Kącik WEGE :-)
ekhem dokładnie to!
jasminowa nie wiem jakie było Twoje, czosnkowe 😁 Moje z Tesco było obrzydliwe.
ovca, napisz proszę jak smakował ten seropodobny sos?? 😀
smakował...dobrze 😁 może bez szału, trochę kalafiorowo, trochę jak parmezan, ale całkiem przyzwoicie jak na polewadło do warzyw 🙂
Czym wegańskim można zagęścić zupę krem? Zawsze dawałam serek topiony, staram się powoli rezygnować z takich rzeczy 😉
mleko owsiane, aksamitnie gładkie, a jesli robi si samemu )robiłam z płatków= bardzo tanie
Dzięki dziewczyny :kwiatek: Ja zbieram informacje i może na wiosnę w ramach eksperymentu zacznę wykluczać produkty zwierzęce, od mięsa począwszy. Mam zamiar bacznie obserwować jak to wpłynie na zdrowie i samopoczucie.
ovca, dzięki! Też spróbuję zrobić 🙂 Tylko dodam jeszcze do tego dania obsmażone na oleju sezamowym tofu (polecam gorąco!) 😍
bayo, a skąd taki pomysł? 🙂 No i tradycyjnie już witam nową twarz w wątku :kwiatek:
smarcik, a śmietana roślinna z Valsoi? W P&P kupiłam ostatnio za ok. 5 zł 200 ml 🙂
melduję, że znalazłam tofu między parówkami a mięsem 😁 jutro wypróbuję
Spaliłam przed chwilą burgery z fasoli. Co tam, w bułce nie widać, a i tak są pyszne 😂
calore, to Twój pierwszy raz z tofu? Opisz wrażenia po 😉
ovca, uwielbiam takie kotlety!! Mam obgotowaną białą fasolę, może też jutro zrobię? 🙂
Meise, haha, tak, mój pierwszy raz 😁 chyba pójdę w musztardę, żeby nie przekombinować
http://puszka.pl/przepis/2565-musztardowa_kostka_tofu.htmldo tego kasza i warzywko 😉
calore, brzmi nieźle, ale ja bym Ci podrzuciła przepis mojego tżta na tofu w sosie z masłem orzechowym i sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy - po prostu miazga!!! 😍 Zakochałabyś się w tofu na wieki 😉
dziewczyny, w Kauflandzie albo intermarche dostanę tofu lub inne produkty wegetariańskie, orientujecie się?
Meise, podrzuć i tak, czy calore chce, czy nie 😉
Sos brzmi intrygująco.
chce chce, tylko nie ma w domu ani masła ani pomarańczy ;p to obiad studenta! 😁
hanexxx, w kaufie widziałam mleko sojowe i ryżowe. i kotlety sojowe. nie rozglądałam się wtedy za tofu.
Teo, calore, ok, podrzucę jutro, bo ten dziad teraz ściga się samochodem na xboxie i nie da się oderwać 😉
To danie jest naprawdę rewelacyjne, a tofu w nim smakuje wyśmienicie! W ogóle nie czuć tego charakterystycznego posmaku. Aha, no i proste jest jak barszcz!
hanexx Moja Mama ostatnio dorwala calkiem sporo wege rzeczy z polsoi w Kauflandzie, m.in. moj ulubiony pasztecik sojowy o nazwie chyba klasyczny, albo mysliwski. Kiedys byly w takich "kielbaskach", a teraz zrobili je jakby w puszeczkach opakowanych dodatkowo w kartonik. Tak, jak nie lubie pasztetow sojowych, to takie moge jesc lyzeczka z pudelka, takze Ci polecam, jesli beda 😀
powiem szczerze, że w kauflandzie nigdy nie szukałam wege rzeczy a intermarche niedawno otworzyli w mojej małej mieścinie, także popatrzę i może coś znajdę, fakt, że nie wiem w jakie działy uderzać ale może coś wytropię 😉
Ogólne obserwacje:
Tofu i różne wege-pasztety, kiełbaski lądują zaskakująco często blisko wędlin 🤔 Tzn. te lodówkowe.
Napoje sojowe itp. mogą stać koło mleka, mogą blisko "zdrowej żywności" (albo jeszcze gdzie indziej).
Meise, i tak aktualnie nie mam masła orzechowego / fistaszków w domu 😉
BTW wyszło mi, że najlepiej sobie masło umielić we własnym zakresie i ograniczonej ilości 😁
Mnie zastanawia sposób przechowywania mleka sojowego w sklepie. Jedne sojowe stoją sobie na półce, drugie w lodówce. Zapakowane w karton 👀 Nie rozumiem czemu tak? Na kartonie nie ma informacji, że jedno lubi zimno, drugie nie 😉
I prawda, sojowe leżą koło pakowanych wędlin i kiełbas.
W kwestii dostępności tofu przykra informacja - dostępność zależy od wielkości miasta. W mniejszych miastach nawet w tych dużych marketach trudno dostać. Kotlety, pasztety, granulaty sojowe, czy mleka roślinne są od dawna, tofu (podejrzewam, że ze względu na krótki termin ważności) się nie pokazuje.
U mnie ostatnio Polsoja weszła w ofertę InterMarche, pokazało się ledwo kilka kostek tofu. Mam nadzieję, że mimo wszystko się ostanie, nie musiałabym robić zakupów przez net tak często.
Meise ja ten wątek podglądałam anonimowo już jakiś czas, niemniej dziękuję za powitanie 😀 A co do przyczyny, to jest to pogarszająca się jakość mięsa. Chciałabym jeść mięso, ale nie łatwo zdobyć dobre mięso w dużym mieście (i w dzisiejszych czasach...). Czasami coś się trafi, ale zazwyczaj kupowałam kurczaki w markecie i strasznie śmierdziały paszą(?). Znam smak i zapach mięsa zwierząt "od babci", wiejskich i różnica w smaku i zapachu jest kolosalna! No i źle się czuję po dużych ilościach mięsa.
majcie przepis na selera naciowego? :kwiatek:
Mnie baaaaaaaaaaaaaardzo mile zaskoczylo Auchan - maja mega bogata oferte zdrowej zywnosci. InterMarche tez jest calkiem calkiem, ma wiecej dobroci niz Tesco w moim miescie (ktore w ogole jest tutaj beznadziejnie beznadziejne...)
no i w Auchan znowu jest wyprzedaz ksiazek wszelakich, poszalalam... 😜
Trafiłam na taki zestaw wysobiałkowych potraw wege:
http://veganworkout.org.pl/7-wysokobialkowych-miksow/Może się przyda aktywnym sportowo 🙂
mój pierwszy raz z tofu 😁 dobre! to było naturalne, mam jeszcze marynowane, będę kombinować. może jakaś wersja spaghetti?
czy po odstawieniu/ograniczeniu mięsa zauważyłyście może poprawę cery?
Teo, mi na szczęście minęła faza na masło orzechowe ze słoika, uff 😁 Fajny ten link wrzuciłaś, wyślę mojemu chłopu 🙂
bayo rozumiem! Powodzenia zatem 🙂
Zgadzam się z ner, Auchan ma super ofertę i najtańsze tofu w mieście (ok. 3 zł za kostkę)!
calore, wygląda baaardzo smacznie 😍
Ja na początku bardzo zraziłam się do tofu. Teraz je kocham 💘
mam w domu pęczek selera naciowego i będę jadła go pierwszy raz w życiu 😡 znalazłam na niego taki przepis
http://www.mniammniam.com/Risotto_warzywne-975p.html mam nadzieje, że wyjdzie zjadliwie, a Wy jak go przyrządzacie?
hanexxx, ja daję do risotto, na pizzę itp. 🙂
ovca, jak tam poszukiwania kotletów? Ostało się coś u was? 🙂
Ostatnio zajadałam się ryżem z kapustą i pieczarkami - prosto, syto, pysznie. Polecam też fasolkę szparagową z gruszkami, ser kozi ziołowy smażony z pomidorami (jak ktoś jada nabiał) i klasyczne kotlety selerowo-marchewkowe 🙂😉. I po raz pierwszy zjadłam ciasto marchwiowe 😀. Pycha! Wszelkie rzeczy z szerokimi liśćmi są bardzo smakowite w cieście naleśnikowym doprawionym na ostro.