własna przydomowa stajnia

A co myślicie o podkładach kolejowych, użytych jako słupy? Nie będą gnić, czy jednak trzeba dodatkowo zakonserwować?
Podkłady kolejowe nigdy nie zgniją 🙂 będą stały nawet jak się świat skończy, tak są nasączone chemią😉 pytanie tylko czy nie boisz się tym truć koni/pastwiska. Bo wiem, że sporo osób ma obiekcje co do toksycznych podkładów.
Podkłady kolejowe które są dopuszczone do powtórnego użytku powinny posiadać badania że nie są zakwalifikowane jako odpad niebezpieczny. Wtedy są super pomysłem na słupy ogrodzeniowe. Konie nie powinny obgryzać i na pewno nie zgniją.
A co myślicie o podkładach kolejowych, użytych jako słupy? Nie będą gnić, czy jednak trzeba dodatkowo zakonserwować?

Po kilkunastu latach naprawiania ogrodzeń, wywalania kilka tys. na wieczne rozpadające się ogrodzenia postawiliśmy na pokłady.  Te ogrodzenie co teraz robimy przeżyje mnie.
Licząc koszty lepiej raz wydać niż non stop dokładać. Jestem za biedna, żeby non stop wydawać na ogrodzenie, więc wydaliśmy raz i mamy spokój do końca życia.
Licząc koszty to podkład gatunku III kosztuje 12 zł. Transport tirem wyszedł nas 4.50zł za km. Zawsze można podzielić koszty transportu na kilka osób, wystarczy zebrać się i zamówić z kimś .

U nas na wiosnę łąki są zalane, wiecznie jest woda a podkłady wkopujemy praktycznie w wodzie. Mam kilka już wkopanych kilkanaście lat i nic się z nimi nie dzieje. No chyba że jakiś był słaby to się go wykopuje po kilku latach i obraca do góry nogami . Wtedy mamy ten sam słup na następne lata.

Przerabiając słupy betonowe, niby koszt takiego słupa wychodzi 10zł ale do niego trzeba doliczyć montaż metalu lub mocowań na izolatory. Ja kocham miłością wielką podkłady, dechy sobie sama przybiję a izolator sama zamontuję .

ps. na zdjęciu widać część ogrodzenia, takie ogrodzenie chcemy na całości. Miną wieki jak całość ogrodzę ale zrobię raz i koniec.
Bardzo dziękuję za informację. monia 12zł to cena za sztukę??? Gdzie można je kupić w takiej cenie? Jeszcze mam pytanie co do gatunku: jaka jest różnica i na czym polega klasyfikacja? Wystarczy kupować trzeci gatunek, czy warto może zainwestować w drugi, lub ew. pierwszy?

Pozdrówka  :kwiatek:
monia, no właśnie ja też jestem z tych co sama deskę przybije i izolatory wkręci 😉
Kiedyś myslałam o podkładach bo koleżanka ma w ogrodzie i super to wygląda w połączeniu z kamyczkami .No i właśnie trwałe.Ja świerk ,sosna i modrzew bo mam po okazyjnytch cenach albo z własnego lasu ale też nie wiem czy mi na wszystko starczy 🙁 więc dzieki za info bo może i ja na to odległe pastwisko pomyslę o tych podkładach :kwiatek: aby tam za często nie męczyć się z wymianą ogrodzenia.
monia, coś ciężko mi uwierzyć że w tej cenie można dostać podkłady nawet III gatunku. Rozglądam się za nimi od dłuższego czasu i cena za sztukę jest w zasadzie 3x wyższa 😉
Ja słyszałam, że u nas niektórzy nawet po 10zł brali, sama się zastanawiam nad podkładami bo teraz koło mnie wszystko wymieniają pod pendolino 😉
U mnie w okolicy niestety brak 🙁 najbliżej jakie znalazłam to co najmniej 100km w jedną stronę... tak, to już dawno znalazłabym dla nich zastosowanie jako ogrodzenie właśnie oraz w ogrodzie 😉
monia, coś ciężko mi uwierzyć że w tej cenie można dostać podkłady nawet III gatunku. Rozglądam się za nimi od dłuższego czasu i cena za sztukę jest w zasadzie 3x wyższa 😉

Ale jaki powód jest żebym miała kłamać ? http://allegro.pl/podklady-kolejowe-iii-gat-lubuskie-i4273277690.html  ja brałam od nich. Wystarczy podzwonić do ludzi, ten co się zajmuje wymianą podkładów da wszelkie informacje gdzie można kupić najbliżej.
Teraz jest właśnie najlepszy czas na kupno, wszystko wymieniają. Wystarczy poszukać w swoim woj. i on powiedzą gdzie składują i w jakim miejscu.
Ja kupowałam w innym województwie a teraz praktycznie mam pod nosem bo wymieniają . No ale trudno, ważne że już kupione .

Misiek69 Ja sobie wybierałam palety, potem oni nam ładowali, można też wybierać sobie ręcznie, no ale tu trzeba mieć dobrą krzepę .III gatunek nie jest aż taki zły, mogę potem wstawić foty bo jeszcze wszystko leży na łące .

Powiem tak, to jest ostatnia szansa na kupno podkładów, uwierzcie ale podkłady schodzą jak świeże bułeczki. Jak ja dzwoniłam mieli 5 tys. sztuk a jak pojechałam to została już 1/4 , ludzie kupują nawet po 2 tys. sztuk.
Sama czekałam kilka lat żeby kupić w dobrej cenie, teraz cena jest bardzo dobra .
strzemionko   w poszukiwaniu szczęścia przemierzamy cały LAS ;)
28 maja 2014 09:41
ja jeszcze słyszałam o sieciach trakcyjnych, w sensie lin (kabli?), że bardzo wytrzymałe i koń nie wyjdzie za nic - kowal mi mówił  😉
Po prostu nigdzie w takiej cenie do tej pory nie widziałam... najtaniej 25zł sztuka.
Niestety w mojej okolicy jak mówiłam brak, kolej modernizowali kilka lat temu więc niestety się nie załapię. W takiej cenie po porostu się średnio kalkuluje ściągać je z tak daleka.
Cobrinha w tej cenie masz chyba dęba albo buka, to są gatunki I i II  u nas też są po 25 zł za sztukę . Tobie się średnio kalkuluje to sobie przelicz ile wydasz na swoje ogrodzenie przez te lata co będziesz miała konie .
Można naprawdę znaleźć tańsze ale trzeba sobie podzwonić, trochę się wysilić i można znaleźć . Tak samo z transportem.
Nikt Ci nie każe wkopywać podkładów jeden przy drugim, można zrobić z nich takie stabilizatory co kilkanaście metrów i na rogach ogrodzeń. Między te podkłady można wsadzić ze 3 zwykłe słupki a te podkłady będą trzymać tą część środkową .
monia, ja to dobrze wiem. Mam na oku coś lepszego a równie dobrego mam nadzieje 😉
A.   master of sarcasm :]
29 maja 2014 21:56
Podkłady kolejowe są nasączone kreosotem, który zawiera toksyczne związki i podobno powoduje raka, UE miała zabornic sprzedaży od maja br ale nie wiem co się stało, ze jeszcze można dostać. BTW mój chłop pomalował kreosotem stajnię i ja prawie do szpitala trafiłam przez to, miesiąc minął i dalej śmierdzi 😉

Kto ogradzał padoki siatką plecioną i kto mi powie, gdzie najtaniej kupić? Najlepiej z netu, albo pomiędzy Wawą a Siemiatyczami  :kwiatek:
Tak jak pisałam wcześniej, podkłady które są wprowadzane do sprzedaży muszą posiadać badania lab. One określają zawartość substancji trujących i według tych badań podkłady są klasyfikowane jako odpad niebezpieczny czyli nie do sprzedaży albo jako odpad drewna, który może być użyty w ogrodzie, ogrodzeniu, murkach, drogach itp.
30 maja 2014 17:50
Kto ogradzał padoki siatką plecioną i kto mi powie, gdzie najtaniej kupić? Najlepiej z netu, albo pomiędzy Wawą a Siemiatyczami  :kwiatek:

ja 😉 jutro się dowiem jakby co  😎
derby   "Pamiętajcie, tylko spokój Was uratuje."
31 maja 2014 16:12
Dawno mojego championa nie było🙂

U nas po staremu oprócz tego, że znowu wyjeżdżam i champion będzie mieć kolejne długie wakacje;-(

derby, a gdzie to taką plaże znalazłaś hihi  😉 bo to chyba nie w ogrodzie...
derby   "Pamiętajcie, tylko spokój Was uratuje."
31 maja 2014 16:33
hehehe, my z C zwiedzamy sąsiednie stajnie;p dziś nawet prysznic miałyśmy gratis, hihi🙂
31 maja 2014 20:39
[quote author=A. link=topic=19013.msg2106694#msg2106694 date=1401396978]

ja 😉 jutro się dowiem jakby co  😎
[/quote]

dziękować z góry :kwiatek:
Bardzo dziękuję za informację. monia 12zł to cena za sztukę???

u nas podkłady po 7zł za sztukę,odłożyłam zakup bo zmienia mi się właściciel dzierżawionego pastwiska i czekam na warunki umowy ale skoro mówicie,że tak szybko schodzą te podkłady to kupię na zapas i niech leżą sobie.
W takiej cenie to i ja bym kupiła, powiedz gdzie tak tanio sprzedają.
01 czerwca 2014 16:33
A. siatkę mam z v-system.pl
nazywa się siatka leśna.

Wstawię zdjęcia jutro może bo nie mam internetu w komputerze a z telefonu się nie da.
Dorota,w Kraśniku na składzie węgla.Podjadę na dniach sprawdzić,czy jeszcze są to Ci dam znać.
OK, wielkie dzięki.
02 czerwca 2014 20:12
A. siatkę mam z v-system.pl
nazywa się siatka leśna.

Wstawię zdjęcia jutro może bo nie mam internetu w komputerze a z telefonu się nie da.

Dzięki serdeczne, własnie sobie oglądam stronkę  :kwiatek: Ja będę ogradzać plecioną, bo lesną to mi rozniosą na kawałki za pomocą kóz w szybkim tempie  🙄
sepia   Koń stworzon ku bieganiu, jak ptak ku lataniu.
04 czerwca 2014 11:33
Co jest najlepsze do pastuchów przenośnych? Myślałam nie o taśmie, ale o plecionce, tej grubszej (nie tej żółto pomarańczowej tylko takiej zielono-białej - tylko w takiej kolorystyce natknęłam się u znajomych przy ogrodzeniu i była ze 3 razy grubsza od tej pomarańczowej). A może taśmę tylko tą 1 lub 2 cm? ale taśma znowu się będzie ciężej nakładać z racji zwijania się. Może macie jakieś sprawdzone sposoby?
I teraz pozostaje jeszcze jedna kwestia - mam bardzo mocnego pastucha 3,5J / 5.0J. Czy te cieniutkie druciki w plecionce się nie popalą?

edit: http://allegro.pl/b-mocna-i-gruba-lina-plecionka-pastuch-6mm-200m-i4271503075.html
Coś takiego?
http://allegro.pl/plecionka-linka-pastucha-200m-wytrzymalosc-400kg-i4233459900.html
http://allegro.pl/plecionka-top-line-plus-200m-do-pastucha-i4273310826.html
Te się chyba różną tylko ceną...
sepia, Na przenośne pastwiska zdecydowanie polecam plecionkę! Dużo łatwiej się zwija przenosi, przeciąga. Ja długo męczyłam się z taśmami- nie dość że się ciężko je zwija to jeszcze druciki się przerywają, taśma się zgina, niszczy. Potem odkryłam plecionkę i życie stało się łatwiejsze.
Ja miałam tą pomarańczową i dawała radę.

Chyba druciki nie powinny się spalić, bo widziałam gdzieś chyba gotowe zestawy z takiego mocnego pastucha + plecionka? Tak mi się wydaje...
Ja też zdecydowanie polecam plecionkę - mam jeszcze resztki taśmy i to jakieś nieporozumienie... przekręca się, druciki się przerywają... nie mówić już że na wietrze te i ogrodzenie plastikowe potrafi położyć 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się