Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Lenka w klasie APS-C (DX) jest jeszcze nowy Pentax K-3 - ale fakt to juz troche wyzszy model - mimo mniejszej matrycy porownywany do D600 i 6D. [url=http://www.digitalcamerareview.com/default.asp?newsID=5438&news=pentax+K-3+Nikon+D600+head+to+head+comparison+Pentax+wins]link[/url]

Gdyby on chciał być FX... 😉
Gdyby on chciał być FX... 😉

Heheee  😉 niby tak,ale z drugiej strony...doskonale body APS-C (DX) do tego Sigma 18-35/1.8 link 1, [url=http://www.flickr.com/groups/2266694@N24/]link 2[/url], do tego jeszcze np. Sigma 50/1.4 [url=http://www.flickr.com/groups/664291@N24/]link[/url] i Sigma 85/1.4 [url=http://www.flickr.com/groups/1464365@N22/]link1[/url] , [url=http://www.flickr.com/groups/1362990@N21/]link2[/url] i mi w sumie wiecej nie potrzeba do szczescia.
Do optycznych doszlo body K-3 z obiektywem Pentax HD DA 20-40 mm f/2.8-4.0 -> link
Z drugiej strony jezeli chodzi o FF (FX) - jestem bardzo ciekaw wlasnie tej puszki co Pentax(RICOH) ma wypuscic w najblizszym roku jezeli K-3 tak dobrze juz wypada,a takze ceny 😉
Mnie kusi FX ze względu na moje ukochane manuale. W wersji AF jestem emocjonalnie związana ze swoim Nikonem i jego szklarnią 😉 Niestety Nikon to chyba najgorsza platforma DSLR to zabawy ze starociami. W marzeniach jest więc na razie Canon 5D classic, może być nawet z niesprawnym modułem AF 😉
hahaha  😉
Lenka ale jakie masz manuale?  🙂
tylko nie rozumiem jednej rzeczy - z Twojej wypowiedzi zrozumialem jakby manuale miały gorzej dzialac na APS-C niz na FF??  👀
Musti to niezupełnie tak. Raczej chodziło mi o to, że manuale zyskają trochę "oddechu" na FF, w końcu one są z definicji pełnoklatkowe. Porównując zdjęcia z cyfrówek DX i tych FF widzę, że szersze szkła dopiero pokazują, co potrafią, podobnie te z odjechanym bokeh.

Co do manuali, to nazbierałam trochę różnych staruszków z mocowaniem N/Ai i M42 lub M39. Same stałki pomiędzy 24 i 105 mm, niektóre mocowania domowej roboty, ale się trzymają 😉
Musti to niezupełnie tak. Raczej chodziło mi o to, że manuale zyskają trochę "oddechu" na FF, w końcu one są z definicji pełnoklatkowe. Porównując zdjęcia z cyfrówek DX i tych FF widzę, że szersze szkła dopiero pokazują, co potrafią, podobnie te z odjechanym bokeh.

Lenka i tak i nie -> i na forum nikoniarze i canon-board i pentaxa byly tematy zalozone na ten temat i zostalo udowodnione ze sensor nie ma bezposredniego wplywu na bokeh.
Bokeh (czyli rozmycie obrazu powstałe w wyniku manipulacji głębią ostrości) zalezy od:
- Przysłona-wiadomo, im mniejsza wartość przysłony, tym otwór przez który wpada światło większy i głebia ostrości płytsza.
- Długość ogniskowej -im dłuższa ogniskowa, czyli kat widzenia węższy, tym głębia większa, czyli obiekty poza głębią są bardziej rozmyte
- Odległość od fotografowanego obiektu- im obiekt jest blizej, tym głębia ostrości płytsza.
- Odległość obiektu od tła- im obiekt jes dalej od tła, tym tło jest bardziej rozmyte (oczywiście odległość tą liczymy wzgledem obiektywu)
w sumie na jego wyglad/jakosc jeszcze wplywa czas naswietlania (aby swiatla sie nie nakladaly) i ilosc platkow przyslony.

Wiekosc sensora (sredni format,FF,CROP) wplywa dopiero na "odległość od fotografowanego przedmiotu" - mowie o uzyskaniu takiego samego finalnego zdjecia. - czyli albo z tym samym obiektywem sie cofamy na APS-C,albo przy tej samej odleglosci wycinamy kadr ze zdjecia FF. Ewentualnie jeszcze wchodzi opcja ze na FF mamy np.obiektyw 50mm a na APS-C (przez crop 1,5) obiektyw 75mm.
W ładny sposob wytlumaczyli/podsumowali to Jacek_Z i mOSAd -> Link-nikoniarze

Co do starych manuali na m42 - ciagle przegladam watek bokeh na pentax'ie bo tam czesto wrzucaja zdjecia wlasnie z nich zrobione i ostatnio strasznie choruje na Soligora 20mm/2.8  (ewentualnie 28mm/2.8) -> Link-pentax bokeh 
🏇

Musti - brakuje precyzji Twojej wypowiedzi. Wileu pomyśli, że bokeh to po prostu rozmycie.
A prawdą jest, że bokeh to nic innego jak sposób rozmycia tej nieostrości.
I że bokeh jest pojęciem subietywnym czyli co się komu podoba
Musti Soligor me gusta 😉 Tylko chyba dość rzadkie to szkło. Bokeh odjechany, nie wiem, czy nie bije Trioplana  😜

http://www.flickr.com/photos/lena_i/10072270343/

Dla mnie największym problemem ze szkłami M42 tudzież różnymi innymi lenkowymi wynalazkami jest ten nieszczęsny "register distance". Standardy ostrzą mi na Nikonie do maks. 1-1,5 metra, więc w kadrze mieści mi się co najwyżej buzia  😵 Pomysł starego Canona wziął się właśnie z tego, że na tym bym w końcu mogła zmieścić w kadrze "nieco więcej", zanim mi się zasięg skończy. Miałam kiedyś 400D i niezupełnie mi pasował, więc po cichu marzę sobie o jakimś styranym 5D.

Chociaż w sumie Pentax ma ten sam register co M42... Masz nieskończoność z tymi szkłami? (chyba już kiedyś pytałam, ale mam czarną dziurę w mózgu)  :kwiatek:
Kojarzycie może stronę (mam wrażenie, że przewinęła się już tu kilka razy ale ją gdzieś zgubiłam  :marze🙂 na której wybierało się aparat, obiektyw i chyba ustawienia i wyskakiwały zdjęcia robione danym sprzętem?  🤔
Lena Dziękuje  :kwiatek:
Dla mnie największym problemem ze szkłami M42 tudzież różnymi innymi lenkowymi wynalazkami jest ten nieszczęsny "register distance". Standardy ostrzą mi na Nikonie do maks. 1-1,5 metra, więc w kadrze mieści mi się co najwyżej buzia  😵 Pomysł starego Canona wziął się właśnie z tego, że na tym bym w końcu mogła zmieścić w kadrze "nieco więcej", zanim mi się zasięg skończy. Miałam kiedyś 400D i niezupełnie mi pasował, więc po cichu marzę sobie o jakimś styranym 5D.

Chociaż w sumie Pentax ma ten sam register co M42... Masz nieskończoność z tymi szkłami? (chyba już kiedyś pytałam, ale mam czarną dziurę w mózgu)  :kwiatek:

Niestety Nikony nie ostrza na nieskonczonosc ze wzgledu na inna budowe optyczną (odległość środka optycznego od materiału światłoczułego) swojego korpusu i bagnetu F - trzeba zastosowac przejsciowke specjalna z soczewka - ale niestety jakosc obrazka wtedy jest przecietnie slaba :/
W Canonie ostrzy ale nie masz pomiaru swiatla.
Na kazdym forum - kazdy Ci odpowie ze do m42 najlepszy jest wlasnie bagnet K czyli Pentax i ostrzy na nieskonczonosc i ma pomiar swiatla, do tego jeszcze masz stabilizacje obrazu bo w Pentaxie jest ono w body.

Jak bede mial czas to wezme kilka obiektywow od jednej osoby z rodziny co mu zostalo po Zenicie i strzele kilka fot przykladowych jak chcesz 🙂 w sumie w tym linku o "Bokeh pentax" co wczesniej podeslalem jest bardzo duzo sampli z m42 🙂
Kurde ida swieta wiec chyba sie tym pobawię 🙂
Kusisz tym Pentaxem 🙂 Na razie mi się nie spieszy, najwcześniej będę się przymierzać do tego pomysły w lutym. Muszę jeszcze poszperać, jak wygląda temat wymiany matówki w Pentaxach, bo tak się przyzwyczaiłam do swojej a'la Zenit, że chyba nie dam rady bez tego.

Sample w wolnej chwili też pooglądam, a najlepiej to forum trochę poczytam 🙂
Kusisz tym Pentaxem 🙂 Na razie mi się nie spieszy, najwcześniej będę się przymierzać do tego pomysły w lutym. Muszę jeszcze poszperać, jak wygląda temat wymiany matówki w Pentaxach, bo tak się przyzwyczaiłam do swojej a'la Zenit, że chyba nie dam rady bez tego.

Sample w wolnej chwili też pooglądam, a najlepiej to forum trochę poczytam 🙂

Czy kusze - nie wiem - mowie tylko jak jest.
Tu masz przykladowy film z YT jak wymienia sie w K10d -> link
Tu masz kilka tematow z brzegu jakie mi wyskoczyly u wujka google 😀
matowka zenit ET , Matowki , Wymiana matowki w K-5
Potrzebuję porady. Szukam obiektywu do Nikon d7000 (ewentualnie d7100).
Głównie fotografia koni, krajobrazu... ogólnie plenerowo. Poprzedni zestaw który sprzedałam troszkę mnie ograniczał głównie ze względu na ciemne szkło.

Najbardziej pasowałby mi jasny obiektyw f/2.8 o szerokim zakresie 70-200. Niestety nie mogę się zdecydować pomiędzy Sigma a Tamronem.
Niestety na tak jasne szkło prosto ze sklepu pozwolić sobie nie mogę, więc pytanie, które z drugiej reki lepiej - o ile się nie mylę to Tamron.
Niestety ma opinie, że jest dość wolny (tu przewaga Sigmy)... przy okazji śledzenia aukcji spotkałam kilka różnych oznaczeń tych obiektywów - czy jest coś na co szczególnie mam zwrócić uwagę pod kontem dopasowania do puszki?

Jest jeszcze tańsza opcja Nikkor lub Tamron 70-300 mm.
Z tego co czytam jest kilka posiadaczy tego obiektywu - ale osobiście mam mieszane odczucia, czy sprawdzi się w gorszych warunkach pogodowych i oświetlenia.
I też pytanie o oznaczenia, jaki wybrać bo jest ich kilka a ceny średnio od 300-1000zł
Powiem tak, pracowałam z ciemnymi obiektywami przez 5 lat. I nie jest tak źle.
Osobiście odradzam zakup używanej Sigmy - one się po prostu zużywają. Kalibracje nie pomagają - im dalej w las tym częściej takie szkło musi być serwisowane 🙁
Fajny jest nowy Tamron, ale on kosztuje jeszcze więcej niż nowa Sigma...
Nowe Tamrony z USD smialo mozna polecic - do tego 5 lat gwarancji maja. wersje bez USD sa wolniejsze ale takze dobre optycznie i ostre.
Sigmy starsze nie sa zle,ale dopiero gdzies od roku Sigma bardzo polozyla nacisk na jakosc - szczegolnie w nowych szklach jak np. 50/1.4 uwazany za lepszy niz Canonowski 50/1.4 czy takze bardzo udane 85/1.4 albo 18-35/1.8.
O nowym szkle to ja nawet nie śnie 🙁 cena nie na moją kieszeń. Dlatego w zasadzie pod uwagę tylko używane biorę.
Facella, mogłabyś powiedzieć wiecej o tych zniekształceniach? Kupiłam 35 i w sumie porównując w sklepie z 50 bardziej mi się podobał obraz 35, chociaz wiadomo, ze w sklepie to za dużo nie zobacze 😉
Facella   Dawna re-volto wróć!
24 grudnia 2013 14:02
Co więcej powiedzieć - no zniekształcenia po prostu są: http://stepheneastwood.com/tutorials/lensdistortion/strippage.htm
35 to obiektyw do zdjęć raczej od pasa w górę, podejdziesz bliżej, żeby zrobić samą twarz i proszę, wychodzi tak, jak w linku.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
24 grudnia 2013 15:21
prościej: do portretów 50mm lub więcej, do rzeczy inszych można krótsze ogniskowe 🙂
na razie testuje na wszystkim co tylko możliwe i w sumie jestem zadowolona, zobaczymy jak bedzie dalej 🙂
Miał ktoś może do czynienia z Canonem 500d? Jak wrażenia? Polecacie?
25 grudnia 2013 14:41
Ma ktoś Canona PowerShot A2500? Mam parę pytań, bo za diabła nie ogarniam sprzętu  😵
25 grudnia 2013 14:44
popacz na canon-board
25 grudnia 2013 14:57
Dzięki. Masz tam konto? To wpiszę Cię jako polecającego.
Korci mnie, żeby w pole "sprzęt" wpisać swojego Nikona  😁
25 grudnia 2013 15:10
Mam 🙂 nick taki sam.
Są tam tacy artyści z Nikonami, więc luz :P
25 grudnia 2013 15:36
Szukajka mi nic nie wypluła, ale znalazłam wątek i spytałam. Dzięki za info  :kwiatek:
dostałam pod choinkę statyw 🙂 smiesznie wygląda z moim canonem power shot 240 hs 🙂 ale komfort robienia zdjęć - niebiański! kręcenie filmików jest bajeczne. już się nie mogę doczekac aż będę kręcić konie.

teraz teść powiedział, ze muszę mieć porządny aparat do tego 😂 chyba nie zdaje sobie sprawy jakie to koszta 😂
No wiesz, skoro tak powiedział, to już wiesz, o jaki prezent poprosić przy najbliższej okazji 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się