matura

Gniadata   my own true love
12 maja 2014 14:43
Facella spoko, nie tylko Ty 🥂
Nigna   Warto mieć marzenia...
12 maja 2014 14:45
A mi te odpowiedzi chyba niewiele dadzą bo nie mam pojęcia czy mi zaliczą to czy nie. Niby rozumowanie ok ale inaczej opisane i może być dupa...
Nigna dokładnie tak 😵
Facella   Dawna re-volto wróć!
12 maja 2014 14:51
Wg klucza na edulandia w zadaniu z rybosomami ma być F, P, P.
Wg klucza ze strony nowamatura ma tam być F, P, F.
What?  😲
12 maja 2014 14:51
Nie wiem, ale z miejsca polubiłam edulandię.
12 maja 2014 14:55
Kurcze w tym 12 zadaniu trzeba było "Opisać na czym polega mechanizm" - musi tam więc być zawarte więc co jest skutkiem tego ... ? Np praca zostaje zahamowana? nie wiem czy to napisałam t.t
kurna na 99% napisałam szczelina przebita gardzielami... 😕
Wiecie może gdzie dokładnie są te odpowiedzi na edulandii? bo nie mogę znaleźć w sensie widzę tylko jedną pod przekopiowanym pytaniem
12 maja 2014 15:22
Boże OGON. Myślałam nad tym zadaniem 20 min co innego prócz struny grzbietowej. Ostatecznie coś wymyśliłam że najpierw pokazują się ogólne cechy typu, potem danego rodzaju a na końcu gatunku i osobnicze 😀 Ale to raczej się nie liczy 😀
Nigna, kość ogonowa to 2 odpowiedź w tych cechach strunowców? Jeśli tak, to strzeliłam dobrze...
12 maja 2014 15:30
Odpowiedzi : struna grzbietowa; cewka nerwowa; gardziel ze szparami skrzelowymi; ogon 😉
chodzi chyba o ogon konkretnie, a nie kość ogonową? Poprawcie mnie jeśli się mylę?
Napisałam, że wydłużona kość ogonowa haha. Bałam się napisać stricte "ogon" 😁
ja napisałam stricte "skrzela", coś czuję że nie zaliczą  😁
Ajjj, przejechałam się na mioglobinie.. ale trudno, to tylko 1 punkt!

ja napisałam obecność szczelin skrzelowych  😉 chyba zaliczą, choć nie uwzględniłam gardzieli.
12 maja 2014 15:47
Ja napisałam obecność ogona w początkowej fazie rozwoju zarodkowego. Chyba zaliczą, nie?

A na mioglobinie nie wiem na ile się przejechałam na ile nie - coś kombinowałam z mięśniami i [s]blokowaniu[/s] zapobieganiu fermentacji mlekowej ale na koniec coś wcisnęłam o oddychaniu komórkowym więc może mi zaliczą...
Myślałam, że mioglobinę mam dobrze... Napisałam że pod wodą są w ciągłym ruchu, dlatego tlen musi być stale dostarczany do pracujących mięśni przez mioglobinę. :<
Ja napisałam strunę ale skreśliłam i zmieniałam tuż przed oddaniem na błony między palcami. Trzeba było nie sprawdzać, a oddawać -.-
12 maja 2014 15:59
No ja ja się wykończę z tymi wykresami t.t Najbanalniejsze a zawsze zrobię błąd. Nie można było zacząć wykresu od zera prawda... ?
ja też zaczęłam od zera. no nieee...

przecież jest uwzględnione, że stężenie początkowe wynosiło 0.25, więc moim zdaniem powinno być 0 w temp i 0.25 w zawartości. Mylę się?
Facella   Dawna re-volto wróć!
12 maja 2014 16:08
Myślałam, że mioglobinę mam dobrze... Napisałam że pod wodą są w ciągłym ruchu, dlatego tlen musi być stale dostarczany do pracujących mięśni przez mioglobinę. :<

Napisałam to samo  🤔
Ale może w kluczu CKE będzie taka odpowiedź.
Sama już nie wiem, może będzie 60-80%? 🙄
Skala dla temp i dla stezen (czy co to tam bylo) moglabyc chyba mierzona inaczej. Ja zrobilam dla temp co 6 kratek a dla stezen 1 kratka= 0.1 tej jednostki. Wyszly mi ladne wykresy. Znajomi tez tak zrobili.
Hmm, pomijając 3 durne błędy po 1pkt, to resztę, hipotetycznie mam dobrze.. Może nie bedzie aż tak tragicznie? No tak czy siak lekarski żegnaj 😁
otimo, czemu żegnaj? To tylko 3pkt w plecy o.O
Ja sie mogę pożegnać z lekarskim. Przy dobrych wiatrach mam 80%, Ty masz TYLKO 3 pkt w plecy.
Należy dorzucić kolejne 5 za nie trafienie w klucz, który zawsze jest daleko od mojego toru rozumowania. No i patrząc na poziom biologii mozna przewidywać poziom chemii, czyli.. Hue hue hue
Biologia była prosta. Tylko trzeba było sie do niej nauczyć. A jak ktoś tego dokładnie nie zrobił (patrz ja) to ma problem.
Jak dla mnie 3/4 zadań pt. "co autor miał na myśli" stąd mój niepokój i zupełna niejasność ad. tego jak tak naprawdę poszło. Do czasu otrzymania wyników to możemy sobie gdybać tylko..
Z sali wybiegłam z myślą SIALALALALA NIE SŁUCHAM WAS SIALALALA WSZYSTKO MAM DOBRZE, wpadłam do kanciapy po kurtkę i już słyszę, że mam dwa punkty mniej 😎. Gdybym zapomniała kapelusza, to pewnie miałabym już -4 🤣.
Nie będę sprawdzać klucza przy biologii, poczekam na wyniki. Trudność tej matury polegała na tym, że większość odpowiedzi dało się po prostu wywnioskować z opisów zadań, ale traciło się dużo czasu zastanawiając się, jak odpowiedzieć, żeby wstrzelić się w klucz  🙄. Ledwo się wyrobiłam, a koty to już zupełny spontan 🤣. Najwyżej nie będzie to moja jedyna w życiu matura z biologii 😎.
Jeny...czy oni muszą tak długo te odpowiedzi układać 😀 ale jest ok, nawet jeśli stracę 2x więcej punktów niż naliczyłam to będę zadowolona (nie wybieram się na lekarski i nigdy się nie wybierałam)
12 maja 2014 18:03
Hm czy mi się wydaje czy Witowski ma błąd w odpowiedzi  z tym wirusem HIV.
W pytaniu co utrudnia rozpoznanie wirusa dał że glikoproteiny bo się przyczepiają ... A to przypadkiem osłonka białkowa tworzona przez błonę komórkową zainfekowanej komórki ? Dlatego jest rozpoznawana jako" swoja" . To nawet możnabyło z rysunku wywnioskować jak ktoś nie wiedział...

Ja mam nadzieje że za Wykres dostane chociaż 1 pkt za dobrze narysowaną oś 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się