strzyżenie / golenie koni
Witam,mam takie pytanie,mam maszynke Heiniger Handy,wczoraj podczas golenia nagle maszynka przestala ciac,ostrze jak i maszynka sa prawie nowe tzn ogolilam nia wczesniej tylko jednego konia dosc mocno zarosnietego.
czy mozliwe aby ostrze juz bylo tepe?czy moze ja zrobilam cos nie tak...
prosze jeszcze o informacje odnosnie tekiego pokretla ktore znajduje sie na maszynce-do czego sluzy?
niestety instrukcji nie posiadam-gdzies zaginela w stajni...
Jeżeli to te pokrętło, które mam na myśli to służy do zmiany rozmiaru (w zależności czy chcesz golić na bardzo krótko czy nie)
Jeszcze jedno pytanie - czy "olejowałaś" maszynkę podczas golenia tamtego konia?
tak,olejowalam co ok 10 minut.
A robiłaś czasem przerwy tej maszynce? Przy zarośniętym koniu tych przerw potrzeba.
Zawsze bardzo lubiłam golenie. Zawsze z wzorkami wychodziło mi max 2 godzinki, Rudy to akceptował i jakoś szło. Jego ,,znakiem firmowym" był zawsze delfin 🤣
W tym sezonie wymyśliłam,że ogolę kobyłę. A, że dość agresywna, po 5 godzinach poddałam się i brzucha nawet nie tknęłam 😡 ,co jeszcze bardziej podkreśla jej ciążę spożywczą 🤔.
Atrax zmień szybciutko rozmiar zdjęcia... 🙄
e tam, żadnej ciąży nie widać, ciekawe ogolenie 😉
Ja jednak goląc osobniki 'szalone' wolę dać pastę - oszczędza to i mój czas (nie mówiąc o moim bezpieczeństwie) i ogranicza się stres zwierzakowi 😉
Atrax super wzory!
U nas pasta nic nie da. Wet zabiegi robi na potrójnej dawce jasia,a w takim stanie wolę nie być pod brzuchem 🙄
shilton w maszynkach Heinigera nie ma żadnego pokrętła które regulowałoby długość golenia.
Jedyne które jest służy do dociśnięcia noży i podkręca się je jak zaczyna gorzej golić przez co noże mniej się zużywają.
I nie trzeba wcale w czasie golenia robić przerw, tyle tylko co na oliwienie.
hafik jeśli nie wiesz do czego służy to pokrętło to może warto było się dowiedzieć przed używaniem maszynki.
Jeśli jest za lekko dokręcone to może dlatego maszynka nie goli, raczej po 1 koniu nie powinny się noże stępić, chyba że koń był golony mokry albo pozaklejany i nie używałaś oleju.
hafik1, sprawdź czy kabel dobrze łączy, sprawdź czy ostrza po czyszczeniu nie są odwrotnie włożone.
Ja też tak mam w jednej prawie nowej maszynce Heinigera.. Skręcam raczej dobrze, golę już kilka lat i to nie pierwsza maszynka Heinigera. Problem dotyczy Heiniger Xperience, ogólnie maszynka jest super, ale czasem goli, goli i nagle przestaje. Nie wiem o co chodzi, albo po rozkręceniu i skręceniu (noże skręcone ok), podchodzę do konia i dupa..
Ma może któraś z was wszystkie sposoby golenia z obrazkami i podpisem, pamiętam że gdzieś widziałam taką grafikę, ale teraz nie mogę nigdzie znaleźć,a przejrzałam już pół wątku. głównie chodzi mi o te podstawowe jak Bib Clip, medium trace clip itd. Z gór bardzo dziękuje 🙂
karolinak nie było to jakieś trudne do znalezienia pierwsza lepsza strona która wyskakuje po wpisaniu "medium trace clip" w googlach:
http://equineclippingservices.weebly.com/body-clipping.html 😉
wykończyłam ostrze w BASS'ie 😜 ogoliłam konia w całości, w trzech podejściach i jeszcze jedna poprawka przede mną 😜 ostrze powiedziało dobranoc i nic już nie zbiera. I tak super jak na taki sprzęcik. Czy te ostrze można dać do naostrzenia? bo mam taką możliwość. Czy muszę kupić nowe?
Mam inne pytanie, jak co roku chcę ogolić rudego na wiosnę, co roku robię to wcześniej. Tym razem wyposażyłam się w ciepłe derki by znowu nie czekać z tą decyzją zbyt długo. Planuję to zrobić w niedzielę.
I teraz pytanie czy wystarczy mu derka 300g bez kaptura, jak ogolę całego razem z szyją? Czy może zostawić mu szyję a ogolić resztę, czy to ma sens, na treningu przecież koń najmocniej poci się właśnie tam? Koń stoi 24na dworze, ma boks do którego może wejść w razie deszczu czy wiatru jak ma ochotę.
Jakieś propozycje na ogolenie?
Zostawianie szyi nie ma sensu. Martwilabym sie przy mrozach -20, ale nie przy takiej pogodzie jak jest teraz 😉
Gillian, na allegro widzialam ostrze do psiego Bassa (nie jestem pewna czy do konkretnie tego modelu, ale wygladalo tak samo) za 40 zł
łee, to tanio. Aż sobie kupię jak znajdę. Dziękować!
Czy maszynki dla psów opisane jako 'trymery' nadaja sie do wygolenia np wzorów czy jakis poprawek kosmetycznych? Chodzi mi o to czy beda łapać sierść i w ogole (może jakies głupoty gadam).
A ja ostatnio sie wkurzylam. No pomiam fakt, ze koń tak w 3/4 jest ogolony, bo prawie mńie zabił. To jeszcze maszynka jakby mi w pewnym momencie nie lapala prądu czy cos. Nagle ostrza przestawaly sie ruszać jakbym ja wyłączyla i w ogole. Wczesniej byla używana 4 razy, a od maja (ostatniego golenia) leżała w szafie. Wczesniej nic takiego sie nie działo.
Trymery psie się nadają byle nie były te najtańsze. Ja kupiłam bezprzewodowy psi trymer w juli i bez problemy golę wzorki i trudno dostępne miejsca 🙂
suzy00No wlasnie myslalam o tym z Julii. Ktory ty masz?
A ja juz pisałam... Mamy trzy maszynki z różnych pólek ale tych nie najdroższych:
Bass, Liscop (kupowane przez Grene) oraz Haupnera.
I znowu mamy gdzie ostrza ostrzyć i generalnie maszynka Liscop działa i nią z tych trzech goli sie najlepiej 😉 Polecam tnie jak głupia tylko niestety troche grzeje ale dla własciciela jednego konia czy kogoś kto goli jednego dziennie max akurat a trwałość i jakoś nieporównywalna z Bassem np 😉 A Haupnera dobra ale bez szału jesli chodzi o jakość golenia.
Dziewczyny, pilna sprawa ❗
Gdzie w Warszawie mogę oddać na serwis swoją maszynkę Heinigera? Dziwna sprawa się z nią stała dzisiaj... Jak ją włączyłam to chodzi sekundę i się wyłącza.. potem znów, włączam, sekunda, znów się wyłącza.. Czy ktoś miał kiedyś taki problem? pomocy 🙁
shilton, wyślij ją do Bobera.
Suzy00 i faktycznie da rade ogolic np konska glowe lub nogi w calosci?
shilton, wyślij ją do Bobera.
Dzięki Koniczka! :kwiatek: tak pewnie zrobię 🙂
Bardzo polecam, szybko im to idzie, nie zdzierają, a są autoryzowanym serwisem, a maszynka jak nowa 😉