bera7, dzięki za podzielenie się fajnym pomysłem !
Też mam liczne km do ogrodzenia i też siedzę i myślę i liczę.
No i nie jestem pewna czy to rozwiązanie byłoby faktycznie tańsze od takich np. słupków :
http://olx.pl/oferta/slupek-betonowy-slupki-betonowe-do-siatki-sadu-CID628-ID5JOWL.html
Byłoby ?
Najchętniej nakupiłabym kołków wierzbowych, ale wcale nie ma takowych na sprzedaż w naszym regionie.
Ktoś ma jeszcze jakieś sprawdzone metody grodzenia wielkich połaci pastwisk ?
Nie wiem czy od tego producenta ale w Twojej okolicy kupił takie słupki teść, do siatki leśnej. Niestety nie są jakoś super trwałe, beton się kruszy, część ogrodzenia położyła wichura kilka lat temu.
U nas takie słupki zaczynają się od 18zł, biorąc pod uwagę, że docelowo potrzebujemy ok 400szt, jeśli grodzić jednakowo daje już kilka ładnych tysięcy złotych, kupując daleko kupę kasy na transport tirem z HDS no i logika nakazywałaby kupić to "na raz".
Przy technologii o której napisałam można to robić sukcesywnie w ramach tego jak ma się fundusze.
Rurę fi 110 można ponoć kupić już za 3zł/mb. Beton + piasek + inne o jakich piałam w zależności od modelu, pewnie też dadzą ok 10-12zł za słupek. I roboty kupa. Ale ponoć bez pomocy człowieka się nie zniszczy 😉