Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia

Oryginalne z facebooka:

Ogłoszenie od znajomej.! Za wszystkie sensowne odpowiedzi dziękuję
Kupię konia!
- wzrost powyżej 160cm (ale jeśli koń spełnia warunki może być i niższy)
-wiek od x-11 lat
-maść obojętna najlepiej z jakimiś ładnymi odmianami-lub ciemna
-konik ma być koniem służącym do jazdy rekreacyjnej,nauki i małego sportu
-koń ma być nie płochliwy( oczywiście w niektórych sytuacjach wiem ,że to normalne i się zdarza),nie ponosić,nie kopać, nie brykać,grzeczny w boksie przy zabiegach pielęgnacyjnych jak i na myjce
-koń ma nadawać się w teren na prowadzącego jak i ostatniego (nadawać się na samotne tereny) oraz nie bać się ruchu ulicznego i być w miare obcykany z zawodami lub nie bać się imprez masowych (chodzi głównie o to aby nie bał się gdy np. pojedziemy na hubertusa )
-nie musi być to koń profesor ale dobrze gdyby był to koń który nauczył by mnie sporo rzeczy i wprowadził w świat jeżdziectwa ( zawody,odznaki- mam tu na myśli najniższe kl. zawodów i brązową doznakę/elementy srebrnej ujerzdzanie) oraz umieć podstawowe rzeczy jak poprawne zagalopowanie,faza nad przeszkodą i lądowanie na dobrą nogę ,,zmiana nogi w galopie,żucie z ręki i może kontrgalop /zebranie itp.
-konik ma być regularnie odrobaczany,werkowany itp. oraz posiadać mały zestaw badań z którego zostaną wykluczone jakieś wady budowy lub choroby ( możliwość zrobienia TUV po ustaleniu kupna) które zdyskwalifikowały by konia od pracy,nie mieć żadnych kontuzji,nawyków(łykawość,tkanie)
-Koń ma pracować dość chętnie z człowiekiem ponieważ jako juniorka jest to mój pierwszy koń
- dobrze by było gdyby koń poprawnie wykorzystywał paszę.
-Koń będzie służył do nauki skoków i elementów ujeżdzania więc mile widziane zachowania:
~Wymierzenie odbicia przed przeszkodą-wyratowanie jeżdzca
-Fajnie jak by koń nadawał się na konkursy stylowe no i oczka..

Cena do uzgodnienia.
miej-więcej do 7-8 (może troszkę więcej)tys.( w cenę chcę wliczyć urzywane do tej pory przez konia siodło i ogłowie więc cena może być minimalnie wyższa) (EWENTUALNIE do 12-13TYS Z TRANSPORTEM i WYPOSARZENIEM)

i frytki do tego 🙂
emptyline   Big Milk Straciatella
19 stycznia 2014 09:07
Poza byka ort.które są koszmarne, ogłoszenie nie jest takie złe.
Hmmm myślisz emptyline, że kupi za 7tys (z całym sprzętem!) konika, który będzie za nią wszystko robił, i jeszcze sam parkur przejedzie? 😉

edit: o nie, czyta nas na re-volcie, bo ogłoszenie zostało już zmienione na mniejsze wymagania i wyższą cenę 🙂
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
19 stycznia 2014 10:50
Kaktus nie wiem jak w innych częściach Polski, ale w lubelskim kupi bez problemu, nawet za mniej  😉
Konik na Lki, który ma 11 lat, za 8tys jest w zasięgu ręki. Niby ogłoszenie trochę śmieszne, ale dziewczyna szuka w dobrym kierunku. Chce miłego konia, który oderwie się od ziemi i chce nawet badania robić. To się chwali. A! i koń nie ma wymagań, że musi być karym, arabskim ogierem.
19 stycznia 2014 13:35
Kaktus, serio już się ostatnio czepiacie strasznych pierdół. Kupi spokojnie takiego konika, tak jak juz dziewczyny pisały.
Nie napisała, że chce tego konia za 1000zł + transport i pierwsze pół roku utrzymania gratis więc nie jest źle  🤣
strzemionko   w poszukiwaniu szczęścia przemierzamy cały LAS ;)
19 stycznia 2014 14:13
Wiem, że będzie bardzo głupio z mojej strony i kontrowersyjnie zarazem ale...

Konia takiego jak w opisie, spokojnego w terenie, na padoku jak i na imprezach masowych, który umie zagalopowania, lotne, ustępowania, można kupić w miarę normalnej cenie. Nie musi to być jakiś znany i drogi koń.
Nie musi być to koń z ogłoszenia typu: mam w miarę ładnie ruszającego się konia, założę mu biały czaprak i białe owijki, zrobię fajne zdjęcie w dobrym momencie i wystawię konia za 30 tys. No warunkiem do tego jeszcze musi być w miarę dobry papier bądź jak to w jakimś demotywatorze kiedyś było "trudne imię"  😂

Pozatym zawsze uważałam i dalej uważam, że ze zwykłej "wpadki z padoku" można świetnie ułożyć konia, nauczyć go wszystkiego. I nie musi on kosztować tysiące.

Bo moim zdaniem cena, rodowód a umiejętności to dwa (trzy) odległe światy.
Strzemionko daję stówę, że to Twoje ogłoszenie  😁
19 stycznia 2014 19:36
Strzemionko daję stówę, że to Twoje ogłoszenie  😁

e tam, to już go wyklucza:  "konik ma być koniem służącym do jazdy rekreacyjnej,nauki i małego sportu --->  🤔wirek:
Poza tym tekst: "konik ma być regularnie odrobaczany,werkowany itp. oraz posiadać mały zestaw badań z którego zostaną wykluczone jakieś wady budowy lub choroby ( możliwość zrobienia TUV po ustaleniu kupna) które zdyskwalifikowały by konia od pracy,nie mieć żadnych kontuzji,nawyków(łykawość,tkanie)"
Ja mam konie-kaleki. Jeden lekka astma, drugi wada nogi.

Śmieje się, że ja alergiczka, on astmatyk. On krzywus, ja krzywus  😉

No i ja nie daję nigdy ogłoszeń Kupię tylko zawsze przeglądam ogłoszenia Sprzedam, bo nie lubię czekać na tel. od innych tylko działać  😉

Aa pozatym o tej kwestii pisałam już w wątku jakiś miesiąc temu, chyba w "Co mnie wkurza w jeździectwie".

Także 100 moja  🥂
To nie jest wina sprzedawcy, ale ten, kto nazwał konia, trochę coś przekręcił... 😂

http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/11141
ikarina, to tak jak przewijająca się w naszych ogłoszeniach "Gwinewra" 😉
taaak, ja już widziałam Milky Weja, Łendy... sic
ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
20 stycznia 2014 08:22
ja mam Belife  😁  nawet wójek google nie zna takiego słowa
miało być zapewne "believe"  👀
20 stycznia 2014 08:37
ceffyl, o kurde, ja zawsze myślałam, że to jest Belfie. Ha ha, ale jajo, jak to czytasz: 'Bilajf', tak jak jest napisane czy 'Bilif'? 🙂
20 stycznia 2014 08:40
A co powiecie na Rudego Boja?  🤣
czysta, czy pełna krew, co za różnica 🤣
Nie, no... jak jest owca "kompan" klaczy gratis, to biorę w ciemno! 😂
20 stycznia 2014 10:50
http://tablica.pl/oferta/rogaty-ogierek-CID103-ID4x7At.html

haha uszy rzeczywiście duże ale że od razu rogaty ogierek?  🤣

najlepszy fragment z ogłoszenia:  "i wyjątkowego ponieważ ma rogi"  🏇
gdzie on ma te rogi? Nie widzę
Może to taki "typ niepokorny" i prywatnymi rogami do zdjęć chwalił się nie będzie ?  😀
miałam kiedyś jednorożca. kobyła mogła się pochwalić pięknym guzem między uszami. można było wymacać, ale na pierwszy rzut oka nie był widoczny. może takie rogi ma? 🙂
http://allegro.pl/urodziwa-klacz-super-charakter-tanio-i3869930156.html

Ciekawe kto stwierdził, że ta klacz nadaje się do "sportu lub mocnej rekracji". Pewnie do sportu konie są przygotowywane przez Pana ze zdjęć  🙇
pewnie sportowa, bo nie-zimnokrwista 😉
Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
20 stycznia 2014 12:28
A co to znaczy mocna rekreacja?
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
20 stycznia 2014 13:19
Z Facebooka:
Pomogę przy koniach / Zajmę się koniem !!!!
-Ujeżdże konia
- Wylonżuje konia
- Naucze Sztuczek
- Wytrenuje
- Zajmę się :czyszczenie , opieka
Mam 12 lat jestem uczęninca klasy 6
Mam doswaidczenie .Interesuje mnie oferta w wojewódźtwie MAZOWICKIM okolice Warszawy.Prosze o nieobawe jestem doświadczona opiekowałam się wieloma końmi.Proszę nie traktować mnie jako jakieś niedouczone dziecko!!Za nagrode przyjmuje niewielkie wynagrodzenie finansowe lub jazde na koniu
Czekam na zgłoszenia na PRIV lub e -mail : xxxl
Licze na wasze zaufanie
Dementek kolejna "doświadczona" dwunastolatka, która zajeździ nam konie!  🤣 szkoda tylko, jak ktoś weźmie jej ofertę na poważnie i sobie dziewczynka krzywdę zrobi...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się