Kącik Seniora - czyli koń na emeryturze

Babuszka z hubertusa. 20 na karku 😉

w wyścigach pokonała swoją córkę i zrównała się z dużo młodszym wałachem  😁 😁

a tutaj 19tka i 20tka

galopada wygląda świetnie! wielkie uznanie, że udaje Ci się trzymać ją w takiej formie.
brzezinka, dziękuję za radę  :kwiatek:

A dawał ktoś na takie problemy MSM? Mysłałam o tym z podkowaliny.pl. A jeżeli nie to to zainwestuję w czarci pazur chyba 🙂
brzezinka, jakiej firmy czarci pazur stosujesz?

Stosowałam już kilka ale najlepsze efekty miom zdaniem są po tym:
http://www.mksklep.pl/naf-devils-relief-1000-ml-p-705.html
A na podkarpaciu ciągle wiosennie więc korzystamy.  😀 Sobotni seniorek.

Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
19 stycznia 2014 19:52
nom, pewnie macie racje.. no nic, przykre doswiadczenie i tyle.  🙁

Przykre, bo nieprzemyślane. Zamiast wdrożyć konia, polonżować, wsiąść najpierw na króciutko, zobaczyć, to od razu godzinę... no kurcze.
Klika dni temu postanowiłam zaprosić do moich koników emerytów Panią  wet. Annę Jasińską 🙂 Zajmuje się rehabilitacją koni.
Nie chce robić żadnej reklamy,  ale chce się podzielić jak dużo daje specjalistyczny masaż i akupunktura 🙂 nie tylko zresztą starszym konikom pomaga.
Z godziny na godzinę było widać jak taki zabieg odciąża konia i poprawia jego nastrój. Drugiego lutego znowu będzie Pani Ania. Z przyjemnością napiszę jak było.  🙂

desire   Druhu nieoceniony...
24 stycznia 2014 10:11
A my się przeprowadziliśmy  😅  do stajni zamiast 1km mam teraz ponad 10  😂   ale mój Mały czuje się tam o wiele, wiele lepiej. Ja z resztą mniej nerwowa - pewnie mu się udzieliło.  😀 Do przyczepy wszedł w 15 minut, dzielny mój konik.  Mamy wręcz luksusy - on wielki boks z oknem w jasnej i przestronnej stajni. Dużo, dużo większe i zadbane pastwiska. Czysto w boksach i stajni. Dla mnie luksusem jest łazienka, siodlarnia..automatyczne poidła! maneż piaszczysty i przeszkody też są.

Mam nadzieje, że tu odnajdziemy spokój (ostatni miesiąc to było dla nas wręcz piekło) i lepiej będzie Małemu wracać do zdrowia.  🙂

desire, gdzie staneliscie?
24 stycznia 2014 16:40
wendetta, pw 😉  :kwiatek:
Nasze staruszki "doganiają"  młodsze towarzystwo 🙂 Całkiem dobrze się trzymają, mimo swojego stanu 🙂  Ostatnia to Kurarra, nasz najstarsza podopieczna - Klaczka w derce 🙂
witajcie,
chciałabym przedstawić swoich emerytów i pochwalić się (bardzo się cieszę, że nadal tak jest) cała trójka nadal pracuje,  i  nie narzeka jakoś szczególnie na zdrowie, wiadomo, że dokarmienie i dogrzanie jest trudniejsze, po jazdach na noc nogi owijane, ale w sumie dopiero pierwsza zima, kiedy śmigają w derkach.
Pekolia ur.1991

Serata ur. 1991

Kariolka ur. 1994

Co prawda mamy jeszcze dwóch 18 latków tegorocznych i niby emeryci już by mogli być, ale nie wiem, czy by się nie obrazili za to 😉
galopada_   małoPolskie ;)
01 lutego 2014 10:40
galopada wygląda świetnie! wielkie uznanie, że udaje Ci się trzymać ją w takiej formie.

to nie ja, to SK Żabno 😉
Coś tu ucichło, a lubię oglądać seniory.
Pani kobyła w marcu stuknie skończona 19.

i mina łosio-osło-krowy ,,no dobra starczy tego pozowania-jedziemy!"
01 lutego 2014 16:33
bianka,  fajna trójca  🙂
Alaska, jak ja bym chciała, żeby mój miał te 19 lat.. 😉

bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
01 lutego 2014 17:03
Dziś moja połowa zrobiła staruchowi zdjęcia z roboty - w mrozy staramy się oszczędzać, ale chłopak daje mi nieźle popalić  😍

bjooork, świetnie wygląda! I puszysty sympatycznie.. Gdzie jest taka ładna stajnia?
01 lutego 2014 17:13
dzięki Grace stajnia to obiekt forumowej -Agi- czyli Poręby Stare koło Stanisławowa

A dziadek dał dziś nieźle ognia 😉
tylko pozazdrościć 🙂
01 lutego 2014 17:21
bjooork, super się chłopak prezentuje, a jakie piękne obejście macie  😍  

ps. jakie mrozy?  u mnie dziś +9  😜   😁
bjooork, aaaah wy stoicie u -Agi- super! Senior daje czadu i wygląda pięknie 🙂
01 lutego 2014 18:26
desire oddaj troszkę ciepła 😉
Burza dokładnie - kawałek trzeba jechać - ale daję radę najważniejsze że staruch dobrze się czuje, niestety kręgosłup już mu się nieco opuszcza i zaczyna widać po nim lata :/
bjooork, ale masz cudownego konia. *.*
U mnie w stajni jest staruszka. Na każdą próbę lonżowania czy spacerku robi biedną i skrzywdzoną, kuleje na nogę którą sobie akurat wybierze i nie idzie czegokolwiek zrobić. Ale na pastwisku skubana galopuje z całym stadem, przeganiając młodsze konie. 😀 I jak tu jej nie kochać? :3
edit pomyłka nie ten wątek
03 lutego 2014 11:16
Dzięki wielkie- ale prawda jest też taka, że utrzymanie takiego staruszka to jednak czasami stawanie na rzęsach 😉 na szczęście jesteśmy w takiej stajni, że na moje zabiegi właściciele nie patrzą się z politowanie i kąśliwymi komentarzami, a wręcz mam ich pełne poparcie z rozumienie. 

Z ciekawostek po wczorajszym terenie mam ręce jak 'orangutan' z siodłam miałam kłopot z hamowaniem - 15-letni folblut momentami nie nadążał za dziadkiem i w kłusie musiał dogalopowywać, a ten się tylko odwracał i oglądał z mina 'co tam chłopie? wymiękasz'.

Na deser jeszcze jedno zdjęcia z serii "patrz mamo! tak się zgina szkity"
bjooork, a wspomagasz czymś jego nogi, że tak ładnie pracują?
04 lutego 2014 08:21
Grace Dość długo stał na cortaflexie około 3 lata z przerwami; 1,5 roku temu po prześwietleniu i stwierdzeniu że szpat i kissing-spines są nieaktywne traktuje go raz na jakiś czas kuracją wspomagająca- ostatni raz był nią potraktowany na przełomie lipca i sierpnia. Pewnie wkrótce będę musiała powtórzyć akcje bo widzę że trochę ciężko mu się kłaść przy tarzaniu.
09 lutego 2014 15:38
Pierwszy spacer  💘
"i jak ładnie stoje na obu nóżkach!" 😍

Jak ja lubię ten wątek... Szczególnie wtedy kiedy czytam że nasze staruszki są w tak dobrej formie... 😀
Mój senior chyba wyjątkowo czuje wiosnę bo ostatnio ma tyle wigoru i energii, że jazda na nim to czysta przyjemność... 😅

szalała, szalała ..  Wadera za 33 dni zaczyna 29 rok życia, dobrze, że o tym nie wie  😁
pozazdrościć 🙂🙂🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się