Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka
Szukam fajnego... kapelusza 🙂 Może nie do końca w temacie, ale szkoda tworzyć nowy wątek. Lato już daje o sobie znać. Pomimo czapki z daszkiem i filtra 50 spiekłam się na skwarkę 😵 Policzki, dekolt o szyi z tyłu nie wspomnę
Ktoś może fajnego polecić? Najchętniej w jasnym kolorze, w rozsądnej cenie i pasujące na duży łeb (59).
Co do kasku - jeżdżę w casco mistral i mogę szczerze polecić 🙂 Lekki, wygodny, przewiewny. Jedyny mankament to nisko zamocowana regulacja z tyłu - muszę robić dwa kucyki, przy jednym pokrętło opiera się na gumce i kask zsuwa na oczy.
Na_biegunach, fajne słomkowe, materiałowe kapelusze sa w losedau i kramer 🙂
zakupiłam sobie wlasnie taki ala cowboyski słomkowy, wziełam s (55 cm) ale jest ogromny... 🙁
A propos kapeluszy, wiecie gdzie w Europie można kupić kaskokapelusz? Kaskocylindry są w NL.
Piaffeczka, też w w/w sklepach. w działach west. są specjalne kaski do kapeluszy.
Czy jakimś trafem ktoś miał na głowie zarówno KED Paso, jak i Allegrę i mógłby się podzielić odczuciami co do kształtu? Nie mogę się zdecydować - design Paso przemawia do mnie nieco bardziej, ale na zdjęciach na głowie prezentuje się trochę dziwacznie.
ekhem, ja miałam w zeszłym tygodniu 🙂
Mierzyłam i Paso, i Allegrę, bo na zdjęciach nie potrafiłam uchwycić różnicy między nimi, pomijając design. Moje subiektywne odczucia są takie, że Allegra jest płytsza, dużo lepiej czułam się w Paso i ten też ostatecznie kupiłam. Oba kaski są dosyć płaskie, ale szerokie, jeśli chodzi o kształt - inaczej ujmując, "trochę dziwaczne" i dlatego specyficznie wyglądają na głowie 😉 Moim problemem było to, że w Mkę mieściłam się ledwo na największym obwodzie, natomiast w Lce jestem mniej więcej w środku regulacji, a sam kask jest jednak trochę większy wizualnie... Mój przeżył już chrzest bojowy i jestem zadowolona, jest lekki, regulacja bez zarzutu, po zdjęciu nie miałam mokrych włosów, jak to dotychczas mi się zdarzało. Nie wiem natomiast, czy odważyłabym się kupić go w ciemno, bez możliwości zmierzenia, bo jednak moje pierwsze wrażenie to było ogromne rozczarowanie, dopiero po kilku minutach zakładania i zdejmowania to Paso, to Allegry zaczęłam się przekonywać i zapragnęłam go mieć 🤣
kucyk, 🙇
Dziękuję pięknie! Już mi trochę jaśniej - niestety nie mam innego wyjścia, jak zakupy w ciemno. Zjeździłam wczoraj 3 trójmiejskie sklepy i nigdzie KEDa nie uświadczyłam. Ostatecznie zamówię chyba oba i po przymiarkach zostawię ten lepszy. Może dałabyś się namówić na zrobienie sobie fotki w kasku i podzielenie się nią, jeśli nie tu to choćby na PW? :kwiatek:
Mi allegra spasowala od razu, mialam dylemat miedzy allegra a basco, bo tez super lezal a 130zl mniej🙂
No właśnie basco ma fajny kształt i z tego co widziałam na zdjęciach figaro bardzo ładnie leży, ale poza tym zupełnie mi się nie podoba. Więc dylemat mam między Allegrą, która ładnie wygląda na głowie, a Paso, które jest bardziej klasyczne z wyglądu i chyba dlatego bardziej do mnie mówi 😉 Wydaje mi się, że one za bardzo nie różnią się funkcjonalnością, więc tylko wygląd biorę pod uwagę.
ekhem,
co do funkcjonalności to przyuważyłam jeden różniący element,
mianowicie allegra ma tył zwywietrznikowany a paso nie,
co może mieć jakiśtam wpływ na przewiewność mimo wszystko.
Dodatkowo cała czarna matowa allegra też będzie wyglądała dość klasycznie, tak
mi się przynajmniej wydaje.
A w ogóle to miałam wygłosić ochy i achy na temat właśnie allegry,
wygodna piekielnie, leciutka, regulacja działa świetnie a sam kask moim skromnym zdaniem
naprawdę bardzo przyzwoicie wykonany. Żadna tam plastikowa tandeta...
Mam tę jasną (szara metalik) - sama mnie wybrała 😉 promocyjną ceną 🙂.
Podzielam, moja juz 10miesiecy w uzytkowaniu, leb suchy, zakladam z przyjemnoscia🙂😉) jedyne co to zapiecie musialam wymienic bo zgubilam gdzies -_- mam allegre baroque 🙂
Mnie się Basco zupełnie nie spodobał z wyglądu, także wyeliminowałam go na samym początku 😉
ekhem, podeślę zdjęcia wieczorem w prywatnej wiadomości, w końcu cel szczytny 🤣
Do tej pory jeździłam w kasku Champion Ventair Deluxe (typu orzeszek). Wygodny, z dużo lepszą wentylacją niż Ch. Oweny. Nasłuchałam się superlatywów o kaskach Gatehouse i w rezultacie skusiłam się ostatnio na kask Gatehouse Conquest Matt z myślą o jeździe na codzień i skokach. Póki co nie czuję się zawiedziona, a wręcz odwrotnie. Głowa nie zaparza mi sie, wentylacja jest świetna. Nie wygladam jak z wodogłowiem, kask jest lekki i wygodny, łatwy do utrzymania w czystości.
I skończyło się na tym, że mam trzy kaski, każdy do innej próby ( WKKW) 😵.
czeggra1 na szczęście próby są tylko trzy 😁
Swoją drogą Conquest'y to zdecydowanie najbardziej chwytające za oko kaski z GH, zazdroszczę 🙂
A masz może jakieś zdjęcie na głowie, dobrze leży?
czeggra1 ale one są ładne! W Polsce obstawiam, że nie do dostania? I, jeśli mogę, po ile taki kask? 🙂
dzięki, miło że się podoba 🙂. Kupiłam go na stoisku, jakiegoś sklepu, na zawodach za 170 funtów, a potem okazało się, że przepłaciłam, bo można je dostać za 140 🙄. W jednym z polskich sklepów widziałam te kaski za 1299 zł 😲. Masakryczna cena. To ja sporo przepłacając i tak kupiłam go w korzystniejszej cenie... Każdemu znajomemu powtarzam: sprzęt jest dużo tańszy w UK i naprawdę opłaca się tu robić zakupy.
Zdecydowałam się na matowy, a nie welurowy ze względu na łatwość utrzymania w czystości, a także dlatego, że nie będzie mi go szkoda na użytkowanie na codzień w każdych warunkach pogodowych.
Zdjęcie w nim mam jedno, tzw samojebka 😉.
Ma ktos może kask lami cell silver star?
http://sklep.bergo.pl/lamicell-silver-star-kask Jak u niego z wentylacją? Warty swojej ceny? 🙂
mam pytanko za 100pkt., mam nadzieje ze kategoria dobra :P
orientuje sie ktos gdzie mozna dostac w miare rozsadnej cenie wkładki do gpa ?
Ooo... A ten model Lami-Cella to jakiś nowy czy wcześniej go nie dostrzegłam jak kupowałam mojego Ventexa?
Pewnie opcja numer dwa 😀
Ja mam Lami-Cell Ventex i pomijając, że wygląd mój w nim średnio (ale ja we wszystkim wyglądam badziewnie :P) To bardzo sobie chwale za daszek i przewiewność. Lekkość tez jest dość sporym atutem 😉
Czy jakimś trafem ktoś miał na głowie zarówno KED Paso, jak i Allegrę i mógłby się podzielić odczuciami co do kształtu? Nie mogę się zdecydować - design Paso przemawia do mnie nieco bardziej, ale na zdjęciach na głowie prezentuje się trochę dziwacznie.
Ja byłam z kucyk w sklepie i wybrałam Allegre 🙂 jest troche płytsza niż Paso, ale w sumie są dość podobne. Fakt faktem bez przymiarki i porównania ciężko mi było się zdecydować. Jeszcze jej nie mam i nie testowałam, bo musiałam wymienić z powodu uszkodzonego daszku, ale generalnie podoba mi się bardzo. Tylko miałam mały problem z rozmiarówką. W M musze mieć na maksa rozkręcony, a w L wyglądałam paskudnie. Był za duży. Ostatecznie wzięłam L i czekam na pierwsze testy 🙂
Czy stworzyli kask w którym nie wygląda się jak z druszlakiem na głowie?
Mam haloridera i planuję zmienić, mam na oku Casco Choice ale nie wiem czy nie będe w nim wyglądać jak w orzechu 👀
Hahahahhaha nie czuje sie tak od czasow jabu 😀
Hej, poszukuje dobrego kasku w przystępnej cenie jakie polecacie? 😉
safie Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
05 czerwca 2014 13:46
pirat30 , co dla Ciebie oznacza przystępna cena?
Mówiąc przyzwoita cena mam na myśli tak do 500zł . 😉
safie Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
05 czerwca 2014 14:07
Casco Mistrall- mam od niedawna i sobie chwalę. Lekki i ma dobrą wentylację. 🙂
KED Allegra też wyglądał nieźle 🙂
ja ostatnio wymieniałam kask i kupiłam busse Equi Shell. wreszcie jakiś kask, w którym się czuję komfortowo i nie wyglądam - jak to ktoś określił - jak z wodogłowiem. 🙂
cena około 350 zł.
czeggra1 tak jak myślałam, na głowie też wygląda świetnie 🙂 Już wiem na co kasę odłożyć 🙂