strzyżenie / golenie koni

bez problemu, nawet irokeza nią wyrównuję i czasami ogon jak nie mam nożyczek po ręką.. staram się to robić nożyczkami żeby ostrze się nie tępiło tak no ale czasami trzeba 🙂 a takto ogoliłam swojej kobyłce "L" (naukę jazdy) na zadzie. jak się ociepli to ogolę ją zostawiając pół szyi i derkę właśnie tą maszynką.
Czy ktoś miał do czynienia z maszynką LISTER/LISCO CUTLI i mógłby się wypowiedzieć jak się sprawdza?
[img]http://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/40/14/39/35/4014393590[/img]
To jakas nowosc? Jeszcze takiej nie widzialam 🙂

Czy ktos z uzytkownikow konskich maszynek BASS kupowal juz do nich dodatkowe ostrze??
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
27 lutego 2014 20:27
Angeel, ja użytkowałam i kupowałam ostrze, pytaj 🙂
A gdzie kupowalas ostrze i jakie dokladnie? BASSowskie czy jakies inne? W sensie czy jest jakis pasujacy zamiennik innej firmy, dobry jakosciowo 🙂
Dziewczyny ! Chciałabym zakupić dobrą maszynkę, nie taką, która się rozleci po kilku strzyżeniach 😤 Jaką polecacie w granicach 1600 zł ? Bardzo proszę o pomoc
Myślałam nad tą KLIK
lub tą KLIK
lub tą KLIK lub jeszcze tą KLIK

Prosimy o skracanie linków!
Czy ktoś używał maszynki Lister star ?
Taj się waham pomiędzy Lister a Heiniger...
Dziewczyny, pilna sprawa. Gdzie w 3miescie moge naostrzyc noze do maszynki? Wyszukiwarka mi nie wyplula 🙁
Czy ktoś używał maszynki Lister star ?
Taj się waham pomiędzy Lister a Heiniger...

Ja używam Lister Legend i ogólnie kilka Listerów spotkałam na swej drodze i zdecydowanie to porządne maszynki... Więc pewnie i Star spełnia swoje zadanie godnie
Cześć,śledzę od jakiegoś czasu ten wątek i nadszedł czas by napisać tu i ogolić mojego kucyka,ma grube futro i bardzo się poci,dużo czasu spędza na dworze więc chcę go ogolić na wzór derki do połowy brzucha i zostawić nogi i teraz moje pytanie
czy tą grubą sierść na grzbiecie można skrócić ?
jak wygląda derkowanie tak wygolonego konia (jaka derka,kiedy może być bez derki) ?
niedawno zauważyłam,że wiele osób goli teraz konie na szyji,ale i tak bardzo się pocą...
Będę bardzo wdzięczna jeśli uzyskam te informacje : )
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
09 marca 2014 19:10
za jakis tydzien bede znow golic kantarka i sie zastanawiam czy na taka sama dlugosc (2-4mm) czy na krocej (0-1mm) ostrzyc. jak myslicie? wyglada aktualnie tak:

czyli wcale nie obrosnieta i tak sie poci dosyc mocno
margaritka obawiam się, że golenie na 2-4 mm już w tej chwili za dużo nie da, ja bym goliła na 1mm
miika przy obecnej pogodzie możesz śmiało ogolić całego konia i wsadzić go w derkę podszytą polarem albo z wypełnieniem 150g o ile nie śpi na dworze to spokojnie mu to wystarczy
vissenna   Turecki niewolnik
09 marca 2014 19:28
margaritka gol na krócej, pogoda coraz lepsza, na przyszły tydzień i 16 stopni zapowiadają...  😅
Całego to raczej się nie odważę,bo teraz pogoda się zmienia,śpi w stajni i w dzień ma otwarte okno,a w derce to lepiej żeby był ciągle,czy tak przy 20 stopniach może być bez,albo w stajni jeśli stoji ? 😀
Ale dlaczego masz się nie odważyć, mamy prawię wiosnę konie są golone w całości i nawet w największe mrozy żyją, kwestia odpowiedniej derki.
Moim zdaniem bez sensu teraz zostawiać jakieś zbędne futro bo spokojnie na ogolonym przy tej pogodzie można jeździć na dworze.
Jak będzie 20 stopni to może stać bez, musisz ogólnie obserwować czy nie marznie ani nie jest zgrzany.
diabeli   Jak idziesz na szczyt to nigdy nie jest z górki!
10 marca 2014 18:19
Mam pytanie czy jest na forum jakaś dobra dusza która wie gdzie mogę kupić ostrza do maszynki Oster Clipmaster?? Pisałam do sklepów szukałam w internecie ale nic nie mogę znaleźć 😵
Cobrinha ja mam Lister Legend i to jest bardzo podobna maszynka do Lister Star tylko wersja heavy duty. Miałam okazję używać jej i naprawdę jest niezła. Generalnie używałam juz sporo maszynek i nie zamienię Listera za nic w świecie!!!
A czy ktos  ma maszynke haupnera?
draskaeb a dowiadywałaś się jak z serwisem pogwarancyjnym?
A moj Bass odeslany do serwisu  😵 Pekl jeden z elementow utrzymujacych docisniecie ostrza... 🙁
episode Nie mam pojęcia jak z serwisem pogwarancyjnym w Polsce. Ja swoją maszynkę kupiłam w UK bo była sporo tańsza i szczerze mówiąc gdyby coś się z nią stało to napewno nie oddam jej nigdzie do naprawy w PL. W UK serwisów jest pełno i są naprawdę dobre i niedrogie. Ja nawet swoje ostrza Listera ostrzyłam w UK bo robią to profesjonalnie i a cena podobna jak w PL.
powiecie mi czy ogolenie,a zostawienie nóg ma jakieś znaczenie i to samo z głową ? koń wtedy bardziej marznie ?  😵
tak, marznie bardziej  :kwiatek:
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
17 marca 2014 22:46
golil ktos calego konia mala maszynka (taka jak heiniger sapfir?). moja duza niestety jest na gwarancji, a konia przed zawodami musze ogolic i sie zastanawiam ile czasu mi to zajmie i czy w ogole takie malenstwo podola
podoła spokojnie, tylko trochę dłużej zajmie  😉
Słuchajcie,
ogoliłam dziś kobyłkę maszynką do golenia psów z Juli. Poszło jak po maśle. Fakt, że zajęło mi to więcej czasu ale efekt jest taki jak chciałam no i mniejsza maszynka wszędzie dotrze 😉 Hałasu też takiego nie robi i nawet się nie nagrzała.
Suzy00,mogłabyś powiedzieć jakiej firmy jest ta Twoja maszynka? 🙂 Możesz podesłać jakiś link? Mnie w chwili obecnej nie stać na nową maszynkę do golenia koni więc zainwestowałabym w jakąś tańszą,a skoro mówisz,że ta do golenia psów podołała goleniu konia,to może warto kupić. 😉
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
20 marca 2014 21:18
Suzy00, podpinam się do pytania Moonici :kwiatek: Może być PW 😉
Wrzuciłabym zdjęcia ale są troche za ciężkie.. Ewentualnie je później zmniejsze i wrzuce 😉 Tak czy inaczej efekt jest jak przy dużej maszynce ale za to pod łokciami łatwiej ogolić no i do wzorków też jest super 🙂

Edit:
http://ogloszenia.re-volta.pl/inne/szczegoly/25321  tutaj są zdjęcia 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się