Nasza twórczość fotograficzna cz. II

Oliwia Chmielewska jest dla mnie wzorem, jej prace kocham, ubóstwiam, uwielbiam, co tu więcej pisać  😜
breakawayy, nadal kłuje to, że ostrość jest nie tam gdzie powinna, ale z rozjaśnieniem lepiej 🙂

Isabelle, zdjęcie HDR które wstawiłam w linku jest o wiele prostsze do uzyskania niż ten kicz...

madmaddie, może warto się zastanowić czy skoro żałujesz ujęć, to należy takie foto trzymać? Bo faktycznie szkoda takiego cięcia, inaczej bym to widziała bo nie przemawia do mnie w ogóle 🙁 Co do drugiego, przesunęłabym się tak, żeby ten samochód po prawej nie wchodził w kadr, a człowieka postawiła bardziej po którejś stronie, pasowałoby po lewej, żeby nie stał na tle tych billboardów 🙂 Ale to takie moje zdanie 🙂

m.indira, wiadomo dyskusja na każdy temat jest dobra o ile jest to dyskusja 😉

Edit: literówka
madmaddie   Życie to jednak strata jest
26 sierpnia 2015 13:10
nie żałuję ujęcia. lubię je. przycięło mi buty, bo brakło trochę millimetrów. jakbym miała 170 wzrostu, to bym nie ucięła 😉
wersje drugiego mam różne, ale centralne wolę. czasami pasuje. Placu bym nie była w stanie ująć tak, żeby nie było plakatów, albo aut
madmaddie, plakaty w klimat pasują (chodziło mi raczej o to, żeby sylwetka człowieka odcinała się od tła, bo na plakatach trochę ginie), razi mnie tylko to auto :P
Isabelle, strasznie ta winieta daje po oczach i trochę za dużo clarity.

Co do HDR, moim zdaniem zrobić dobry HDR jest trudno, a takie wymyślne fiku-miku mi się nie podobają, że kicz to może nie, ale dla mnie to wygląda jakby ktoś zdjęć nie umiał obrabiać. Dla mnie HDR (pomijając jakieś tam szczególne przypadki) powinien być taki, żeby go prawie nie było widać.
breakawayy, z takim nastawieniem na pewno będzie łatwiej pracować nad błędami 🙂 Powodzenia!
Co do zdjęcia tego siwka, to ono po prostu nie jest do końca ostre tam, gdzie powinno, więc, owszem, wygląda nieco lepiej po rozjaśnieniu pyszczka, ale nie ratuje to tego zdjęcia 😉
macbeth, na tym pierwszym ja bym trochę podkręciła kolory i w sumie tylko tyle 😉 Ale ja lubię bardzo kolorowe zdjęcia, rozumiem, że takie zapewne było światło itp., ale trochę nie mój klimat 😀 A drugie jest mega 🙂
Isabelle, no tej foty z krzykiem nie czuję kompletnie. To znaczy rozumiem, fajne w sumie emocje, dynamika, ale jakby każdy element był z osobnego zdjęcia. Modelka przykuwa uwagę, patrzę potem na uciętą głowę konia (trochę mi się skojarzyło z tymi maskami ucięcie w tym miejscu) i widzę bardzo znudzonego zwierza, jakby z zupełnie innej bajki. Ten HDR też niespecjalnie mi się podoba, odniosłam wrażenie, że wszystko zrobiło się takie płaskie. I nie mam żadnego punktu zaczepienia na tym zdjęciu. Na ostatnim jak dla mnie za dużo tej winiety i kadrowałabym je trochę może ciaśniej (?).

Wrzucam trochę z parkurów otwartych:

wymodelowana dzięki za opinię 😉. Ja uważam, że trzeba mieć w sobie duuużo pokory, żeby móc się rozwijać i wykorzystywać wiedzę osób bardziej ogarniętych w temacie ode mnie 😉.
Szczerze mówiąc to wcześniej nie zwróciłam uwagi na to, że ostrość mam nie do końca tutaj, gdzie powinnam... Dopiero dzięki Waszym uwagom to dostrzegłam  :kwiatek:
Kastorkowa   Szałas na hałas
26 sierpnia 2015 16:31
Ja wrzucam kolejne ujęcia z Wierchomli.

Kastorkowa, coś mi w pierwszym nie pasuje, ale kompletnie nie wiem co :P Ogólnie chyba osobiście bym bardziej ten "wlot" przesunęła na lewo, tak jeszcze bardziej, lina wody tworzy fajną ścieżkę żeby się pobawić właśnie kompozycją w kadrze 🙂 W drugim foto jestem zakochana  😍 i nie wiem które jest lepsze czy kolor, czy b&w bo oba mają coś w sobie, niby zwykłe, ale no do mnie mówią 🙂

wymodelowana
, w pierwszym mnie trochę to przepalenie na pysku denerwuje 🙁 w drugim obcięte kopyta, trzecie jest fajnym kadrem 🙂 chociaż może więcej dołu? albo mniej góry w takim kadrze jaki jest?
[s]Pomocy. Chcę kupic lightrooma na prezent, czy taki jest OK: http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-7-pl-win-mac-esd-24-7-i5586282141.html?
Jest tyle aukcji, różnych licencji i cen, że jestem zagubiona. [/s]

edit, przenoszę pytanie do wątku o grafice.
Kochani!
Czy ktoś mi może powiedzieć, jak to jest z licencjami na te wszystkie programy? Ściągnęłam 30-dniową wersję Lightrooma, ale to co wstawiła wistra mnie zaciekawiło. Czym jest 'licencja wieczysta'? Czy to oznacza, że zapłacę sobie raz i dożywotnio mogę korzystać?  Czy to jest cena, którą muszę zapłacić za jakiś okres korzystania?
No właśnie, jest tyle opcji, że za cholere nie wiem, jaką ma wybrać 'szary człowiek' do użytku w domu.
Dorzucam moje widoczki do oceny 😉

p.s. Baby, nienawidzę Was za programy graficzne! Od wczoraj nie robię nic, poza siedzeniem w Lightroomie  😜... a powinnam się uczyć  🤬
m.indira   508... kucyków
28 sierpnia 2015 09:48
breakawayy moją opinie juz znasz i zjadlo mi dalszy ciag wiadomości... Brrr..
Drugie zdjęcie... Linia zero- horyzont, albo poziom albo zdecydowana krzywizna, tego mus pilnować, zasada podziału czego więcej czego mniej to juz rzecz wzgledna, dla mnie moglo by być więcej nieba
Przy drugim chodzi Ci o to, że fragment drzew po lewej stronie nie jest poziomy, tak jak pozostała linia horyzontu tak? 🙂
m.indira   508... kucyków
28 sierpnia 2015 12:24
Linia horyzontu nie jest pionowa ale nie chodzi o linie drzew po lewej a ta z tyłu, w momencie gdy mamy taki uskok w dół jak te skośne drzewa optycznie ta krzywość jeszcze pogłębia dlatego często stosuje sie trik by najwyższym miejscem była styczna a najdalsza linia pozioma byla o ulamek procenta w dół nie do gory
breakawayy, to pierwsze wygląda jak robione fisheyem xD
breakawayy - drugie zdjęcie jest cudowne! 😀
macbeth w rzeczywistości jest proste, tylko pobawiłam się suwaczkami w LR  😁

Alten dziękuję serdecznie  :kwiatek:
breakawayy mnie się pierwsze bardzo podoba, drugie zresztą tez ale pierwsze bardziej 'wyraziste' imo.
no to, pierwsze foty człowieczkowe za mną, popełniłam sporo błędów ale czas spędzony fajnie i dużo się nauczyłam. Plus jeszcze kilka psich ustrzeliłam🙂

pitoszek, co Ci tak cudownie maluje  😍 ?
macbeth Helios  44M 2/58 🙂
edit teraz mi sie wyswietlily zdjecia wistry, drugie i ostatnie *.* czadowe !
a mnie bardzo urzekło trzecie  😍
wistra, dla mnie pierwsze i drugie - pełen czad!!!

Pozwolę sobie wrzucić:

zdjęcie totalnie z przypadku, dziecko nagle zajrzało przez tunel, rzuciłam aparat na ziemię i na ślepo pstryknęłam:

zawody:

i blue moon:
Ja podrzucam do oceny jedno, z wczorajszej wystawy zdjęć mojej przyjaciółki 😉

anai co ja widzę:

Pierwsze mi się bardzo podoba, super uchwycony moment!
Na 2 szkoda uciętych uszu, mnie osobiście bardzo gryzie w oczy 🙁
anai

1. można by się było przyczepić warunków technicznych - nieostrości - ale pomysł bardzo fajny i wykonanie też 🙂
2. według mnie do kosza, to zdjęcie nie przedstawia nic (pomijając już ucięte uszy), ot zwykły pstryk, wzrok nie skupia się konkretnie na niczym
3. to za to bardzo mi się podoba 🙂
4. ot zwykły pstryczek księżyca (mam wrażenie mocno cropowany ze zdjęcia)

breakawayy - bardzo dobre zdjęcie, pokazuje co ma pokazywać, fajnie, że pobawiłaś się trochę kolorami przez co wzrok jest skupiony na tym, na czym powinien, ale nadal trochę świeci (wiesz o czym mówię) 😉
Dzięki  :kwiatek: właśnie zauważyłam, że mi świeci fragmentami... Później się tym jeszcze pobawię, jak siądę do reszty 🙂.

Właśnie, anai - trzecie też mi się podoba, dobra reklama Longines 😀

edit:

Dodaję poprawione i jeszcze 2 inne zdjęcia 🙂

aniapa   Niedobre zwierzę wierzchowe nieznanego gatunku.
30 sierpnia 2015 14:02
Dziewczyny, wpadam z nietypową prośbą  :kwiatek:
Czy któraś z Was, uzdolnionych w obróbce, mogłaby mi obrobić 2-3 RAWy? Chciałabym mojemu młodemu zrobić fototabliczkę, a ja obrabiać za bardzo nie umiem - na własny użytek mi to wystarczy, ale na boks chciałabym jednak, by było piękne. Znajdzie się jakaś dobra dusza? Jedyny warunek, to że zdjęcie musi mieć min. 1500 px po krótszym boku  😉 Z góry dziękuję!

edit: O ile da się coś z tego wyciągnąć, widzę, że zdjęcia dosyć ciemne porobiłam    🙁
breakawayy, wiem, że te uszy ciachnięte nie są ok. Dzięki. Twoje super.

macbeth, bardzo dziękuję, ze wszystkim absolutnie się zgadzam (do tego z obciętymi uszami mam stosunek emocjonalny 😉) Pierwsze jak napisałam, nieostre wyszło, ale nie miałam możliwości skontrolować tego, bo strzelałam w ciemno- aparat na ziemi, miałam ułamek sekundy na naciśnięcie spustu migawki). Księżyc mocno wykadrowany.
Tu inny księżyc:

I niebo:

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się