PSY
Zora90, zwykle takich rzeczy się nie rusza, ponieważ psy w tym wieku mają tzw choroby wieku młodzieńczego 😉
RaDag a berneńczyki jak przybierają? Bo mamusia berneńska, tylko tatuś tajemnica. 🤣
Jak dla mnie mógłby już taki zostać ;P
JARA dlatego na razie tylko wymaz i krople, bo mu oczy tak ropieją, że to przechodzi ludzkie pojęcie.
Przez dwa tygodnie ropiało lekko, od tygodnia mocno- czekać nie będę, aż to urośnie jeszcze bardziej. Widziałam tą gulkę dziś na własne oczy- w lewym oku jest ogromna, boli go, ma boleć dalej? A weterynarze prowadzą nam wszystkie zwierzęta od 20 lat, leczyli 'nam' wszystko, od oczu, przez łapy, po macice, także ufam, że krzywdy mu nie zrobią 😉
Dziewczyny, szukam dobrej (choć niekoniecznie z najdroższej półki) karmy light. Mamy konkretne zalecenia od weta i zaczęłam szukać. Wpadła mi w oko karma Happy Dog Light&Well z karnityną, ale pojęcia nie mam czy jest ona godna uwagi. W tej chwili Harry je Bozitę Robur Performance, wygląda na niej wybitnie (błyszcząca sierść, power, super qp'y itp) ale ponieważ "odblokował" się z apetytem, zaczął normalnie jeść i tyć. Wcześniej dostawał ją z racji zwiększonej aktywności i... pobierania głodowych dawek raz na dwa dni. Polecili mi ją jako wybitnie smaczną dla niejadków 😉
W związku z tym po głowie chodzi mi Bozita Robur Light&Sensitive. Ewentualnie Acana... aczkolwiek po Acanie były miękkie, rzadkie qp'y i bączysławy.
Edit: dostaliśmy też zalecenie kupić l-karnitynę i "praparat z olejami Omega 3 i 6". Omegi chyba załatwię olejem lub tranem, ale po przeczytaniu wątku na Dogo nie wiem co wybrać z karnityną. Ludzką czy psią. A jak psią, to jaką... 🤔
Podpowiecie coś? :kwiatek:
RaDag, jak fajnie wyglądają razem. A maluchy masz świetnie puchate 🙂
O to briardy przybierają podobnie mniej więcej jak flaty 🙂
PonPon, no właśnie Nemo niestety nie może zostać i szukamy dalej kochającego domku. A jest cudowny. Taki miziaszczy, przytulaszczy, nie taki wariat jak Buka i matka a mimo to nadal taki radony i chętny do psot. 🙂 Ciągle mam nadzieję, że taki wyjątkowy dom dla niego uda się znaleźć.
Sierra, miałam gdzieś z dobrego źródła czystą, farmaceutyczną l-karnitynę. Nie wiem czy uda mi się ją znaleźć, aby Ci wysłać. Ogólnie można kupić 100zł/kg, gdzie 250g starcza na dużo ponad rok dla jednego psa.
Jara Byłoby super! :kwiatek:
Sierra Z karnityną i tymi wszystkimi omegami jest też karma 1st Choice - widziałam także wersję light. Na suchych się wprawdzie nie znam, bo poprzedni pies tego nawet dotknąć nie raczył, ale teraz moją Kontrę przestawiłam z Royala na 1st Choice (mówię jednak o karmach typu "Puppy"😉 i jestem z 1st Choice'a zadowolona.
Na bąki i inne bajery po Acanie to nie pierwsza osoba się skarży... ja się na Acanę nie odważyłam 😀 Choć wiadomo, co pies to opinia 🙂
A co do kwasów omega - każdy mój pies wcina siemię lniane i zawsze podczas "kuracji" widzę ogromną zmianę jeśli chodzi o sierść - więc chyba coś działa🙂
Sierra, oleje, oleje, oleje. Siemię lniane jest ok, ale tego nie można podawać na dłuższą metę, bo to działa również na perystaltykę jelit i po "odstawieniu" może być problem z wypróżnianiem.
Natomiast dodatki takie jak suple na stawy czy odchudzanie w karmach mają za małe stężenie.
JARA - zgadzam się i z perystaltyką i ilością dodatków w karmach. Olej lniany też stosowałam z dobrym skutkiem - może niezbyt tani i trzeba szybko zużyć, ale jak pies się podzieli z właścicielem, to da radę zużyć mniejszą butelkę przed upływem daty ważności 🙂 Z korzyścią dla każdego 🙂
Ja używam słonecznikowy.
A odnośnie przybierania berneńczyków- myślę, że podobnie jak brie 😉
Omega 3 - olej rybny, rzepakowy, lniany, z pachnotki
Omega 6 - olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, kokosowy, z pestek winogron, sezamowy, arachidowy (spożywane na surowo, nie smażymy na nich)
Omega 9 - oliwa z oliwek
Jest może z tym dużo zabawy, ale warto pamiętać, że prawidłowy stosunek omega 6 do omega 3 to 2:1.
Omega 3 działa przeciwzapalnie, natomiast omega 6 (oprócz tego, że ma też pozytywne działanie) może nasilać stany zapalne (jaki i również sprzyjać rakowi). Dlatego ważne jest aby to jakoś "dawkować". Podawać na zmianę, mieszać albo kupować gotowe.
czytam i nie jestem pewna, na jakiej zasadzie to działa, nie mówię o barfowcach, ale polewacie olejem karmę ? Regularnie ?
i Jara dziękuję za odzew w sprawie karmy :kwiatek:
Oleju zwłaszcza rybego czy rzepakowego nigdy dosyć 😉 Polewasz karmę i tyle.
Jeśli chodzi o rozpiski kwasów tłuszczowych to mam taki fajny spis. Tworzoy co prawda z myślą o włosach, ale kwasy są tam dosyć dobrze wyszczególnione, bo nie do końca jest tak jak pisze Jara - dany olej nie ma tylko i wyłącznie jednego rodzaju kwasów tłuszczowych, zazwyczaj jest to mieszanka.
http://recenzjekosmetykowpolskich.blogspot.com/2013/08/oleje-dokadna-zawartosc-procentowa_24.htmlhttp://recenzjekosmetykowpolskich.blogspot.com/2013/08/oleje-dokadna-zawartosc-procentowa.htmlhttp://recenzjekosmetykowpolskich.blogspot.com/2014/01/masa-i-oleje-nasycone-zawartosc.html
Wiem, ze jest to mieszanka i to chyba wszyscy widzą 😉
Jeśli jakiś olej ma pięć razy więcej O3 niż O6 to nie będzie on z wiadomych względów Omega 6 😉
edit:
Poprawiłam trochę składnie zdania 😉
No właśnie. Wiadomo, a fajnie, że tak w skrócie JARA podała. U mnie głównie słonecznikowy i rzepakowy, tylko, że jednak powinnam w odwrotnych proporcjach 😉
Zrobi się 😀
Ja przede wszystkim lniany, a także ryżowy /z pestek winogron/oliwa z oliwek. Musze wreszcie zamówić też z łososia.
Ja planowałam z łososia z lnianym naprzemiennie używać 🙂
A coś o tych karmach light? Podejdę dzisiaj do swojego ulubionego, osiedlowego sklepu zoo... wydaje mi się, że mieli kilka "lajtów". Royal Canin, Bosha, Acanę i Joserę... chyba 😉
Nie mam doświadcznia z karmami light. Pies mi kiedyś bardzo schudł na niskotłuszczowej/niskobiałkowej karmie na koninie Wolfsblut, ale jest droga (280zł/15kg). Często lajty wcale nie są dużo mniej kaloryczne niż zwykłe karmy.
Moze wyjdę na ignoranta, ale jaki jest sens kupować karmę light? Nie łatwiej dawać mniej jeść?
kiedyś dawno temu już zagościłam w Tym wątku z Onyksem🙂
Pozwolę sobie przedstawić mojego niebawem 15 letniego sznaucera. Czy istnieje na rynku karma dla seniorów o konsystencji wilgotnej suchej karmy (takiej konsystencji jak frolic)?
Jasne, że można, bo karmy lajt/dla psów po sterylizacji to powstały chyba na tej zasadzie co karmy dla yorków, labradorów i owczarków niemieckich 😁 jedynie można psi żołądek oszukać dostarczając tyle samo objętościowo karmy, a mniej kalorycznie.
Cariotka, Platinum ma miekkie kulki.
podałabyś mi linka na PW do takiej karmy? proszę :kwiatek:
A to nie jest tak, że karmy light mają mniej kalorii, ale dalej mają tyle samo węglowodanów (zbóż), przez które zwierz i tak przytyje?
Ja bym uderzyła w coś bezzbożowego 😉
Wrzucę tutaj... ale kurde strasznie podrożała ta karma. Jeszcze 2lata temu kosztowała 200zł/15kg 🤔
Ale oprócz Frolica to jedyna znana mi karma z gumowymi kulkami.
Platinum NaturalWistra, ale co 1000kcal z węgli bardziej tuczy niż 1000kcal z mięsa ? 😉 Skoro mają mnie kcal to na czymś musieli je uciąć.
Dla porównania Acana ligh & fit 3500kcal/kg, Acana Adult Large 4000kcal/kg
Tet ano taki, że od ponad miesiąca swojej normalnej karmy (mieszanka Original Plus/Performance w stosunku 2 : 1) dostaje 170g dziennie zamiast 290-380g. Przeważyłam 😉 A pies rano ze mną biega, dwa-trzy razy w tygodniu chodzi na zajecia Agility i jeździ ze mną trzy-cztery razy do stajni. I nie chudnie.
Dlatego dowiedziałam się, że mam zainwestować w dobrą karmę Light/Sterilised i dodatkowo utrzymać niepełną dawkę. Zwłaszcza, że ma do niej dostawać olej z łososia.
JARA dzięki :kwiatek: wg dawkowania powinno starczyć na 130 dni, więc cenowo nie jest bardzo źle. A jak jakościowo? opłaca się zamówić?
Cariotka, karma jakościowo/składem jest bardzo dobra 🙂
Platinum z kurczakiem jest tańsza o jakieś 40zł, ale ma dwa wypełniacze blisko siebie. Ryż na drugim miejscu i kukurydzę na czwartym.
Natomiast z jagnięciną ma ryż na drugim i pulpę dopiero na siódmym.
Zamów na spróbowanie mniejsze opakowanie.
Sierra, przez Ciebie zaczęłam patrzeć na składy karm light i to jakiś dramat jest...
a to np? Skład nie jakiś super, ale też imo nienajgorszy 🙂
http://www.telekarma.pl/p9254/fitmin.program.medium.light.15.kg.htm