Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

okwiat   Я знаю точно – невозможноe возможно!
20 kwietnia 2009 19:59
Gorące z przed dwóch godzin zdjęcia z rosyjskiego show na lodzie. Przedstawienie "Calineczka" wykonane przed moskiewskich łyżwiarzy i łyżwiarki w centrum sportowym Globus w Lublinie. Ciągle kombinowałam z aparatem tak, że ominęła mnie pewnie jakaś ćwiartka przedstawienia. Ciągle było mi za ciemno i nie mogłam wyłapać sztucznego oświetlenia, dlatego powychodziły takie ciemności. Ostatecznie zostałam przy manualu, czasie 1/125, ISO 200 i przysłonie najmniejszej czyli 4,5. Macie jakieś rady co by tu można było jeszcze podokręcać i poprzekręcać żeby dało radę jakoś z tym sztucznym światłem?

wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
20 kwietnia 2009 20:06
Jedź z iso w górę, póki nie będzie dobrze widać. Lepiej mieć większe iso i jaśniejsze fotki, niż te powyżej na których nic nie widzę.
Ja się kiedyś strasznie przed iso i ziarnem broniłam, ale dzięki Abre ( :kwiatek🙂 wiem, że zdjecia będą miały lepszą jakość jak się podjedzie z iso i dobrze naświetli, niż jak się ma małe iso i trzeba to później w programach  wyciągać.

Przy kompromisowych usatwieniach, powinna wyglądać chociaż tak( nie grzebałam przy innych ustawieniach, więc spójrz tylko na jasność):

wątek zamknięty
20 kwietnia 2009 20:08
Ok, następnym razem spróbuję  :kwiatek: A co robić gdy foty będą zaszumione? Ja niestety żadnego programu zdolnego zlikwidować szum nie posiadam  🙁
wątek zamknięty
20 kwietnia 2009 20:11
To będą zaszumione. Jeśli masz możliwość robienia w rawach, to rób w rawach, ściągnij sobie jakiś program do wywoływania ( ja używam raw therapee, jest całkiem przyzwoity) i wywołuj z rawów, na pewno będą miały lepszą jakość.

Poza tym, jak już napisałam, lepszą jakość będą miały, gdy będą le[piej naświetlone, a nie ratowane.
wątek zamknięty
20 kwietnia 2009 20:26
Ok, dzięki  :kwiatek:
wątek zamknięty
Strzyga
z exifu widać, że zdjęcia robione są Canon PowerShot SX10 IS.
A to oznacza że powyżej 200 ISO nawet nie warto próbować robić zdjęć.
O RAWach też zapomnij ponieważ ten model robi zdjęcia jedynie w jpg,

Okwiat
zrobienie takich zdjęć, w takiej ciemnicy i takim aparatem to dla mnie mistrzostwo świata (heh przesadzam oczywiście z tym światem)
Chyba na twoim miejscu próbowałabym własnie ciemnych zdjęć. Być może wrecz na dłuższych czasach po to, by uchwycić rozmycie ruchu.
Kiedy mozliwości sprzętowe ograniczają może nalezałoby pomyśleć jak te ograniczenia twórczo wykorzystać.

Wszystkim polecam książkę  Bryana Petersona "Czas naświetlania bez tajemnic"
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7410
Przysięgam, że kompaktem można robić cuda pod jedym warunkiem - że przestaniemy wierzeć w moc ostrych zdjęć.
Te nieostre bywają tysiąc razy ciekawsze.
wątek zamknięty
20 kwietnia 2009 21:03
Canona nigdy w łapce nie trzymałam, więc rzeczywiście nie posiadam wiedzy, co do tego, jak się nim zdjecia robi.

Okwiat, wiec chyba więcej możliwości miałabyś jednak z 9600...
wątek zamknięty
Bischa   TAFC Polska :)
20 kwietnia 2009 21:17
Zeżarło mi wiadomość  😤 Wszystkie strony mi się zamknęły , a ja głupia nie skopiowałam  🤬

Pytanie do użytkowników Nikona , najchętniej D50 . Jak ręcznie ustawić w programie S - warunki pogodowe , ISO itp by robił takie zdjęcia :

A nie takie ?

Mam niestety pęknięty wyświetlacz ( brak kasy na razie na naprawę ) , a co za tym idzie brak podglądu menu i zdjęć . Byłam wczoraj na gonitwach - nie wiem jakie mam ISO ustawione , a warunki ustawione na sztuczne , żarówkowe oświetlenie . Wszystko inne działa .
wątek zamknięty
warunki ustawione na sztuczne , żarówkowe oświetlenie
Tu masz winowajcę.
Światło żarowe ma inną temperaturę, w związku z czym i inny balans bieli trzeba do niego ustawiać, tak żeby je ochłodzić - stąd niebieski zafarb.
Przestaw balans bieli (w tej konkretnej sytuacji) na "światło słoneczne" albo "auto".

Po chwili zastanowienia: chyba jednak pytasz o to, co ile razy nacisnąć, żeby było dobrze 😉
No ale niech już zostanie to, co wyprodukowałam.
wątek zamknięty
Wstawiam zdjęcie, którego nie powinnam 'publikować'  🙄 Ale co tam - mam nadzieję, że nikt nie podkabluje  😁 Ja jestem zadowolona z efektu (jak na możliwości mojego kompakta  :tanczacalinka🙂. Jedynie co przeszkadza, to głowy widowni  👿
wątek zamknięty
20 kwietnia 2009 21:33
Ale właśnie jak to ręcznie w programie S zrobić na moim aparacie przy braku wglądu w menu na wyświetlaczu ? Mając podgląd umiałam przestawić .

EDIT - chodzi balans właśnie , żeby te zdjęcia nie były takie "niebieskie"  😀 W kolorach takie jak na pierwszym . Mogą być takie jak ostatnie , że nogi rozmazane i widać ruch - nie ma znaczenia 🙂 Byle kolory i balans się zmienił  🙇
wątek zamknięty
20 kwietnia 2009 21:37
szemrana- fakt, to jest właśnie ten model... W takim wypadku może faktycznie czas próbować z małym rozmyciem i zmniejszaniem czasu naświetlania. Będę próbować. Dziękuję  :kwiatek:
Strzyga już po ptokach. Może po wakacjach jak będę mieć kasę, to wymienię kompakt na jakieś lustro. Może jakiś niezniszczony używany obiektyw znajdę w satysfakcjonującej cenie... Wszystko się okaże. A tymczasem zadowalam się tym co mam  😉
wątek zamknięty
zobacz co się da uzyskać nieostrością 🙂
Każdy aparat da radę takie zrobić. Grunt to pomysł

http://onephoto.net/index.php?id=282575#282575
http://onephoto.net/index.php?id=260830#260830
http://onephoto.net/index.php?id=251655#251655
http://onephoto.net/index.php?id=330511#330511
wątek zamknięty
20 kwietnia 2009 22:25
okwiat, no cóż, ja tam nic nie mówię, z tej perspektywy widzę tylko, że jednak s9600 byłoby lepszą inwestycją.

+ przedsmaczek z sesji z emodziecięciem.

kurcze, inaczej wykardować trzeba było. Cóż, muszę nad tymi fotami jeszcze posiedzieć.
wątek zamknięty
Nie wiem co było lewej stronie. Jesli park to ....dwa kroki w lewo "załatwiłoby" lepsze tło 🙂
Zdjęcie jest "ciężkie" z prawej strony. Nagromadzonych sporo obiektów po tej stronie stąd brak równowagi w kadrze 🙂
Z plusów - fajna tonacja

Może przydadzą się te uwagi  😉
wątek zamknięty
21 kwietnia 2009 08:57
A co ze mną ? Jak na korpusie aparatu nie mając podglądu ustawić balans bieli i ISO ? Samymi przyciskami - przypominam że mam Nikona D50 .
wątek zamknięty
Bischa L, balans bieli to white balance, w skrócie WB. Z tyłu aparatu masz przycisk, który jest oznaczony takim skrótem. Nie wiem, jak masz wywołać komendę. Może nacisnąć raz, może przytrzymać dłużej... Patrz na górny wyświetlacz. Na jego dole powinna się pojawić reakcja - przy skrócie WB zaczną się pojawiać różne ikonki w miarę jak będziesz kręcić tym kółkiem, który masz pod kciukiem (chyba 😉 ) A oznacza automatyczny, jest też słoneczko na dzień, błyskawica na lampę błyskową itd.

Jeśli robi się w rawach WB można ustawić już podczas późniejszej obróbki w programie graficznym.

Żeby nogi nie były rozmyte po prostu w trybie S zmieniasz czas na krótszy 😉 Ale panoramowanie (obiekt ostry, tło rozmyte) też fajne.

Okwiat, trudno radzić przy kompakcie więc dam ogólne wytyczne lustrzankowe.
- nie robić z lampą;
- ustawić pomiar światła na punktowy i mierzyć na twarzach, względnie wprowadzając korektę ekspozycji;
- jak strzyga wspomniała - nie bać się wysokiego ISO - lepiej poprawnie naświetlić niż potem wyciągać (najpierw należy oczywiście poznać swój aparat i samodzielnie sprawdzić, na jakie ISO możemy sobie pozwolić żeby szum nie zeżarł szczegółów);
- WB - jeśli aparat na to pozwala robić w rawach (wiele kompaktów też już może), WB ustawiać na kompie;
- czas naświetlania dobrać do efektu jaki chcemy uzyskać, jak wspomniała szemrana nie zawsze ostre znaczy dobre i ciekawe.

szemrana, zdjęcia które wstawiłaś są robione przede wszystkim z naciskiem na miękkość wywołaną brakiem ostrości a nie poruszeniem. Ja pokażę zdjęcia, które mnie zachwyciły.

Samotne tango.
http://www.flickr.com/photos/wojtek_k/sets/72157607956938138/

Polecam slideshow.
wątek zamknięty
21 kwietnia 2009 09:49
A jak czas zmienić ? WB wiedziałam że jest to balans bieli 🙂 Przestawiłam i jest ok już 🙂 Dziękuję  :kwiatek:

EDIT Chodzi mi o to , że nie za bardzo wiem , gdzie się zmienia czas , bo nigdy tego nie robiłam . A może robiłam , ale o tym nie wiem , a ktoś mi to inaczej nazwał ?  🤔wirek: WB i ISO zawsze w menu wybierałam .
wątek zamknięty
Przecież to podstawy fotografii ;]

Wszystko masz w instrukcji ale jako że zaraz znajdziesz jakąś wymówkę, żeby do niej nie sięgać 😉 to napiszę.

Masz 4 podstawowe tryby:

M - manualny
S - priorytet czasu
A - priorytet przysłony
P - programowy

- pod kciukiem masz pokrętło zmiany czasu
- pod palcem wskazującym pokrętło zmiany przysłony

- w M musisz zmieniać i czas, i przysłonę tak, aby na drabince naświetleń zobaczyć prawidłowy wynik czyli wcelować w środek tej drabinki (pokręć trochę pokrętłami to się zorientujesz);

- w S zmieniasz tylko czas, aparat sam dobiera przysłonę (wybierasz sobie czas naświetlania aby np. zamrozić ruch, aparat dyktuje przysłonę; jeśli Ci odpowiada sugerowana przysłona to robisz zdjęcie, jeśli nie - kręcisz kółkiem od czasu lub zmieniasz ISO);

- w A zmieniasz tylko przysłonę, aparat sam dobiera czas (i podobnie jak wyżej - dobry czas, robisz zdjęcie, nie dobry - zmieniasz przysłonę lub ISO);

- w P kręcisz kółkiem pod kciukiem, aparat podpowiada "optymalną ekspozycję w większości sytuacji" - jak dla mnie to taki zaawansowany zielony i go nie używam więc nie odpowiem Ci na skomplikowane pytania z nim związane 😉
wątek zamknięty
21 kwietnia 2009 10:28
Samooukiem jestem , a instrukcja - nie wiem gdzie jest  🤣 Gorzej jak na wyświetlaczu nie mam podglądu zdjęcia  😁 Lenistwo ze mnie wyłazi  🤔wirek: Dzięki  :kwiatek:
wątek zamknięty
A po co Ci podgląd zdjęć? To tylko bajer 😉 Ważne, że masz górny wyświetlacz gdzie masz wszystkie parametry 🙂 Pytałaś na Postępu ile kosztuje wymiana wyświetlacza z tyłu?
wątek zamknięty
21 kwietnia 2009 11:25
Przynajmniej 200-300 zł , plus sprawdzenie czy reszta jest ok , czy jakaś elektronika nie siadła . A jak mam sprawdzić bez poglądu zdjęcia , czy to jest to o co mi chodzi  😉 Muszę ( w moim mniemaniu ) zobaczyć zdjęcie i ewentualnie zmienić ustawienia czasu .
wątek zamknięty
Jak się robi analogiem, to sprawdza się co wyszło najczęściej dopiero po kilku dniach 😉 To nie jest jakaś tragedia. Po prostu trzeba pomyśleć nim się wciśnie spust.

Dowiedzieć się, co to głębia ostrości, jak ją wykorzystać. Znaleźć w instrukcji informację, gdzie znajduje się przycisk podglądu głębi ostrości. Sprawdzić jaki czas naświetlania jest potrzebny aby zamrozić ruch. Poświęcić kilka dni na porobienie zdjęć próbnych i późniejsze przeanalizowanie exifów (kiedyś się zapisywało parametry w notesiku 😉 ). Odżałować te kilkadziesiąt złotych, kupić jakąś dobrą książkę o fotografii. Zaangażować się w forum foto, na forum nikona np. forumowicze wymieniają się książkami http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53050 Tak naprawdę podgląd zdjęć to w fotografii jest najmniej potrzebna rzecz 😉 Po prostu bajerek nieco ułatwiający życie.
wątek zamknięty
21 kwietnia 2009 11:55
Książkę dostałam na urodziny , to zajrzę , nie pomyślałam  😡 Przynajmniej wiem , gdzie ją mam w przeciwieństwie do instrukcji  🤣 Szukałam WB i ISO jak ręcznie bez wyświetlacza ustawić , ale nie znalazłam . Tam na innym aparacie jest , ale może się uda ustawić na Nikonie .
wątek zamknięty
Górny wyświetlacz Ci działa?
wątek zamknięty
21 kwietnia 2009 12:01
Tak 🙂 Na nim zmieniłam ISO i WB za Twoją radą . Tylko ten gdzie zdjęcia widać i menu można wyświetlić pokazuje białą plamę przeciętą dwoma pęknięciami .
wątek zamknięty
Czyli najważniejsze masz. Teraz przez 2-3 dni rób zdjęcia metodą prób i błędów, notuj na bieżąco na bieżąco i za tydzień będziesz miała opanowaną obsługę aparatu. Acha, może ustaw sobie pomiar światła na centralnie ważony, moim zdaniem lepszy 😉
wątek zamknięty
21 kwietnia 2009 12:30
Jutro jadę do stajni z koleżanką to się pobawię  😉 Jeszcze raz dzięki  :kwiatek:
wątek zamknięty
Możesz ściągnąć instrukcję obsługi ze strony nikon.pl 🙂 Trzeba się tylko zalogować.

Powinna być dostępna pod tym linkiem:
ftp://ftp.nikon-euro.com/Manuals/QAcqjFO_PJ/D50-Pl_01.pdf

wątek zamknięty
21 kwietnia 2009 13:08
To jeszcze jakieś tfurcze rozważania na temat głębi ostrości i tego jak wiele w kadrze powinno się dziać:

wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.