Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
16 maja 2009 22:49
Hmm, w sumie orginal(taki bez totalnej obroki, zgrany prosto z aparatu 😉 ) wyglada tak:

Zdjecie bylo robione w sumie tak "na szybko" bo zanim doszlam do zawodnikow to oni konczyli wlasnie ten element rozgrzewki i wyszło jak wyszło 😉
wątek zamknięty
ciełabym tak jak Ty lewą stronę
natomiast mniej cięcia u dołu.
Tak, żeby zachować proporcje oryginału
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
16 maja 2009 23:23
tyskakonik, mnie sie podoba to:
rurki własnie fajnie wyszły, kieruja sie ku postaci i wyjatkowo nie przeszkadzaja. reszta nie podoba mi się wcale.

martva, mnie troche brakuje tej ciachnietej nogi z prawej. calosc podoba sie, ale sama nie mam pomysłu na kadr.

szemrana, mogłabys wyjaśnic te zasade zachowania proporcji? dlaczego nie powinno sie ciachac zdjec dowoli?

pytanko: gdzie warto kupic sprzet fotograficzny? gdzie wy go kupujecie?
taniej wyjdzie w sklepie stacjonarnym czy internetowym?*
moze z wlasnego doswiadczenia polecicie konkretne sklepy i obsluge?
w których sklepach sie zaopatrzacie?

*jasne- przegladam oferty itd, ale ciekawa jestem waszych opinii i zalezy mi na spradzonym serwisie i ofertach cenowych, ktore sa w pewien sposób miarodajne.
wątek zamknięty
można ciachac do woli 🙂
Mnie się po prostu takie proporcjonalne lepiej ogląda.
Chyba że zamierzeniem jest panoramka i pasuje ona do charakteru zdjęcia.
Ja generalnie jestem zwolenniczką "prawie-pełnych" kadrów.

I jeszcze mała edycja wpisu.
Ja po prostu jestem "papierowa"
Dla mnie zdjęcie na monitorze to tylko podgląd. Żdjęcia żyją tak naprawdę dopiro na papierze.
Moge wyobrazić sobie sytuację, że zrobisz super zdjęcie.
Przytniesz tu mniej a tam więcej. Oddajesz je do zakładu foto i .........co dalej ??
Pocięte, nieproporcjonalne - guzik wyjdzie a nie odbitka  😉
wątek zamknięty

pytanko: gdzie najlepiej kupic sprzet fotograficzny. gdzie wy go kupujecie?
taniej wyjdzie w sklepie stacjonarnym czy internetowym?*
moze z wlasnego doswiadczenia polecicie konkretne sklepy i obsluge?
w których sklepach sie zaopatrzacie?

*jasne- przegladam oferty itd, ale ciekawa jestem waszych opinii i zalezy mi na spradzonym serwisie i ofertach cenowych, ktore sa w pewien sposób miarodajne.

Ja na Allegro.
Mam tam sprawdzonego sprzedawcę http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=231621
Dlaczego na Allegro ? Ano choćby dlatego, że polski Canon daje gwarancję roczną.
Sprowadzony np z Niemiec czy Szwajcarii sprzęt Canona ma dwa lata gwarancji.
Pierwszy rok to serwis Polski, drugi rok to jakikolwiek serwis Canona w zachodniej Europie.
Większość sprzedawców (między innymi tem do którego link podałam) w przypadku reklamacji po upływie pierwszego roku bierze sprawy serwisowe w swoje ręce.
Wysyła się do niego sprzęt a on "załatwia: reklamację dalej.
Dla mnie taka 2-letnia gwarancja na sprzęt to nie w kij dmuchał 🙂

Legijny obrazek z artystycznym zacięciem   😀iabeł: z soboty

wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
17 maja 2009 00:13
cieciorka, Ja kupuję sprzęt albo na allegro (chociaż mojego ulubionego użytkownika zablokowali mimo iz miał same pozytywy... christina_foto czy jakoś tak)
Na allegro zdecydowanie taniej. Zapatruję się zazwyczaj tam w soczewki i filtry.

A tak to w salonie sony, gdzie mam upust, bo kuzyn pracuje 😁
Chociaż w tym roku chyba zdecyduję się na allegrowy zakup, i sama wybiorę. Bo poprzedni aparat rodzice mi wyprali i niewiele do gadania miałam w sprawie wyboru...
Ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby..
wątek zamknięty

wątek zamknięty
17 maja 2009 10:33
Co do kupowania sprzetu fotograficznego - body + obiektyw kitowy kupowalam w sklepie stacjonarnym (euro RTV AGD - najbardziej w sumie sie wtedy oplacalo finansowo, a jako,ze to byl pierwszy tak drogi sprzet ktory kupowalam balam sie  dokonac zakupu via net) natomiast obiektyw kupowalam przez internet juz, ze sklepu Sigmy 😉

A co do tego zdjecia mojego - tez uwazam,ze lepiej by bylo gdybym z przodu nie uciela tej nogi i akurat tych trzech zawodnikow wypelnialo cale zdjecie bez tej wolnej przestrzeni po lewej 😉 No ale tak jak pisalam - zdjecie robione bardzo "na szybko" i wyszło tak jak wyszło 😉
wątek zamknięty
Kochane Voltopiry!
Co myślicie o MINOLTA DIMAGE 7Hi?
wątek zamknięty
m.indira   508... kucyków
17 maja 2009 12:12
Hypnotize zdjecia z pyłkiem maja zawsze klimat a najlepsze sa te robione "pod" słońce ...

Cieciorka dzieki za uznanie , w sumie to jak zdjęcia wyszły to zasługa klimatycznego nasłonecznienia hali , trzeba było tylko wyczekac na moment gdy para wjeżdżała w słoneczko i strzelić ... dobrze że lukarny były na tyle duże że można było spokojnie porobić ciekawe ujęcia

oto porozumienie przed startem , klimatycznie i spokojnie , takie oczekiwanie na ...

Kropa
wystarczy poszukać w necie ... ja miałam kiedyś Dimage A1 ... wiele mnie nauczyła w tym pokory , niestety ... ale dzieki niej nie popełniam juz błedów , które zachwyt cyfrówki mi dał , i teraz majac lustrzankę , a w pamieci mając analogową , i sumujac doświadczenia z hybrydką , wiem jak ich unikać i nie wpadać w samozachwyt nad kazdym zdjęciem ...
ja bym sie mocno zastanowiła co do tego modelu , o szumach niestety to prawda , bo przy ISO 400 i moja szumiła i to bardzo ... nie sa to aparaty łatwe , choć jak sie juz je pozna to nie maja tajemnic , ja i tak robię zawsze na manulalu lub ewentualnie z preferencją czasu lub przysłony ...
zagladnij na opinie np tu
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.121-minolta_dimage_7hi
http://www.cyberfoto.pl/jaka-cyfrowka/69602-minolta-dimage-7-co-to-wlasciwie.htm
oraz naprawa
http://www.cyberfoto.pl/minolta-konica/70602-naprawiamy-minolte-dimage-7hi-fuse.htm
pozdrawiam
wątek zamknięty
co do sklepow to ja moge polecic foto-net.pl
ja bylam mega zadowolona 🙂
wątek zamknięty
M.indira - dziękuję za odpowiedź. Niestety ja jestem zielona w tym temacie dlatego pytam. Chciałabym mieć w miare dobre zdjęcia i aparat do 600 zł, cudów mi nie trzeba; szukam ale nie mogę niczego, godnego polecenia znaleźć. A nie chcę zwykłej cyfrówki (jak ja to nazywam 'kieszeniówki'😉.
wątek zamknięty
To może za kompaktem się rozglądnij?Za 600  zł kupisz np Fujii S5600.
Całkiem niezły dla początkujących.
wątek zamknięty
Lov   all my life is changin' every day.
17 maja 2009 17:48
m.indira super te westowe! 😍

a co powiecie o tym? 😁
wątek zamknięty
Mnie sie podoba zamrozenie wody i uchwycenie chwili. Ostrosc jest dobra 🙂

Ja chce wam cos pokazac. Wygrzebalam z  szafy obiektyw Sigma AF Macro 50 mm 1:2.8. Lezal w szufladzie dobre dwa lata. Teraz wyskoczylam na szybko na taras i pstryknelam kilka fot, aby zobaczyc, jak funkcjonuje i czy wogole dziala. To mi wyszlo:

wiem, ze duzo niedociagniec, ale jak mowie, to byla tylko mala proba. Teraz juz wiem, ze dziala, wiec sie troche w to pobawie. 🙂

EDYTA: wstawilam linki do orginalych fot, bo na miniaturkach nie widac wiele.
wątek zamknięty
nie wiem czy to w tym wątku ale sie spytam. jaką lustrzanke byście mi poleciły? nie w jakiejś kosmicznej cenie ale taka co z niej coś fajnego wyjdzie? 🤔
wątek zamknięty
Lov   all my life is changin' every day.
17 maja 2009 18:16
Hera, ja robię Nikonem D60,w komplecie z kitem płaciłam 1600 zł, dodatkowo z karta i torbą. Mi generalnie wystarcza, martva potwierdzi, że to całkiem fajny aparat jak na amatorsko-profesjonalną zabawę z foto 😉
wątek zamknięty
no z cyfrówki już niezłe ujęcia mi wychodzą a jakoś nie miałam pomysłu na urodzinowy prezent... a jeszcze myślałam nad jakimś canonem bo podobno dobre są i w rozsądnej cenie też można znaleźć. a jakiej firmy lustrzanek ewidentnie nie kupować?
wątek zamknięty
Niewidzialna   Czołowy hodowca Re-Volty
17 maja 2009 19:01
Hera, nie da się powiedzieć jaka lustrzanka jest najlepsza a jaka najgorsza. Najlepiej jak podejdziesz do sklepu i zobaczysz, która Tobie najlepiej leży w łapkach. Zresztą puszka puszką, najważniejszy jest obiektyw no i fotograf oczywiście.
wątek zamknięty
hera. moim zdaniem nikon lub canon.
ale radze poczytac, poszperac, posluchac opinii ludzi i podjac decyzje za jakis czas.
no i wlasnie jak niewidzialna pisze, obiektyw ma duuuzo do 'powiedzenia' a fotograf najwiecej.
co do wyboru juz miedzy nikonem a canonem. jak dla mnie obie firmy sa ok. modele maja zazebiajace sie, ale nie da sie zadnego z nich porownywac dokladniej. kazdy model ma zalety i wady.
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
18 maja 2009 03:20
Canon i nikon to w sumie wyprzedzające się wzajemnie firmy.
Canon wprowadza nowości, nieznane dotąd na rynku fotograficznym, a Nikon po pewnym czasie dobajerowuje je i wstawia również jako nowości 😁
Ja stawiam na canona.

Wybaczcie chorą porę, ale nie mogę spać :/
wątek zamknięty
O aparatach dużo jest tutaj http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,52.0.html 😉

Polecam stronę http://www.obiektywni.pl/glowna/index.php
Niektóre zdjęcia są takie, że aż się nie chce wierzyć, że są prawdziwe (a że pojawia się tam np. Ronceval, to wiadomo, że faktycznie nie są).
Na duży plus ciekawe komentarze i brak słodzenia autorom (albo ja nie trafiłam na lukier).
wątek zamknięty
Retusz i fotomontaż istnieją odkąd istnieje fotografia.
Zofia Rydet, Beksiński, Edward Hartwig, Ryszard Horowitz i wielu wielu innych znanych twórców łączyli i łączą grafikę z fotografią.
Ich "nie-zdjęcia" znajdziesz w katalogach, książkach o fotografi i galeriach gdzie bez zająknięcia autorzy piszą o nich "Polscy fotograficy"
O tych zagranicznych już pisać nie będę.

Roncevalowe "nie zdjęcia" są nadal zdjęciami Deidre.
Jego konie oprócz zmian w tle są najparwdziwsze na świecie.
Ich sylwetki, ich dynamika, ich pozy są najpradziwsze  😉
Będę broniła Roncevalowych fotografii ponieważ ........za moimi plecami wisi kalendarz z fotografiami koni arabskich.
I to są normalne zdjęcia.
Robi i takie z dużą ingerencją i takie gdzie tej ingerencji nie ma - choćby seria z kumoterek.
Wystarczy zajrzeć na jego stronę, wystarczy przejrzeć ilustrowane księgi stadne z jego zdjęciami, żeby przekonać się, że zdjęcia "normalne" robić potrafi i to całkiem nieźle.
Jego wybór, jego święte prawo do retuszu, korekt czy montażu.
Bawi go to, lubi.
I to jest nadal fotografia.
Jest jej tyle odmian i gatunków, że każdy znajdzie w niej miejsce dla siebie.
Rocnevala wystarczy zapytać : co robił z danym zdjęciem, co zmienił, co wyciął a co dodał by uzyskać taki a nie inny efekt.
Odpowiada i nigdy nie krył, że dokonuje takich zmian.
Co więcej -  kiedy  mocno ingeruje programem graficznym to.takie zdjęcia są przez niego umieszczane w kategorii Photoshop.
Tu jeden z przykładów http://onephoto.net/index.php?id=563888#563888.

I napiszę jeszcze coś: chciałabym umieć i znać photoshopa na tyle dobrze, żeby robić fotomontaże, pobawić się w tworzenie całkiem nowych rzeczy bazując na własnych fotografiach.
Tylko mi pewnie ani czasu ani zapału nie wystarczy na nauki  😀iabeł:

I żeby nie było "to tamto" - te słowa pisze najzagorzalsza zwolenniczka "prawdziwych" zdjęć.
Jak mi wlezą druty w kadr to ich nie wymażę tylko stwierdzając, żem dupa nie fotograf polezę drugi raz w to samo miejsce i znajdę takie ujęcie żeby ich w kadrze nie było.

wątek zamknięty
Będzie trochę chaotycznie 😉

Dla formalności, żeby nie było że nie wiem o czym piszę. "Normalnych" zdjęć Roncevala widziałam setki, bo od lat kupuję jego książki 🙂 Kalendarze akurat mi się nie podobają.
Są to zdjęcia bez przerabianego tła, wymazywania itd., a jednak zwracają uwagę i podobają mi się. Widziałam też sporo jego zdjęć (bo tak jak piszesz - nie kryje się z przeróbkami) w wersjach przed i po.

Jeśli chce przerabiać zdjęcia to proszę bardzo. Absolutnie nie mam nic przeciwko. Chodzi mi tylko o to, żeby w różnych galeriach internetowych (i generalnie też) było rozgraniczenie między zdjęciami z ograniczoną ingerencją (typu poprawiony kontrast), a poważnymi przeróbkami.

W swojej definicji zdjęcia dopuszczam możliwość zabawy kontrastem, jasnością, sklejanie w panoramy, nakładanie na siebie kilku zdjęć i jeszcze trochę innych rzeczy. Nie dopuszczam zabaw w wymazywanie połowy tła, bo ogrodzenie nie pasuje do wizji dzikiego konia na wolności. Koń sobie może być nietknięty - ale reszta jest zmieniona... To już dla mnie nie jest zdjęcie.

Trudno, niektórzy jakoś potrafią robić zdjęcia, które są wyjątkowe i nie trzeba ich "przemalowywać". Jak odróżniać zdjęcia od "zdjęć", w których wszystko było super, ale tu coś nie spasowało, tu zawadza, to "sobie poprawimy", bo przecież najważniejsza część zdjęcia jest nie ruszona. A figa. Albo kadrowanie, kompozycja i wszystkie elementy grają od razu, albo przykro mi, to nie jest super zdjęcie. I nieważne czy to przeróbki teraz w komputerze, czy 50 lat temu.

I jeszcze jedno na temat Roncevala. Dziwi mnie niesamowita popularność jego zdjęć. W małej dawce robią wrażenie. W takiej dawce, w jakiej prezentuje je w swoich galeriach, robią się nudne. Wszystkie na jedno kopyto - jakaś charakterystyczna poza konia, "przemalowane tło" i lecimy z następnym.

Jak mi wlezą druty w kadr to ich nie wymażę tylko stwierdzając, żem dupa nie fotograf polezę drugi raz w to samo miejsce i znajdę takie ujęcie żeby ich w kadrze nie było.
Otóż to 🙂
wątek zamknięty
No kurcze pieczone  😉
To ja jestem w tej grupie co: SIEPODOBUJE  🤦

Co człek to inna opinia.
Może i dobrze bo inaczej świat byłby przeraźliwie nudny  😉
wątek zamknięty
m.indira   508... kucyków
18 maja 2009 13:53
Deidre czy ja juz mówiłam że Ciebie kocham ?!
jestem tego samego zdania , co wiecej , opinie o takiej twórczości są tak podzielone , iż jest naprawdę trudno kogoś przekonać iż parkan jeśli już jest nie musi być nieudolnie wymazany lub przerobiony , a jeśli go już mamy można z nim pokombinować by był , lecz nie priorytetowy ...
dwa zdjęcia z tego samego parkanu , moje i pana R
http://www.digart.pl/zoom/3224128/Malcolm_oo.html
http://onephoto.net/index.php?id=347639#347639

dlatego cenię takich autorów jak Martę Staszczak (Bartę) http://plfoto.com/32700/autor.html , czy Gosia Mąkosa http://plfoto.com/90189/autor.html
wątek zamknięty
18 maja 2009 14:02
Dziewczyny, nie wiem cz to odpowiedni watek, ale potrzebuje dosc pilnie jakiegos darmowego programu, umozliwiajacego mi naniesienie czegos w stylu znaku wodnego na zdjecia 😉 Znacie cos godnego polecenia, spelniajacego moje wymagania?

:kwiatek:
wątek zamknięty
Indira, strasznie się cieszę, że nie jestem sama z moimi poglądami. Są trochę pod prąd 😉
A taki parkan jak na zdjęciu wcale tak bardzo nie przeszkadza. Super dynamika i kolory tego Twojego.
Zdjęcia Barty też bardzo lubię.
O, takie na przykład
http://plfoto.com/1077404/zdjecie.html
Ogrodzenie zauważa się dopiero po chwili, bo najpierw jest koń i nic poza nim. Chyba, że tylko ja taka ślepa jestem 😉
wątek zamknięty
trzynastka   In love with the ordinary
19 maja 2009 11:17
http://gawno.com/2009/05/78-photography-rules/
78 porad fotograficznych dla kompletnych idiotów  😁
Pozytywne
wątek zamknięty
Dekster - rozpatrzę 😉
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.