kącik skoków

Tak się zastanawiam odnośnie tej dyskusji o sytuacji moni, czy na zawodach towarzyskich obowiązują takie przepisy, jak na PZJotowskich? Tak samo protest można składać do SG, jak jest tylko jeden sędzia? No tak czy siak kultura i jakiś poziom, jakaś klasa obowiązuje wszędzie 🙂

Ja w niedzielę byłam na towarzyskich i bardzo rozbawiały mnie te wielkie ambicje i pretensje w LLLLL klasach 🙂 było jakies mini LL dla dzieci/młodzieży z oceną stylu. Pierwsze miejsce było jedno ale już na 2 i 3 po kilka osób, bo ta sama liczba punktów (czas nie był mierzony). No to nagroda za 2 i 3 była losowana. Zaraz odezwali się rodzice "A dlaczego losowana? Dlaczego nie zrobicie dogrywki??" i potem jedna młoda panna bardzo bystrze "A ja nie losowałam!! Dlaczego nie wylosowałam??!!" To jej tłumaczą "Los z nagrodą wylosowała osoba przed tobą, dlatego już nie miałaś czego losować". A młoda z pełnym oburzeniem dalej swoje "Jak to? Ja przecież powinnam też mieć szansę losować!".

No i jeszcze wyjaśnijcie mi, dlaczego jak tylko trochę słońca się pojawi, to to jest wystarczający powód dla większości, by jechać bez fraka? Zimny wiatr, słońce ledwo co daje a większiść w tych kolorowych koszulkach. Ja jeszcze rozumiem plus 30 stopni ale jak słupek rtęci nie dochodzi do 20? Giną tradycje, giną. Dawniej to i upał nikomu nie przeszkadzał. Jeden frak skakał tylko z zawodnika na zawodnika. Czy to jest aż takie nie do wytrzymania teraz w tych nowoczesnych materiałach, elastycznych, lekkich,  na tę 1,30 min. wyjechać??
Cejloniara, na zawodach towarzyskich fraka mieć nie trzeba przecież. Wystarczy schludny strój jeździecki (pełny, w sensie oficerki lub sztylpy i sztyblety). A na oficjalnych o ile sędzia nie pozwoli to trzeba mieć frak.

Zmieniając temat, wrzucam Tangulca z 3 dni AMPów. Kocham tego konia, ratował mi dupsko parę razy jak blisko wychodziło.

piątek:

sobota:
http://s520.photobucket.com/user/mynia142/media/DSC_4927_zps07134af2.mp4.html
niedziela:

rozgrywka:
xxagaxx, nie do końca
Od 2 lat ZT są autoryzowane przez PZJ a wymogi są takie same - poza licencjami
Badania też trzeba mieć i ubezpieczenie...
_Gaga, no proszę. Ja jechałam jakieś skoki ZT w zeszłym roku i nikt nic nie wymagał. Baa nawet bryczesy mi się podarły (o gwóźdź zahaczyłam) i jechałam w jakiś pożyczonych w kratkę :P Ale dobrze wiedzieć.

Gillian   four letter word
03 czerwca 2014 13:33
xxagaxx, super siwy!
_Gaga, to chyba też zależy od organizatorów - ja teraz byłam na ZT i organizator nie miał nic przeciwko nie galowemu strojowi.
_Gaga, no proszę. Ja jechałam jakieś skoki ZT w zeszłym roku i nikt nic nie wymagał. (...)

Za co sędziowie mogą stracić licencję wg aktualnie obowiązujacych przepisów
O ile na strój sędzia (nie organizator) może przymknąć oko, o tyle co do wymagań formalnych - już niespecjalnie...
xxagaxx, ale super przejazdy! Rzeczywiście czasami za mocno jechałaś i wychodziło blisko, ale generalnie to fajny rytm 🙂
pytanie lajkonika - co oznaczają gwiazdki w zawodach rangi CSI np? czym różnią się 2* od np 3*?

wiem, że chodzi o stopień trudności ale tak dokładnie na czym różnica polega? help
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
03 czerwca 2014 14:01
Trudność techniczna parkuru i pula nagród 😉
Eterowa dziękuję 😀
xxagaxx Świetnie się razem prezentujecie, podziwiałam już na fc. 
nie do końca jest tak jak piszesz Gaga
tylko zawody towarzyskie autoryzowane przez PZJ działają na zasadach opartych o przepisy, inne czyli parkury otwarte, towarzyskie spotkania jeździeckie, gala skoków kubusia puchatka, zawody amazonek z biustem 75c przepisom nie podlegają, a sędziom sędziującym na imprezach nie nazwanych zawodami towarzyskimi nic nie grozi- to są info od kilku prawników, którzy z PZJ już nie raz "wygrali", co innego zawody towarzyskie nieautoryzowane przez pzj czyli nie opłacone haraczem

Tango 😲 😅 😍
trzymam za Was kciuki!!

za flejowatość, koszulki bez rękawów, uwalone buciory w końskim gó... nie raz wzywaliśmy do sędziówki, na Mazowszy jest taka słynna amazonka jeżdżąca konkretną szkołą, której zarówno strój jak i higiena koni pozostawiały wiele do życzenia, inna została przesunięta na koniec listy do momentu aż konia i siebie nie doprowadzi do porządku, tak samo z ukłonem... sędziemu to wisi czy zawody się przeciągną, bo jeden z drugim bucem ukłonić się nie chcę/nie potrafią ( niepotrzebne skreslić😉 ), czasem się czeka i czeka....aż w końcu trener, inny zawodnik przypomni od czego zaczyna się przejazd😀
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
03 czerwca 2014 16:27
Karla🙂, a u nas sytuacja była taka, że był parkur otwarty, a pomzj i tak robił dochodzenie:
http://www.pomorskizj.pl/
aleqsandra   Kreujemy swój świat tym w co wierzymy
03 czerwca 2014 16:45
xxagaxx, bardzo przyjemnie się prezentujecie 🙂
xxagaxx ale masz fajnego tego siwka! Super przejazdy 🙂
czytałam i słyszałam, ze kilku prawników się tym zajmuje 😉
wiem tez, ze chodziło przede wszystkim jednak o nazwę zawody towarzyskie.
Zawody Warka - ktoś ma wolne miejsce w koniowozie na powrót w niedzielę?
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
03 czerwca 2014 18:03
xxagaxx nie wiedzialam, ze Ty to Ty  😜 😜 😜
kurczę ja też nie ! ale Siwy mi się mega podobał! 😉
Ja też nie i bardzo mi się podbała wasza stylówka - tzn jego i Twój strój 🙂
Pozdrowienia od Siwego i jaśniejszego brązowego fraczka 😉
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
03 czerwca 2014 19:28
[quote author=Karla🙂 link=topic=18.msg2110333#msg2110333 date=1401811259]
czytałam i słyszałam, ze kilku prawników się tym zajmuje 😉
wiem tez, ze chodziło przede wszystkim jednak o nazwę zawody towarzyskie.

[/quote]
chodzi także o kwestie regulaminowe zarządu....
Gillian, dzięki, Siwson jest mega, ja się muszę przestawić na zupełnie inny typ jazdy. Ed był zupełnie inny.

hedonistka, ja czasem nie skracałam i wychodziło blisko 😉 Siwy lubi wersję "szybko!!!"

monia, dziękuję 😉

Karla🙂,, aleqsandra,  jak ja się ogarnę (o ile to kiedyś nastąpi) to może i wyższe będę jeździć jak człowiek.

joakul, trafił mi się jak ślepej kurze xD

margaritka,, gryglodor, Zorilla, byłyście na AMPach i nikt się nie przyznał? :P Ja to ludzi na ulicy nie poznaję, ale z revolty widziałam tylko Disco na ujeżdżeniu :P
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
03 czerwca 2014 20:08
mnie nie bylo🙂 po prostu nie wiedzialam, ze jestes "tą" agnieszka, ktora jezdzi siwego 🙂
aleqsandra   Kreujemy swój świat tym w co wierzymy
04 czerwca 2014 09:15
xxagaxx, wydaje mi się, że z tym ogarnięciem wiele Ci nie trzeba żeby jechać wyżej jak człowiek 🙂
[quote author=Karla🙂 link=topic=18.msg2110303#msg2110303 date=1401808710]
nie do końca jest tak jak piszesz Gaga
tylko zawody towarzyskie autoryzowane przez PZJ działają na zasadach opartych o przepisy, inne czyli parkury otwarte, towarzyskie spotkania jeździeckie, gala skoków kubusia puchatka, zawody amazonek z biustem 75c przepisom nie podlegają, a sędziom sędziującym na imprezach nie nazwanych zawodami towarzyskimi nic nie grozi- to są info od kilku prawników, którzy z PZJ już nie raz "wygrali", co innego zawody towarzyskie nieautoryzowane przez pzj czyli nie opłacone haraczem
[/quote]

Zgodnie z uchwałą PZJ:
uczestnictwo przez osoby oficjalne i zawodników licencjonowanych w zawodach nieautoryzowanych jest zagrożone karą sześciu miesięcy zawieszenia. . Istotna jest nazwa "zawody" - dlatego powstały "parkury otwarte" i inne "gale" 😉

Co do autoryzacji - ZT autoryzuje WZJ - w zach-pom nie ma za to żadnych opłat. KS sprawdza tylko czy w propozycjach spełnione są wymagania (czyli poza sędziami - informacja dla zawodników dotycząca wymaganych dla ZT dokumentów) i tyle.
xxAgaxx nieźle sobie radzicie. Tango fajny koń. Zazdroszczę  😀 A co z Edem? Pamiętam, że jak byłam w Sopocie to jechaliście L po kontuzji. Coś tam się jeszcze przydarzyło innego później czy tak po prostu go odstawiłaś na łąki? Czy może nadal wsiadasz, ale bez skoków?  👀 Ja zupełnie nie w temacie  😉

My się powoli zaczynamy oswajać z wysokościami  😀  ( 100-110 to jeszcze żadna wysokość dla niektórych  😁 )
Rozgrzewka:

100:

110:

Gaga tylko potwierdziłaś przypuszczenia, że ktoś na Pomorzu właśnie sobie strzelił w kolanko uchwała niezgodną z przepisami nadrzędnymi. :kwiatek:
Ciekawe jak wygląda autoryzacja i cennik w innych okręgach...
Karla🙂, z tym, że na Pomorzu z tego, co piszą na stronie www były nieautoryzowane Zawody Towarzyskie pod nazwą "zawody". Jak to wygląda gdzieś indziej nie wiem - u nas - jak pisałam - nie utrudniamy życia organizatorom. Mają wystarczająco dużo wydatków na same zawody (sędziowie, zabezpieczenie medyczne, GT, spanie, jedzenie, obsługa, nagłośnienie, etc...) abyśmy nie wymyślali dodatkowych opłat 🙂 Nikt również nie robi problemów przy autoryzacji ZT w skokach do L1 🙂
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
04 czerwca 2014 11:51
_Gaga, w owczarni był Parkur Otwarty.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się