kucyków
16 maja 2009 12:12
witam w klubie Sigmówki 70-300 APO , u mnie dyla z nikonem d60 i jak widac wyżej radzi sobie nieźle
Amara
nikon d80 + sigma 70-300 APO
mam czasem chwile zwątpienia jeśli chodzi o obiektyw, ale jakoś zaczynam ją rozgryzać, podstawa to nie przekraczanie 200 mm, ale z atakie pieniądzę myślę, ze jest świetna 🙂

dlaczego mówisz że przekraczanie 200 to problem ? w czym leży ten problem ?
tutaj masz fotki na 300 z tej samej westowej imprezy , podobne ustawienia ISO 400 , f 5.6 , czas 1/250 i 1/320
gro moich fotek robionych jest na 300 , szczególnie w ruchu i z daleka , tego mi brakowało w mojej hybrydzie , tego jednego kroku do przodu i teraz to mam i raczej problemów z przekroczeniem 200 nie mam ...

Okwiat
dlaczego 1 fotka jest taka nie ostra ? jeszcze ta biel która bielą nie jest? jakby przepalenie nieprzepalone ? coś wymazałaś?
2 , kaczki trochę ciasne , druga nie ostra wdg mnie ma za duzo miejsca i dominuje tą ostrą
4 , Shutter Speed: 1/25 second
F Number: F/8.0
Focal Length: 100 mm
ISO Speed: 80
iso , na bardzo ostre światło , duza przysłona - mały czas , nie bałaś się poruszenia łapy , no chyba ze jest stabilizacja , ale i tak ryzyko istniało , kompozycja wdg mnie leży ... nie ma nic w sobie ciekawego
mnie nauczyła analogówka bawiś się iso 200 i na tym bazuję , ustwieniami przysłony i czasu można się bawić nawet w południe na plaży i nie przepali , trzeba tylko próbować az się wejdzie we wprawę ...

wszystkim dziękuje za docenienie moich westówek , choć wiem że czasami nie ma czasu na zabawe , chwyta się bowiem chwilę , i czasami ona jest najważniejsza ...
wątek zamknięty
16 maja 2009 12:39
Dzięki abre  :kwiatek:
Ja zazwyczaj używam funkcji sport i parametry są mniej więcej takie:
f/5, f/4,5  1/250-400 s 
Muszę się przełamać i zacząć coś więcej w manualem kombinować, chociaż i tak największy problem mam z ostrością, często nie nadążam jej złapać, zwłaszcza jeśli koń jest daleko.
wątek zamknięty
No to i ja sie wepcham z moimi wypocinami...

wątek zamknięty
Dzięki, abre,, pomogłaś  :kwiatek:

Balans bieli na początku sprawdziłam - próbowałam też ustawiać go w danej sytuacji na podstawie białej kartki, ale aparat kłamał dalej. Sprawdzałam też jego różne opcje "zdjęcia w słoneczny dzień", "pochmurny", "sztuczne światło", "jarzeniówki", bez udziwnień, ale w żadnej z wersji nie było ok. Sprawdzałam ręczne manewrowanie osobno R, G i B, też bez większych sukcesów. Chyba zostanie mi pogodzić się z tym, że to słaba strona tego aparatu. Zresztą ja po nim widzę, że on jest bardzo taki "dla rodziny na wakacje". Pewnie fajnie, jak się można pochwalić, że u nas było morze bardziej niebieskie, niebo błękitne. A że przy okazji dzwonki na łące nie wychodzą fioletowe? Ba... Fanaberie 😉

Miłego dnia (kudły mnie urzekły):

wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
16 maja 2009 16:31
Kolejne
wątek zamknięty
mogą być? co można by było w nich poprawić?
dopiero się uczę więc wybaczcie :kwiatek:
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
16 maja 2009 18:58
Malaaa, Pierwsze jeszcze, drugie i trzecie zwczajne ;-)

Tymbark można w różny sposób pokazać, patrz moje zdjęcia stronę wcześniej.
A żarówka nie przyciąga uwagi oglądającego...

Tak gwoli tymbarka, proszę oto kilka przykładów:
http://www.digart.pl/praca/3692428/26.html
http://www.digart.pl/praca/3407279/zielono_mi_.html
http://www.digart.pl/praca/3157520/Szczescia_szukasz.html
http://www.digart.pl/praca/1709786/fajniutko_jest!.html
http://www.digart.pl/praca/1603580/no_wlasnie.html
http://www.digart.pl/praca/1450600/Usmiech.html
http://www.digart.pl/praca/941131/MotoTymbark.html
wątek zamknięty
Pursat   Абсолют чистой крови
16 maja 2009 19:09
Ja się dzisiaj bawiłam z bańkami 😁 :

wątek zamknięty
Notarialna dziękuje :kwiatek:
wątek zamknięty
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
16 maja 2009 20:26

Takie tam z meczu, nie wiem czemu ale mi sie podoba - a co Wy sadzicie? 😉 Nieco mi jakosc poleciała po wgraniu na photobucketa :/
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
16 maja 2009 20:39
martva, mnie sie bardzo podoba uchwycony moment- super. nie wiem czy jestem przekonana do kardu, ale nie jest źle
m.indira, juz sie w westowym zachwycalam! o ile zwykle sportowe zdjęcia mnie nie urzekaja, te zdecydowanie maja cos w sobie, bomba!!!! 😀

edit. w canonkach tez juz mozna krecic filmy  🏇
wątek zamknięty
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
16 maja 2009 22:38
A może ja coś dodam... Wszystkie robione podczas przepływania kanału La Manche ( Anglia - Francja ). Po kliknięciu dużo większe... Nie krzyczcie za bardzo, bo antytalent jestem i mam bardzo kiepską, staaarą cyfrówkę...  🙄 'Modelką' moja siostra :

I taki jakby komin statku, nie przerabiany, który wyszedł jak z dobrej kreskówki animowanej 😀 :

EDIT:
Mam kolejne...:
Na tym wg mnie za dużo bluzki i ogółem jakieś dziwne, ale dam... :P :

Na tym szkoda tych rurek...:

I jedno z samolotu robione 😉 To są chmury i kawałek skrzydła w ramach formalności:

Ogółem bardzo rzadko mam aparat w ręku nie licząc komórki ^^ Liczę na jakieś komentarze z Waszej strony 😉
wątek zamknięty
Martva - jest akcja i rytm dlatego chwyta za oko.
Niezłe choć zachwiane są proporcje kadru - to wynik przekadrowania zdjęcia.
Staraj się robić tak zdjęcie, żeby dało się po kropowaniu zachowac choć w przybliżeniu proporcje oryginału 🙂

Westowe superrrrrr
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.