PSY

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
01 września 2014 12:34
Zora90, zwykle takich rzeczy się nie rusza, ponieważ psy w tym wieku mają tzw choroby wieku młodzieńczego 😉
RaDag a berneńczyki jak przybierają? Bo mamusia berneńska, tylko tatuś tajemnica.  🤣
Jak dla mnie mógłby już taki zostać ;P

JARA dlatego na razie tylko wymaz i krople, bo mu oczy tak ropieją, że to przechodzi ludzkie pojęcie.
Przez dwa tygodnie ropiało lekko, od tygodnia mocno- czekać nie będę, aż to urośnie jeszcze bardziej. Widziałam tą gulkę dziś na własne oczy- w lewym oku jest ogromna, boli go, ma boleć dalej? A weterynarze prowadzą nam wszystkie zwierzęta od 20 lat, leczyli 'nam' wszystko, od oczu, przez łapy, po macice, także ufam, że krzywdy mu nie zrobią  😉
Dziewczyny, szukam dobrej (choć niekoniecznie z najdroższej półki) karmy light. Mamy konkretne zalecenia od weta i zaczęłam szukać. Wpadła mi w oko karma Happy Dog Light&Well z karnityną, ale pojęcia nie mam czy jest ona godna uwagi. W tej chwili Harry je Bozitę Robur Performance, wygląda na niej wybitnie (błyszcząca sierść, power, super qp'y itp) ale ponieważ "odblokował" się z apetytem, zaczął normalnie jeść i tyć. Wcześniej dostawał ją z racji zwiększonej aktywności i... pobierania głodowych dawek raz na dwa dni. Polecili mi ją jako wybitnie smaczną dla niejadków 😉

W związku z tym po głowie chodzi mi Bozita Robur Light&Sensitive. Ewentualnie Acana... aczkolwiek po Acanie były miękkie, rzadkie qp'y i bączysławy.

Edit: dostaliśmy też zalecenie kupić l-karnitynę i "praparat z olejami Omega 3 i 6". Omegi chyba załatwię olejem lub tranem, ale po przeczytaniu wątku na Dogo nie wiem co wybrać z karnityną. Ludzką czy psią. A jak psią, to jaką...  🤔

Podpowiecie coś?  :kwiatek:
RaDag, jak fajnie wyglądają razem. A maluchy masz świetnie puchate 🙂
O to briardy przybierają podobnie mniej więcej jak flaty 🙂

PonPon, no właśnie Nemo niestety nie może zostać i szukamy dalej kochającego domku. A jest cudowny. Taki miziaszczy, przytulaszczy, nie taki wariat jak Buka i matka a mimo to nadal taki radony i chętny do psot. 🙂 Ciągle mam nadzieję, że taki wyjątkowy dom dla niego uda się znaleźć.
01 września 2014 19:52
Sierra, miałam gdzieś z dobrego źródła czystą, farmaceutyczną l-karnitynę. Nie wiem czy uda mi się ją znaleźć, aby Ci wysłać. Ogólnie można kupić 100zł/kg, gdzie 250g starcza na dużo ponad rok dla jednego psa.
Jara Byłoby super!  :kwiatek:
Sierra Z karnityną i tymi wszystkimi omegami jest też karma 1st Choice - widziałam także wersję light. Na suchych się wprawdzie nie znam, bo poprzedni pies tego nawet dotknąć nie raczył, ale teraz moją Kontrę przestawiłam z Royala na 1st Choice (mówię jednak o karmach typu "Puppy"😉 i jestem z 1st Choice'a zadowolona.
Na bąki i inne bajery po Acanie to nie pierwsza osoba się skarży... ja się na Acanę nie odważyłam  😀 Choć wiadomo, co pies to opinia 🙂
A co do kwasów omega - każdy mój pies wcina siemię lniane i zawsze podczas "kuracji" widzę ogromną zmianę jeśli chodzi o sierść - więc chyba coś działa🙂
01 września 2014 20:15
Sierra, oleje, oleje, oleje. Siemię lniane jest ok, ale tego nie można podawać na dłuższą metę, bo to działa również na perystaltykę jelit i po "odstawieniu" może być problem z wypróżnianiem.

Natomiast dodatki takie jak suple na stawy czy odchudzanie w karmach mają za małe stężenie.
JARA - zgadzam się i z perystaltyką i ilością dodatków w karmach. Olej lniany też stosowałam z dobrym skutkiem - może niezbyt tani i trzeba szybko zużyć, ale jak pies się podzieli z właścicielem, to da radę zużyć mniejszą butelkę przed upływem daty ważności 🙂 Z korzyścią dla każdego 🙂
Ja używam słonecznikowy.
A odnośnie przybierania berneńczyków- myślę, że podobnie jak brie 😉
01 września 2014 21:40
Omega 3 - olej rybny, rzepakowy, lniany, z pachnotki
Omega 6 - olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, kokosowy, z pestek winogron, sezamowy, arachidowy (spożywane na surowo, nie smażymy na nich)
Omega 9 - oliwa z oliwek

Jest może z tym dużo zabawy, ale warto pamiętać, że prawidłowy stosunek omega 6 do omega 3 to 2:1.
Omega 3 działa przeciwzapalnie, natomiast omega 6 (oprócz tego, że ma też pozytywne działanie) może nasilać stany zapalne (jaki i również sprzyjać rakowi). Dlatego ważne jest aby to jakoś "dawkować". Podawać na zmianę, mieszać albo kupować gotowe.
czytam i nie jestem pewna, na jakiej zasadzie to działa, nie mówię o barfowcach, ale polewacie olejem karmę ? Regularnie ?

i Jara dziękuję za odzew w sprawie karmy  :kwiatek:
01 września 2014 21:43
Oleju zwłaszcza rybego czy rzepakowego nigdy dosyć 😉 Polewasz karmę i tyle.
Jeśli chodzi o rozpiski kwasów tłuszczowych to mam taki fajny spis. Tworzoy co prawda z myślą o włosach, ale kwasy są tam dosyć dobrze wyszczególnione, bo nie do końca jest tak jak pisze Jara - dany olej nie ma tylko i wyłącznie jednego rodzaju kwasów tłuszczowych, zazwyczaj jest to mieszanka.
http://recenzjekosmetykowpolskich.blogspot.com/2013/08/oleje-dokadna-zawartosc-procentowa_24.html
http://recenzjekosmetykowpolskich.blogspot.com/2013/08/oleje-dokadna-zawartosc-procentowa.html
http://recenzjekosmetykowpolskich.blogspot.com/2014/01/masa-i-oleje-nasycone-zawartosc.html
02 września 2014 06:31
Wiem, ze jest to mieszanka i to chyba wszyscy widzą 😉
Jeśli jakiś olej ma pięć razy więcej O3 niż O6 to nie będzie on z wiadomych względów Omega 6 😉

edit:
Poprawiłam trochę składnie zdania 😉
Ja podaje z łososia.
No właśnie. Wiadomo, a fajnie, że tak w skrócie JARA podała. U mnie głównie słonecznikowy i rzepakowy, tylko, że jednak powinnam w odwrotnych proporcjach 😉
Zrobi się 😀
Ja przede wszystkim lniany, a także ryżowy /z pestek winogron/oliwa z oliwek. Musze wreszcie zamówić też z łososia.
Ja planowałam z łososia z lnianym naprzemiennie używać 🙂

A coś o tych karmach light? Podejdę dzisiaj do swojego ulubionego, osiedlowego sklepu zoo... wydaje mi się, że mieli kilka "lajtów". Royal Canin, Bosha, Acanę i Joserę... chyba 😉
02 września 2014 08:53
Nie mam doświadcznia z karmami light. Pies mi kiedyś bardzo schudł na niskotłuszczowej/niskobiałkowej karmie na koninie Wolfsblut, ale jest droga (280zł/15kg). Często lajty wcale nie są dużo mniej kaloryczne niż zwykłe karmy.
tet   Nie odbieram wiadomości priv. Konto zawieszone.
02 września 2014 12:53
Moze wyjdę na ignoranta, ale jaki jest sens kupować karmę light? Nie łatwiej dawać mniej jeść?
Cariotka   płomienna pasja
02 września 2014 13:16
kiedyś dawno temu już zagościłam w Tym wątku z Onyksem🙂
Pozwolę sobie przedstawić mojego niebawem 15 letniego sznaucera. Czy istnieje na rynku karma dla seniorów o konsystencji wilgotnej suchej karmy (takiej konsystencji jak frolic)?
02 września 2014 13:27
Jasne, że można, bo karmy lajt/dla psów po sterylizacji to powstały chyba na tej zasadzie co karmy dla yorków, labradorów i owczarków niemieckich 😁 jedynie można psi żołądek oszukać dostarczając tyle samo objętościowo karmy, a mniej kalorycznie.

Cariotka, Platinum ma miekkie kulki.
02 września 2014 13:31
podałabyś mi linka na PW do takiej karmy? proszę :kwiatek:
A to nie jest tak, że karmy light mają mniej kalorii, ale dalej mają tyle samo węglowodanów (zbóż), przez które zwierz i tak przytyje?

Ja bym uderzyła w coś bezzbożowego  😉
02 września 2014 13:46
Wrzucę tutaj... ale kurde strasznie podrożała ta karma. Jeszcze 2lata temu kosztowała 200zł/15kg  🤔
Ale oprócz Frolica to jedyna znana mi karma z gumowymi kulkami.

Platinum Natural

Wistra, ale co 1000kcal z węgli bardziej tuczy niż 1000kcal z mięsa ? 😉 Skoro mają mnie kcal to na czymś musieli je uciąć.

Dla porównania Acana ligh & fit 3500kcal/kg, Acana Adult Large 4000kcal/kg
Tet ano taki, że od ponad miesiąca swojej normalnej karmy (mieszanka Original Plus/Performance w stosunku 2 : 1) dostaje 170g dziennie zamiast 290-380g. Przeważyłam 😉 A pies rano ze mną biega, dwa-trzy razy w tygodniu chodzi na zajecia Agility i jeździ ze mną trzy-cztery razy do stajni. I nie chudnie.

Dlatego dowiedziałam się, że mam zainwestować w dobrą karmę Light/Sterilised i dodatkowo utrzymać niepełną dawkę. Zwłaszcza, że ma do niej dostawać olej z łososia.

02 września 2014 13:55
JARA dzięki :kwiatek: wg dawkowania powinno starczyć na 130 dni, więc cenowo nie jest bardzo źle. A jak jakościowo? opłaca się zamówić?
02 września 2014 14:21
Cariotka, karma jakościowo/składem jest bardzo dobra 🙂
Platinum z kurczakiem jest tańsza o jakieś 40zł, ale ma dwa wypełniacze blisko siebie. Ryż na drugim miejscu i kukurydzę na czwartym.
Natomiast z jagnięciną ma ryż na drugim i pulpę dopiero na siódmym.

Zamów na spróbowanie mniejsze opakowanie.
Sierra, przez Ciebie zaczęłam patrzeć na składy karm light i to jakiś dramat jest...
a to np? Skład nie jakiś super, ale też imo nienajgorszy 🙂
http://www.telekarma.pl/p9254/fitmin.program.medium.light.15.kg.htm
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się