Przepisy kulinarne

Tania - do łososia the best jest sos z granatów! mniam!

Po granaty już nie polecę. No nie, ale dziękuję. Za rok zrobię.  :kwiatek:
Taniu łosoś to rzeczywiscie wdzięczna ryba
Osobiscie uwielbiam łososia w sosie bazyliowym - warunek trzeba libić bazylię
Filet "odczepiam" od skóry (ostry nóż) , skrapiam oliwą i cytryną, na to sól i biały pieprz, odrobinka czosnku , całość w folii aluminiowej idzie na 20 min do pierkarnika (180 st) i gotowe.
Sos: śmiatanę 12 - 18% gotuję z bulionem z kurczaka (gotowym z Winiar, lub - jesli mam - dolewam rosołu). Wrzucam duużo liści bazylii (świeżych) , doprawiam do smaku pieprzem, czasm odrobinką soli oraz gałka muszkatałową. Na koniec blenduję rozbijając bazylię
Zalewam pieczonego łososia
pyyycha

Inna opcja: łosiś na szpinaku
świeży szpinak przygotowuję wcześniej na patelni z czosnkiem , śmietaną i przyprawami
wrzucam do naczynia do zapiekania - na to posolonego i spieprzonego "łosia" i do pieca na 25 min

Dzisiaj zabieram się za rybę po grecku, wszelkie rady mile widziane, bo będzie to mój debiut w kuchni 🙂

Ja nigdy łososia nie pozbawiam skóry, piekę go ze skórką, która i tak ładnie schodzi po upieczeniu, ugotowaniu etc.
zen, wczoraj towarzyszyłam powstawaniu:

Utarte: marchewka, pietruszka, cebula -> podsmażyć na patelni, dodać przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie), koncentrat pomidorowy (ew. też pomidora z puszki) -> poddusić

Ryba może być gotowana, ale chyba lepsza smażona, będzie wyrazistsza.

Przykryć rybę warzywami.

To chyba tyle?
[quote author=_Gaga link=topic=139.msg1959322#msg1959322 date=1387799495]
Inna opcja: łosiś na szpinaku
świeży szpinak przygotowuję wcześniej na patelni z czosnkiem , śmietaną i przyprawami
wrzucam do naczynia do zapiekania - na to posolonego i spieprzonego "łosia" i do pieca na 25 min


[/quote]

zamiast śmietany spleśniały ser, mniam
Dzisiaj zabieram się za rybę po grecku, wszelkie rady mile widziane, bo będzie to mój debiut w kuchni 🙂

Ja nigdy łososia nie pozbawiam skóry, piekę go ze skórką, która i tak ładnie schodzi po upieczeniu, ugotowaniu etc.

Tak jak Teo pisze to tym "pogreckim". Tylko ja lecę po skrótach i używam warzyw podgotowanych z bulionu. Np. tego na wigilijny barszcz. Trę po przestudzeniu takie al dente. Seler pietruszka i marchewka. Ważne, żeby "białych" warzyw nie było więcej niż marchewki bo będzie mdłe. No i to rzucam na zeszkloną cebulkę w kostkę na oliwie. Ziele, sól,listek pieprz. I koncentrat i odrobina cukru i kropla octu.
Dzięki! Ja zetrę surowiznę, bo zupa będzie robiona u mamy 🙂 Tylko teraz nie wiem kiedy cebulę.. najpierw zeszklić, czy wrzucić wszystko razem do razu?
Dzięki! Ja zetrę surowiznę, bo zupa będzie robiona u mamy 🙂 Tylko teraz nie wiem kiedy cebulę.. najpierw zeszklić, czy wrzucić wszystko razem do razu?

Nie!Nie! Najpierw cebulę. Na oliwie. Potem jarzyny i przyprawy (sól, cukier, ziele listek) . I trzeba postać i pomieszać. Na małym ogniu. One puszczą sok lekko, nie dolewaj wody bo Ci wyjdzie zupa. I jak zmiękną (za 15 minut) to koncentrat i z nim jeszcze z 15 minut. Potem doprawić do smaku. I już. Ja z tym robię śledzie. Kroję w kostkę i przekładam warstwami.
Dobra, powinnam dać radę 🙂 Dziękuję! :kwiatek:
Tania, co do łososia, to polecam ten przepis: klik
[quote author=ewuś link=topic=139.msg1959371#msg1959371 date=1387804247]
Tania, co do łososia, to polecam ten przepis: klik
[/quote]
O! Właśnie w tym kierunku mysśałam. Dziękuję. I DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM, którzy mi udzielili rad łososiowych.  :kwiatek:
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
23 grudnia 2013 18:52
Jeśli chodzi o rybę po grecku, to ja daję do marchwi i pietruszki pora zamiast cebuli, moim zdaniem farsz ma wtedy ciekawszy smak.

Ja jednak zrobiłam cytrynowego łososia. Wyszedł całkiem ok, ale chyba zbyt skromnie przyprawiłam, ponieważ cytryna była bardzo słabo wyczuwalna. Podałam z pieczonymi ziemniakami z odrobiną masła. Na przystawkę mama podpowiedziała mi paszteciki, z braku czasu zrobiłam tylko z pieczarkami, ale i tak wyszły świetne do tego świąteczna klasyka, barszcz czerwony.
Kolacja nam się udała, a mężczyzna wyglądał na zadowolonego 😉
Dwie dziwne potrawy: bigos i sałatka jarzynowa.
Nie ma dwu identycznych. Nawet gotowanych jedną kucharką. Zawsze inne.
A! Łososia faktycznie trudno popsuć. Był bardzo smaczny. Popsułam za to sos kaparowy.
Pierwszy wyszedł jako rzadka jajecznica, drugi jako sztywny glut. No nie umiem. Trzeciego już nie robiłam.
Nagluciłam i już.  🙁
Młoda   Kochać to nie znaczy, zawsze to samo.
28 grudnia 2013 10:45
Dziewczyny mam mały problem, muszę zrobić na sylwestra sobie i facetowi coś dobrego do jedzenia. Niestety nie będziemy w domu a w hotelu i będziemy mieli w apartamencie aneks kuchenny. Nie cierpię używać cudzych piekarników więc wolałabym nic nie piec. Szukam przepisów które mogłabym zrobić za pomocą garnka i patelni. Jedno danie będzie z krewetkami, ale to za mało. Czy któraś z Was może polecić jakiś ciekawy przepis do zrobienia na kolację bez piekarnika? Błagam pomóżcie :kwiatek:
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
28 grudnia 2013 13:11
Ja ostatnio dużo gotuje, a tak naprawdę uczę się 🙂😉

Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem


2 opakowania ciasta francuskiego z Biedronki
2 opakowania szpinaku mrożonego
300g piersi z kurczaka
czosnek
przyprawy
jajko
1 łyżka mleka

Szpinak rozmrażamy i przyrządzamy wedle gustu. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Na koniec kurczaka łączymy ze szpinakiem, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto rozwijamy i kroimi na 6 części. Układamy szpinak, zawijamy, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko i mleko rozbełtamy razem i smarujemy koperty z wierzchy tuż przed włożeniem do piekarnika.
Pieczemy według opisu na opakowaniu ciasta francuskiego, zwykle ok 12 minut.

Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.
1 duży jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
czosnek, sól, pieprz
przyprawa do tzatzyków

Jeszcze lepsze jest w smaku jak sos trochę postoi w lodówce.


Bułki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym.


Przepis jest dokładnie wzięty stąd, ale ja do farszu dodałam jeszcze paprykę i podawałam z sosem czosnkowym (przepis wyżej), smakowało świetnie, jak pizza 🙂

Bułki cebulowe


Te bułki natomiast są z tego przepisu.
U mnie wyszły one blade i popękane, ponieważ nie miałam w domu mąki pszennej i zrobiłam je z mąki owsianej i niewielkiej ilości mąki gryczanej.

Zupa serowo-cebulowa z grzankami



Pierwsza moja zupa w życiu.
2l Bulionu
4 serki topione rózne smaki
3-4 cebule
3-4 ząbki czosnku
grzanki
masło
przyprawy

Ugotować bulion (może być sam warzywny, może być na mięsie lub kurzych sercach). Cebulę pokroić w piórka i udusić z czosnkiem na maśle i odrobinie bulionu. Dorzucić cebulkę i pokrojony serek w kostkę do bulionu i zblendować. Wstawić na gaz jeszcze na kilka minut, odstawić z gazu. Najlepiej smakuje jak postoi chociaż 30 minut i zostanie ponownie odgrzana. Zupa jest gęsta i bardzo syci. Z 2l bulionu wystarczy zupy na 6 osób.
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
28 grudnia 2013 18:53
Młoda
Kiedy nie mam pomysłu, a chciałabym przyrządzić coś prostego, szybkiego, a do tego bardzo smacznego robię ratatouille, które zresztą uwielbiam 😉

JARA
Wygląda super  😜
JARA - te serki do zupy cebulowej to takie długie, czy jakie..? narobiłaś mi smaka na nią... 😜
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
28 grudnia 2013 21:36
Zwykly serek topiony, ja kupilam za 1, 20zl z biedronki 😉
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
30 grudnia 2013 11:31
Chciałabym zrobić na obiad "kotlety" z sera pleśniowego, z tego przepisu KLIK. Jednak miało to by być pełne danie, ale nie wiem z czym to podać. Z ziemniakami? Ryżem? Co by pasowało do tego?
Ja robię camemberta z frytkami.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
30 grudnia 2013 11:56
Myślałam też o pieczonych ziemniakach w folii aluminiowej.. ale chyba też zrobię z frytkami 🙂
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
09 stycznia 2014 11:40
Dziewczyny szukam inspiracji, przepisu na obiad dla chłopa.

Mam ciasto francuskie - co można zniego zrobić oprócz sakiewek, może jakąś tartę?
Zen podrzuciła pomysł na nalesniki ze szpinakiem, ale szpinak dodany co ciasta na naleśniki, a co do środka?
Mam też świeżą kaczkę, poprosiłam mamę o poporcjowanie, jakieś sprawdzone dania z kaczką?
JARA, Robiliśmy kaczkę nadziewaną porem kiedyś, z przepisu z netu. Była pyszna. Ale poporcjowana już to nie da rady niczym jej naładować.
Naleśniki można nadziać: serem  żółtym, pieczarkami i szynką. Pycha.
Jako, że uwielbiam łososia (jak można zobaczyć z moich postów 'jedzeniowych'😉.. Chłopak wczoraj mi zrobił taki obiad, że dzisiaj nadal mam na niego ochotę! Właśnie w cieście francuskim łososia (prawdopodobnie każda inna ryba będzie dobra, ale nie tak jak łosoś:p) z suszonymi pomidorami + sałatka z mixa sałat + pomidorki koktajlowe + mozarella z winegretem. Cud miód!
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
09 stycznia 2014 12:00
Myślałam o nadziewanej kaczce, ale 2kg mięsa zrobić dla dwóch osób, gdzie jedna na diecie to bez sensu. Zwłaszcza, że mój wybredny chłop więcej niż dwa dni jednego dania jeść nie będzie 😉


Pieczarki do naleśników takie jak do krokietów, duszone?
Mój kocha rybę, każdą, ale do przyszłego tygodnia na rybę nas nie stać  😂 przynajmniej na łososia  😁
JARA, tak, pieczarki podduszone na maśle.

A kaczę pozostaje dobrze doprawić i upiec.
JARA ostatnio piekłam kaczkę w ten sposób http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/kaczka_po_polsku/przepis.html
Wyszła fenomenalna, ani trochę sucha 🙂 Mięso które zostanie można następnego dnia użyć jako nadzienie do naleśników albo pierogów.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
09 stycznia 2014 12:45
Brzmi obłędnie, ale kaczka już jest chyba w częściach. Następnym razem zrobię całą!

edit:
W ogóle fajne dania mają na tej stronie, sporo ciekawych przepisów na kaczkę, ale kurcze... dlaczego wszędzie z winem ? 🙁 U mnie dania z alkoholem nie mają prawa bytu.
JARA, ja o tym nadzieniu pisałam. Nie wiem czy nie można poporcjowanej upiec "w towarzystwie" takiego nadzienia, w naczyniu żaroodpornym. http://www.biedronka.pl/str/4/i/1132.php
JARA To może piersi pieczone w niskiej temperaturze? Ten przepis też przetestowałam i dla mnie jest perfekcyjny.
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/piers_kaczki_pieczona/przepis.html
Wino i inne alkohole można najczęściej bez szkody ominąć. Chociaż ja najczęściej daje szczególnie jak mięso ma długo leżeć w marynacie, to wszytko i tak paruje przy gotowaniu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się