Czytelnia

Zalogowałam się na lubimyczytac.pl Chyba nie przypomnę sobie wszystkich książek, które w życiu przeczytałam. Żałuję, że dopiero teraz. Może, gdybym wcześniej ogarniała tam książki, to przynajmniej bym teraz pamiętała, które z cykli kryminałów czytałam, a których nie. 😵
madmaddie   Życie to jednak strata jest
27 marca 2015 19:31
zanik pamięci literackiej, mam tak na egzaminach  🤣
No właśnie. Dodałam do przeczytanych 107 książek i nie mam zielonego pojęcia, co jeszcze przeczytałam. 🙁 te, co mam w domu na półce, to ogarnę, ale co z tymi, które wypożyczałam? Ech ech.
Właśnie założyłam konto na lubimyczytac.pl i dowiedziałam się, że książka, którą ostatnio kupiłam za grosze w Matrasie, jest 3 tomem trylogii. Mam nadzieje, że gdzieś dostanę poprzednie części...
flygirl, czytam około 100 książek rocznie  😡  Przez 45 + lat nazbierało się tyle, że nie ma opcji, żebym pamiętała. W bibliotece pilnujemy, żeby na karcie zapisywać mi numery kart z poprzednich lat - tylko tak mogę uniknąć dubli.
Tę setkę stopniowo sobie przypomnisz, najwyżej coś zdublujesz.
Wypadłam troche z obiegu, niestety 🙁
Czy rzuciły się komuś ciekawe pozycje sci-fi w ostatnim czasie?
Musze się w coś zaopatrzyć i poczytać  😉

może nie taki ostatni czas, ale jezeli nie czytałaś to - metro 2033, ja jestem aktualnie pod wielkim wrażeniem, 600 stron przeczytałam w trzy dni, teraz dorwałam się do 2 części, a chyba w '14 wydał Głuchowski jeszcze jedną książkę - Futu.re

a metro jest ksiażką 'internetową' tj była pisana i publikowana online, czytelnicy na bieżąco wtrącali się do fabuły, stworzył wydawnictwo Uniwersum i pod tym tytułem najróżniejsi autorzy mogą publikować swoją 'część' opowieści według głównych wytycznych. Niesamowite. Szczególnie po przeczytaniu Generation P, po której myślałam że powiem kategoryczne DOŚĆ rosyjskiej literaturze (to co mieliśmy na historii literatury można spokojnie nazwać katowaniem 😉)
halo 100 rocznie? Nieźle! Ja wypadłam z książek, za bardzo mnie seriale wciągnęły. Ale teraz będę nadrabiać. 🙂 Póki co przypomniały mi się 163 książki, w tym lektury typu Dzieci z Bullerbyn. 😁

Coś w klimacie Zanim zasnę znacie? Książka czeka w kolejce, ale lubię taką tematykę, więc może jest coś jeszcze godnego polecenia? :kwiatek:
drabcio, dzięki, bo książka faktycznie fajna, ale większość "starszych" pozycji mam już za sobą 😉 zwłaszcza, że na podstawie Metra była gra, więc w ogóle było to dla mnie must read  😜
Całą serię machnelas? 😉 ja wygarnelam chyba ze cztery z biblioteki haha. Ale jeżeli Gluchowski ci sie podobał to moze ta nowa futu.re będzie warta uwagi?
Przeczytałam obie oryginalne od Dmitry Glukhovsky. Próbowałam kolejne innego autora: "Do światła", "W mroku", ale na "Za horyzont" poległam. Niestety co kolejna część to gorsza 🙁
A futu.re chętnie sprawdzę, dzięki 🙂
czytał ktoś Doktora Żywago? Ciekawy jest?
hanexxx nawet nam go darowali, a potrafili katować Petersburgiem więc ja bym nie próbowała czytać 😀

Milla kurcze szkoda ale zobaczymy,  mnie najbardziej ciekawi część 'piter' bo od samego poczatku jak Artem sie zastanawialam czy beda zyli gdzieś jeszcze a skoro Petersburg to już w ogóle.  Podobno jest też polska część o Krakowie. Jeżeli chodzi o samego Gluchowskiego to napisał jeszcze jedna książkę chyba zaraz po metro 33 ale kurcze tytułu nie pamiętam 🙁
Coś w klimacie Zanim zasnę znacie? Książka czeka w kolejce, ale lubię taką tematykę, więc może jest coś jeszcze godnego polecenia? :kwiatek:

Podbijam. :kwiatek:

No, w końcu coś się w Hannibalu ruszyło, a to ponad połowa książki.
drabcio, Czas zmierzchu 🙂
akurat myślałam o witajcie w Rosji, ale nie wiem czy takie do konca sci-fi, chociaż biorąc pod uwagę mentalność Rosjan to nawet reportaż 'Gogol w czasach google'a' podchodzi pod sci-fi  🤣
28 marca 2015 21:38
rzuciłam wszystkie uczelniane teksty i czytam Pentagram. po raz kolejny stwierdzam, że Nesbo jest genialny 😜
Może ,to już ktoś wstawił, książka już nie młoda, ale wracam do niej co jakiś czas, autor też ciekawy
Ken Kesey - ,, Śpiew żeglarzy "
ja też się właśnie zalogowałam na tę stronę... ale nie jestem pewna czy mi sie chce szukać tych setek książek, które przeczytałam 😉
08 kwietnia 2015 15:18
dla mnie najbardziej użyteczną półką jest tam "chcę przeczytać" 😉
kurcze chciałam powrzucać trochę książek, ale ta strona jest tak beznadziejnie wolna że sobie dałam spokój. Na filmwebie łatwiej ,a też szukałam żeby pooceniać, 1,5 tys się nazbierało, a na tej stronie z ksiązkami zaznaczyłam 40 i dałam sobie spokój
Cariotka   płomienna pasja
08 kwietnia 2015 19:03
a ja szukałam czegoś łatwego, prostego po angielsku i tak się wkręciłam w książki Abbi Glines 😍
.
Skończyłam Hannibala, Zanim zasnę i Zaklinacza koni.

Szukam na prezent dla przyjaciółki książki. Najlepiej o górach, jakąś reporterską. Góry jakiekolwiek, ale najlepiej Tatry. Ewentualnie jakiś bardzo fajny atlas gór, czy coś w tym stylu. Będę w każdym razie wdzięczna za każdy pomsył. :kwiatek:
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
11 kwietnia 2015 10:09
Usiadlam znow po wielu latach do Harrego Pottera. Jakie to jest faaaaajne 😍
Też lubię HP 😉

Jest nowa książka Nele Neuhaus, pt. Żywi i umarli!  💃 premiera w maju, ale już można zmawiać książki. Nie mogę się doczekać!
Szukam na prezent dla przyjaciółki książki. Najlepiej o górach, jakąś reporterską. Góry jakiekolwiek, ale najlepiej Tatry. Ewentualnie jakiś bardzo fajny atlas gór, czy coś w tym stylu. Będę w każdym razie wdzięczna za każdy pomsył. :kwiatek:

Co prawda nie o Tatrach ale Hugo-Bader napisał ciekawą pozycję o górach, chociaż jednocześnie o tragedii na Broad Peak... ale pozycja naprawdę bardzo dobra 🙂
Ogromne dzięki. 🙇 🙇 🙇
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
15 kwietnia 2015 07:24
Z tych "nowszych" to książki Krakauera są fajne - wszystko za Everest, Eiger wyśniony. No i zawsze warto zajrzeć tutaj: http://podroznik.com.pl/ - do wyboru do koloru  😉
A macie może jakieś książki, które Waszym zdaniem zmieniły Wasze życie? 😉 Albo może lepiej powiedzieć podejście do życia?

Zastanawiałam się czy była taka książka lub książki w moim życiu i... chyba nie. Stąd pytanie 🙂
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
18 maja 2015 05:42
"Jak zyskać przyjaciół i zjednać sobie ludzi" - polecam bardzo  😉 Od razu inaczej patrzy się na pewne kwestie, moim zdaniem każdy powinien ją przeczytać  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się