magnetoterapia

http://arcus-konie.pl/kentaur-ocieplacze-magnetyczne-therapy-wave-tyl-p-6378.html

Jakieś opinie? Cena mega przyjemna, ale nie wiem jak z jakością. Musze kupić owijki magnetyczne na zady, średnio uśmiecha mi  się wydawanie za Veredusy 750 zł ;/ Torpole tańsze, więc myślałam jeszcze o nich, ale te KenTaury w ogóle ceną zachęcają....
Ciekawy artykuł o tym, że ochraniacze magnetyczne mają niewiele większe działanie na pobudzenie krążenia niż zwykłe owijki.
http://web.gps.caltech.edu/~jkirschvink/pdfs/HorseMagnet.pdf
Właściwie to nawet nie mają, na próbie 6 koni w dwóch przypadkach krążenie krwi było szybsze po owijkach bez magnesów.
Bardzo fajny artykuł, ciekawie poczytać!

Conclusions and Clinical Relevance -Results suggest that in horses, the static magnetic field associated with application of commercially available magnetic wraps for 48 hours does not increase blood flow to the portion of the metacarpus underneath the wrap.(J Am Vet Med Assoc 2000; 217:874-877)

Pisałam już wcześniej w wątku, że jak pokazałam ochraniacze i derki magnetyczne osobie, która zajmuje się produkcją magnesów i na temacie zjadła zęby, to umierała ze śmiechu zastanawiając się, co takiego stałe pole magnetyczne mogło by przemieszczać we krwi i w ogóle w jaki sposób...

Czyli wniosek taki że nieważne czy zawijamy zwykłymi owijkami czy magnetikami efekt ten sam? Owijki magnetyczne nie mają zadnego pozytywnego wpływu na końskie nogi? Chodzi mi oczywiście o zalety magnesów, nie samego zawinięcia.

To w takim razie czy wpływ z czego owijka jest zrobiona ma znaczenie? Np. Torpol ma różne typy owijek (btw magnetycznych) w 100% z wełny, z polaru, 50/50 wełna/poliester.

Artykuł na pewno przeczytam, jak mózg będzie lepiej pracował.
Rozmawiałam kiedyś na temat magnetików z Peterem Mattesem. Pytałam czemu nie szyją owijek futrzanych z magnesami.
Wytłumaczył mi to w prosty sposób.
Statyczny magnez działa ale bezpośrednio na skórze i jego działanie kończy się jakieś 5mm od końca magnesu.
Każdy materiał osłabia bardzo działanie magnesu. Im grubszy tym gorzej.
Przy zastosowaniu futra owczego pomiędzy magnes a nogę. Działanie magnesu osłabi się o 99%
Co innego pole elektromagnetyczne ale wyobrażacie sobie owijki z zasilaniem?

haha, teraz to już w ogóle mam sieczkę w głowie i nie wiem co wybrać :P
Dava   kiss kiss bang bang
05 lipca 2014 21:58
To wy jeszcze zawijacie ochraniacze magnetyczne?  🤔
Bo ochraniacz jak ochraniacz, zapina sie normalnie, noga jest nawet mniej scisniona niz przy normalnych rzepach.
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
05 lipca 2014 22:09
Dorcysia, z ciekawości weszłam w wątek i... Nie tylko wyobrażam sobie ochraniacze z elektromagnesami, ale takie widziałam 😉 drogie to to ustrojstwo, połączone z derka- tak, ze ochraniacze praktycznie wiszą na derce, ale tak czy siak konia pilnować trzeba. Działania niestety nie miałam okazji sprawdzić na własnym koniu.
deborah   koń by się uśmiał...
06 lipca 2014 21:33
Ciekawy artykuł o tym, że ochraniacze magnetyczne mają niewiele większe działanie na pobudzenie krążenia niż zwykłe owijki.
http://web.gps.caltech.edu/~jkirschvink/pdfs/HorseMagnet.pdf

nareszcie ktoś zbadał i otwartym tekstem opisał to co od lat było oczywiste. Nie ma żadnych badań ani tez podstaw naukowych które potwierdzałyby działanie stałego pola magnetycznego którego źródłem sa magnesy neodymowe czy inne tego typu wynalazki.
Efekt jaki sie uzyskuje to zwykłe placebo. I to własciciela a nie konia 😉
Producenci badaja konie które używają tychże ochraniaczy kamerami termowizyjnymi i ekscytują się tym, że noga po założeniu magnetika jest ciepła. Jakby ja kocem i folią strech owinąć też byłaby ciepła.

Kiedyś magnetyczne opaski dla ludzi sprzedawali w telezakupach.. Ten sam bajer i ten sam efekt - placebo.

To tak jak kremy na celulitis. Używaj 3 razy dziennie wmasowując krem przez 3-5 minut a celulitis zniknie. Tylko nikt nie pisze, ze jak zamiast kremu użyjesz oliwy z olivek to też zniknie. Bo cały bajer w tym, że masujesz a nie w tym, co sobie w dupsko wcierasz.

arivle, skuteczność magnetostymulacji czyli jak to nazywasz elektromagnesów jest potwierdzona wieloma badaniami naukowymi. Prace magisterskie i doktorskie, wieloletnie badania i praktyczne stosowanie tego pola w fizjoterapii ludzi potwierdzają pozytywny wpływ tychże zabiegów na zdrowie pacjenta.
Sama nie raz przekonałam się, że magnetostymulacja działa. Wczesniej przy leczeniu przewlekłej flegmony u swojego folbluta teraz przy wspomaganiu leczenia kontuzji u drugiego konia.
Niewątpliwą zaletą magnetostymulacji jest to, że zabieg trwa od 10 do 24 minut więc nie musisz spac w stajni żeby upilnować czy koń nie zniszczy sprzętu za klikanaście tysięcy. Poza tym u większości koni zabieg magnetostymulacji powoduje rozluźnienie i uspokojenie. Mój parska, opada mu warga i przysypia opierając mi głowę na ramieniu 😉

arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
06 lipca 2014 22:27
deborah, ale ja to wszystko wiem, ba widziałam derkę chyba nawet szytą przez Ciebie :kwiatek:. Ale faktem jest, że każdy koń/człowiek/inne zwierzątko zareaguje nieco inaczej. Może być zrelaksowane, może być za bardzo ospałe. Napisałam tylko, że nie miałam okazji przetestować tego na SWOIM koniu. Bardzo byłam zawsze ciekawa sprawdzenia na WŁASNEJ skórze jak to dokładnie działa, jaka jest różnica na koniu którego praktycznie wszystkie zachowania znam. I również napisałam, że konia trzeba pilnować podczas magnetoterapii, bo szkoda sprzętu zostawionego z koniem sam na sam nawet na 10 minut w razie "w". 🙂
a jak pisałam, że wełniane magnetyki lepsze niż neoprenowe to nie nie nie-a wiadome było, że to wełna ma te właściwości medyczne a nie plastik veredusa 😉 niezależnie jakie by tam magnesy nie wsadzić.

Mnie zastanawia tylko jedno ( dokopałam się  kiedyś do publikacji o wpływie zmiennego pola magnetycznego na białka fazy ostrej i niewielkiego, ale jednak wpływu na miejscowy stan zapalny i zmniejszanie bólu), w opisach produktów nikt o tym nie wspomina, natomiast wszędzie mówi się o pobudzaniu krążenia ( o termowizji może się wypowiedzieć zespół z Wroclawia, bo przebadali więcej niż  6 koni, na różnego rodzaju magnetykach, niestety nie wiem gdzie i czy już opublikowano pełne wyniki), które jest minimalne (statystycznie -w liczbach bez znaczenia lub w takich wartościach, że można traktować jako błąd pomiarowy)
pełno jest publikacji chwalących, ale i wykazujących nie do końca dobre działanie stałego pola (jedne nowotwory hamuje, inne pobudza do wzrostu), jedne markery stresu oxy hamuje drugie pobudza, ale to tak jak z każdą inną terapią- ma swoje plusy i minusy🙂

O ile u ludzi efekt placebo... no jest, o tyle u zwierząt nie ma o tym mowy, bo zwierz pokazuje to co aktualnie odczuwa ( plus wyniki np. badań labo i oznaczanie białek ostrej fazy czy markerów nowotworzenia). Tak samo w przypadku komórek invitro- prawdę zawsze powiedzą🙂
http://arcus-konie.pl/kentaur-ocieplacze-magnetyczne-therapy-wave-tyl-p-6378.html

Jakieś opinie? Cena mega przyjemna, ale nie wiem jak z jakością. Musze kupić owijki magnetyczne na zady, średnio uśmiecha mi  się wydawanie za Veredusy 750 zł ;/ Torpole tańsze, więc myślałam jeszcze o nich, ale te KenTaury w ogóle ceną zachęcają....

Testowałam kentaury, premiere equine i torpole z futrem. Torpole z futrem działają bardzo dobrze. Pozostałe powodują przy wyższych temperaturach "zaparzanie się" nóg. Wydając więcej na Torpole nie kupuję środków "na wcierki".
Karla🙂, no właśnie - efekt placebo u koni nie występuje chyba raczej.
Akurat mój koń ma w nosie magnetyki - jakie by nie były, torpole, weredusy itp - efekt ten sam, czyli żaden... Ale znam konia, na którego ewidentnie to działa. I to przetestowane - ma zarówno owijki torpolowe, wełniane - bez magnesów i z magnesami. Są identyczne, tylko jedne mają magnesy. W tych z magnesami opojów po nocy brak, w tych bez magnesów - są, identyczne jakby zupełnie nic nie zakładać.
deborah   koń by się uśmiał...
07 lipca 2014 14:28
fabapi, wszystkie były magnetyczne? może to wełna a nie magnesy tak działała?
Karla🙂, rozszerzysz wątek o białkach i stanach zapalnych? O zmniejszaniu bólu wiem bo powodują wydzielanie beta endorfin.
O stanach zapalnych w pozytywnym znaczeniu piszesz? o wpływie na syntezę białek?
wg prac zmniejszały znacząco poziom białek fazy ostrej (były chyba 3-4 konkretne białka podane i badano zmiany ich poziomu przy zastosowaniu  neodymowców, zwykłego ucisku i działania temperaturą-szczegółów niestety nie pamiętam, a pracy na kompie nie mam)
przeciwbólowo akurat chodziło o obniżenie poziomu COX-2- i to by w sumie pasowało w połączeniu z tymi białkami ostrej fazy.

Wrzuciłam dziś w uczelnianą wyszukiwarkę hasło leczenia  stałym polem i tylko w tym roku na modelu ludzkim i in vitro pojawiło się 15 dużych prac (zarówno opisujących plusy jak i poddające wątpliwość skuteczności w konkretnej jednostce chorobowej)- to znaczy, że niedługo będzie wiecej info na co warto a na co niekoniecznie stosować stałe pole 😅 i pewnie niedługo będzie więcej o zwierzątkach

Widział ktoś w sprzedaży ochraniacze magnetyczne na staw skokowy inne niż veredusa? :oczy2🙁oczywiście interesuje mnie teren Polski)
WItam,
Czy znacie fizjoterapeutów (najlepiej śląsk, opolskie, łódzkie itp) dysponujących zmiennym polem magnetycznym i ew. ultradźwiękami?
Jesli tak to byłabym bardzo wdzięczna za namiary
Evson, Agata Siczek? masazkoni.eu
Dzieki!!  :kwiatek:
WItam,
Czy znacie fizjoterapeutów (najlepiej śląsk, opolskie, łódzkie itp) dysponujących zmiennym polem magnetycznym i ew. ultradźwiękami?
Jesli tak to byłabym bardzo wdzięczna za namiary

Kornaszewscy w Strzegomiu
fabapi również dziękuję  :kwiatek: bede działac jak kon wroci z kliniki.
A jak sądzicie czy taka podkładke dało by sie jakos zamocowac na staw kolanowy? http://www.eq-eq.pl/pl/nowe-podkladki-magnetx-przod-duplikat-1.html ma to w ogole sens?
również polecam Agatę Siczek 🙂
Czy miał ktoś z Was doczynienia z derka magnetovital (niemieckim firma)??
Hej hej, używa ktoś może czapraków magnetycznych Torpola? Interesują mnie zarówno te z wełną jak i te bez 😉 Rozmawiałam z przedstawicielką tej firmy i mówiła mi o wielu korzyściach, ale chciałabym poznać opinię kogoś, kto używa 🙂 naprawdę widać różnicę w rozluźnieniu grzbietu?
Nie wiem czy to dobry wątek, ale czy ktoś kiedyś może używał tych ochraniaczy:http://www.gnl.pl/ochraniacze-chlodzaco-wibrujace-horseware-ice-vibe.html  ?
a jak myślicie czy jjak konik ma /miał ropę w kopycie to czy ochraniacze magnetyczne coś mogą pomoc ?
Używał ktoś ochraniaczy magnetycznych na szpat?? Jakie efekty??
Od miesiaca użytkuję ochraniacze magnetyczne Premier Equine i jestem mile zaskoczona 🙂 cena dużo przyjemniejsza niż za Veredusy, a efekt ten sam.
Teraz zastanawiam się nad takim samym, ale na staw skokowy.
Odkopuję. 😉
Zastanawiam się nad zakupem ochraniaczy magnetycznych dla mojego konia i mam wątpliwości, czy lepiej stosować je np. na całą noc, czy np. na 2-3 godziny przed treningiem?
No i drugie pytanie, czy jest sens stosowania ochraniaczy np. tylko po jakiś bardziej intensywnych treningach? Czy to już jest tak, że jak zacznę używać, to powinnam codziennie?
Dziewczyny szukam kaloszy magnetycznych ale opinie są różne i teraz moje pytanie brzmi czy idzie zastąpić czymś kalosze? Bo w przypadku ochraniaczy tak jak pisała np. Karla mogą być owijki. A co w takim razie w przypadku zastosowania na kopyto?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się