ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

O super, dziekuję bardzo za odpowiedź :kwiatek: 😅
Dziewczyny pomocy, muszę podjąć decyzję na wczoraj, a dawno już nie śledziłam aktualizacji w przepisach i nie bardzo mam w tym momencie czasu szukać na stronie PZJtu.

Chcą zawiesić sekcję, która istniała u nas w stajni. Do mnie należy ostateczna decyzja. Tylko, że my z kucorami raczej "bawimy się" w starty niż startujemy naprawdę. Jeździmy okazyjnie kilka razy do roku - a to jakieś konkursy towarzyskie 60-70cm przeskaczemy na oficjalnych regionalkach, a to na zawodach towarzyskich. Może udałoby się pojechać jakieś L lub P w ujeżdżeniu na regionalkach lub towarzyskich.
Jak rzutuje na takie starty brak przynależności do sekcji?
Czy jednak powinnam wyjąć z portfela kasę i utrzymać sekcję dla moich dziewczyn? 

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ascaia na starty nie rzutuje wcale. Nie widziałam propozycji, wk tórych przynależnośc do klubu (poza organizatorem) dawałaby jakieś zniżki w opłatach startowych czy wpisowych. Droższe są roczne licencje regionalne - różnica pomiędzy opłatą za zawodnika zrzeszonego i niezrzeszonego uzależniona jest od lokalnego WZJtu. Generalnie przy kilku startujacych osobach najczęściej opłaca się przedłużać licencję klubową.
Lov   all my life is changin' every day.
17 stycznia 2014 16:50
A ja zawaliłam z badaniami lekarskimi... Czy jest jakaś szansa, że mogę np. napisać oświadczenie, że startuję na własną odpowiedzialność, albo zbadać się u ratownika (w Lesznie kiedyś jak zapomniałam książeczki to mnie wysłali do ratownika) na towarzyskich zawodach? Są u nas w stajni, przyznaję że zawaliłam z badaniami bo miałam do końca grudnia... A właśnie dostałam maila, że z powodu zmiany przepisów PZJ będą rano sprawdzali i na podstawie tego dopuszczali do startu. Ja to jednak nie mam mózgu 👿
Z góry przepraszam jeżeli wybrałam zły wątek

Jakie są ograniczenia wiekowe dla jeźdźca do zdawania srebrnej odznaki na kucu? Czyli jednym słowem czy mając 16 lat mogę zdawać srebro na koniu 140?  🤔
Raczej nie ma ograniczeń wiekowych
mils   ig: milen.ju
23 stycznia 2014 18:49
Jeśli startuję na zawodach towarzyskich, to muszę mieć zrobione badania lekarskie?
mils, raczej tak, takie są wytyczne PZJ: ZT
mils, nie koniecznie na wszystkich zawodach towarzyskich jest to wymagane.
Na zawodach towarzyskich honorowane jest zaświadczenie od lekarza np.rodzinnego o braku przeciwwskazań do uprawiania jazdy konnej.
Trzeba dopaść byle jakiego lekarza i uprosić o napisanie na kartce zaświadczenia
anetakajper   Dolata i spółka
29 stycznia 2014 07:45
Gdzie mogę znaleźć rozporządzenie w/s badań lekarskich, że są wydawane na rok?
Lekarz medycyny sportowej podbił mi na pół roku :/
Ja tez mam na pół roku podbite badania.
http://pzj.pl/.../regulamin_rejestracji_i_licencji_0.pdf to ten dokument w punkcie 4:
dokument potwierdzający ważność badań lekarskich zawodnika, luzaka (w konkurencjach, gdzie jest
wymagana), lonżującego w woltyżerce. Badania lekarskie ważne są: - do 6 miesięcy dla zawodników do 23 roku życia (włącznie);
- do 12 miesięcy dla zawodników powyżej 23 lat;

Może trzeba się upomnieć bo bardzo prawodopodobne, że lekarze nie są na bieżąco z przepisami i z przyzwyczajenia dają na pół roku.
anetakajper   Dolata i spółka
30 stycznia 2014 09:02
Upominałam się - w końcu straciłam cały dzień! :/ No jak mu pokarzesz rozporządzenie to owszem podbije na rok  🙄 
Magdzior dokument się nie otwiera 🙁 Może powiedz w jakich zakładkach szukać to ja sobie znajdę 🙂
o rzeczywiście.. ja go na dysk ściągnełam, najlepiej wejść w licencje potem pliki do pobrania i tam wpisać w tym okienku do szukania "regulamin licencji" i powinno się pojawić🙂

http://pzj.pl/przepisy-i-regulacje?kategoria=69&keys= tutaj powinno być, pierwszy od góry plik
W wkkw 1 i 2 * nie musza posiadac okladki paszportu FEI , tylko licencje FEI, jesli zawody miedzynarodowe sa na tereienie Polski
W wkkw 1 i 2 * nie musza posiadac okladki paszportu FEI , tylko licencje FEI, jesli zawody miedzynarodowe sa na tereienie Polski

Dzięki, jestem do przodu o 750zł  😅
Byłam jakieś dwa tygodnie temu u lekarza sportowego i powiedział że pierwsze słyszy żeny zaświadczenie było ważne rok. Mówił, że był ostatnio na szkoleniu i nic takiego nie mówili. Możecie podlinkować to rozporządznie? Może jak mu zaniose to poprawi na rok?
Arwena przeczytaj 3 posty w górę, jest link  🤬
Z tym, że roczna ważność badań dotyczy osób powyżej 23 roku życia...
A kaktycznie jest sorka 😉 Zaraz to wyśle do przychodni, nie ogarniam jak moga tego nie wiedzieć.
Mam problemy z wyszukiwarką i mi ścina a potrzebuje informację:
1. Rejestruje pierwszy raz siebie i konia w WZJ, czy muszę go rejestrować w miejscu zamieszkania/ województwie gdzie wysyłałam paszport przy zmianie właściciela czy mogę w innym gdzie jest po prostu taniej :P?
2. Czy przy pierwszej rejestracji muszę również wykupywać licencje czy jakby "w pakiecie" jest licencja przy rejestracji?
3. Czy mogę przez internet załatwić rejestrację swoją i konia czy muszę osobiście zjawić się w WZJcie, jeśli przez net to co muszę im zeskanować i wysłać, czy potrzebne dokumenty wyślą do mnie później pocztą?

Przepraszam, pewnie pytania już takie zadawane były, ale nie wiem co jest z tą wyszukiwarką u mnie... ehhh  😡
1. wydaje mi się, że musisz u siebie w WZJ
2. musisz zapłacić za rejestracje i licencje razem
3. to zależy od WZJ, u mnie np trzeba osobiście się pofatygować z dokumentami i również potem żeby licencje odebrać.
Jeśli masz taki fajny WZJ do którego można wysłać skany i przelew to musisz wypełnić wnioski, skan badań lekarskich, ubezpieczenia
Koń może być zarejestrowany w dowolnym WZJ, Zresztą jeździec też.
Czyli jeśli na przykład jestem z Małopolskiego, to mogę zarejestrować siebie i konia w Lubelskim i tam opłacić licencje?

Chce się upewnić by nie mieć później komplikacji na zawodach  😉
Lubelskie nadal najtańsze? 🤣 Kłopot jest wtedy, gdy są lokalne ligi - dla "swoich". No i Mistrzostwa WZJ - jesteś z innego WZJ jedziesz poza konkursem (o ile w ogóle). Ogólnie wszystko - makroregiony itd. masz zgodnie z miejscem rejestracji. Dlatego ludzie najczęściej wybierają ten WZJ , w którym stacjonują = najczęściej startują. A koń może być "belegdzie".
aaa o tych Mistrzostwach WZJ nie pomyślałam...
Zgadza się, Lubelskie cenowo rządzi  🤣
W przypadku posiadania jednego konia zbytniej oszczędności nie ma więc chyba jednak sobie odpuszczę kombinowania 🙂

Dziękuję bardzo za pomoc  :kwiatek:
Chyba chodzi Wam o Lubucki ZJ🙂 I konia można jak najnawardziej, jeśli będzie się chciało statrtować w mistrzostwach małopolski to można wykupić jednorazową licencję mzj na start i dalej wychodzi to taniej niż rejestrazja w MZJ. A co do jeźdźca to jeśli jsteś zrzeszona w klubie będącym w MZJ to nie masz wyjścia i musisz zarejestrować się w Mzj lub PZJ, no chyba, że bez przynależności klubowej to wtedy chyba może być LZJ🙂
Magdzior, nie lubuski - lubelski. A co, lubuski jeszcze tańszy? 🙂 Klub - jasne, jasne.
Magdzior, halo dziękuję, już wszystko rozumiem  :kwiatek:
opolanka   psychologiem przez przeszkody
19 lutego 2014 20:08
Kiedyś w dolnośląskim było za darmo. Ale mogę nie być na bieżąco 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się