ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach
Do III klasy odznaka nie jest potrzebna. Ale mam wrażenie, że chodzi Ci o licencję, a nie o klasę sportową 😉 I jeśli tak, to od tego roku srebrna odznaka nie jest konieczna. III licencję się uzyskuje albo przez III klasę, albo przez srebrną odznakę.
Możesz zrobić i I, o ile masz uprawnienia do konkursów, którymi się ją uzyskuje 😉
Czyli jak chce sobie wyrobić licencję na A (pierwszy raz w życiu :p), to posiadając odznakę srebrną mam od razu III licencje, tak? W takim razie jakie konkursy można jeździć itd.? Ktoś coś? :kwiatek:
edit. Ale w skokach (z tego co widziałam) nic się nie zmieniło, tj. srebrna odznaka+konkurs licencyjny=III licencja. praaaaaaawda?! Bo już zgłupiałam przez to wszystko 😡
crazy, załącznik kieruje tylko do całej bazy danych, ale da się znaleźć zgłoszenie do rejestracji. Czyli po zgłoszeniu do rejestracji co się dzieje dalej? W temacie paszportu PZJ?
Ostatnio orientowałam się w paszportach PZJ w zupełnie innych czasach, gdy każdy koń startujący na ZO musiał mieć paszport PZJ a wszystko załatwiało się "ręcznie", najlepiej jeżdżąc do Warszawy z przygotowanymi papierami. Jak to jest teraz po kolei? Są jakieś wkładki do "uznanych" paszportów? Dostaje się je po rejestracji? Obecny paszport PZJ jest oddzielną książeczką czy tylko jest wirtualny?
Wysylasz to zgloszenie, z dowodem wplaty i oni przysylaja ci paszport, opisujesz ten paszport przez specjalnego weta i odsylasz im do autoryzacji, chyba ze masz jakis paszport hodowlany np niemiecki , to wtedy wysylasz go bo tam masz juz opis i oni tam wbijaja.
Czytam wlasnie przepisy wkkw :
i ta wzmianka dla mnie jest zalosna : " Jeśli nagrodzony nie weźmie udziału w ceremonii dekoracji, bez wiarygodnego usprawiedliwienia i powiadomienia KO, Komisja Sędziowska, może według własnego uznania, może pozwolić, aby KO odmówił nagrody."
Czesto jest tak ze nikt nic nie wie, i nagla informacja ze dokoracja bedzie tu i tu, i co mamy wszystkor rzucac i leciecc, szczegolnie w dniu krosu, gdzie np dekoracja jest miedzy konkursami zeby odebrac EXTRA nagrode - probki paszy albo 3 husteczki nawilzone... Cos tu sie chyba komus pomylilo... dla kogo jest dekoracja i zawody.
Na powaznych zawodach zawze jest informacja co , gdzie o ktorej, ile koni wjezdza.... i wyniki sa na biezaco... a u nas ja czesto w domu czytajac na volcie wyniki dopiero dowiaduje sie ktor bylam... ze np, 6 czy ktoras..
Chciałabym się upewnić, czy moja wiedza jest aby aktualna.
Do wzięcia udziału w MPMK 4 latków koń nie musi mieć wykupionej licencji w WZJ/PZJ (ale jak będzie miał, to nie przeszkadza?).
Ja, jako zawodnik, potrzebuję do takiego startu licencji ogólnopolskiej, czy regionalna wystarczy?
Czy potrzebne są jeszcze jakieś dokumenty, zaświadczenia, wpisy, czy co tam innego niż na "normalnych" zawodach?
Jasnowata 4 latek musi mieć lic WZJ żeby startować. Nie wiem właśnie jak z jeźdźcem czy też wystarczy regionalna.
Dzięki crazy cały czas myślałam, że to musi być jakiś oddzielny wniosek o paszport
Woczraj wyslalam dokumenty meilem i dzis juz mam informacje ze licencje wykupione 🙂 PZJ dziala szybko !
Teraz czekam na paszporty z WZHK i rejestruje do WZJ, ale musze zadzwonic i spytac co potrzeba przy zagranicznych paszportach do rejestracji, pewnie jakies strony zeskanowac.
crazy bo ty się na pewno orientujesz od jakiej klasy w wkkw potrzebna jest licencja ogólnopolska dla jeźdźca i konia, od *?
Czy potrzebne jest ubezpieczenie zawodnika? Bo nie widze nigdzie, że jest wymagane?
anetakajper, Podobno ubezpieczenie bedzie zawarte w licencji. 😉
crazy bo ty się na pewno orientujesz od jakiej klasy w wkkw potrzebna jest licencja ogólnopolska dla jeźdźca i konia, od *?
od CNC 1*
fabapi bardzo dziękuję, tak myślałam, a idąc dalej na CIC* rozgrywane w Polsce potrzebna jest już rejestracje FEI?
Ubezpieczenie wymagane jest chyba w tym roku juz na szczeblu WZJ, i ubezpieczajac sie przez PZJ , jest nizsza licencja bodajze 124 zl plus 66 zl ubezpieczenie, a sama licencja z wlasnym ubezp 130zl.
Z tym FEI to nie pamietam jak jest, napewno kon do ** moze isc tylko na licencji FEI bez paszportu FEI na terenie kraju, a jezdziec musi chyba miec licencje FEI od *?
Czy na jedne zawody regionalne wystarczy zaswiadczenie lekarskie od zwyklego lekarza?
teoretycznie (a wczoraj praktycznie) przy odnowieniu licencji sprawdzana jest ważnośc badań lekarskich - która potem wpisywana jest do bazy...teoretycznie nie powinni Ci sprzedać licencji - wg nowych przepisów, osoba pow.23 lat ma faktycznie badania ważne na rok, ale pod warunkiem,że w książeczce (lub zaświadczeniu) ma napisaną ważność tych badań, czyli badanie z dnia 01.01.2014, ważne do 31.12.2014.
Na szczescie nie chodzi mi o mnie. O osobe , ktora chce sobie raz na jakis czas wystartowac wlasnie. Nie jest zarejestrowana , niezrzeszona , na LL.
Czy na jedne zawody regionalne wystarczy zaswiadczenie lekarskie od zwyklego lekarza?
Nie, na wszystkie zawody potrzebne są badania od sportowego.
No to nic. Pozostaje trenowac dla siebie w domu 🏇 dziekuje za odpowiedzi przekaze🙂
crazy dzięki, póki co i tak pytam czysto orientacyjnie🙂
A co do WZj to chyba zależy od konkretnego oddziału, bo np w MZJ już w tamtym roku wymagali ubezpieczenia jeśli dobrze pamiętam.
domiwa ale skoro nie jest zarejestrowana to pytasz o zawody towarzyskie? na takie z reguly wystarczy od zwykłego lekarza, zależy od organizatora zawodów, bo jeśli już chce się zarejestrować to tak jak pisze _Gaga
Magdzior niestety w naszym rejonie towarzyskich malo , szczegolnie zima. Normalne LL na regionalnych , choc zaznaczone w propozycjach ,ze konkurs towarzyski.
domiwa , ale co to za problem isc do sportpwego? ekg i wyniki krwi i moczu to nie jest jakis wielki wysilek
ale 3 miesiące czekania lub ok. 200 zł w plecy to już problem 😉 przynajmniej w Krakowie
To moze trzeba szukac gdzie indziej, ja czetso badania robie az w trojmeiscie, do ktorego mam 200km.
Nie spotkalam sie z badaniem sportowym drozszym niz 70zl. - 80zl
W Krakowie tez badania u lekarza sportowego kosztują około 80zł i czas oczekiwania wynosi poniżej 7 dni. Przychodnia Sanato na Berka-Joselewicza.
Dodatkowo trzeba zapłacić za badania krwi, ekg i inne dodatkowe ale to wszędzie
Na konkursy CIC 1* jest obowiązkowa licencja FEI i dla konia i dla jeźdźca. A propos paszportu to dokładnie nie wiem bo kiedyś można było tak jak pisze crazy jeździć w Polsce na paszporcie PZJ ale czy to się zmieniło - nie wiem. Trzeba zadzwonić do PZJ
Kupiłam właśnie piękny beżowy frak ale właśnie teraz naszła mnie myśl. Czy można w takim startować w skokach 🤔
w przepisach jest teoretycznie, że można tylko w czerwonym, czarnym, zielonym, lub niebieskim.
Ale brązowego ani szarego nie ma a dużo ludzi w takich jeździ, to jak to w końcu jest?
Jasne, że można, nikt się nie przyczepi 😉
Gdzie na nowej stronie PZJ są kalendarze? Jakoś nie mogę znaleźć 😡 Pojawiły się już w ogóle? 👀
edit: już mam 😡 jak byk na samej górze jest 😉
[quote author=Koniczka link=topic=9999.msg1924568#msg1924568 date=1384453667]
Do III klasy odznaka nie jest potrzebna. Ale mam wrażenie, że chodzi Ci o licencję, a nie o klasę sportową 😉 I jeśli tak, to od tego roku srebrna odznaka nie jest konieczna. III licencję się uzyskuje albo przez III klasę, albo przez srebrną odznakę.
Możesz zrobić i I, o ile masz uprawnienia do konkursów, którymi się ją uzyskuje 😉
Czyli jak chce sobie wyrobić licencję na A (pierwszy raz w życiu :p), to posiadając odznakę srebrną mam od razu III licencje, tak? W takim razie jakie konkursy można jeździć itd.? Ktoś coś? :kwiatek:
edit. Ale w skokach (z tego co widziałam) nic się nie zmieniło, tj. srebrna odznaka+konkurs licencyjny=III licencja. praaaaaaawda?! Bo już zgłupiałam przez to wszystko 😡
[/quote]
jeżeli masz srebrną odznakę to możesz jeździć konkursy N i C (ale możesz też L i P) :P nie możesz wyżej niż C 😉 - oczywiście jeśli chodzi o ujeżdżenie bo w skokach to nie wiem jak jest 🙁
Czyli mam automatycznie A3 i B, mając odznakę srebrną?
Tak w ujezdzeniu masz a3 :-)