Facella spoko, nie tylko Ty 🥂
A mi te odpowiedzi chyba niewiele dadzą bo nie mam pojęcia czy mi zaliczą to czy nie. Niby rozumowanie ok ale inaczej opisane i może być dupa...
Wg klucza na edulandia w zadaniu z rybosomami ma być F, P, P.
Wg klucza ze strony nowamatura ma tam być F, P, F.
What? 😲
Nie wiem, ale z miejsca polubiłam edulandię.
Kurcze w tym 12 zadaniu trzeba było "Opisać na czym polega mechanizm" - musi tam więc być zawarte więc co jest skutkiem tego ... ? Np praca zostaje zahamowana? nie wiem czy to napisałam t.t
kurna na 99% napisałam szczelina przebita gardzielami... 😕
Wiecie może gdzie dokładnie są te odpowiedzi na edulandii? bo nie mogę znaleźć w sensie widzę tylko jedną pod przekopiowanym pytaniem
Boże OGON. Myślałam nad tym zadaniem 20 min co innego prócz struny grzbietowej. Ostatecznie coś wymyśliłam że najpierw pokazują się ogólne cechy typu, potem danego rodzaju a na końcu gatunku i osobnicze 😀 Ale to raczej się nie liczy 😀
Nigna, kość ogonowa to 2 odpowiedź w tych cechach strunowców? Jeśli tak, to strzeliłam dobrze...
Odpowiedzi : struna grzbietowa; cewka nerwowa; gardziel ze szparami skrzelowymi; ogon 😉
chodzi chyba o ogon konkretnie, a nie kość ogonową? Poprawcie mnie jeśli się mylę?
Napisałam, że wydłużona kość ogonowa haha. Bałam się napisać stricte "ogon" 😁
ja napisałam stricte "skrzela", coś czuję że nie zaliczą 😁
Ajjj, przejechałam się na mioglobinie.. ale trudno, to tylko 1 punkt!
ja napisałam obecność szczelin skrzelowych 😉 chyba zaliczą, choć nie uwzględniłam gardzieli.
Ja napisałam obecność ogona w początkowej fazie rozwoju zarodkowego. Chyba zaliczą, nie?
A na mioglobinie nie wiem na ile się przejechałam na ile nie - coś kombinowałam z mięśniami i [s]blokowaniu[/s] zapobieganiu fermentacji mlekowej ale na koniec coś wcisnęłam o oddychaniu komórkowym więc może mi zaliczą...
Myślałam, że mioglobinę mam dobrze... Napisałam że pod wodą są w ciągłym ruchu, dlatego tlen musi być stale dostarczany do pracujących mięśni przez mioglobinę. :<
Ja napisałam strunę ale skreśliłam i zmieniałam tuż przed oddaniem na błony między palcami. Trzeba było nie sprawdzać, a oddawać -.-
No ja ja się wykończę z tymi wykresami t.t Najbanalniejsze a zawsze zrobię błąd. Nie można było zacząć wykresu od zera prawda... ?
ja też zaczęłam od zera. no nieee...
przecież jest uwzględnione, że stężenie początkowe wynosiło 0.25, więc moim zdaniem powinno być 0 w temp i 0.25 w zawartości. Mylę się?
Myślałam, że mioglobinę mam dobrze... Napisałam że pod wodą są w ciągłym ruchu, dlatego tlen musi być stale dostarczany do pracujących mięśni przez mioglobinę. :<
Napisałam to samo 🤔
Ale może w kluczu CKE będzie taka odpowiedź.
Sama już nie wiem, może będzie 60-80%? 🙄
Skala dla temp i dla stezen (czy co to tam bylo) moglabyc chyba mierzona inaczej. Ja zrobilam dla temp co 6 kratek a dla stezen 1 kratka= 0.1 tej jednostki. Wyszly mi ladne wykresy. Znajomi tez tak zrobili.
Hmm, pomijając 3 durne błędy po 1pkt, to resztę, hipotetycznie mam dobrze.. Może nie bedzie aż tak tragicznie? No tak czy siak lekarski żegnaj 😁
otimo, czemu żegnaj? To tylko 3pkt w plecy o.O
Ja sie mogę pożegnać z lekarskim. Przy dobrych wiatrach mam 80%, Ty masz TYLKO 3 pkt w plecy.
Należy dorzucić kolejne 5 za nie trafienie w klucz, który zawsze jest daleko od mojego toru rozumowania. No i patrząc na poziom biologii mozna przewidywać poziom chemii, czyli.. Hue hue hue
Biologia była prosta. Tylko trzeba było sie do niej nauczyć. A jak ktoś tego dokładnie nie zrobił (patrz ja) to ma problem.
Jak dla mnie 3/4 zadań pt. "co autor miał na myśli" stąd mój niepokój i zupełna niejasność ad. tego jak tak naprawdę poszło. Do czasu otrzymania wyników to możemy sobie gdybać tylko..
Z sali wybiegłam z myślą SIALALALALA NIE SŁUCHAM WAS SIALALALA WSZYSTKO MAM DOBRZE, wpadłam do kanciapy po kurtkę i już słyszę, że mam dwa punkty mniej 😎. Gdybym zapomniała kapelusza, to pewnie miałabym już -4 🤣.
Nie będę sprawdzać klucza przy biologii, poczekam na wyniki. Trudność tej matury polegała na tym, że większość odpowiedzi dało się po prostu wywnioskować z opisów zadań, ale traciło się dużo czasu zastanawiając się, jak odpowiedzieć, żeby wstrzelić się w klucz 🙄. Ledwo się wyrobiłam, a koty to już zupełny spontan 🤣. Najwyżej nie będzie to moja jedyna w życiu matura z biologii 😎.
Jeny...czy oni muszą tak długo te odpowiedzi układać 😀 ale jest ok, nawet jeśli stracę 2x więcej punktów niż naliczyłam to będę zadowolona (nie wybieram się na lekarski i nigdy się nie wybierałam)
Hm czy mi się wydaje czy Witowski ma błąd w odpowiedzi z tym wirusem HIV.
W pytaniu co utrudnia rozpoznanie wirusa dał że glikoproteiny bo się przyczepiają ... A to przypadkiem osłonka białkowa tworzona przez błonę komórkową zainfekowanej komórki ? Dlatego jest rozpoznawana jako" swoja" . To nawet możnabyło z rysunku wywnioskować jak ktoś nie wiedział...
Ja mam nadzieje że za Wykres dostane chociaż 1 pkt za dobrze narysowaną oś 😀