Derki
Ojacie! Te derki pokazane przez zoyabea to zimówki?
Ta fioletowa jest ślicznaaaa. 😵 😜
Ja się zastanawiam czy lepiej brać derkę ze zintegrowanym kaputrem czy nie.
Jakoś mam obawy że niezintegrowany będzie obcierał w okolicach kłębu a i tak zakładam że przy derce 200g kaptura raczej zdejmować nie będę tak czy inaczej.
Premier Equine jakościowo ma super derki. Sama się nad dwiema zastanawiam tylko cena odstrasza.

Cobrinha,
Znowu ja sie odezwę w sprawie PE
Mam ich derkę z doczepianym kapturem i nigdzie się koń nie obcierał- czy z kapturem czy bez 😉
Polecam te derki, warte swojej ceny. Chociaż ja kupowałam na wyprzedaży, wiec 40% taniej
Cobrinha, nasze 3 konie mają akurat padokowe derki PE 200g z doczepianymi kapturami i żaden z koni jeszcze się nie obtarł. Jeden z nich miał ostatniej zimy wypięty kaptur i też wszystko grało, żadnych obtarć nie odnotowano 😉.
Mam też tej firmy padokówki bez wypełnienia Buster Zero, Buster 100 i stajenną Buster 450. Wszystkie mają doczepiany kaptur i żadna nie obtarła mi zwierzaka.
Czekam teraz aż będzie jakaś sensowna promocja ( przegapiłam ostatni Bank Holiday), bo chciałabym zaopatrzyć trzeciego z naszych zwierzaków w padokowkę 100g (bez kaptura).
Dziękuję. A czy te modele są wystarczająco stabilne... bo tańsze derki są niestety bez pasów krzyżowych między nogami.
Próbuję przebrnąć przez rozmiarówkę 😡
Horze Avalanche w rozmiarze 155 są idealne - niestety podają na stronie tylko rozmiar według dolnej krawędzi derki, nie po grzbiecie... więc mam dylemat.
Waham się pomiędzy 7.0 a 6.9 😵
choć jak zamawiałam ostatnio polarówki z Caball to jeśli dobrze pamiętam wzdłuż dolnej krawędzi derki pomiar na konisku wychodził mi 213cm.
Cobrinha ja mam 4 derki PE, wszystkie z odpinanym kapturem i nigdy koń mi sie nie obtarl 😉 A chodzi ciągle z kapturem, niezależnie czy to jest zwykla przeciwdeszczowa, czy z wypelnieniem.
co do rozmiarówki, to jest dość spora. Moja nosi norlanie 155 cm i kupuje jej 6.9 i wychodzi sporawa. spokojnie w 6.6 tez by sie zmiescila. Jedna na wyprzedazy kupilam 7.0 i jest ogromna. z 10 cm jej wystaje za zadem, ale coz, wymieniac nie bede.
CO DO PROMOCJI Premier Equine brał w zeszlym roku w wyprzedazy pod nazwa "black friday". Jest pod koniec listopana (okolo 20 listopada) i w zeszlym roku wszystkie ich produkty byly -40%, zatem ja czekam z zakupami do wyprzedazy 😉 ale wtedy dość dlugo czekalo sie na wysylke, bo ludzie pokupywali tego multum!
Cobrinha, tak jak Losia uważam, że dery PE są duże i długie. Moim zwierzakom, przy kolejnych zakupach, sprawiałam o rozmiar mniejsze derki niż zazwyczaj i te leżą dobrze.
Losia, rok temu w czasie promocji " blak friday" ceny były bardzo dobre i rzeczywiście długo czekało się na dostawę, ale było warto 😉. Udało mi się wtedy dorwać parę fajnych rzeczy 🙂.
Z mojego doświadczenia: derki PE, czapraki tej firmy, podkładki, ochraniacze padokowe ( skokowymi i transportowymi nie byłam do końca zachwycona, a krosowe mam Dalmara) oraz kaloszki są świetnej jakości, dobrze wykonane, trwałe.
Zdarzyło mi się kiedyś zgłosić reklamację po zakupie w PE i bez problemu wymienili produkt.
Wielkie dzięki... zatem zostanę przy rozmiarze 6.9 mając nadzieje że na obszernego, nie gorącokrwistego jegomościa spasuje 😉
A będziecie robić jakieś grupowe coś?
Zaopatrzyłabym się chętnie jeśli to takie okazje.
145-150 cm dla krótkiego i szerokiego konia to jaki mniej więcej od nich? 👀
Euphorycznie nie jestem pewna czy to taka okazja, bo nawet przy przecenie -40%, za najtansza derke zimowa wychodzi prawie 500zl... 😵
no ale to zdecydowanie są derki na lata 😉
ja w kazdym razie sie do grupowego nie podłacze, bo nie mieszkam w pl
Wielkie dzięki... zatem zostanę przy rozmiarze 6.9 mając nadzieje że na obszernego, nie gorącokrwistego jegomościa spasuje 😉
Tak jak derki PE wielbię, to niestety są bardzo wąskie w klacie!
Moim zdaniem mają w dziwnym miejscu zrobione kliny, które na dodatek są moim zdaniem sporo za nisko (przez co wrzynają się w łopatkę).
Oddalam do przeróbki do Caball'a i teraz jest ok.
Zdjęcia podglądowe.
Po założeniu:

Ok godz po założeniu ( te derki są dosyć ciężkie i się zsuwają do tyłu - na pewno nie pomaga fakt, że są podszyte polarem, który uniemożliwia "powrót" derki a właściwe miejsce.):

zoyabea, a co za model PE? Moje nie są podszywane polarem. Może masz jakiś starszy model, albo jeden z tych najnowszych z ostatniego katalogu? Ostatnio, czyli wiosną, kupowałam w PE Buster Zero i jest podszyty nylonem ( tak jak 100 i 200).
zoyabea, a co za model PE? Moje nie są podszywane polarem. Może masz jakiś starszy model, albo jeden z tych najnowszych z ostatniego katalogu? Ostatnio, czyli wiosną, kupowałam w PE Buster Zero i jest podszyty nylonem ( tak jak 100 i 200).
Na pewno to jest Titan - czyli 1680D i RACZEJ to jest wypełnienie 40.........nie pamiętam 😵 Kupiony na jesieni w zeszłym roku.
Jak oddałam Caballo'wi do zmian to właśnie poprosiłam o podszycie derki nylonem, tak, żeby mogla sie ślizgać.
Kurczę, a mnie się zawsze wydawało, że PE są właśnie takie super-szerokie. Tyle, że ja miałam do czynienia z tymi najdroższymi modelami o grubym wypełnieniu.
Kurczę, a mnie się zawsze wydawało, że PE są właśnie takie super-szerokie. Tyle, że ja miałam do czynienia z tymi najdroższymi modelami o grubym wypełnieniu.
One są mega szerokie - wszędzie jest mnóstwo materiału (kłoda, zad) Ale klata......sama byłam zaskoczona 😲
Tu dobrze widać dlaczego musiałam odpinać górną klamrę. Po prostu wrzynała się jak się schylał.

Dodam, że przedłużki nie spełniały do końca swojego zadania, bo derka jeszcze bardziej się zsuwała do tyłu blokując łopatki.
Koń nie jest jakiś nietypowy - derki Horseware, Weatherbeeta leżały na nim świetnie - ale p Villahorse Titan wrzynał mu się w kark.
Zoyabea, chyba masz model z jakiejś starszej "kolekcji". Pamiętam, ż 40 g jest dostępne od dłuższego czasu z nylonową podszewką. Akurat rok temu wiosną rozglądałam się za lekką derką PE z polarowym podszyciem i niestety nie znalazłam, a rok później znowu i jak widać przegapiłam okazję, a szkoda 🙄
Dla moich Weatherbeet'y mają za szerokie klaty, w ogóle jakoś źle leżą i pewnie dlatego PE są jak ulał 😉. Ja mam dwa filigranowe folbluty i jednego nieprzesadnie potężnego półkrewka.
Kurczę, w moich derkach PE jest dobra regulacja i wydawało mi się, że kawał szerokiego przodem konia też by się zmieściło.
Z Horseware'a mam stajenne Amigo z integrowanym kapturem (są świetne i bywają w dobrej cenie), jersey'ową ( bardzo dobrze osusza) i polarówki, a padokówki nigdy nie miałam. Z tych co mam każda leży dobrze i nie są z najwyższej półki.
Zoyabea, chyba masz model z jakiejś starszej "kolekcji". Pamiętam, ż 40 g jest dostępne od dłuższego czasu z nylonową podszewką. Akurat rok temu wiosną rozglądałam się za lekką derką PE z polarowym podszyciem i niestety nie znalazłam, a rok później znowu i jak widać przegapiłam okazję, a szkoda 🙄
Hej , sprawdziłam i jest to jednak zeszłoroczny Titan Azor 100 - czyli trochę więcej gramatury 😉
Wniosek jest jeden - na niektórych jedne derki leżą super - na innych mniej super 😎
A propos horseware: czy mają normalną rozmiarówkę?
anai, wg mnie tak.
zoyobea, na to wygląda 🙂.
A propos horseware: czy mają normalną rozmiarówkę?
Ciut większą - mój nosi 6'6 czyli 145 - leży idealnie. 145 innych marek jest na niego ciasnawe.
Bo Bucas i Horseware mają świetny krój derek. Jak mówi mój facet - leżą jak garnitur od Armaniego 😉 Dla mnie najważniejsze, że nie zsuwają się na klacie i nie uciskają podstawy szyi, kiedy koń się schyla przy pasieniu czy jedzeniu siana. Zero wytartej sierści. Naprawdę rewelacyjne derki, jedyne co, to mogli by mieć większy wybór kolorów w standardach 😉
Dzięki za odpowiedzi :kwiatek:. Chcę kupić horseware stajenną lekką, taką na teraz i do transportu. Sklep ma na stanie 140cm i 155cm, a szarak derki padokowe standardowo nosi 145. I się zastanawiałam, czy ta 140 da radę 😉
Muszę się pozalić...Moja ulubiona derka polarowa z Jarpola zginęła wczoraj w karuzeli. Nikt nie zauważył że zsunęła się na jedną stronę i zaplątała w nogi konia. Aż dziwne że koń zachował stoicki spokój. Jeszcze nie widziałam aż tak potarganej derki...akurat jak się sezon na polary zaczyna 😕
Czy posiada ktoś może derkę York Eris i mógłby mi powiedzieć jak ona się sprawuje i czy rzeczywiście ma wypełnienie 300g. na zdjęciu wygląda jak plandeka przeciwdeszczowa.
http://sklep.bergo.pl/derka-zewnetrzna-eris-york
Miałam, zanim padła ofiarą zębów 🙂 nie jest zbyt gruba w odczuciu, bardzo lekka, taka puchata. Ogolony na łyso koń stał w niej cały dzień na mrozie i był gorący jak piec. Derka wygląda niepozornie, ale jest ekstra i to za takie pieniądze 🙂
Gillian Dziękuję :kwiatek:
Brakuje mi właśnie takiej trochę cieplejszej derki. Mój nie golony ale nie obrasta futrem i niestety jest strasznie niszczycielski jeśli chodzi o derki i dlatego "za karę" kupuję mu takie z promocji 🤣 Ta biorąc pod uwagę że ma już kaptur jest w bardzo atrakcyjnej cenie.
Dzięki za odpowiedzi :kwiatek:. Chcę kupić horseware stajenną lekką, taką na teraz i do transportu. Sklep ma na stanie 140cm i 155cm, a szarak derki padokowe standardowo nosi 145. I się zastanawiałam, czy ta 140 da radę 😉
Możliwe, że da radę, bo jak wspomniała Quanta one są świetnie skrojone i mają trochę wyżej "kołnierz" więc jeśli miałaby być za mała to jedynie w klacie -a tu można pokombinować ew z tymi 5cm z jakąś przedłużką.
Moja klacz nosiała całą zimę 5'9 - 135 leżała bardzo bodbrze, kupiłam kolejną 6'0 i leży jeszcze lepiej 😎 Ale obydwie leżą bardzo dobrze.
Edit.
Woże w bagażniku tą 6'0 czyli 140 i jesteśmy z tego samego miasta - jak chcesz to możesz ją nawet jutro przymierzyć 😉 Info na PW.
No i 140 amigo stable sheet jest za mała, wystają szarakowi pośladki 😉 i w klacie za ciasna. I teraz się zastanawiam, czy 145cm będzie ok czy może powinnam celować w 155? Chociaż przy 155 może być za luźna w klacie. I bądź tu człowieku mądry.
anai, mam jedną derkę Amigo. Co prawda polarową, ale one mają wszystkie praktycznie taki sam krój. 155 jest na mojego kusa i ciasna z przodu.
Klami, a jakie Kajtek nosi normalnie derki? Padokowe? 155?