Czytelnia
Cee, tak żeby po jednej lekturze zmieniło się diametralnie to nie 😉 ale to co czytam mnie kształtuje i wiem o tym, przeczytałam sporo rzeczy, które otwarły mi oczy na różne sprawy.
dobrze wyjaśnia to Koziołek w wywiadzie Magdaleną Pawłowską:
Powiedziałbym, że życie staje się ważne dzięki literaturze. Jak u Miłosza, który mówi, że ważne jest mięso skwierczące na grillu albo wino czy ciemna słodycz kobiecego ciała. Ale czy to znaczy, że Miłosz jest jakimś hedonistą, który doradza: „przestańcie czytać, tylko żyjcie”? No pewnie, że nie. To jest mniej więcej tak samo jak z ciastkiem zamoczonym w herbacie. Ono jest dobre, ale dzięki Proustowi wiemy, że ono jest ważne, bo nie jest już tym samym ciastkiem, które pochłaniamy codziennie. Inaczej mówiąc: literatura uczy nas widzieć świat, czyni go widzialnym.klik
smarcik Przeczytam sobie w takim razie, bo co prawda tytuł kojarzę, ale nie czytałam :kwiatek:
madmaddie Chodzi mi o to, że są takie książki, które po przeczytaniu robią na tobie takie wrażenie, że zaczynasz... myśleć? Skłaniają do spojrzenia na pewne sprawy w inny sposób, zastanawiania się, zadawania pytań i zapadają z tego powodu w pamięć. Nie koniecznie od razu zmieniają życie, ale mają na nie jakiś wpływ 🙂
Chodzi mi o to, że są takie książki, które po przeczytaniu robią na tobie takie wrażenie, że zaczynasz... myśleć? Skłaniają do spojrzenia na pewne sprawy w inny sposób, zastanawiania się, zadawania pytań i zapadają z tego powodu w pamięć. Nie koniecznie od razu zmieniają życie, ale mają na nie jakiś wpływ 🙂
Dokładnie! Ja od czasu przeczytania tej książki zanim powiem coś kontrowersyjnego, coś co może doprowadzić do spięcia itp zawsze analizuję w głowie czy na pewno warto, co dzięki temu zyskam a co mogę stracić.. i zazwyczaj nic nie mówię 😉 A jestem osobą bardzo lubiącą walczyć o swoje także ta książka zdecydowanie otworzyła mi głowę na pewne sprawy i własną postawę.
Cee ,,Gra w klasy" Cortazara. Pomyślałam najpierw, że urodziłam się za późno i miłość mojego życia przeszła mi koło nosa. 😁 👀 Po czym pomyślałam, że chciałabym przeczytać tą książkę w oryginale. No i przeczytałam, 2 lata mijają jak mieszkam w Hiszpanii i studiuję filo hiszpańską. W dużej części dzięki fascynacji tą książką. 😉
Cee, to u mnie Sklepy cynamonowe i Sanatorium pod Klepsydrą, Bieguni. jest tego dużo więcej, ale nie umiem wymieniać. 😡
podczytuję troszkę w przerwach i przy okazji Zapach miasta po burzy. piękna książka! polecam 🙂
Połknęłam właśnie nowa premierowa książkę Nele Neuhaus "Żywi i umarli". Polecam, jedna z lepszych z tej serii🙂
Ja bardzo polecam "Zaliczenie z tragedii". Genialna! 😀
czy ma ktoś z Was e-booka Głos Arnaldur'a Indriðason'a ?
Do północy -30% w matrasie na wszystkie książki 😀
Zaczęłam czytać Nesbo - nie po kolei, bo pierwszy był Wybawiciel, ale kurcze, jestem zachwycona. Nigdy mi nie podchodziły skandynawskie klimaty, do teraz nie skończyłam Larssona - a tu miłe zaskoczenie 🙂 Chociaż "Pierwszy śnieg" - nie powiem, mocny.
branka, ja Nesbo kocham <3
Przeczytałam Pochłaniacz Bondy - znakomity, choć nieco rozwleczony, polski kryminał.
Teraz czytam Ślepnąc od Świateł Żulczyka - Warszawa z perspektywy dealera narkotyków, czyli seks, koks, kasa, mordobicie, nocne życie śmietanki towarzyskiej. Przy czym napisane świetnym językiem.
Moim zdaniem lepsza jest druga część tetralogii Bondy "Okularnik".
Żulczyk faktycznie świetny.
izydorex, przeczytam🙂
Czy ktoś czytał Rytuał Babiloński Tom Knox i trylogie Libby Bray zaczynająca sie od Mroczny sekret? Mój tata kupił na jakims bazarku bardzo okazyjnie.I 2 książki Karin Slaughter i kilka części C.Lackberg 🙂
Dla mnie ksiazki Nesbo sa "nierowne", niektore super fajne, niektore mega kiepskie... Karin Slaughter seria Hrabstwo Grant bardzo fajna, choc jeszcze nie skonczylam (2 mi zostaly chociaz jak cos sie wydarzylo, to jakos nie chce mi sie wracac... 😀 )
Wzielam sie wreszcie za Inferno. Tak jak wszystkie Browna wciagalam, tak do tej zabieralam sie 2 lata... zobaczymy, narazie sie rozkreca.
Też mam Inferno na swojej półce "to be read", ale jakoś zawsze przychodzi coś nowego i ląduje na końcu znowu 😡 Ogólnie do przeczytania mam 10+ książek a ciągle szukam co by nowego kupić 🤔wirek:
Teraz tylko czekam do wtorku na osttani egzamin i zabieram się za czytanie 🏇
haha, mam tak samo 🙂 Wszystko odwlekam "do wakacji", ze niby bede miala wiecej czasu... taaaaaaa 🤣
odkryłam rzecz straszną: Muminki w tłumaczeniu Ireny Szuch - Wyszomirskiej są cudowną, urzekającą lekturą, natomiast Teresa Chłapowska tłumaczy je w sposób irytująco zinfantylizowany, tracą wiele. może to jednak sprawka Tove jest? będę czytać dalej z nadzieją, że po prostu Jansson przytrafił się gorszy tom 🤔wirek:
ale rzecz cudowną też odkryłam: w supermarketowych koszach z książkami za parę złotych można znaleźć nie tylko byle czytadła, ale też naprawdę dobre lektury. wczoraj kupiłam dwie z Wydawnictwa Czarne, przewinęło mi się sporo klasyki 🙂
Zakochałam sie w Zygmuncie Miłoszewskim. Błyskotliwe, zaskakujące kryminały napisane świetnym językiem z duża dawka humoru. To ksiazki idealne.
Tak, Miłoszewski jest świetny. Jego kryminały mają "drugie dno" i poruszają palące i często niewygodne polskie problemy. Chociaż uważam, że ostatnia część z Szackim "Gniew", bardzo odstaje poziomem od reszty. Jest jednowymiarowa brakuje tam tego niedomówienia.
Nesbo porzuciłam bo przesadził z okrucieństwem, zresztą sam o tym powiedział w jednym z wywiadów.
Cieszy mnie to, że są tu też wielbiciele kryminałów. Kiedyś nawet myślałam, żeby założyć wątek "kryminalny" ale chyba pokrywał by się z tym tutaj
Ja właśnie niedawno przeczytałam 5 książek Nesbo i podobają mi się, chociaż szkoda mi było, że przez tytuł już na początku było wiadomo, jaki jest motyw (w jednej z części).
Zostało mi jeszcze 4, ale jak narazie nie jest najgorzej, całkiem mi się podobają poza małymi mankamentami 😉
Dopiero niedawno odkryłam "Pana lodowego ogrodu" i nie mogę się nadziwić dlaczego tak późno 😍
Właśnie upolowałam na Allegro dwa pierwsze tomy w bardzo przyjemnej cenie 😅
Pauli odkryłaś moim zdaniem najlepszą, polską fantastykę! 😍 Czytaj, czytaj i zdawaj relacje, jak Ci się podoba! 😀
madmaddie, w ktorym supermarkecie sa teraz wyprzedaze? 🙂
Ja uwielbiam polowac w Auchan, w koszach wynalazlam i kupilam arcymnostwo zarabistych ksiazek, w tym wiele swietnych poradnikow, ksiazek turystycznych, bajek dla dzieci itd. za grosze...
ner, ja byłam w carrefourze, było spoko 😉 a jakie są teraz wyprzedaże to nie wiem- nie bywam w takich sklepach.
Zna ktoś może podróżnicze książki o Australii?
Miłoszewskiego połknęłam całego w 6 dni, w takim tempie, że ostatnie zdanie ostatniej części i wyjaśnienie, że nie będzie kolejnych rozwaliło mnie na kilka dni, ciężko oj ciężko się rozstać z Szackim 😉
Czytałam ostatnio ,,Beksińscy. Portret podwójny", możecie polecić równie dobrą biografię? 🙂
Lullaby nie czytałam Beksińskich więc nie wiem czy moje propozycje trafią w twój gust, ale mi dobrze czytało się
"Kręgi obcości" Głowińskiego, "Oskarżona Wera Gran" Tuszyńskiej i "Frascati" Kuryluk - no ale to dość specyficzna tematyka.
W tym tygodniu dostanę Kamińskiej " Simona. Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak" jestem ciekawa jak się będzie czytać 🙂
Zaczęłam czytać Kinga - najpierw Cujo, teraz Ręka Mistrza. Obie mi się bardzo spodobały. Cujo pochłonęłam w kilka godzin, jeśli chodzi o Ręke Mistrza jestem w połowie, ale pewnie do rana doczytam :P - i pomimo, że myślałam, że Cujo to horror a w zasadzie nim nie był i był zupełnie inny niż myślałam, to bardzo mi się ta książka spodobała. Ale nie wiem za co następnego się wziąć z jego tworczości - możecie coś polecić? W bibliotece mają wiele jego pozycji i zupełnie nie wiem co pierwsze przeczytać. Mam niby Zieloną Milę, ale pożyczyłam koleżance (widziałam film więc mniej wiecej wiem czego się spodziewać). I teraz nie wiem co pożyczyć..
A czytał ktoś może książki Christine McGuire? To chyba jakieś thrillery/kryminały patrząc po opisie z tyłu książki. Rodzice mają ich kilka, wzięłam dziś od nich wiele książek, m.in tej autorki, ale nie wiem czego się spodziewać. w internecie mało opinii czy dobre czy nie..