Ja ostatnio dużo gotuje, a tak naprawdę uczę się 🙂😉
Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem
2 opakowania ciasta francuskiego z Biedronki
2 opakowania szpinaku mrożonego
300g piersi z kurczaka
czosnek
przyprawy
jajko
1 łyżka mleka
Szpinak rozmrażamy i przyrządzamy wedle gustu. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Na koniec kurczaka łączymy ze szpinakiem, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto rozwijamy i kroimi na 6 części. Układamy szpinak, zawijamy, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko i mleko rozbełtamy razem i smarujemy koperty z wierzchy tuż przed włożeniem do piekarnika.
Pieczemy według opisu na opakowaniu ciasta francuskiego, zwykle ok 12 minut.
Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.
1 duży jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
czosnek, sól, pieprz
przyprawa do tzatzyków
Jeszcze lepsze jest w smaku jak sos trochę postoi w lodówce.
Bułki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowym.
Przepis jest dokładnie wzięty
stąd, ale ja do farszu dodałam jeszcze paprykę i podawałam z sosem czosnkowym (przepis wyżej), smakowało świetnie, jak pizza 🙂
Bułki cebulowe
Te bułki natomiast są z
tego przepisu.
U mnie wyszły one blade i popękane, ponieważ nie miałam w domu mąki pszennej i zrobiłam je z mąki owsianej i niewielkiej ilości mąki gryczanej.
Zupa serowo-cebulowa z grzankami
Pierwsza moja zupa w życiu.
2l Bulionu
4 serki topione rózne smaki
3-4 cebule
3-4 ząbki czosnku
grzanki
masło
przyprawy
Ugotować bulion (może być sam warzywny, może być na mięsie lub kurzych sercach). Cebulę pokroić w piórka i udusić z czosnkiem na maśle i odrobinie bulionu. Dorzucić cebulkę i pokrojony serek w kostkę do bulionu i zblendować. Wstawić na gaz jeszcze na kilka minut, odstawić z gazu. Najlepiej smakuje jak postoi chociaż 30 minut i zostanie ponownie odgrzana. Zupa jest gęsta i bardzo syci. Z 2l bulionu wystarczy zupy na 6 osób.