Oryginalne z facebooka:
Ogłoszenie od znajomej.! Za wszystkie sensowne odpowiedzi dziękuję
Kupię konia!
- wzrost powyżej 160cm (ale jeśli koń spełnia warunki może być i niższy)
-wiek od x-11 lat
-maść obojętna najlepiej z jakimiś ładnymi odmianami-lub ciemna
-konik ma być koniem służącym do jazdy rekreacyjnej,nauki i małego sportu
-koń ma być nie płochliwy( oczywiście w niektórych sytuacjach wiem ,że to normalne i się zdarza),nie ponosić,nie kopać, nie brykać,grzeczny w boksie przy zabiegach pielęgnacyjnych jak i na myjce
-koń ma nadawać się w teren na prowadzącego jak i ostatniego (nadawać się na samotne tereny) oraz nie bać się ruchu ulicznego i być w miare obcykany z zawodami lub nie bać się imprez masowych (chodzi głównie o to aby nie bał się gdy np. pojedziemy na hubertusa )
-nie musi być to koń profesor ale dobrze gdyby był to koń który nauczył by mnie sporo rzeczy i wprowadził w świat jeżdziectwa ( zawody,odznaki- mam tu na myśli najniższe kl. zawodów i brązową doznakę/elementy srebrnej ujerzdzanie) oraz umieć podstawowe rzeczy jak poprawne zagalopowanie,faza nad przeszkodą i lądowanie na dobrą nogę ,,zmiana nogi w galopie,żucie z ręki i może kontrgalop /zebranie itp.
-konik ma być regularnie odrobaczany,werkowany itp. oraz posiadać mały zestaw badań z którego zostaną wykluczone jakieś wady budowy lub choroby ( możliwość zrobienia TUV po ustaleniu kupna) które zdyskwalifikowały by konia od pracy,nie mieć żadnych kontuzji,nawyków(łykawość,tkanie)
-Koń ma pracować dość chętnie z człowiekiem ponieważ jako juniorka jest to mój pierwszy koń
- dobrze by było gdyby koń poprawnie wykorzystywał paszę.
-Koń będzie służył do nauki skoków i elementów ujeżdzania więc mile widziane zachowania:
~Wymierzenie odbicia przed przeszkodą-wyratowanie jeżdzca
-Fajnie jak by koń nadawał się na konkursy stylowe no i oczka..
Cena do uzgodnienia.
miej-więcej do 7-8 (może troszkę więcej)tys.( w cenę chcę wliczyć urzywane do tej pory przez konia siodło i ogłowie więc cena może być minimalnie wyższa) (EWENTUALNIE do 12-13TYS Z TRANSPORTEM i WYPOSARZENIEM)
i frytki do tego 🙂
Poza byka ort.które są koszmarne, ogłoszenie nie jest takie złe.
Hmmm myślisz emptyline, że kupi za 7tys (z całym sprzętem!) konika, który będzie za nią wszystko robił, i jeszcze sam parkur przejedzie? 😉
edit: o nie, czyta nas na re-volcie, bo ogłoszenie zostało już zmienione na mniejsze wymagania i wyższą cenę 🙂
Kaktus nie wiem jak w innych częściach Polski, ale w lubelskim kupi bez problemu, nawet za mniej 😉
Konik na Lki, który ma 11 lat, za 8tys jest w zasięgu ręki. Niby ogłoszenie trochę śmieszne, ale dziewczyna szuka w dobrym kierunku. Chce miłego konia, który oderwie się od ziemi i chce nawet badania robić. To się chwali. A! i koń nie ma wymagań, że musi być karym, arabskim ogierem.
Kaktus, serio już się ostatnio czepiacie strasznych pierdół. Kupi spokojnie takiego konika, tak jak juz dziewczyny pisały.
Nie napisała, że chce tego konia za 1000zł + transport i pierwsze pół roku utrzymania gratis więc nie jest źle 🤣
Wiem, że będzie bardzo głupio z mojej strony i kontrowersyjnie zarazem ale...
Konia takiego jak w opisie, spokojnego w terenie, na padoku jak i na imprezach masowych, który umie zagalopowania, lotne, ustępowania, można kupić w miarę normalnej cenie. Nie musi to być jakiś znany i drogi koń.
Nie musi być to koń z ogłoszenia typu: mam w miarę ładnie ruszającego się konia, założę mu biały czaprak i białe owijki, zrobię fajne zdjęcie w dobrym momencie i wystawię konia za 30 tys. No warunkiem do tego jeszcze musi być w miarę dobry papier bądź jak to w jakimś demotywatorze kiedyś było "trudne imię" 😂
Pozatym zawsze uważałam i dalej uważam, że ze zwykłej "wpadki z padoku" można świetnie ułożyć konia, nauczyć go wszystkiego. I nie musi on kosztować tysiące.
Bo moim zdaniem cena, rodowód a umiejętności to dwa (trzy) odległe światy.
Strzemionko daję stówę, że to Twoje ogłoszenie 😁
Strzemionko daję stówę, że to Twoje ogłoszenie 😁
e tam, to już go wyklucza: "konik ma być koniem służącym do jazdy rekreacyjnej,nauki i małego sportu ---> 🤔wirek:
Poza tym tekst: "konik ma być regularnie odrobaczany,werkowany itp. oraz posiadać mały zestaw badań z którego zostaną wykluczone jakieś wady budowy lub choroby ( możliwość zrobienia TUV po ustaleniu kupna) które zdyskwalifikowały by konia od pracy,nie mieć żadnych kontuzji,nawyków(łykawość,tkanie)"
Ja mam konie-kaleki. Jeden lekka astma, drugi wada nogi.
Śmieje się, że ja alergiczka, on astmatyk. On krzywus, ja krzywus 😉
No i ja nie daję nigdy ogłoszeń Kupię tylko zawsze przeglądam ogłoszenia Sprzedam, bo nie lubię czekać na tel. od innych tylko działać 😉
Aa pozatym o tej kwestii pisałam już w wątku jakiś miesiąc temu, chyba w "Co mnie wkurza w jeździectwie".
Także 100 moja 🥂
To nie jest wina sprzedawcy, ale ten, kto nazwał konia, trochę coś przekręcił... 😂
http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/11141
ikarina, to tak jak przewijająca się w naszych ogłoszeniach "Gwinewra" 😉
taaak, ja już widziałam Milky Weja, Łendy... sic
ja mam Belife 😁 nawet wójek google nie zna takiego słowa
miało być zapewne "believe" 👀
ceffyl, o kurde, ja zawsze myślałam, że to jest Belfie. Ha ha, ale jajo, jak to czytasz: 'Bilajf', tak jak jest napisane czy 'Bilif'? 🙂
A co powiecie na Rudego Boja? 🤣
czysta, czy pełna krew, co za różnica 🤣
Nie, no... jak jest owca "kompan" klaczy gratis, to biorę w ciemno! 😂
http://tablica.pl/oferta/rogaty-ogierek-CID103-ID4x7At.html
haha uszy rzeczywiście duże ale że od razu rogaty ogierek? 🤣
najlepszy fragment z ogłoszenia: "i wyjątkowego ponieważ ma rogi" 🏇
gdzie on ma te rogi? Nie widzę
Może to taki "typ niepokorny" i prywatnymi rogami do zdjęć chwalił się nie będzie ? 😀
miałam kiedyś jednorożca. kobyła mogła się pochwalić pięknym guzem między uszami. można było wymacać, ale na pierwszy rzut oka nie był widoczny. może takie rogi ma? 🙂
http://allegro.pl/urodziwa-klacz-super-charakter-tanio-i3869930156.html Ciekawe kto stwierdził, że ta klacz nadaje się do "sportu lub mocnej rekracji". Pewnie do sportu konie są przygotowywane przez Pana ze zdjęć 🙇
pewnie sportowa, bo nie-zimnokrwista 😉
A co to znaczy mocna rekreacja?
Z Facebooka:
Pomogę przy koniach / Zajmę się koniem !!!!
-Ujeżdże konia
- Wylonżuje konia
- Naucze Sztuczek
- Wytrenuje
- Zajmę się :czyszczenie , opieka
Mam 12 lat jestem uczęninca klasy 6
Mam doswaidczenie .Interesuje mnie oferta w wojewódźtwie MAZOWICKIM okolice Warszawy.Prosze o nieobawe jestem doświadczona opiekowałam się wieloma końmi.Proszę nie traktować mnie jako jakieś niedouczone dziecko!!Za nagrode przyjmuje niewielkie wynagrodzenie finansowe lub jazde na koniu
Czekam na zgłoszenia na PRIV lub e -mail : xxxl
Licze na wasze zaufanie
Dementek kolejna "doświadczona" dwunastolatka, która zajeździ nam konie! 🤣 szkoda tylko, jak ktoś weźmie jej ofertę na poważnie i sobie dziewczynka krzywdę zrobi...