Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
03 kwietnia 2014 21:22
Który sklep ma największy wybór meszy?
Teraz sobie jeszcze przypomnialam ze najlepiej mi koń funkcjonował na tej paszy http://opti-shop.pl/pl/p/RE-LEVE/223 i faktycznie wydaje sie idealna! bo ma tylko 7,8 % skrobii przy normalnym poziomie energii. Zreszta bardzo ta pasze dla folblutów polecają. Mnie juz na taki wydatek nie stac, ale jesli ktos ma podobny problem do mojego to zdecydowanie polecam  🙂
Jaką paszą niskoenergetyczną mogę zastąpić owies u kobyłki trakeńskiej, która spala się na każdym treningu/w każdym terenie, która chodzi około 3-4 razy w tygodniu? Dodam, że codziennie  wychodzi na dość sporą łąkę. Z góry dziękuję 😉
darolga   L'amore è cieco
06 kwietnia 2014 12:35
ekhem - tylko na stronie sklepu, ale masz rację, jutro tam przedzwonię. Dziękuję  :kwiatek:
anemo każda pasza niskoenergetyczna będzie dobra 😉
Miał ktoś do czynienia z paszą Besterly Coldmix?  👀
Dla ludzi z moich okolic polecam zakup paszy w Damasławku w gospodarstwie Pana Jóźwiakowskiego - 36 zł za worek Besterly Basic to stała cena. Mają też inne pasze, ale dokładnego zasobu nie znam, bo ja kupuję Basica.
czy outshine jest skuteczny? 🙂
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
07 kwietnia 2014 20:23
warta a co chcesz wiedziec?
margaritka, czy konie się choć trochę wyciszają (a przynajmniej nie dostają dodatkowego kopa energii) oraz czy się zaokrąglają ładnie? 🙂
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
07 kwietnia 2014 20:39
Koleżanki koń je od kilku lat i jest dokładnie jak piszesz. Mój aktualnie jest na mieszance Olimpic+coldmix i jestem zadowolona
no to ekstra! bo zakupiłam właśnie swojej jeden worek i mam nadzieję, że się sprawdzi 🙂
Czy ktoś miał do czynienia z jęczmieniem w takiej formie ?
http://allegro.pl/jeczmien-ekstrudowany-wyslodki-producent-i4113621703.html
iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
08 kwietnia 2014 10:52
Dla ludzi z moich okolic polecam zakup paszy w Damasławku w gospodarstwie Pana Jóźwiakowskiego - 36 zł za worek Besterly Basic to stała cena. Mają też inne pasze, ale dokładnego zasobu nie znam, bo ja kupuję Basica.

Wow 36 zł?! U mnie nigdzie nie mogę dostać od ręki, jedynie na zamówienie minimum pół tony, worek za 49 zł 🙄
A może mi ktoś podać skład Basica? Bo w necie są tylko tabelki z witaminami, energią. A ja bym chciała wiedzieć co jest w środku (pszenica, owies itp.)
Ktoś ma worek i może sprawdzić czy jest na opakowaniu skład?
iwona9208, ktoś pisał chyba w dziale o promocjach, że w którymś sklepie kosztuje właśnie 36zł 😉
unawen Zdjęcie z mojego worka:

No właśnie też dwa razy pytałam o cenę, myślałam, że 46 zł, ale nie, na pewno 36 😉
Widziałam kiedyś w jakimś sklepie możliwość zamówienia próbek pasz (odpłatnie), ale nie mogę tego teraz znaleźć.
Może ktoś kojarzy?
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
08 kwietnia 2014 11:28
Misia pytaj archeo ona podawała w takiej formie jęczmień, ja daję od kilku miesięcy śrutę jęczmienną i przy koniach mający problemy z utrzymaniem masy (mój ma 25 lat i nadal jest intensywnie użytkowany wierzchowo) jęczmień to zbawienie 😉
Widziałam kiedyś w jakimś sklepie możliwość zamówienia próbek pasz (odpłatnie), ale nie mogę tego teraz znaleźć.
Może ktoś kojarzy?

O jaką paszę Ci chodzi? na pewno na havens.pl jest taka opcja 🙂
Właśnie tego szukałam. Dzięki!  :kwiatek:
Czy gdzieś w PL dostępne są pasze tego producenta, co Besterly - np Energys Enduro http://www.energys.cz/produkt/enduro-granule-pro-kone ?
Atea,  Dzięki wielkie! I już wiem, że Basica nie kupię, bo otręby, kukurydzę i jęczmień moja klacz już dostaje 😉
Podawał ktoś wysłodki buraczane z wytłokami jabłkowymi?

Life design to znana i dobra pasza?
Czy ktoś korzystał z saracen bio life balancer? Mam konia w intensywnym treningu,obecnie je westerm struktur marstalla w proporcji 2 miarki musli na śniadanie,1 owies 1 musli na obiad i 1 miarka otrąb i 1 musli na kolację.Jest ok,ale mój koń jest wybrzydzającym pieskiem francuskim i co 4 tygodnie nudzą mu się pasze i muszę je zmieniać bo inaczej jadł nie będzie.
Zastanawiam się nad przerzuceniem go na balancera saracena i w sumie nie wiem czy mu to wystarczy.Korzystał ktoś?
Dodam że muszę mu konstruować dietę tak,aby było jak najwięcej składników w najmniejszej ilości paszy,bo nie lubi mieć kopiato w żłobie.
Ja podawałam młodemu koniowi zaczynającemu pracę. Tego balancera z założenia daje się bardzo mało (ja dawałam ok 600g). Tylko jeśli obecnie dajesz 4miarki musli westerna, to balancer moze miec troche za mało kalorii.

Podawał ktoś wysłodki buraczane z wytłokami jabłkowymi?

Life design to znana i dobra pasza?

Belladonna , podawałam przez cały okres jesienno-zimowy 🙂

Czy ktoś miał do czynienia z jęczmieniem w takiej formie ?
http://allegro.pl/jeczmien-ekstrudowany-wyslodki-producent-i4113621703.html

Misia, właśnie do mnie dotarł ten jęczmień. Sama jestem ciekawa efektów 🙂
brzezinka, a jakie jest dawkowanie?
epk, będę wprowadzać stopniowo, zastępując dawkę owsa. Nie ma podanego jakiegoś konkretnego dawkowania. 🙂 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się