kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy
k2rola, ushia - te białe przebarwienia u Was też zeszły? 🙂
tak, ucho jest jednolicie wybarwione
Mam zdjęcie ucha, nie jest może zbyt wyraźne, niestety mój telefon ma wiele zalet, ale dobra jakość zdjęć do nich nie należy 😉 Plamki, są płaskie, neregularne, można je zdrapać.
kupiałam siodło, drastycznie krótsze tybinki i przystuły niz w poprzednim. I teraz tak kombinuję żeby popręg dobrać ( akurat mam 110 bez gum, 110 z gumami i całkiem długie). W średnio- grubym czapraku 110 bez gum nie mam szans zapiać, 110 z gumami zapina się po naciągnieciu gum. Ale...w czasie jazdy te gumy ciągną się i ciągną, aż w końcu sprzączki są wyżej niż w połowie przystuł.
Celuję w popręg bez gum. I tak myślę, że 115 będzie popręg ciężko zapiąć przed jazdą. Dlatego zamówiłam sobie 120. Będzie ok? Tzn czy wyjdzie mniej wiecej to samo co z 110 z gumami ( czy gumy aż 10 cm się naciągają ?)
Mam mega, mega głupie pytanie, ale czy kon w przyczepie moze jechac tył na przód? 😡 👀
Hermes, może, niektóre przypadki tylko tak dają się przewieźć. Chociaż ja nie wiem czy bym tak konia postawiła na jakąś długą podróż.
Spotkałam się z opinią, że koniom nawet wygodniej tyłem, bo w razie hamowania łatwiej im na zadzie przysiąść i przeciwstawić się sile rozpędu niż jak przodem jadą. Ale też, jeśli to nie specjalny koniowóz do jazdy tyłem, to na dłuższy przejazd bym nie zaryzykowała.
Może jechać tyłem. Pan Bucki tak wozi, chyba wie co robi :-).
Nie, Tomek wozi konie w koniowozie tyłem - takie ma koniowozy. W przyczepie normalnie przodem. O ile dla konia lepiej tyłem jechać, o tyle nie wiem gdzie go w przyczepie można przywiązać bezpiecznie przy odwrotnym ustawieniu...
Taka przyczepe trzeba przerobic, bo miejsca szyje i glowe braknie, wychodzac z zalozenia, ze kon stoi klatka piersiowa blisko belki.
No wlasnie zastanawiam sie, bo mamy konia który ma duzy problem z przyczepa, ale jak sie go odkręci to stoi bez problemu i sie w sumie glowimy czy dozwolone jest cos takiego 😁
A co jeśli da susa do przodu w trakcie jazdy? Wyląduje na asfalcie?
A, sorry, wykonałam skrót myślowy, zafiksowałam się na kierunek jazdy, a nie na pojazd. Przyczepa z zasady nie jest przystosowana, nawet te zamykane klapą do góry, tą klapę mają....umowną.
Christie ma chyba przyczepy przystosowane do wożenia przód-tył.
Jakie objawy ma koń, który musi mieć zrobione zęby? Są problemy z kontaktem, z jedzeniem, gryzieniem, coś jeszcze?
Po ilu dniach od tarnikowania można jeździć na wędzidle?
julka177, - chudnięcie. Koń, który źle gryzie nie przyswaja dobrze pokarmu. Może też robić takie kulki z siana, jak żuje.
julka177 Tak właściwie wszystko co wypisałaś może świadczyć o tym, że czas zrobić zęby. Różnie jest u różnych koni. Jeśli koń współpracował na wędzidle i przestał, można podejrzewać zęby, jeśli chudnie/ nie tyje pomimo większej dawki jedzenia także. Gryzienie, nie wiem jak rozumieć, koń raczej nie zacznie gryźć przedmiotów z tego powodu 🤣 ale może być niezgryzione i nie przetrawione ziarno w kupach.
Moja zaczela brykac i cuda wydziwiac na jezdzie😉
A moja nie miała żadnych objawów, a zęby i tak do roboty były 🙂
Sonika no właśnie to miałam na myśli 😁. Cały owies w kupie.
Dzięki :kwiatek:. Czyli wzywamy weta, bo mamy wszystkie objawy 🙄
A czy od zębów koń może brykać? 😂 Czy to już objaw czegoś innego?
Ed: pisałam razem faith 😀
Czy któraś dobra duszyczka wytłumaczy mi tak łopatologicznie jak się mierzy łęk w siodle? Z tych instrukcji z googli wychodziły mi jakieś dziwadła. W czym to jest mierzone? Cale, cm, dm, jakaś nieznana mi jednostka miary? Nie posiadam tej magicznej miarki i nie mam warunków żeby ją kupić a jeden raz. Z góry dziękuję :kwiatek:
Na drugi dzień.
Nie zawsze. Zależy w jakim stanie zęby, ile przy nich roboty, jak współpracuje koń
Czasem się konia w pysku trochę pokaleczy, wtedy warto te 3 - 4 dni odczekać z wkładaniem kiełzna
Ja zawsze po tarnikowaniu te 3-4 dni jeżdżę na kantarze / cordeo...
Sam zabieg nie przeszkadza w jezdzie na drugi dzien. Ty piszesz o czasem spotykanych okolicznosciach towarzyszacych.
Żmijkowa@, imo ten obrazek z DawMaga dobrze obrazuje o co mniej więcej chodzi 😉
Orzeszkowa Dziękuję :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Co oznacza sformułowanie "zinbredowany 4x4"?
Szukam mocnej i dużej siatki na siano. Nie mam pojęcia jakie oczka, do tej pory koń dostawał siano normalnie na ziemię, ale musi mieć moczone i muszę coś znaleźć 😉
Jakie wymiary i oczka powinna mieć? :kwiatek:
Co oznacza sformułowanie "zinbredowany 4x4"?
Inbred to chów wsobny (hodowla w pokrewieństwie, typu syn kryje matkę etc.). 4x4? Nie mam pojęcia 👀
Co to inbred wiem, chodzi mi konkretnie o to "4x4" 😉 :kwiatek:
CzarownicaSa, a może, że w czwartym pokoleniu z obu stron?
Jakby było 2x4, to że się powtarza ze strony ojca w drugim, ze strony matki w czwartym..
W sumie tak sobie to wymyśliłam 😉 niech mnie ktoś bardziej obcykany poprawi 😁