kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

k2rola, ushia - te białe przebarwienia u Was też zeszły? 🙂
ushia   It's a kind o'magic
09 marca 2016 16:14
tak, ucho jest jednolicie wybarwione
Mam zdjęcie ucha, nie jest może zbyt wyraźne, niestety mój telefon ma wiele zalet, ale dobra jakość zdjęć do nich nie należy 😉 Plamki, są płaskie, neregularne, można je zdrapać.
kupiałam siodło, drastycznie krótsze tybinki i przystuły niz w poprzednim. I teraz tak kombinuję żeby popręg dobrać ( akurat mam 110 bez gum, 110 z gumami i całkiem długie). W średnio- grubym czapraku 110 bez gum nie mam szans zapiać, 110 z gumami zapina się po naciągnieciu gum. Ale...w czasie jazdy te gumy ciągną się i ciągną, aż w końcu sprzączki są wyżej niż w połowie przystuł.
Celuję w popręg bez gum. I tak myślę, że 115 będzie popręg ciężko zapiąć przed jazdą. Dlatego zamówiłam sobie 120. Będzie ok? Tzn czy wyjdzie mniej wiecej to samo co z 110  z gumami ( czy gumy aż 10 cm się naciągają ?)
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
12 marca 2016 20:24
Mam mega, mega głupie pytanie, ale czy kon w przyczepie moze jechac tył na przód?  😡 👀
Hermes, może, niektóre przypadki tylko tak dają się przewieźć. Chociaż ja nie wiem czy bym tak konia postawiła na jakąś długą podróż.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
12 marca 2016 21:10
Spotkałam się z opinią, że koniom nawet wygodniej tyłem, bo w razie hamowania łatwiej im na zadzie przysiąść i przeciwstawić się sile rozpędu niż jak przodem jadą. Ale też, jeśli to nie specjalny koniowóz do jazdy tyłem, to na dłuższy przejazd bym nie zaryzykowała.
BASZNIA   mleczna i deserowa
13 marca 2016 06:17
Może jechać tyłem. Pan Bucki tak wozi, chyba wie co robi :-).
Nie, Tomek wozi konie w koniowozie tyłem - takie ma koniowozy. W przyczepie normalnie przodem. O ile dla konia lepiej tyłem jechać, o tyle nie wiem gdzie go w przyczepie można przywiązać bezpiecznie przy odwrotnym ustawieniu...
Taka przyczepe trzeba przerobic, bo miejsca szyje i glowe braknie, wychodzac z zalozenia, ze kon stoi klatka piersiowa blisko belki.
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
13 marca 2016 13:52
No wlasnie zastanawiam sie, bo mamy konia który ma duzy problem z przyczepa, ale jak sie go odkręci to stoi bez problemu i sie w sumie glowimy czy dozwolone jest cos takiego 😁
A co jeśli da susa do przodu w trakcie jazdy? Wyląduje na asfalcie?
BASZNIA   mleczna i deserowa
13 marca 2016 15:45
A, sorry, wykonałam skrót myślowy, zafiksowałam się na kierunek jazdy, a nie na pojazd. Przyczepa z zasady nie jest przystosowana, nawet te zamykane klapą do góry, tą klapę mają....umowną.
Christie ma chyba przyczepy przystosowane do wożenia przód-tył.
Jakie objawy ma koń, który musi mieć zrobione zęby? Są problemy z kontaktem, z jedzeniem, gryzieniem, coś jeszcze?
Po ilu dniach od tarnikowania można jeździć na wędzidle?
Na drugi dzień.
julka177, - chudnięcie. Koń, który źle gryzie nie przyswaja dobrze pokarmu. Może też robić takie kulki z siana, jak żuje.
julka177 Tak właściwie wszystko co wypisałaś może świadczyć o tym, że czas zrobić zęby. Różnie jest u różnych koni. Jeśli koń współpracował na wędzidle i przestał, można podejrzewać zęby, jeśli chudnie/ nie tyje pomimo większej dawki jedzenia także. Gryzienie, nie wiem jak rozumieć, koń raczej nie zacznie gryźć przedmiotów z tego powodu  🤣 ale może być niezgryzione i nie przetrawione ziarno w kupach.
Moja zaczela brykac i cuda wydziwiac na jezdzie😉
A moja nie miała żadnych objawów, a zęby i tak do roboty były 🙂
Sonika no właśnie to miałam na myśli 😁. Cały owies w kupie.

Dzięki :kwiatek:. Czyli wzywamy weta, bo mamy wszystkie objawy 🙄

A czy od zębów koń może brykać? 😂 Czy to już objaw czegoś innego?

Ed: pisałam razem faith 😀
Czy któraś dobra duszyczka wytłumaczy mi tak łopatologicznie jak się mierzy łęk w siodle? Z tych instrukcji z googli wychodziły mi jakieś dziwadła. W czym to jest mierzone? Cale, cm, dm, jakaś nieznana mi jednostka miary? Nie posiadam tej magicznej miarki i nie mam warunków żeby ją kupić a jeden raz. Z góry dziękuję  :kwiatek:
Na drugi dzień.

Nie zawsze. Zależy w jakim stanie zęby, ile przy nich roboty, jak współpracuje koń
Czasem się konia w pysku trochę pokaleczy, wtedy warto te 3 - 4 dni odczekać z wkładaniem kiełzna
Ja zawsze po tarnikowaniu te 3-4 dni jeżdżę na kantarze / cordeo...
Sam zabieg nie przeszkadza w jezdzie na drugi dzien. Ty piszesz o czasem spotykanych okolicznosciach towarzyszacych.
Żmijkowa@, imo ten obrazek z DawMaga dobrze obrazuje o co mniej więcej chodzi 😉

Orzeszkowa Dziękuję  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
14 marca 2016 22:47
Co oznacza sformułowanie "zinbredowany 4x4"?
Szukam mocnej i dużej siatki na siano. Nie mam pojęcia jakie oczka, do tej pory koń dostawał siano normalnie na ziemię, ale musi mieć moczone i muszę coś znaleźć 😉
Jakie wymiary i oczka powinna mieć?  :kwiatek:
Co oznacza sformułowanie "zinbredowany 4x4"?

Inbred to chów wsobny (hodowla w pokrewieństwie, typu syn kryje matkę etc.). 4x4? Nie mam pojęcia  👀
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
15 marca 2016 07:33
Co to inbred wiem, chodzi mi konkretnie o to "4x4" 😉 :kwiatek:
CzarownicaSa, a może, że w czwartym pokoleniu z obu stron?
Jakby było 2x4, to że się powtarza ze strony ojca w drugim, ze strony matki w czwartym..
W sumie tak sobie to wymyśliłam 😉 niech mnie ktoś bardziej obcykany poprawi  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się